Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowy kształt forum :/
Zeratul napisał(a):Co do przyczyn zmiany skryptu - ja znam jedną - phpBB by Przemo miało nie załataną od pół roku dziurę w bezpieczeństwie.
Dla mnie, jako administratora sieci, jest to ważny argument...
Dziurę zawsze można spróbowac załatac adhoc. I zwykle wystarczy byle jak zafastrygowac, by unieszkodliwic dostepne w sieci exploity.

Chyba, że jest wyjątkowo złośliwa.

Mógłbyś podrzucic jakis link do opisu problemu?

P.S. Podejrzewam, że załatanie takiej dziury to znacznie mniej roboty niż dodanie linka "Otwórz nieczytane posty w nowych oknach" - dla mnie kluczowa funkcjonalnośc.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Jeszcze jedna uwaga - dotychczas forum było graficznie ściśle powiązane ze stroną. Teraz jest totalnie od czapy. Czy jest szansa, że to se wrati? Chyba, że w planach jest zmiana grafiki samej strony...
Wygląd forum będzie na pewno zmieniony - docelowo z pewnością niewiele będzie się różniło od "starego"...
To nawet nie jest rzecz trudna technicznie, za to dość pracochłonna - lepiej więc najpierw przwyrócić większość przydatnych opcji, a dopiero potem bawić się wyglądem...
PMC napisał(a):Czy istnieje realna szansa powrotu do starej wersji forum?
O ile wiem - nie.
PMC napisał(a):Proponuję dodać możliwość usunięcia własnego konta.
Ależ wystarczy to zgłosić do AA Tongue
Nie powinno być problemów z usunięciem (alternetywne forum czeka Wink )
Mamy już nawet stosowny temat:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?f=55&t=2862">viewtopic.php?f=55&t=2862</a><!-- l -->
gosiafar napisał(a):Cytowanie selektywne i odszukiwanie "nieprzeczytanych" jest "pod górkę"!
To fakt, ale to raczej kwestia przejściowa (tzn. z dużym prawdopodobieństwem "Szybka odpowiedź" i "Cytowanie selektywne" powrócą)
Na razie Art podał mi pewne obejście problemu cytowania selektywnego:
Kiedy klikniecie "Odpowiedź", pod miejscem do wpisania posta pojawia się "Przegląd tematu" - tam działa "cytowanie selektywne" - tj. wystarczy zaznaczyć odpwoeidni fragment i kliknąć "cytuj" przy poście w "przeglądzie", by zacytowany fragment pojawił się w naszym poście (oczywiście z odpowiednimi znacznikami)

Nie jest to tak wygodne jak wcześniej (tzn. tak mi się wydaje, bo nigdy z "selektywnego" nie korzystałem Wink ), ale na razie musi wystarczyć...
Tomek Minkowski napisał(a):Dziurę zawsze można spróbowac załatac adhoc. I zwykle wystarczy byle jak zafastrygowac, by unieszkodliwic dostepne w sieci exploity. Chyba, że jest wyjątkowo złośliwa.Mógłbyś podrzucic jakis link do opisu problemu
Ja się tym nie zajmuję.
Takie wyjaśnienie uzyskałem od AA na pytanie o powód zmiany skryptu...
W ogóle akurat php to nie moje zabawki Wink

Pozdrawiam
Z.

P.S. Co do "unikalności forum" - dla mnie podstawową "wartością" tu, są ludzie, a nie grafika czy piwa Wink
I dlatego zależy mi na jego przetrwaniu.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Właśnie doczytałem, że opcja ustawienia userów jako wrogów to po prostu (postulowane tu kiedyś) ignorowanie użytkowników - ja jestem za przywróceniem :]

Pozdrawiam
Z.
Odpowiedz
PMC napisał(a):
jodynka napisał(a):Przyłączam się do apelu Kaczki - zmieńcie na stare... 8o
Przyłączam się do apelu Kaczki i Jodynki.
Przyłączam się do apelu Kaczki, Jodynki i PMC :zaplakany:

Gosiufar, dla kogo drobiazg, dla tego drobiazg, ja takich subtelności nie widzę Sad(
Da się jakoś pozmieniać kolorystykę na bardziej przyjazną przyślepym?
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):P.S. Co do "unikalności forum" - dla mnie podstawową "wartością" tu, są ludzie, a nie grafika czy piwa Wink
Aha, a gromadziłeś piwa czy znajomych Wink?
Gromadzenie znajomych to na innym forum, TU się piwowało Big Grin
Odpowiedz
I nie ma znacznika, czy się jest chłopcem, czy dziewczynką.
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):P.S. Co do "unikalności forum" - dla mnie podstawową "wartością" tu, są ludzie, a nie grafika czy piwa Wink
Owszem - najważniejsza jest rodzina, ale jak te rodzine przeprowadza sie z jej przytulnego domu, urządzanego przez lata, to mimo że ojciec podjął słuszną i odważną decyzję, że trzeba się przenieśc do nowego mieszkania - dzieciaki ryczą.

Dołączam się do beczących Smile

P.S. Jeśli AA walczy z czymś i potrzebuje pomocy, służę swoim dyplomem inż., dziura w php mi nie straszna.
Odpowiedz
Karol napisał(a):I nie ma znacznika, czy się jest chłopcem, czy dziewczynką.
O, tak, nie ma! Przy Twoim nicku nawet z tym były problemy! Wink

Ale, jeśli przyjmiemy, że to nie ostateczna forma, to możemy się spodziewać tylko samych pozytywów!

Ja też mam problemy typu "kto"... Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Tomek Minkowski napisał(a):
Owszem - najważniejsza jest rodzina, ale jak te rodzine przeprowadza sie z jej przytulnego domu, urządzanego przez lata, to mimo że ojciec podjął słuszną i odważną decyzję, że trzeba się przenieśc do nowego mieszkania - dzieciaki ryczą.

Dołączam się do beczących Smile

P.S. Jeśli AA walczy z czymś i potrzebuje pomocy, służę swoim dyplomem inż., dziura w php mi nie straszna.
Dołączasz się do beczących! A czy Ty choć mleko dajesz? :lol:
Umysły ścisłe, lepiej pomóżcie, zamiast narzekać! Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Poprzednie forum miało swój styl. To, z wyglądu, jest fatalne. Błędy podkreśla, więc literówki niestraszne. Specjalnie sprawdzałam. Zawsze do nowego trudno się przyzwyczaić. Ale najważniejsze, że dalej możemy pogadać lub tylko poczytać. Ja mam tylko jedną prośbę. Żeby można było ignorować tematy.
:poklon: :poklon: :poklon: dla AA.
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):
dzikakaczka napisał(a)::mur:
zmieńcie na stare, proszę
Przywykniesz, Serdeńko, przywykniesz! Postęp też ma swoją cenę! Wink
Nie, nie przywyknę.

Forum JK było jedynym forum na sieci, które uważałem za funkcjonalne i estetyczne.
Teraz jest dla mnie nieczytelne i brzydkie.

Przepraszam za negatywną opinię, domyślam się, że sporo pracy było w to włożone i szanuję to, ale od momentu zmiany nie chce mi się już tu tak często zaglądać.

dk
NestSite
http://www.arturkaczorek.pl
Odpowiedz
dzikakaczka napisał(a):Przepraszam za negatywną opinię, domyślam się, że sporo pracy było w to włożone i szanuję to, ale od momentu zmiany nie chce mi się już tu tak często zaglądać.
Właśnie, dokładnie o to chodzi.
To było jedyne takie forum, a teraz jest pospolite i takie jak setki innych.
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
Dzikakaczka dobrze napisał.
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Ja właściwie czytam tylko ten temat i obserwuję zmiany Wink
Odpowiedz
krótko i na temat:
TO JEST JAKAŚ STRASZNA PORAŻKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

teraz przypomina to fora, na których ludzie wymieniają się kodami do gier :wsciekly:
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):teraz przypomina to fora, na których ludzie wymieniają się kodami do gier :wsciekly:
Wzruszyłem się Tongue

Wszyscy jesteśmy zgodni, że nowy wygląd forum jest kiepski...
Trwają prace, by to poprawić - ale trochę to zajmie...
Dlatego zamiast marudzić ogólnie - proponuję zgłaszać tu konkretne sprawy - co fajnie byłoby dołożyć/zmienić (najlepiej nie powtarzać n razy tego samego Wink )

Z nowych informacji:
Jak przejść do pierwszego nieprzeczytanego posta w danym temacie
Wystarczy kliknąć małą ikonkę w kształcie pomarańczowej kartki ze strzałką, która znajduje się tuż obok nazwy tematu (po lewej stronie)
Tak - wiem, że nie jest to tak wygodne jaki kiedyś - ale na razie chociaż jest Wink

Pozdrawiam
Z.
Odpowiedz
Sławek napisał(a):teraz przypomina to fora, na których ludzie wymieniają się kodami do gier :wsciekly:
Czemu? Stare posty zostały pokasowane?
Zanim ktokolwiek zacznie znowu narzekać, proponuję przeczytać posty Zeratula.
Mam wrażenie, że większość wypowiadających się w tym wątku ma magiczną receptę na remont bez całego, towarzyszącemu temu bałaganu. Jeśli ktoś z Was poda mi tę receptę na PW, będę dozgonnie wdzięczny! (Niekoniecznie mam na myśli własne zejście)
Myślę, że Art, albo ktoś z kolorowych sam założy podobny temat, albo napisze to w tym po zakończeniu prac, więc proponuję wstrzymać się do tego czasu.

PS. Zer, Ty to masz cierpliwość!
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Dlatego zamiast marudzić ogólnie - proponuję zgłaszać tu konkretne sprawy - co fajnie byłoby dołożyć/zmienić (najlepiej nie powtarzać n razy tego samego Wink )
Zrobić dokładnie tak jak było Tongue
Zeratul napisał(a):Wszyscy jesteśmy zgodni, że nowy wygląd forum jest kiepski...
No to co, że forma trudna
I że błędy tam i tu
Przyjdzie walec i wyrówna
Przyjdzie walec i wyru...
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
Przemek napisał(a):Chyba, że można to jakoś zmodernizować by wyglądało po ludzku.
Skórki są do wyboru (w profilu).
Zbrozło napisał(a):Na dodatek znikły piwa i "pomógł" - nie podoba mi się to.
Z piwami był jeden, zasadniczy problem. Ten mod (prawdopodobnie) był winny temu, że od czasu do czasu jakiś profil się sypał przy zmianie zdjęcia Wink A pomogły pewnie w końcu wrócą.
Jaśko napisał(a):Co do nowego kształtu forum... Wykażmy się pewną cierpliwością, może jeszcze nie jest ostateczny.
Nie jest pewnie - pewnie rzeczy się jeszcze dopracuje Wink Włączyliśmy tak, jak jest, bo uznaliśmy, że trzy dni, kiedy było wyłączone, to i tak dużo.
Zeratul napisał(a):Trochę danych z profilu i awatary to jeszcze nie jest jakaś straszna strata
O właśnie - urodziny przepadły Sad jakbyś mogli uzupełnić :Smile
Kuba Mędrzycki napisał(a):P.S. Rozumiem że z odejściem od Pomógł i piwek, zrezygnowano także z ostrzeżeń i tym podobnych banów? Big Grin
Warny i bany będą Wink
Jednak warny dotychczasowe się anulowały (a niech Wam będzie Wink )
Bany zostały.
Elzbieta napisał(a):Mnie 'tylko' brak zdjecia Jakca na gorze.
Za jakiś czas powinno wrócić
Zbrozło napisał(a):Zdaje mi się, że mamy czas Londyński.
Zdaje się, że to się zmienia w profilu :agent:
Zbrozło napisał(a):Na dodatek: nie ma możliwości sprawdzenia kto i od jakiego czasu siedzi na forum.
Nie można sprawdzać ile ktoś już spędził godzin na forum.
No fakt... To wielki problem - toć to najważniejsza funkcja forum była Wink
PMC napisał(a):Czy istnieje realna szansa powrotu do starej wersji forum?
Proponuję dodać możliwość usunięcia własnego konta.
2 x nie Wink

BTW... odnośnie skarg na wygląd forum... Jeśli mnie pamięć nie myli, gdy strona zmieniała barwę z szarej na niebieską, niektórzy byli mocno oburzeni...
Odpowiedz
hmm...jest coraz gorzejBig Grin
Dlaczego teraz komendy są po angielsku?! Wygląd to wygląd, problemem jest zniknięcie funkcji ułatwiających życie.
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
MaryShelley napisał(a):Dlaczego teraz komendy są po angielsku?!
W którym miejscu? :o

Pozdrawiam
Z.
Odpowiedz
Zamiast "Nowy wątek ( temat?) " i "Odpowiedz".
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
MaryShelley napisał(a):Dlaczego teraz komendy są po angielsku?
Chwilowe (chociaż nie wiemy ile ta chwila potrwa) Wink
MaryShelley napisał(a):Wygląd to wygląd, problemem jest zniknięcie funkcji ułatwiających życie
Jakich funkcji?
Cytowanie selektywne? Wróci.
Szybka odpowiedź? Pewnie też.
Pomogły - postaramy się, żeby też były. Tylko dajcie trochę czasu.
Coś jeszcze?
Zeratul napisał(a):
MaryShelley napisał(a):Dlaczego teraz komendy są po angielsku?!
W którym miejscu? :o
Na przyciskach w skórce Vista-coś-tam Wink
Odpowiedz
tmach napisał(a):Zamiast "Nowy wątek ( temat?) " i "Odpowiedz".
aa...
Na tamtej skórce tylko.
Proponuję zmianę w profilu na subsilver2 - to taki klasyczny (choć niezbyt piękny) skin najbardziej zbliżony do starego forum...
Z czasem pojawią się skórki właściwe Wink

Pozdrawiam
Z.
Odpowiedz
ann napisał(a):
MaryShelley napisał(a):Dlaczego teraz komendy są po angielsku?
Chwilowe (chociaż nie wiemy ile ta chwila potrwa) Wink
MaryShelley napisał(a):Wygląd to wygląd, problemem jest zniknięcie funkcji ułatwiających życie
Jakich funkcji?
Cytowanie selektywne? Wróci.
Szybka odpowiedź? Pewnie też.
Pomogły - postaramy się, żeby też były. Tylko dajcie trochę czasu.
Coś jeszcze?
Mi tam najbardziej brakuje cytowania selektywnego i... piwek. Smile Lubiłem w ten sposób poprzeć czyjąś wypowiedź jak również dawało to obraz kto moje popiera. To wbrew pozorom, wiele mówiło. Już kit z ilością, możemy zacząć od zera, ale jestem jak najbardziej ZA powrotem tej funkcji. A do reszty jakoś się będzie trzeba przyzwyczaić.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Mi tam najbardziej brakuje cytowania selektywnego i... piwek. Smile
Selektywne wróci, ale dajcież trochę czasu.
A piwka... jak już pisałam. Na tamtym skrycie prawdopodobnie rozwalały profile Wink a dlatego skryptu mod taki nie istnieje (przynajmniej na razie Big Grin )
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Mi tam najbardziej brakuje cytowania selektywnego i... piwek.
Selektywnie mozesz cytowac z 'przegladu tematu' pod odpowiedzia-jasne, ze trzeba sie przyzwyczaic, ale jest OK.
Co do piwek - juz Ci nie bedzie smiesznie komu ja je stawiam :rotfl: Zartuje Kubo...Funkcja 'pomogl' jest za to super.
Ja potrzebowalabym wszystkie ogonki do a, e, kropki do z, i - polska czcionke, ale sobie jakos poradze, zebyscie sie nie meczyli czytajac mnie.

Dajmy ludziom czas na dopracowanie wszystkiego.

e
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Mam jeszcze zastrzeżenie ogólne: dlaczego ważne funkcje, jak powiadomienia o nowych wiadomościach, są maleńką czcionką gdzieś w rogu, a kobylastymi literami na środku jest zapisana informacja, kto jest moderatorem forum.

A w ogóle co to za pomór - JK się zmienia, Kafe wyłączona, N-K szaleje z funkcjami... :zly:
Odpowiedz
Karol napisał(a):
PMC napisał(a):
jodynka napisał(a):Przyłączam się do apelu Kaczki - zmieńcie na stare... 8o
Przyłączam się do apelu Kaczki i Jodynki.
Przyłączam się do apelu Kaczki, Jodynki i PMC :zaplakany:
Przyłączam się do apelu Kaczki, Jodynki, PMC i Karol.
Odpowiedz
1) jaki jest sens działu "Twórczość własna", skoro nie ma już piw?
2) forum to nie admini, to ogół użytkowników, którym narzucono nowe, niekoniecznie fajne rozwiązania, bez możliwości powrotu do stanu dotychczasowego, który 99% procentom Forumowiczów nie przeszkadzał
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz