01-13-2005, 10:58 PM
Chciałbym zapytać Was, które znane Wam utwory Jacka byłyby odpowiednie do wysłuchania/zaprezentowania na apelu dotyczącym niepodległości?
Pieśni na dzień niepodległości... Które?
|
01-13-2005, 10:58 PM
Chciałbym zapytać Was, które znane Wam utwory Jacka byłyby odpowiednie do wysłuchania/zaprezentowania na apelu dotyczącym niepodległości?
01-13-2005, 11:56 PM
Rozbite oddziały
Tradycja Z XVI-wiecznym portretem trumiennym - rozmowa Pana Rejowe gadanie i w ogóle "Sarmatia" w sporej części KN.
01-14-2005, 09:07 AM
Requiem Robiorowe
01-14-2005, 11:04 AM
W pewnym domu kultury nie pozwolono mi zagrać "Ballady wrześniowej" jako wstępu do czwartego rozbioru. Tłumaczono mi że na sali jest pełno weteranów którzy nie zrozumieją.
Graliśmy wtedy "Rozbite oddziały", "Tradycję", "Elekcję" i ..."Krowę" dla rozluźnienia.
01-15-2005, 03:46 PM
Dziękuję za pomysły. Jak się dowiedziałem, mamy przez radiowęzeł szkolny odtwarzać pieśni patriotyczne. Pewnie, zgodnie z radami prym będzie wiodła Sarmatia w towarzystwie reszty wymienionych utworów. A ballada wrześniowa poleci bez zastrzeżeń - nie przewidziano obecności weteranów.
01-15-2005, 04:23 PM
Barykada (Śmierć Baczyńskiego)..
I pamiętaj - bo dana Ci pamięć:
Nie kłam sobie - a nikt ci nie skłamie.
03-01-2005, 11:36 AM
podczas zeszłorocznego przegłądu pieśni i piosenek patriotycznych w moim mieście jedna z uczestniczek zgłosiła się z piosenką "Mury"...
n
"A spod grzywki niesfornej
Zerka oczko przekorne Kuszą usta czerwieńsze Niż wino. A niżej, o nieba..."
03-01-2005, 11:49 AM
natkozord napisał(a):podczas zeszłorocznego przegłądu pieśni i piosenek patriotycznych w moim mieście jedna z uczestniczek zgłosiła się z piosenką "Mury"...Brak emotikonków nieco utrudnia zrozumienie kontekstu :roll: To znaczy uważasz, że dobrze zrobiła zgłaszając "Mury" jako pieśń patriotyczną czy wprost przeciwnie :?: Pozdrawiam Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
03-01-2005, 11:57 AM
no właśnie, ..., tak w ogóle to nie wystąpiła, a chciałam posłuchać, jak by to zaśpiewała...
mi ten repertuar nie przeszkadza... n
03-09-2005, 07:17 PM
natkozord napisał(a):no właśnie, ..., tak w ogóle to nie wystąpiła, a chciałam posłuchać, jak by to zaśpiewała...aaa... eee... Znaczy się uważasz "Mury" za utwór patriotyczny, czy też wprost przeciwnie, ale nie przeszkadza Ci że wykonałaby repertuar niezgodny z tematem konkursu?
03-10-2005, 07:31 AM
repertuar był na tyle różnorodny, że tylko przez pomyłkę nazwa przegłądu miała charakter patriotyczny
11-08-2005, 07:58 PM
Od kiedy pamietam u mnie w szkole zawsze na akademii z dnia niepodległosci któs spiewa Mury. 8)
11-08-2005, 08:58 PM
A co z "Jałtą" i "Katyniem"? Toż to o niepodległości lub raczej jej braku.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
11-08-2005, 09:00 PM
Hmm u nas w szkole nigdy nie było żadnych piosenek Jacka. Ale może to dlatego, że to tylko gimnazjum i może uważa się, że młodzież z gimnazjum jeszcze niewiele zrozumie z utworów J.K.?
Ale popieram wspomniane wcześniej (dużo wcześniej ![]()
"In the city od blinding lights..."
-------------------------- http://www.triadapoetica.art.pl http://www.gentlemanschoice.pl http://www.krest.pl
11-08-2005, 09:19 PM
Nie wiedziałem, że w dzisiejszych czasach w szkołach są jeszcze akademie :| Gdzie to tak jest? Po pierwsze Jacek mi do szkół nie bardzo pasuje
![]() ![]() ![]() Przykładowo można by zagrać i zaśpiewać...np. Z XVI wiecznym portretem trumiennym rozmowa Katyń Bajka Tradycja(?) ![]() Hymn wieczoru kawalerskiego ![]() A tak poważnie lista takich piosenek długa, długa jest...
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować. [/i][/b] JK
11-27-2005, 07:06 AM
Szymon napisał(a):Po pierwsze Jacek mi do szkół nie bardzo pasujeSzymonie! A ja mam zgoła inne doświadczenia. Sam co roku organizuję w swojej małej mieścinie koncert upamiętniający wydarzenia związane z wprowadzeniem stanu wojennego. I reakcja jest bardzo pozytywna (należy dodać, iż jest to głównie młodzież licealna plus kilku mieszkańców). Najpierw słuchają w ciszy, w skupieniu, pochyleniu nad ogromną częścią poniekąd swojej własnej historii. Euforycznie biją brawo, potem proszą o więcej. Jacek na młodych działa po dziś dzień. Ilekroć na lekcji (głównie historii) omawiamy jego teksty, ilekroć słuchamy jego piosenek, wszyscy jak nigdy są aktywni, skupieni, gdybym w tym nie uczestniczył - nie uwierzyłbym. A tymczasem, pozdrawiam serdecznie! :-)
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek... |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|