Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
na wycieczce do lasku
wzięłaś do ręki ptaszka
a ja szukałem gniazdka
na szczytowanie
Słońca patrzyliśmy
wreszcie znalazłem gniazdko
nad gniazdkiem ci obiecałem
gniazdko przytulne, wspólne
azyl dla dwojga, obojga
tak oto gniazdko kontakt
wzajemny zacieśniło
do gniazdka włożyłem ptaszka
dochodząc do skraju lasku
szeptałem ci wieczna miłość
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Hm...
Fajnie - asocjacje, gry słów.
Gdybyś mógł mnie jeszcze naprowadzić na związki z Leśmianem...
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Fajnie - asocjacje, gry słów. prawda, że fajne?
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Reputacja:
0
Miałem na myśli raczej:
"Wszystko fajnie, ale gdzie związki z Leśmianem?"
Dlatego wstrzymałem się od głosu.
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Gdybyś mógł mnie jeszcze naprowadzić na związki z Leśmianem... No w sumie proste pisząc myślałem sobie o malinowym chruśniaku i dziejącej się w nim tajemnicy, poza tym tytuł jest jakby przestawionym wyrazem "onieśmielenie". Do Leśmiana mam poza tym szczególny sentyment, bo raz, że każdego dnia w drodze do pracy przechodzę obok kamienicy, w której prowadził przez lata swoja kancelarię notarialną, a drugi raz - jestem jednym z założycieli Towarzystwa Leśmianowskiego w Zamościu.
Jan Paweł II
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):No w sumie proste pisząc myślałem sobie o malinowym chruśniaku i dziejącej się w nim tajemnicy, No nie takie proste.
Sytuacja liryczna jest dość oczywista.
Poza tym - tu nie ma żadnej tajemnicy przecież. Od samego początku wykładasz dosłownie wszystko.
Sławek napisał(a):tytuł jest jakby przestawionym wyrazem "onieśmielenie" Ok, to dostrzegam. Jednak - jeśli "Oleśmianienie" jest przestawieniem onieśmielania - to jaki to onieśmielenie ma związek z wierszem? Tutaj wszak chodzi właśnie o OŚMIELANIE:
wzięłaś do ręki ptaszka
a ja szukałem gniazdka
Dla mnie to wszystko jest zbyt dosłowne.
Reputacja:
0
a mi się tam podoba
Jan Paweł II
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):a mi się tam podoba To ostatnia rzecz, w którą bym wątpił...
Sądziłem jednak, że skoro coś tu wrzucasz to interesują Cię opinie innych.
Reputacja:
0
interesują, interesują , zwłaszcza teraz, kiedy zacząłem stosować ankiety - interesują mnie ze względów statystycznych
Jan Paweł II
Reputacja:
0
P.S. Wiersz nie ma podtekstów seksualnych, traktuje wyłącznie o miłości i ekologii
i w sumie mam takie pytanie do tych, którym się nie podoba - co jest "na nie" w powyższym tekście poza (być może) niefortunnie dobranym tytułem?
Jan Paweł II
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):P.S. Wiersz nie ma podtekstów seksualnych, traktuje wyłącznie o miłości i ekologii Ależ, nikt nie ma co do tego żadnych wątpliwości!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):kiedy zacząłem stosować ankiety - interesują mnie ze względów statystycznych Tylko? Mam nadzieje, ze nie, ze wazne jest dla Ciebie i to co czytelnicy wyniosa z Twojej tworczosci.Oczywiscie nie w sensie 'co autor chcial powiedziec' :lol: , a raczej JAK powiedzial to co chcial.
W ankiecie podalam 'jest mi obojetny', gdyz podobnie jak Simon uwazam
Simon napisał(a):Dla mnie to wszystko jest zbyt dosłowne Gra slow, skojarzenia - na ogol masz fajne, w tym wierszu tez.Tu na pewno duzy plus. Brak 'zawoalowania' jak dla mnie jest minusem.Rozumiem, ze zwiezlosc i forma wiersza wymagaly wlasnie takiej doslownosci, ale to nie moje klimaty.W sumie tym razem wiersz dla mnie obojetny w tym sensie, ze nie przeczytam go poraz wtory.
pozdrowienia i powodzenia w pisaniu
ela
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
No i pomysłowi użytkownicy znaleźli obejście na usunięcie funkcjonalności stawiania piw. Pozostaje jeszcze wymyśleć, jak założyć ankietę na poziomie pojedynczego posta.
A wierszyk całkiem sympatyczny, choć trochę kuleją rymy i rytm, no i szczytowanie lepsze byłoby na końcu. Ale z drugiej strony niektórzy szczytują już po wzięciu do ręki ptaszka, więc może być i tak. Natomiast w trzeciej zwrotce zacieśnienie powinno być dopiero po włożeniu, inaczej mogą wystąpić problemy z włożeniem.
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
dauri napisał(a):no i szczytowanie lepsze byłoby na końcu. Ale z drugiej strony niektórzy szczytują już po wzięciu do ręki ptaszka, więc może być i tak. Natomiast w trzeciej zwrotce zacieśnienie powinno być dopiero po włożeniu, inaczej mogą wystąpić problemy z włożeniem. Zmusiles mnie do ponownego przeczytania wiersza
e.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
|