Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sopot Bards Meeting
Informacja prasowa

Bałtycka Agencja Artystyczna BART zaprasza na pierwszą edycję wydarzenia muzycznego zatytułowanego SOPOT BARDS MEETING, czyli spotkanie bardów w Sopocie. Organizatorzy uważają, że teksty są obecnie jedną z największych słabości współczesnej sceny muzycznej, stąd pomysł imprezy promującej nurt, w którym tworzą artyści wykorzystujący muzykę do komentowania rzeczywistości i przekazywania istotnych treści. To przedsięwzięcie koncertowo-artystyczne nawiązuje do najlepszych tradycji polskich i światowych festiwali, gdzie przedstawiali swoje pieśni i piosenki autorskie muzycy popularnie zwani „bardami” (legendarne koncerty „Krainy łagodności”, wielkie spotkanie „Na Górze Szybowcowej” w 1990r., wcześniejsze – 1980r. – Otwarte Spotkania Zamkowe „Śpiewajmy poezję” w Olsztynie, czy światowe festiwale na wyspie Wight (Isle of Wight Festiwal) czy Woodstock, które w części miały repertuar bardowski).
Sopot Bards Meeting ma być jednocześnie przypomnieniem znakomitych nazwisk polskich bardów oraz przeglądem współczesnej twórczości artystów tego nurtu.
Wystąpią: Antonina Krzysztoń, Andrzej Garczarek, Jan Kondrak, Jacek Kleyff, Jerzy Stachura Jr, Tomasz Olszewski, Piotr Bakal, Antoni Muracki, Grzegorz Bukała, Marek Gałązka oraz goście z zagranicy: Daniel Mostovoy (USA), Tomaš Kočko (Czechy), Tatiana Bielanohaja (Białoruś). Gościem specjalnym będzie młoda Francuzka, była wokalistka Nouvelle Vague, porównywana do PJ Harvey i Roisin Murphy – Phoebe Killdeer z zespołem The Short Straws. Jej niedawny debiut – płyta „Weather’s Coming” – został uznany przez niektórych recenzentów za najbardziej imponujący i urzekający debiut w 2008 roku jak do tej pory. Artystka ujmuje publiczność wyjątkowym brzmieniem głosu i silną osobowością sceniczną. Cały czas poszukuje nowych form muzycznych, a jej inspiracją do tekstów są ludzie – „są niekończącym się źródłem emocji, reakcji, poruszenia, niespodzianek. Jeśli posiedzisz wystarczająco długo, zawsze złapiesz moment, jak fotograf, który właśnie znalazł historię, myśl w migawce”.
W tegorocznej edycji spotkania pojawi się również Leszek Możdżer. Jego udział ma być zapowiedzią kierunku, w którym będzie się rozwijało to wydarzenie, zapraszając więcej bardów dźwięku. Dyrektorem artystycznym spotkania jest Marek Gałązka, poeta, gitarzysta, kompozytor, laureat licznych nagród za animację kultury.
Cały wieczór, który odbędzie się 6 września 2008 roku w godz. 17.00-23.00 w Operze Leśnej w Sopocie, poprowadzą popularni autorzy i prezenterzy, również bardowie: Artur Andrus i Andrzej Poniedzielski.

I jeszcze wywiad z organizatorem:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl/content/view/546/">http://www.strefapiosenki.pl/content/view/546/</a><!-- m -->

Do zobaczenia?
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl">www.strefapiosenki.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
Bardzo się cieszę i czekam na relację, Strefo. Smile
Nie podoba mi się jeno nazwa tego przedsięwzięcia...
Strefa Piosenki napisał(a):SOPOT BARDS MEETING
Brakuje tu jeszcze tylko: "Coca Cola Sopot Bards Meeting"...
Z jednaj strony inicjatorzy narzekają, że:
Strefa Piosenki napisał(a):teksty są obecnie jedną z największych słabości współczesnej sceny muzycznej, stąd pomysł imprezy promującej nurt, w którym tworzą artyści wykorzystujący muzykę do komentowania rzeczywistości i przekazywania istotnych treści
a sami reklamują imprezę odwołując się do barbarzyńskiego języka...
Odpowiedz
Wyjaśnienie w wywiadzie...

Ja je przyjęłam.

Pozdrawiam,
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl">www.strefapiosenki.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
Strefa Piosenki napisał(a):Wyjaśnienie w wywiadzie...

Ja je przyjęłam.
Ja je rozumiem*, ale nazwa wciąż mi się nie podoba. Czy festiwal nie mógłby wobec tego funkcjonować pod dwiema równoprawnymi nazwami: marketingowo "poprawną" Sopot Bards Meeting i polską - która zresztą pada w wywiadzie z Markiem Gałązką - Spotkanie Bardów w Sopocie?
Jak by się jednak nie nazywał - koncert na pewno będzie wspaniały. Żałuję, że do Opery Leśnej tak daleko...
A może coś wiadomo o transmisjach koncertu w mediach naszych ukochanych?

*Dodatkowym uzasadnieniem dla angielszczyzny byłby też, być może, międzynarodowy zasięg festiwalu.
[color=#008080][i]Nikt nigdy ich już nie obudzi,
Śmiech z klątwą się na usta cisną...
Głupio jest żyć wśród mądrych ludzi
Z ich piękną Latającą Wyspą.[/i][/color]
Odpowiedz
Prawdę mówiąc to ma on po części zasięg międzynarodowy ze względu na gości, którzy będą występować. Ja już zamówiłem bilety wczoraj, zabieram mamę ze sobą Smile i liczę na naprawdę dobrą poezję tak w słowie jak i w muzyce.
Odpowiedz
Strefa Piosenki napisał(a):Wyjaśnienie w wywiadzie...
Hm...
Wszystko w Sopocie nazywa się Sopot Festiwal, więc siłą rzeczy, ze względów marketingowych, Sopot musiał być na pierwszym miejscu, na drugim umieściliśmy Bards i tak powstał "Sopot Bards Meeting", czyli po prostu "Spotkanie Bardów w Sopocie".
To jest to wyjasnienie?
Że wszystko w Sopocie nazywa się Sopot Festiwal? To jakaś ustawa reguluje? Skoro wszystko to... my też?
Przecież to nie jest żadne wyjasnienie. Smile
Ot, beztroskie: na drugim umieściliśmy Bards....
Ja owego "wyjasnienia" nie kupuję. :powieka:

Argumentem ZA można od biedy nazwac ów międzynarodowy zasięg. Ale to, że wszystko w Sopocie nazywa sie Sopot Festiwal więc i my musimy to raczej żarcik rozmówcy jest. Wątpliwy zresztą...

A impreza będzie na pewno wspaniala. Też żałuję, że nie moge pojechać...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości