Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trzecia krzyżówko-zagadka kaczmarystyczno-filozoficzna
Pozazdrościłem Krasnemu i stworzyłem własną wersję. U mnie nie będzie garści uwag naprowadzająco - wyjaśniających, powiem jedynie, że znaleźć tu można oprócz motywów kaczmarystyczno-filozoficznych również matematyczno-fizyczne.
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Odpowiedz
Krzyżówka dużo fajniejsza niż zagadki Kraśnego (uprzejmie proszę o niezgłaszanie mojego postu do Administracji) - przynajmniej jest szansa na coś wpaść...
Odpowiedz
Alek napisał(a):przynajmniej jest szansa na coś wpaść
ale tym razem trudniejsza od poprzedniej...
po pierwszym - pobieżnym - spojrzeniu, póki co mam tylko jedno hasło.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):po pierwszym - pobieżnym - spojrzeniu, póki co mam tylko jedno hasło.
Jakie? Czyżby 11te? Big Grin
Odpowiedz
jodynka napisał(a):po pierwszym - pobieżnym - spojrzeniu, póki co mam tylko jedno hasło.
Zbyt pobieżnie patrzysz Smile Na przykład 6 i 8 jest dosłowne jak w mordę strzelił, a 1 i 9 to chyba jedne z bardziej znanych anegdot o uczonych.
Odpowiedz
1,6,8 i 9 rzeczywiście są dosyć łatwe.
Mnie jednak najbardziej cieszy to, że znalazłem się w twórczości Bryce'a Smile
Po takim sukcesie na pewno nie zmienie zmienie nicka Wink
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
A co jest z 11tym hasłem?? Czyżbyś się przestraszył, Bryce? Ty?? Takie uosobienie odwagi??
No więc, według mnie oczywiście rozwiązanie hasła 11/18, brzmi: berseis.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Ciekawe, czy do głównego hasła - rozwiązania krzyżówki pasowałyby takie podpowiedzi:

Ja sam raczej nie z tych, co nie lubią się kłócić więc namawiam szczerze, by do słowa wrócić.

albo

A kto mego Boga skala swą siermięgą, zginie pod Wartburgiem zatłuczony Księgą.

pozdrawiam wszystkich krzyżówkowiczów
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):A co jest z 11tym hasłem??
Nie rozumiem - o co chodzi? A co ma być z 11tym hasłem? Miały być motywy kaczmarystyczne? No i są! Poza tym ktoś mi niedawno mówił, że drogi dwóch pewnych osób prędko się nie zejdą, chciałem tylko pokazać, że już się zeszły właśnie przynajmniej u Pawła na diagramie.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Czyżbyś się przestraszył, Bryce? Ty??
Tego też nie rozumiem. Z czego wynika, że się przestraszyłem ?
Paweł Konopacki napisał(a):Ciekawe, czy do głównego hasła - rozwiązania krzyżówki pasowałyby takie podpowiedzi:

Ja sam raczej nie z tych, co nie lubią się kłócić więc namawiam szczerze, by do słowa wrócić.

albo

A kto mego Boga skala swą siermięgą, zginie pod Wartburgiem zatłuczony Księgą.
Drugie - świetne! W pierwszym jedna sylaba zbyt dużo, proponuję (skoro już zdradziłeś hasło) małą korektę :

Nie unikam sporów, lubię także plotkę,
więc przedkładam karczmę nad ryżową szczotkę.

Odgadłeś, Pawle, komplet haseł ?
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Odpowiedz
bryce napisał(a):Odgadłeś, Pawle, komplet haseł ?
Szczerze? Nie Big Grin Chyba trzech nie wiedziałem.
bryce napisał(a):W pierwszym jedna sylaba zbyt dużo
no tak, może zatem powinno być:
Cytat:Ja do tych należę,
co się lubią kłócić
I namawiam szczerze,
by do słowa wrócić.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Chyba ze trzech nie wiedziałem.
Których? Będzie mała podpowiedź.
Ta piękna, lapidarna forma podoba mi się najbardziej, powinna stanowić motto zadania.
Odpowiedz
bryce napisał(a):Których?
Wstyd się przyznać, ale nie wiem, kogo Torrentius ma na plecach (rozumiem, ze chodzi o zdjęcie w profilu Torrentiusa).
Nie znałem tez odpowiedzi na zadanie 4 i 5
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):rozumiem, ze chodzi o zdjęcie w profilu Torrentiusa
Wtedy bym miał za plecami. I co by miał wspólnego z tym nagrobek?
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):Wtedy bym miał za plecami. I co by miał wspólnego z tym nagrobek?
No, nie sądziłem, ze należy to tak dosłownie odczytywać. A co ma z tym wspolnego nagrobek? Nie wiem. Myślałem, że może o jakiegoś nicka chodzi albo co. Myślałem, że w tym pytaniu chodzi o osobe ze zdjęcia. Ale jeśli nie, to tym bardziej nie umiem odpowiedzieć na pytanie z krzyżówki. Jak nie o tą osobę, to już w ogóle nie wiem, o co chodzi
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Wstyd się przyznać, ale nie wiem, kogo Torrentius ma na plecach
Tak, w rzeczy samej, coś w tym jest, patrząc na awatar - nie pomyślałem o tym, że można tak pomyśleć. Widzę, że nie śledzisz wszystkich wątków. Zastosowałem pewien skrót myślowy i przyjąłem, że marzenia Torrentiusa się ziszczą i że już ma to, co pragnął mieć tutaj: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?p=145113&highlight=#145113">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... ht=#145113</a><!-- m --> .
Paweł Konopacki napisał(a):Nie znałem tez odpowiedzi na zadanie 4 i 5
Cytat:dostałem w prezencie, więc nie zajrzę w paszczę
Cytat:jedynie prawdy bywają kalekie
A tu niespodzianka - odgadłeś najtrudniejsze ( moim zdaniem) trzecie , a nie sprawdziłeś w wikicytatach dwóch znanych maksym ?
Odpowiedz
4 - Cyceron

5 - Spinoza
Odpowiedz