Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jaki wyrok?
pozwalam sobie pokazac wam wierszyk ktory jest rodzajem refleksji na temat Tunelu-naturalnie krytyka bedzie mile widzianaSmile.
pozdr.
k.

Więc jak sens wędrówki
Gdy wszystko już jest dane
Gdy tylko życie piekłem?
Gdy tylko życie rajem?

Gdy kary i nagrody
Zostały już rozdane
Nie płaczcie w swoim piekle
Gdzieś są i wasze raje

A droga do nich nie jest
Tak trudna jak się zdaje
Choć sporo trzeba szczęścia
By odkryć w sobie wiarę.
Odpowiedz
standardowe Smile rozważania na temat sensu istnienia. Jacka opis był w wiele wiele barwnijeszy :wink:
Odpowiedz
W pełni się z tobą zgadzam sizer! Choć w tych rozważaniach mogłoby być trochę nadziei na przyszłość. Ktoś powie, że nadzieja matką głupich..., ale przecież w beznadziejności nie można żyć. Jakiś sens trzeba w swoim istnieniu odnaleźć mimo, że nie widać narazie za bardzo celu naszych dążeń...
...a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie...
Odpowiedz
No niby mało jakby odkrywcze...
Ale w końcu jest powiedziane że ta wiara jednak jest i jesli się ją odnajdzie to droga do raju nie będzie taka trudna... (choć z tym ostatnim nie bardzo się zgadzam...) więc właściwie jest to utwór optymistyczny... (chciałoby się wzorem Kaowca powiedzieć że wręcz żartobliwy...Wink )

Pozdrawiam...
Mateo Strunnik
Odpowiedz
dziekuje wam oczywiscie za wszystkie komentarze. ten skromny wierszyk jest zarysem pytan jakie nasunely mi sie podczas analizowania ostatniego wiersza z Tunelu- Dance macabre. dosc zastanawiajace wydalo mi sie polaczenie tresci tego utworu z faktem przyjecia przez Jacka chrztu. szczerze mowiac ja uwazam ze istnieje tylko zycie ziemskie-nie istnieje nic po smierci nie czeka na nas zadna nagroda ani zadna kara-ale z drugiej strony mamy przezciez prawo dazyc do wlasnego szczescia -szukac naszego raju. w tych poszukiwanaich pomoca i oparciem moze byc wlasnie wiara-niekoniecznie rozumiana jako religia bardziej jako pewnosc naszego sysytemu wartosci-jako filar na ktorym ten system sie opiera. ale z drugiej strony uznanie ze nic na nas nie czeka jest wbrew pozorom wlasnie dosc pesymistyczne-bo choc zmusza do cieszenia sie tym co jest-to jednak nie pozostawia specjelnych nadziei na przyszlosc..
pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za uwage-choc oczywiscie nadal czekam na komentarzeSmile
k.
Odpowiedz
Acha... czyli to tak jak w "Powrocie"...
I jak jeszcze czytam to co piszesz o wierze to umacniam sie na stanowisku że jest to utwór zdecydowanie optymistyczny... choć odmawiasz sobie prawa do Raju w znaczeniu religijnym to jak najbardziej dążenie do własnego Raju daje nadzieję... i daje nagrodę...

Pozdrawiam...
Mateo Strunnik
Odpowiedz
nadzieja-matka glupich-ale kazda matka dba o swoje dzieci.... :wink: wiersz taki sobie... nic nowego nie wnosi zadnych wielkich odkryc i tyle
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
Panowie panowie! Czepiacie się szczegółw... Nic nie jest doskonałe! Owszem Jacek Kaczmarski był Mistrzem, ale każdy może pisać. Poezja jest rzeczą indywidualną i to co ktoś napisał może być dla niego wielkim poematem, a dla drugiego nędzną szmirą!
Jak dla mnie wiersz może być. Pisz dlalej! Trening czyni Mistrza Confusedpoko:
Pozdrawiam
Odpowiedz
kazdy pisac moze - troche lepiej lub troche gorzej... nikomu nie zabraniam i nikogo nie naklaniam :wink: a co do przedmowcy to sie zgadzam
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
No jeśli już:
Seth napisał(a):Owszem Jacek Kaczmarski był Mistrzem,
to nie:
Seth napisał(a):Trening czyni Mistrza
lecz "Trening czyni mistrza"...
I tu się mogę zgodzić...

Pozdrawiam...
Mateo Strunnik
Odpowiedz
Szczegóły kolego Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin To zwykła literówka SmileSmile
Odpowiedz
No chyba że literówka... bo już się symboliki doszukiwałem...

Pozdrawiam...
Mateo Strunnik
Odpowiedz