Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wywiad o JK w GW
Standardowa "dyskusja" z jeszcze bardziej standardową obsadą tu: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=6456">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=6456</a><!-- m -->

Zeratul
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Tak! Moim zdaniem tamten tekst Michnika był niesmaczny. Mógł się Adaś powstrzymać przed wykorzystywaniem JK do swoich celów - zwłaszcza w tekście pisanym w "GW" tuż po śmierci JK.
To wykorzystywanie śmierci w rozgrywkach politycznych powoli robi sie dla Michnika charakterystyczne - dziś nad trumną Geremka pospieszył wygłaszać antylustracyjne filipiki, wcześniej ponoc na pogrzebie Miłosza. Również w tekście napisanym po śmierci Holoubka wspominał o sprzeciwie wobec lustracji i "nikczemnych nagonek".
Odpowiedz
No tak niestety nasz Adas ukochany nasz guru jedyny i niepowtarzalny autorytet moze sie wytrzasac nad trumnami i dawac upust swoim antylustracyjnym fobiom i nie podlega to żadnej krytyce. Tak swoja droga to moze sie myle ale opowiadano mi ze Herberta na lamach Gazety Wybiórczej okrzyknieto czlowiekiem z problemami psychicznymi a po jego smierci nekrolog w gazecie umieszczono zaraz pod nekrologiem jakiegos gangstera. Ale powtarzam tego nie jestem pewny;] ach ten nieomylny SzechterWink
Odpowiedz
Z ust waćpana kapie ślina.
Odpowiedz
Lutrze moze i nerwy na mnie wstapily ale wacpan przyzna ze nie bez powodu. A z drugiej strony to czy ja wiem chyba o wiele wiecej piany kapalo z ust Adasia np nad trumna Geremka jak krzyczal o lustracjiWink
Odpowiedz
Wojtek L. napisał(a):nie podlega to żadnej krytyce
No przecież właśnie na swój sposób krytykujesz i żadne gromy z jasnego nieba w Ciebie nie biją, policja Cię nie ściga ani nie ma na pierwszej stronie wszystkich polskich dzienników Twojego zdjęcia z podpisem "poszukiwany" - więc chyba jednak podlega krytyce.
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
MaryShelley napisał(a):No przecież właśnie na swój sposób krytykujesz i żadne gromy z jasnego nieba w Ciebie nie biją, policja Cię nie ściga ani nie ma na pierwszej stronie wszystkich polskich dzienników Twojego zdjęcia z podpisem "poszukiwany" - więc chyba jednak podlega krytyce
Nie do konca chodzilo mi o taka krytyke jak moja bo takich jest pelno w internecie. Chodzi mi o to ze nie ma o tym nic w mediach nikt nic nie powie przeciw bo niestety wszyscy to jedna banda;]
Odpowiedz
Wojtek L. napisał(a):Chodzi mi o to ze nie ma o tym nic w mediach nikt nic nie powie przeciw bo niestety wszyscy to jedna banda;]

No chyba nie chcesz żeby swojego krytykowali
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
MaryShelley napisał(a):No chyba nie chcesz żeby swojego krytykowali
A wlasnie gdyby byli obiektywni i mieli swoj rozum to powinni
Odpowiedz
Wracając do wywiadu... bardzo ciekawy i zgadzam się, że za krótki. Wink
Zwróciłam jeszcze uwagę na jedną rzecz - może to niezbyt istotne w kontekście wywiadu o Kaczmarskim, ale chyba istotne w okolicznościach wypowiadania się o m.in. poezji.
Antoni Pawlak dość mocno przekręcił słowa Adama M. Powiedział tak:
Cytat:Stało się tak jak pisał Mickiewicz: "po burzy, po trudzie przyjdą mali, wredni ludzie
Tymczasem wieszczu napisał był:
Cytat:Wszystko przejdzie. Po huku, po szumie, po trudzie
Wezmą dziedzictwo cisi, ciemni, mali ludzie.
(wiersz Gęby za lud krzyczące...)
To nie o wredotę tu chodziło, na pewno.
Oczywiście zwykła pomyłka, rzecz łatwa do wyjaśnienia. Ale śmieszne rzeczy dzieją się z utworem "pod nieobecność" autora - nie tylko Kaczmarskiemu Mury i Obława wymknęły się spod kontroli...
[color=#008080][i]Nikt nigdy ich już nie obudzi,
Śmiech z klątwą się na usta cisną...
Głupio jest żyć wśród mądrych ludzi
Z ich piękną Latającą Wyspą.[/i][/color]
Odpowiedz