Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Epitafium dla Wysockiego
Hej!
Mam pytanie do gitarzystów. We wstępie do Epitafium oraz po każdej zwrotce Kaczmarski grał taki fajny pochód na akordach. Tzn był to emol ale z jakimis wariacjami. We wstępie jest to przed a C H, natomiast po kazdej zwrotce odpowiada to mniej wiecej temu charakterystycznemu "tam da ra ram dam dam dam dam". Wiecie moze jak sie to gra?
Odpowiedz
Ten fragment akompaniamentu polega na dodawaniu do akordu e-moll (akord ten sie nie zmienia!) dźwięków pochodzących z linii melodycznej, tzn. kolejno h, cis (e6), d (e7) x2, a potem w dół - e, dis (e7+), d, cis. Dodaje się je skracajac odpowiednio druga strune (h).
Możesz sobie przeanalizować ten pochód w nutach zawartych na stronie (pierwsze 4 takty).
Pozdrawiam
Tomek
"Ale po co męczyć gamę
Gdy się gra akompaniament..."
Odpowiedz
No no! Widzę fachowość i profesjonalizm! Dzięki! Tylko tak, jak ja sobie to rozpisałem to mi wyszło że powinno to być (na tej strunie H) tak:

bez skrócenia, drugi próg, trzeci próg X2

piąty próg, czwarty próg, trzeci próg, drugi próg

I to wszystko przy trzymanym e-molu! Przecież tego sie nie da zagrać, chyba nawet Kaczmarskiemu by sie nie udało... Coś pokręciłem?
Odpowiedz
Tam,gdzie piszesz piąty próg - bez skrócenia.
M.
Odpowiedz
Torment napisał(a):Tam,gdzie piszesz piąty próg - bez skrócenia.
M.
Szukałem tego od dawna - dzięki Torment.
Odpowiedz
Co to znaczy "bez skrócenia" ?
Odpowiedz
hm. grasz e-moll. czysty, ze sie tak wyraze.
Pozdrawiam,
M.
P.S. A właściwie to f-moll, ale to już szczegół. Od głosu zależy...
Odpowiedz
Ja wolę "Epitafium" bez kapodastra... Brzmi bardziej magicznie.
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Odpowiedz
A słyszałeś epitafium w e-moll w wykonaniu JK?
Jeśli tak, będę ciekaw bardzo, co to za nagranie, czy je masz itp...?
Pozdrawiam,
M.
Odpowiedz
Epitafium bez kapodasera wcale nie brzmi dobrze. O wiele więcej trudu trzeba włożyć w utrzymanie tępa i prawidłowego rytmu bo następują większe wahania strun, czy też drgania jak kto woli, a poza tym ciężko jest dobrze to zaśpiewać - bo o wiele gorzej krzyczy się czy "chrypi" w charakterystyczny sposób jeżeli piosenka jest w niższej tonacji - nieco wyżej, nawet o te pół tonu jest o wiele łatwiej.
Ale jak tobie pasuje grać bez kapodastera to twoja wola - ciekawi mnie tylko w czym ta magia się przejawia. Big Grin
Odpowiedz
Kapodaster, bez kapodastra. To tak gwoli ścisłości Tongue
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Odpowiedz
Petrvs napisał(a):a poza tym ciężko jest dobrze to zaśpiewać - bo o wiele gorzej krzyczy się czy "chrypi" w charakterystyczny sposób jeżeli piosenka jest w niższej tonacji - nieco wyżej, nawet o te pół tonu jest o wiele łatwiej.
a czy to aby na pewno nie zależy od tego jakim kto dysponuje głosem?...

jeśli chodzi o to "bardziej magicznie" to ja nie bardzo się orientuję w skali magiczności ale chętnie wysłucham gdzie podziewa się magia po skróceniu strun o dwa progi...

Pozdrawiam...
Mateo Strunnik
Odpowiedz
Ha, Mateo, na pewno orientujesz się w skali magiczności, tylko musisz odnaleźć ją w sobie! Dla Ciebie magiczność "Epitafium" może tkwić w tonacji, w jakiej grywał je Jacek, w tempie wykonania, w sposobie uderzeń, we wspomnianych przez Petrvsa "zachrypiałych" fragmentach lub po prostu w samej jego treści. Nie zaprzeczysz jednak chyba, że "Epitafium" jest utworem magicznym, metafizycznym. Bije z niego coś, co nie pozwala słuchać go obojętnie. To pozazmysłowe. Każdy na pewno uzasadni inaczej, dlaczego tak jest. Ja - ja osobiście - uważam, że najbardziej przejmująco melodia utworu brzmi w podstawowej tonacji. Nie słyszałem, by JK grał to w ten sposób, choć nie wykluczam, że mogły być takie wykonania. A do swojego wniosku doszedłem kiedyś, kiedy sam grałem sobie "Epitafium" bez kapodastra z braku kapodastra w danym miejscu o danym czasie.
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Odpowiedz
Igorze...
Pisząc że nie orientuję się w skali magiczności miałem na myśli że dla mnie coś jest magiczne albo nie jest... i kropka (czy też jak w moim przypadku wielokropek...)

JK śpiewał przy akompaniamencie gitary z kapodastrem na pierwszym progu i OK... tyle że ja sobie tak myślę że takie były jego warunki głosowe i tak mu było najwygodniej... magia czy tez geniusz tego utworu nie jest dla mnie zwiazana z zastosowaniem tego zabiegu...

Dla mnie piosenka czy też pieśń JK to całość... (mimo że w większości przypadków zarówno tekst jak i muzyka bronią się nawet rozdzielone...) i nie będę się zastanawiał czy jakby Kaczmar nie zachrypiał tak przejmująco w którymś momencie to magii by ubyło o powiedzmy 20%...
masz racje... często do piosenek JK podchodzę bardzo emocjonalnie i niejako intuicyjnie je sobie przyswajam... ale właśnie dlatego nie potrafię rozbierać ich na części podstawowe i oceniać osobno bicia... tonacji... dykcji... itd....

A to do jakich wniosków dochodzimy grając sobie sami te piosenki to już zupełnie inna sprawa...

Pozdrawiam...
Mateo Strunnik
Odpowiedz