Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
13. Festiwal Gwiazd w Trójmieście
W najbliższy czwartek rozpoczyna się w Gdańsku coroczna impreza kulturalna, której ciekawym elementem będzie sobotni akcent rosyjski:

sobota 5 lipca 2008 r.

17:15 - Daniel Olbrychski o Włodzimierzu Wysockim, Teatr Wybrzeże, Malarnia
19:00 - spektakl Lew i Lwica w reż. Stanislava Moiseieva Teatru Narodowego w Kijowie pod kierownictwem artystycznym Bogdana Stupki, Teatr Wybrzeże (rzecz o Tołstoju, Sofiji i ich trudnej miłości)
21:30 - koncert "Rosyjscy bardowie" w reż. Jerzego Satanowskiego, Targ Węglowy

Program całego festiwalu - tu.
Odpowiedz
nadzieja napisał(a):21:30 - koncert "Rosyjscy bardowie" w reż. Jerzego Satanowskiego, Targ Węglowy
Akurat będę w Gdańsku Big Grin. Dzięki za informację.
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Odpowiedz
Właśnie chciałam o tym napisać Smile Wreszcie coś się dzieje w Gdańsku- nie będę musiała gnać na drugi koniec kraju! Big Grin
"Umysł mam twardy jak łokcie
Więc mnie za to nie kopcie
Że rewolucja dla mnie to czerwone paznokcie"
Odpowiedz
Pierwszy raz znalazłam się na tego typu „wieczorze wspomnień” więc nie mam może porównania, ale wyszłam usatysfakcjonowana.
Kameralny klimat malarni bardzo dobrze wpłynął na atmosferę. Sala była pełna i miało się wrażenie, że znaleźli się tam ludzie nie przypadkowi- nie tylko zainteresowani Wysockim, ale (prawdopodobnie) związani z nim osobiście. Byli to ludzie starsi, w dużej części Rosjanie. Niejednokrotnie w trakcie opowieści Daniela Olbrychskiego, czy tych wesołych czy smutnych ktoś na sali zanosił się cichym płaczem. Stuprocentowe skupienie plus sposób, w jaki Daniel poprowadził całość dało niesamowity efekt- indywidualny kontakt z publicznością. Miałam wrażenie, że Olbrychski mówi do każdego z osobna.

Idąc tam spodziewałam się swego rodzaju wykładu o rosyjskim bardzie, a otrzymałam dawkę rzeczywistych, indywidualnych wspomnień człowieka o swoim przyjacielu.
Było to bardzo…ludzkie.

No i oczywiście wgniatające w krzesło recytacje, wygłaszane na tyle emocjonalnie, że scena niejednokrotnie została przez Daniela opluta.
Pewnie w innych okolicznościach byłoby to przesadzone, ale tam było zwyczajnie genialne.

Jeżeli chodzi o spektakl „Lew i Lwica”…cóż…wybrałam się na niego na tyle spontanicznie, że nie zauważyłam, iż jest on… w całości po rosyjsku. Niewiele mogę, więc na ten temat powiedzieć, aczkolwiek było to ciekawe doświadczenie. Wink

Na koncertach nie zostałam- za dużo było tego na jeden dzień, ale jeśli ktoś z forum był i słyszał, niech się podzieli bo bardzo ciekawa jestem jak to przebiegło. Smile *-`-
"Umysł mam twardy jak łokcie
Więc mnie za to nie kopcie
Że rewolucja dla mnie to czerwone paznokcie"
Odpowiedz