09-27-2008, 08:39 AM
Kupowałam na Merlinie Świadectwo. Tylko wtedy była informacja " Towar dostępny od dn .........". Zapisałam się i dostałam Świadectwo w dniu premiery.

Plus Leonardo i Mach
"Scena to dziwna... 1980 - 2001" - nowy box
|
09-27-2008, 08:39 AM
Kupowałam na Merlinie Świadectwo. Tylko wtedy była informacja " Towar dostępny od dn .........". Zapisałam się i dostałam Świadectwo w dniu premiery.
![]()
Plus Leonardo i Mach
09-27-2008, 10:31 AM
Elzbieta napisał(a):Czy w Polsce za niedotrzymanie terminu dostawy coś grozi sprzedajacemu? Np. dodatkowy rabat dla kupującego?.Próbował ktoś? Na kiedy przewidziana jest produkcja? Kopia ze strony Merlina, pogrubienie moje. * Scena to dziwna... 1980 - 2001 (Box) Jacek Kaczmarski * Metal Mind Productions , DVD * cena: 285 zł (wysyłamy w ciągu: 3-5 dni) * do koszykaMerlin, podobnie jak Empik i pewnie inne jeszcze sklepy internetowe - wszyscy mają podobny problem: wklepuje się na stronę internetową to, co będzie w ofercie. Człowiek, który to robi, nie orientuje się najczęściej, kiedy będzie premiera, czy już była. Daje więc standardową formułę - "wysyłamy w ciągu...". Dopiero, kiedy ktoś zamówi dany towar, ludzie przyjmujący to zamówienie zastanawiają się, o co chodzi. I to oni mają problem - jak już dojdą do tego, że dana rzecz jeszcze nie jest w sprzedaży, wysyłają maila o treści "przepraszamy, ale...". I to do nich potem trafiają skargi, zażalenia itd. Co zaś do: [ quote="Elzbieta"]Czy w Polsce za niedotrzymanie terminu dostawy coś grozi sprzedajacemu? Np. dodatkowy rabat dla kupującego?.Próbował ktoś?[/quote] W Empiku było (i chyba jest nadal) tak, że jeśli towar nie przyszedł w zapowiadanym czasie, kilent ma prawo ubiegać się o zwrot pieniędzy (jesli "przedpłacił"), może też negocjować z biednym pracownikiem punktu obsługi klienta (np. krzyczeć na niego) usiłując uzyskać jakiś kupon rabatowy czy temu podobne. Wówczas biedny pracownik POKu dzwoni po kierownika, i wtedy już kierownik martwi się, jak się z takim klientem dogadać. ![]() Na szczęście tacy klienci nie trafiają się często - zazwyczaj jest tak, że ktoś się wkurzy, rzuci hasło "co za burdel" i wychodzi. ...albo pracował kiedyś w Empiku czy czymś podobnym, więc się po prostu uśmiecha, mówi "no dobra, rozumiem, dzięki", i też wychodzi ![]()
09-27-2008, 10:35 AM
Luter napisał(a):Tak też myślałam. Ciekawe czy "rockserwisie" utrzymają cenę po wyprodukowaniu. Ja wrzuciłam do przechowalni w obu wydawnictwach. Ot tak na wszelki wypadek.basiab napisał(a):Tak z ciekawości zajrzałam do "merlina",. Tam box kosztuje 285zł i podobno wysyłają wciągu 2-3 dni. :oTa ostatnia informacja jest z całą pewnością fałszywa. Box jeszcze nie poszedł do produkcji. Pozdrawiam ![]()
09-27-2008, 11:32 AM
jodynka napisał(a):Na szczęście tacy klienci nie trafiają się częstoJa tez jestem spokojnym klientem, pytałam z ciekawości.Box już zamówiony -mam kochanego pana w legnickim Empiku, powiadamiającego mnie o Kaczmarowych wydaniach. ![]() e.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar) Płacić rozpaczą, gniewem, strachem, Zużywać w kłótniach cenne słowa'
09-27-2008, 12:17 PM
Spis treści podany na stronie Merlina też nie jest do końca poprawny. To jedna z ostatnich wersji "beta".
SPIS TREŚCI: DVD1: KOSMOPOLAK Kaczmarski u księży pallotynów (Paryż, grudzień 1988) 1. Tradycja 2. Starość Owidiusza 3. Ostatnie dni Norwida 4. Witkacy do kraju wraca 5. Ballada wrześniowa 6. Katyń 7. Czołg 8. Barykada (Śmierć Baczyńskiego) 9. Jałta 10. Opowieść pewnego emigranta 11. Nasza klasa 12. Rozbite oddziały 13. Rehabilitacja komunistów 14. Zmartwychwstanie Mandelsztama 15. Widzenie 16. Ofiara 17. Rublow 18. Powrót sentymentalnej panny „S” 19. Limeryki o narodach 20. Obława (studio TVP, 1980) „Ciąg dalszy nastąpi…” (Kraków, wrzesień 1981) 21. Somosierra 22. Bal u Pana Boga 23. Rzeź niewiniątek 24. Powrót 25. Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego (Festiwal Opole’81) Tele Rinn (studio TVP, 1995) 26. Kasandra 27. Wróżba 28. Nadzieja śmiełowska Kaczmarski – minirecital (XXXI SFP, Kraków, 1995) 29. Warchoł 30. Kara Barabasza 31. Rublow 32. Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego 33. Polonez biesiadny („Dwie Sarmacje”, TVP Poznań, styczeń 1995) Jacek Kaczmarski – śpiew, gitara Przemysław Gintrowski – śpiew (21-24), gitara (21-25) Zbigniew Łapiński – fortepian (21-25) Jacek Kowalski – śpiew, gitara (33) DVD2: LIVE’90 Live'90 (XXVI SFP, Kraków, 17 maja 1990) 1. Nasza klasa 2. Litania 3. Przejście Polaków przez Morze Czerwone 4. Encore, jeszcze raz 5. Głupi Jasio 6. Tradycja 7. Pan Kmicic 8. Epitafium dla Brunona Jasieńskiego 9. Ballada wrześniowa 10. Katyń 11. Barykada (Śmierć Baczyńskiego) 12. Czołg 13. Jałta 14. Opowieść pewnego emigranta 15. Obława 16. Obława II 17. Obława III 18. Rozbite oddziały 19. Mury 20. Zmartwychwstanie Mandelsztama 21. Zbroja 22. Źródło 23. Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego 24. Konfesjonał Kaczmarski w Sali Kongresowej (Warszawa, 25 maja 1990) 25. Nasza klasa 26. Litania 27. Pan Kmicic 28. Powrót sentymentalnej panny „S” 29. Źródło Jacek Kaczmarski - śpiew, gitara Zbigniew Łapiński – fortepian DVD3: WOJNA POSTU Z KARNAWAŁEM Wojna postu z karnawałem (Filharmonia Narodowa, 19 listopada 1992) 1. Antylitania na czasy przejściowe 2. Kuglarze 3. Wojna postu z karnawałem 4. Poranek 5. Astrolog 6. Bankierzy 7. Syn marnotrawny 8. Cromwell 9. Bajka średniowieczna 10. Szulerzy 11. Ja 12. Portret zbiorowy w zabytkowym wnętrzu 13. Marcin Luter 14. Włóczędzy 15. Pejzaż zimowy 16. Koniec wojny trzydziestoletniej 17. Siedem grzechów głównych 18. Rozmowa 19. Kantyczka z lotu ptaka Wojna postu z karnawałem – uzupełnienie (Filharmonia Narodowa, 19 listopada 1992) 20. Epitafium dla Sowizdrzała 21. Portret zbiorowy we wnętrzu – Dom Opieki 22. Jan Kochanowski 23. Zbigniewowi Herbertowi Sarmatia (studio TVP, 1994) 24. Na starej mapie krajobraz utopijny 25. Dobre rady Pana Ojca 26. Pana-Rejowe gadanie 27. Z pasa słuckiego pożytek 28. Czary skuteczne na swary odwieczne 29. Warchoł 30. Według Gombrowicza narodu obrażanie Jacek Kaczmarski – śpiew, gitara Zbigniew Łapiński – śpiew, fortepian Przemysław Gintrowski – śpiew, gitara (1-23) DVD4: POWRÓT BARDÓW Powrót bardów (Stara Prochownia, Warszawa, 1992) 1. Modlitwa o wschodzie słońca 2. Wigilia na Syberii 3. Posiłek 4. Arka Noego 5. Mury 6. Bajka średniowieczna 7. Kantyczka z lotu ptaka 8. Głupi Jasio 9. Tradycja 10. Pan Kmicic 11. Lalka, czyli polski pozytywizm 12. Zbroja 13. Jan Kochanowski 14. Limeryki o narodach Szukamy stajenki (Góra Kalwaria, grudzień 1993) 15. W deszczu gwiazd… 16. Scena to dziwna… 17. Jak długo grać będą… 18. Tyle złota i purpury… 19. Kolęda barokowa 20. Zrodził się dzieciaczek… 21. Nie widzą, nie wiedzą… 22. Odmiennych mową, wiarą, obyczajem… 23. Nad uśpioną Galileą… 24. Kolęda ludowa 25. Kołysanka 26. Ilu nas w ciszy… 27. W kołysce Ziemi Obiecanej… 28. Kredka Kramsztyka (Polamer – studio TV, Warszawa, 1994) Jacek Kaczmarski – śpiew, gitara (oprócz 28) Zbigniew Łapiński – śpiew (1-7, 15-27), fortepian (1-27) Przemysław Gintrowski – śpiew (1-7, 28), gitara (1-7), fortepian (28) DVD5: DWIE SKAŁY Wieczór trzech bardów (Teatr Roma, Warszawa, wrzesień 1999) 1. Mury 2. Krajobraz po uczcie 3. Dylemat 4. Syn marnotrawny 5. Cesarz 6. Wiosna 1905 7. Mur 8. Wojna postu z karnawałem 9. Kantyczka z lotu ptaka 10. Śmiech 11. Ja Kaczmarski – minirecital („Śpiewajmy poezję”, Olsztyn, 1997) 12. Nasza klasa 13. Nasza klasa ’92 14. Kwestia odwagi 15. Wyschnięte strumienie 16. Pożegnanie Okudżawy 17. Między nami 18. Niech… 19. Obława Dwie Skały (Klub Harenda, Warszawa, listopad 2000) 20. Wakacyjna przypowieść z metafizycznym morałem 21. Dwie Skały 22. Sąd nad Goyą 23. Romantyczność (Do sztambucha) 24. Czerwcowy wicher przy kominku 25. Śniadanie z Bogiem 26. Tren spadkobierców 27. Powtórka z Odysei Kaczmarski – jubileusz 25-lecia działalności artystycznej (XXXVII SFP, Kraków, 2001) 28. Legenda o miłości 29. Przypowieść na własne czterdzieste czwarte urodziny Jacek Kaczmarski – śpiew, gitara Przemysław Gintrowski – śpiew, gitara (1-11) Zbigniew Łapiński – śpiew, fortepian (1-11)
09-27-2008, 01:03 PM
Luter napisał(a):Spis treści podany na stronie Merlina też nie jest do końca poprawnyDzięki wiec za podanie poprawnego.Juz na ten temat było -Kredka Kramsztyka w dziwnym miejscu, ale niech tam. Dobrze, ze jest. Tyle tego... a już się martwię ze za mało. Oglądałam przed chwila 'Kaczmarski u oo. Pallotynów 88' i zauważyłam, ze na scenie stoi magnetofon -ktoś nagrywał.Oczywiście jakość była pewnie zła (mam 'własnoręcznie' nagrany koncert Ewy Demarczyk z 77, może 78', wiec wiem jak to brzmi, z drugiej strony słyszałam taśmę nagrana w Lund na koncercie w bardzo dobrym stanie), ale ciągle po głowie chodzi myśl -ile jeszcze tego nagrano w taki prymitywny sposób? Co jeszcze jest? Czy jeszcze coś się znajdzie porządnie zrobionego? Jestem oczywiście za jakością, ale tych pirackich jakoś zal. Jak odnaleźć wszystko?.Jak dla mnie wszystkie wersje Ofiary...Ile jeszcze poezji bez muzyki...Pytania oczywiście czysto retoryczne. e.
(Drobnych utrapień lichy towar) Płacić rozpaczą, gniewem, strachem, Zużywać w kłótniach cenne słowa'
09-27-2008, 01:12 PM
Elzbieta napisał(a):Kredka Kramsztyka w dziwnym miejscu, ale niech tam.Tłumaczyłem, że płyty są upakowane po brzegi i trudno było materiałami manewrować. Jednak nawet gdyby można było nimi manewrować dowolnie, to mnie się zdaje, że ona na tyle wyróżnia się spośród innych materiałów, że każde dla niej miejsce jest tak samo dziwne. Z ciekawości więc zapytam: jakie miejsce, Elu, uznałabyś za odpowiednie dla Kredki?
09-27-2008, 01:43 PM
Luter napisał(a):jakie miejsce, Elu, uznałabyś za odpowiednie dla Kredki?Tez nie wiem. U oo.Pallotynow, ale tam JK tego nie grał..gdzieś przy temacie Powstania (Barykada-znów Pallotyni), Nawiedzonej, Spalonej Synagodze, Debach, których tez nie widzę. Moze pasowałoby do Chicago Live? Czyli szóstego boxu? Widzisz, ja na koncertach Jacka nie byłam i trudno mi Kredkę gdzieś uplasować. Ciesze się , jak napisałam, ze jest. e.
09-27-2008, 01:59 PM
Elzbieta napisał(a):U oo.Pallotynow, ale tam JK tego nie grał.JK w ogóle nigdy tego nie grał. Elzbieta napisał(a):Widzisz, ja na koncertach Jacka nie byłam i trudno mi Kredkę gdzieś uplasować.Ze względu na formę Kredka jako jedyny materiał aż tak się wyróżnia, więc miejsce obok Stajenki (która też jest trochę "inna") jest stosunkowo najlepsze. Jeśli już wybrzydzać, to - moim zdaniem - z większym powodzeniem można się czepiać, że Powrót bardów jest obok Stajenki.
09-27-2008, 02:14 PM
Luter napisał(a):JK w ogóle nigdy tego nie grał.Oczywiście, ze Jacek napisał to dla Gintrowskiego, a sam nie wykonywał.Z rozpędu napisałam.Tyle, ze pasowałoby do tematów powstańczych czy wojennych -stad może mój niechcący błąd, za co przepraszam. Nie wybrzydzam. Ciesze się z tego co jest, chociaż chciałabym wszystko. e.
09-27-2008, 06:33 PM
jodynka napisał(a):W Empiku było (i chyba jest nadal) tak, że jeśli towar nie przyszedł w zapowiadanym czasie, kilent ma prawo ubiegać się o zwrot pieniędzy (jesli "przedpłacił"),Było. Ale to czysta teoria. W praktyce trzeba być mocno zawziętym, by to wyegzekwować. A w Warszawie "empikowcy" są zbyt "cwani", musi już to wielokrotnie przerabiali...
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
09-27-2008, 07:24 PM
Luter napisał(a):Tele Rinn (studio TVP, 1995)Coś mi sie przypomina, że w tym programie Jacek śpiewał także "Naszą klasę 92" oraz, tu jestem mniej pewny, "Balladę pozytywną". [Dodano 27 września 2008 o 21:27] No i jeszcze brakuje mi piosenki "Bajka" na koncercie u Pallotynów. W którejś wersji emitowanej prze TV Puls była ta piosenka na koncercie.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta: To tylko kwestia Światła ; "
09-27-2008, 08:39 PM
Czy to na pewno bylo akurat na tym koncercie ?
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres skonfiskowano Mówię tak to ja jeszcze ja Poznaję Co słychać Ano po staremu" [Jerzy Ficowski]
09-27-2008, 09:25 PM
Przemek napisał(a):Coś mi sie przypomina, że w tym programie Jacek śpiewał także "Naszą klasę 92" oraz, tu jestem mniej pewny, "Balladę pozytywną".Nasza klasa'92 jest w boxie na recitalu "Śpiewajmy poezję", a ta z Tele Rinn opatrzona jest napisami a żadną nową jakością nie jest. A Ballady pozytywnej to chyba nie było jednak. Przemek napisał(a):No i jeszcze brakuje mi piosenki "Bajka" na koncercie u Pallotynów. W którejś wersji emitowanej prze TV Puls była ta piosenka na koncercie.Pamiętam, że rozmawialiśmy o tym już dawno temu, ale ja takiej wersji nigdy nie widziałem. Ta przysłana przez "Grupę filmową" też jej nie zawiera.
09-27-2008, 09:28 PM
No tak, "Ballada pozytywna", "Ballada żebracza" i "Tradycja" była w jakimś programie w TV w 1990 roku bodajże...
"Wszyscyśmy z płócien
09-27-2008, 09:36 PM
Przemek napisał(a):No tak, "Ballada pozytywna", "Ballada żebracza" i "Tradycja" była w jakimś programie w TV w 1990 roku bodajże...Ballada pozytywna jest w filmie Beaty Postnikoff pt. Kosmopolak Ballada żebracza grana była na Górze Szybowcowej Tradycja grana była w studiu TVP i emitowana w Magazynie 102 Być może jakieś inne wykonania pominąłem.
09-27-2008, 10:08 PM
Tamte wykonania o których piszę były wykonywane z tego co pamiętam w studiu. Mam je gdzieś w PL nagrane na kasecie magnetofonowej, jak będę to poszukam.
"Wszyscyśmy z płócien
09-29-2008, 08:36 PM
1. Czy "limeryki o narodach" z Powrotu bardów to jest ta sama wersja co grana u księży Pallotynów czy już rozszerzona??
2. I tak odrywając się od tematu ![]() ![]() 3. Natknąłem się dziś na youtubie na "Baranka" wykonywanego razem z Kazikiem i interesuje mnie dlaczego ten koncert nie wszedł w skład boksu skoro ten fragment był emitowany w Tvp. Chyba, że występ opierał się tylko n jednym utworze wtedy cofam pytanie ![]()
09-29-2008, 11:24 PM
marek_h_z napisał(a):1. Czy "limeryki o narodach" z Powrotu bardów to jest ta sama wersja co grana u księży Pallotynów czy już rozszerzona??Nie. Historia Limeryków o narodach wygląda podobnie do historii Naszej klasy. W 1987 roku JK napisał Limeryki o narodach, kończące się puentą: Ach gdybyż narodów na świecie nie było.... W 1992 dopisał część drugą i śpiewał ją przez pewien czas, poprzedzając dwiema zwrotkami z części pierwszej (tytułem wprowadzenia w klimat). Potem przez lata nie śpiewał Limeryków... w ogóle i dopiero na płycie Świadectwo i w tzw. sesji wrocławskiej (to wykonanie znajduje się w Suplemencie) nagrał całość - połączone części I i II - z tym, że na płycie Świadectwo brak jednej zwrotki (o Greczynie i Turku). Wykonanie u księży pallotynów to tylko pierwsza część, zaś wykonanie na Powrocie bardów to część druga (poprzedzona dwiema zwrotkami z części pierwszej). Z tym, że wykonanie na Powrocie bardów jest rarytasem ze względu na akompaniament fortepianu (cudny; choćby zwrotka o hiszpańskim Hidalgu). marek_h_z napisał(a):2. I tak odrywając się od tematuJa nie znam. marek_h_z napisał(a):3. Natknąłem się dziś na youtubie na "Baranka" wykonywanego razem z Kazikiem i interesuje mnie dlaczego ten koncert nie wszedł w skład boksu skoro ten fragment był emitowany w Tvp. Chyba, że występ opierał się tylko n jednym utworze wtedy cofam pytanieWspólny występ opierał się na jednym utworze. Było to na balu z okazji bodajże dziesięciolecia Pomatonu.
10-01-2008, 04:18 PM
Luter napisał(a):z tym, że na płycie Świadectwo brak jednej zwrotki (o Greczynie i Turku).Celowo została pominięta ?
10-01-2008, 08:41 PM
marek_h_z napisał(a):Celowo została pominięta ?Sądzę, że tak, bo JK nie tylko ten jeden raz ją pominął. We mnie na przykład ona zawsze wzbudzała więcej smutku niż śmiechu.
10-04-2008, 05:36 PM
Luter napisał(a):Już zmienilibasiab napisał(a):Tak z ciekawości zajrzałam do "merlina",. Tam box kosztuje 285zł i podobno wysyłają wciągu 2-3 dni. :oTa ostatnia informacja jest z całą pewnością fałszywa. Box jeszcze nie poszedł do produkcji. ![]() merlin.pl napisał(a):W sprzedaży od 22 października
10-14-2008, 11:27 AM
Rockserwis poinformował, że cena została podniesiona przez wydawcę do 262zł
![]() Było do przewidzenia.
10-15-2008, 01:16 PM
basiab napisał(a):Rockserwis poinformował, że cena została podniesiona przez wydawcę do 262zł<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fan.pl/shopping/pe.php?id=1318214&oknrt=1318214&qt=Jacek_Kaczmarski_Scena_To_Dziwna..._1980_-_2001">http://www.fan.pl/shopping/pe.php?id=13 ... 980_-_2001</a><!-- m --> No to ciekawe, który serwis da mniej? Z drugiej strony przy pogańskich e-sklepach nie jest znany czas dostawy...
Słowo „ostatni” ma sens dopiero w przemówieniu nad grobem, a za życia mówi się „następny”.
10-15-2008, 01:44 PM
A ja juz zamowilam, bo nie wiem czy przed majem 2009 bede w Polsce. Teraz tylko czekam i mam nadzieje,ze pod choinka sie znajdzie..
10-20-2008, 12:33 PM
A ja mam pytanie natury technicznej - kiedy ten box będzie dostępny?
W merlinie (w którym złożyłem zamówienie) widnieje data 22 października (<!-- m --><a class="postlink" href="http://merlin.pl/Scena-to-dziwna-1980-2001-Box_Jacek-Kaczmarski/browse/product/4,614916.html">http://merlin.pl/Scena-to-dziwna-1980-2 ... 14916.html</a><!-- m -->) Na stronie Rock-serwis, podana jest data 27 października (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rockserwis.pl/serwis.do?menu=main&pid=97912&l=1">http://www.rockserwis.pl/serwis.do?menu ... =97912&l=1</a><!-- m -->) Wreszcie w sklepie, do którego adres podał liptus box już jest w sprzedaży. Która wersja jest prawdziwa? Merlinowa, rockserwisowa czy liptusowa? Specjalnie złożyłem zamówienie w merlinie z nadzieją, że przyjdzie do końca tego tygodnia, ze względu na moją nieobecność w następnym. Teraz już nie mam pojęcia...
10-20-2008, 12:54 PM
Na stronie wydawcy Metal Mind cośtam ( Prodaction ? ) data premiery to 27-10-2008.
Plus Leonardo i Mach
10-20-2008, 04:22 PM
Czyli Merlin podaje błędne informacje...
10-22-2008, 01:40 PM
Wczoraj box przyszedł z tłoczni do wydawnictwa. Podobno jest naprawdę piękny. Teoretycznie od dziś można się go spodziewać w sklepach.
Pozdrawiam, KN.
10-22-2008, 02:13 PM
Luter napisał(a):Teoretycznie od dziś można się go spodziewać w sklepach.Obiecano mi ze za 4 dni jest u mnie! Myślałam, ze będzie na Gwiazdkę, tymczasem prawie Imieninowy! Zresztą co zależy..Fajnie, ze już jest! ela
(Drobnych utrapień lichy towar) Płacić rozpaczą, gniewem, strachem, Zużywać w kłótniach cenne słowa' |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|