Liczba postów: 37
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Witam
czy istnieje jakiekolwiek nagranie tego utworu spiewanego tylko przez Jacka (nie przez P. Gintrowskiego) i czy w ogole JK go wykonywal indywidualnie?
Pozdrawiam
[i]"...lecz las jest nasz i łąki też są nasze!"[/i]
Liczba postów: 207
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Nie wiem na sto procent, ale raczej wątpię, i to bardzo wątpię. Jacek prawie wcale - poza kasetami "Pijany poeta" i "Bankiet", oraz "Modlitwą o wschodzie słońca", nie wykonywał cudzych utworów. Poza tym jeśli coś jackowego weszło do repertuaru Gintrowskiego, to raczej sam Jacek już do tego nie wracał - z maleńkimi wyjątkami, jak "Dzieci Hioba" na przykład. "Epitafium dla Siergieja Jesienina" odpada z obydwu powodów. Po pierwsze, nie wyszło spod pióra Jacka, po drugie, należało do repertuaru Gintrowskiego. Aczkolwiek we wczesnych wykonaniach "Epitafium" na koncertach Tria (bo na "Murach w Muzeum Raju" bardzo to słabo słychać) Jacek pojękiwał na wzór chórów cerkiewnych zapewne, podczas kiedy Gintrowski wykonywał utwór.
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
NIe na temat Jacka ale:
Słucham właśnie "Epitafium dla S. Jesienina" i stwierdzam ze jest genialne(muzyka i tekst, aż żałowałem że nie Jacek go napisał).
Pozdrowiam
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
gość Gostek
Niezarejestrowany
Zbigniew Jerzyna. Jarzyna to coś innego.
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Liczba postów: 86
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
warto też myślę zauważyć.. że Gintrowiski śpiewał już "Epitafium.." zanim poznał Jacka..
I pamiętaj - bo dana Ci pamięć:
Nie kłam sobie - a nikt ci nie skłamie.
Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Nie chciałabym zostać wyklęta, ale Epitafium to bardzo trudny i specyficzny utwór. Nie jestem pewna czy Jacek potrafiłby go wykonać równie dobrze jak Gintrowski. Mam na myśli te mróweczki które mi biegają zawsze po plecach jak tego słucham...
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Liczba postów: 207
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Drodzy Forumowicze! Zwracam się zwłaszcza do tych, którzy bardzo cenią sobie wykonania Gintrowskiego i mają o nich spore pojęcie. Czy kojarzycie może taką śpiewaną przez PG w latach osiemdziesiątych piosenkę, którą zapowiadał jako "Kantyczka"??
"Zadrzemał, zadrzemał strudzony nasz kraj
przeminął ból skroni, przeminął, przeminął
Dziewczyno, tam przepaść, tu rękę mi daj
pójdziemy doliną, Dziewczyno, doliną
Nie dla nas już góry [...]
Usypia pod skronią strudzony nasz kraj
czerwone jabłuszko przekrojone na krzyż..."
Mianowicie: czy nie wiecie przypadkiem, kto jest autorem słów do wyżej zacytowanego utworu??
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Myśle że głos Gintrowskiego jest nie do zastąpienia w Epitafium, czy gdziekolwiek indziej.
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Igor napisał(a):Czy kojarzycie może taką śpiewaną przez PG w latach osiemdziesiątych piosenkę, którą zapowiadał jako "Kantyczka"??
"Zadrzemał, zadrzemał strudzony nasz kraj
przeminął ból skroni, przeminął, przeminął
Dziewczyno, tam przepaść, tu rękę mi daj
pójdziemy doliną, Dziewczyno, doliną
Nie dla nas już góry [...]
Usypia pod skronią strudzony nasz kraj
czerwone jabłuszko przekrojone na krzyż..."
Mianowicie: czy nie wiecie przypadkiem, kto jest autorem słów do wyżej zacytowanego utworu?? Też się dołączam do tego pytania...
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Liczba postów: 35
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
sizer napisał(a):Słucham właśnie "Epitafium dla S. Jesienina" i stwierdzam ze jest genialne(muzyka i tekst, aż żałowałem że nie Jacek go napisał). Zgadzam się z Tobą sizer. Uwielbiam słuchać tego utworu. :wink:
"Nie, nie chcę wpływać i należeć!
I tak beze mnie - o mnie - gra.
Jednego nikt mi nie odbierze:
Ja jestem ja! ja! ja!"
Rumcajs
Niezarejestrowany
Autorem słów do tej kantyczki jest -o ile się nie mylę- Zbigniew Książek.
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Dzięki Rumcajs!
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Liczba postów: 68
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
"Epitafium dla Jesienina" to poprostu arcydzieło i zgadzam się że Gintrowsiego nikt w tej piosence nie zastąpi!
|