Liczba postów: 86
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Ta sprawa mnie nurtuje już od dłuższego czasu.. To był niestety jedyny koncert Jacka, na którym udało mi się być... Tymbardziej radosny był dla mnie (rok później) fakt, że płyta 'Dwadzieścia(5) lat później' jest rejestracją tego koncertu. Jednakże zaraz potem trochę się zdziwiłem jak przeczytałem spis utworów.. heh no "Ballady wrześniowej" to ja na pewno tam nie usłyszałem. Teraz nie wiem czy mi się coś pomieszało z datami (ale z tego co pamiętam to był jedyny koncert w Harendzie Jacka w tamtym czasie) czy za wcześnie wyszedłem..(?) dlatego proszę tych co kojarzą by mi rozjaśnili jeśli to w ogóle mozliwe
To co pamiętam z koncertu, na którym ja byłem:
Rozpoczął go program "Dwie Skały" i było to rejestrowane przez TVP i jeszcze tego samego dnia wyemitowane w dwójce (niestety TVP zupełnie skopało nagranie.. jak w Harendzie wszystko brzmiało magicznie, zresztą sam JK nie mógł wyjść z zachwytu nad akustyką na miejscu.. (wychwalał ją kilka razy) ...tak w TV już wszystko brzmialo bardzo płasko).
Drugą część koncertu już nie rejestrowaną przez telewizję zaczął od utworu "Czaty Śmiełowskie"..
(nie pamiętam wszystkich utworów jakie grał, wtedy moja znajomość twórczości Jacka była uboższa, dobrze pamiętam po prostu te, które wówczas znałem.. więc też pewnie niektóre utwory pokrywają sie z tym co jest na płycie.. - ale za "Balladę Wrześniową" to głowę daję.. bo to był wtedy chyba najważniejszy jego utwór dla mnie).
Pod wpływem nieustannych próśb kogoś tam zagrał też "Warchoła".. ale to tak jakby od niechcenia widać było, że to nie jest utwór który chce śpiewać..
Na koniec na bis była "Obława" no i "Epitafium dla W.Wysockiego" oczywiście..owacje z trzy razy na stojąco.. no ale to żaden wyjątek w przypadku koncertów JK  Poczekałem jeszcze z 10 minut, jak już zauważyłem, że koncert ewidentnie się zakończył wyszedłem.
I teraz nie wiem czy Jacek załóżmy po piwku postanowił wrócić na scenę.. czy odbył się jakiś inny tajemniczy koncert w tych dniach, o którym nie miałem pojęcia..
Będę wdzięczny za jakiekolwiek rozjaśnienie..
I pamiętaj - bo dana Ci pamięć:
Nie kłam sobie - a nikt ci nie skłamie.
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Mówisz chyba o innym koncercie. Ten koncert, z którego pochodzą nagrania na płycie 20(5) lat później i koncert, z którego pochodzą telewizyjne "Dwie Skały" to są dwa różne koncerty.
Nie przypominam sobie, żeby pierwszą część rejestrowała telewizja.
Dokładny spis tytułów dwóch ostatnich części koncertu jest taki:
Pożegnanie Okudżawy
Nasza klasa
Z XVI-wiecznym portretem trumiennym – rozmowa
Świadectwo
Sen Katarzyny II
Ballada wrześniowa
Jałta
Pan Wołodyjowski
Przeczucie (Cztery pory niepokoju)
Według Gombrowicza narodu obrażanie
Encore, jeszcze raz
Krzyk
Warchoł
Głupi Jasio
Czaty śmiełowskie
Krowa
Czerwony autobus
Metamorfozy sentymentalne
Wyschnięte strumienie
Karnawał w „Victorii”
Postmodernizm
Między nami
Jan Kochanowski
Rublow
Źródło
Niech…
Obława
Bob Dylan
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Zgadza się. Ja byłem na obu koncertach. Datę koncertu, z którego została nagrana płyta "25 lat później" można sprawdzić na okładce. Natomiast daty koncertu, którego 1 część zawierająca piosenki z Dwóch Skał została wyemitowana w telewizji niestety nie pamiętam. Ciekawe było to, że w trakcie transmisji przed każdą piosenką do Jacka podchodził wizarzysta i wycierał mu pot z twarzy, a chwilę później światła zmieniały kierunek i kolor, żeby telewidzowie się nie znudzili patrzeniem na mokrą i statyczną twarz Mistrza...
Reputacja:
0
Dzięki.. to już wiele mi wyjaśniło. Przynajmniej to, że to na pewno nie ten sam koncert.. heh... Nie mniej musiały się odbyć mniej więcej w tym samym czasie, stąd moja konsternacja.
Cieszy mnie, że o tyle więcej zostało zarejestrowanych utworów na tym koncercie, którego część jest na płycie.. Ciekaw jestem tylko czy kiedykolwiek pozostałe utwory ujrzą światło dzienne.. dla mnie wykonania wielu utworów to najlepsze wykonania jakie znam (np. Jan Kochanowski, Rublow, Świadkowie).. zarówno poprzez świetną jakość jak i dojrzałość i formę Jacka..
Co do koncertu, na którym ja byłem, to ów telwizyjna rejestrację można odnaleźć na ftp'ie.. ale tam w napisach końcowych się nie doszukałem dokładnej daty niestety..
Ludwik napisał(a):Ciekawe było to, że w trakcie transmisji przed każdą piosenką do Jacka podchodził wizarzysta i wycierał mu pot z twarzy, dokładnie.. czasami się zastanawiam czy to częściowo nie były wnioski wyciągnięte z koncertu, który TVP lubi puszczać najczęściej (ten z 1991-ego roku) ..gdzie z Jacka leje się jak z cebra 
Pozdrawiam i dzięki za cenne info
Reputacja:
0
Ten koncert (fragmenty "Live") nie jest z 91 roku, tylko z 17 maja 1990 toku z hali "Wisły" w Krakowie.
KN.
Reputacja:
0
Krzysztof Nowak napisał(a):Ten koncert (fragmenty "Live") nie jest z 91 roku, tylko z 17 maja 1990 toku z hali "Wisły" w Krakowie.
ot przejęzyczenie.. dzięki
behemott69
Niezarejestrowany
Masz racjie ja byłkem na tym koncercie i to jest ten o ktorym mowisz jest zarejstrowany jako 25 lat pozniej wiem ze cosa musiało byc kombinowane bo jest kilka innych utworow ale to na pewno było wtedy co mozna poznac po komentarzach ktore dokładnie pamietam chociaz sa skracane...
piwka z jackiem tez nie zapomne mam autografy z ta data wiec nie daj sobie wmowic nic innego bo bylismy tammm
pozdrawiam i prosze o kontakt na adres <!-- e --><a href="mailto:behemott69@gazeta.pl">behemott69@gazeta.pl</a><!-- e -->
Reputacja:
0
..no właśnie szczerze mówiąc.. jeszcze te trzy lata temu kiedy ukazała się ta płyta głowę bym dał, że to ta data (jak i za Balladę, której wtedy nie zaśpiewał).. niestety bilety na koncert który zachowałem, nie mogę odnaleźć.. a i tvp nie prowadzi archiwum programu telewizyjnego na internecie co by upewnić się, czy faktycznie tego dnia był emitowany koncert Jacka.. Ci co nagrali go tego dnia na taśme wideo i mają do dzisiaj, mogą być pomocni, bo z filmem nagrywają się zazwyczaj zlepki telegazety i pewnie stamtąd datę nadania można wyjąć...
Z płyty znajomy wydaje się komentarz przed "Przybyciem tytanów".. kolega Behemott na gg powiedział mi, że między innymi ten komentarz go święcie przekonuje, że to ten koncert..
Ciekawe jest to, że w powyższym spisie utworów nie ma "Przybycia tytanów".. chyba, że był grany w pierwszej części koncertu ale jak domniemam pierwsza część koncertu, do której Krzysztofie nie podałeś tytułów, to był rownież (jak w tym na którym byłem) program "Dwie Skały" ?
Ja coś czuję, że ta płytka to naprawdę zlepek dwóch koncertów a z powodu jakiegoś niechlujstwa jest podana tylko jedna data na płycie..
Ciekaw tedy jestem okoliczności tego drugiego koncert.. o którym chyba nie było za wiele wiadomo
Reputacja:
0
Chyba przestaje być jasne, co oznacza w tym momencie pojęcie "ten koncert".
Może ustalmy zatem moją wersję wydarzeń.
1. Koncert, z którego powstała płyta "20(5) lat później" (nazwijmy go K25) i koncert, z którego powstał emitowany przez TV program z fragmentami "Dwóch Skał" (nazwijmy go KTV), to są dwa różne koncerty.
2. Na K25 byłem i kojarzę wykonania wszystkich piosenek umieszczonych potem na płycie. Na KTV nie byłem (tylko widziałem program). Ludwik był na obydwu koncertach i potwierdza moją wersję wydarzeń.
3. Obydwa te koncerty dzielił miesiąc (K25 - 22.12.2000, KTV - listopad 2000), więc i repertuar był bardzo podobny. Tyle, że w pierwszej części koncertu KTV były grane "Dwie Skały" (i rejestrowane przez TV), zaś w pierwszej części K25 granych było m.in. 8 istniejących już wtedy piosenek z "Mimochodem".
4. Dalsze części obydwu koncertów wypełnione były tak zwanymi "przebojami dwudziestolecia", ale te części KTV nie były już rejestrowane. Natomiast K25 zarejestrowany był w całości (audio).
5. Ze względu na bliską odległość czasową obydwu koncertów, repertuar w części dotyczącej "przebojów dwudziestolecia" był bardzo podobny. Dlatego ci, którzy byli na KTV, a nie byli na K25 mogli odnieść mylne wrażenie, że wykonania niektórych piosenek na płycie pochodzą z KTV.
6. Spisu tytułów (oraz kolejności) pierwszej części K25 nie umiem podać z całą pewnością. Mogę natomiast powiedzieć, że podczas pierwszej częsci K25 grane były m.in. następujące utwory:
Lot Ikara
Piosenka napisana mimochodem
Sen kochającego psa
Coś Ty!
Okładający się kijami
Zakopywanie głowy
Dwadzieścia lat później
Upadek Ikara
Przybycie tytanów
Przypowieść o ślepcach
Pamiętnik znaleziony w starych nutach
Świadkowie
Przyjaciele
Prośba
Quasimodo
Ambasadorowie
Wędrówka z cieniem
Mufka
KN.
PS Moją wersję wydarzeń potwierdził również przed chwilą Jaś Cieślak (ówczesny menadżer Jacka).
PS Nie jest pewne, czy KTV odbył się akurat w listopadzie 2000. Tak twierdzi Jaś Cieślak, ale Ludwik poddaje to w wątpliwość.
Liczba postów: 52
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Koncert, który rejestrowała TV (fragmenty "Dwóch skał") odbył się w "Piwnicy pod Harendą") w grudniu 1999 roku! Z tego co pamiętam - też tuż przed Wigilią. A puszczony w TV był już w 2000. Byłam na tym koncercie i mam jego nagranie z tv. I dam sobie głowę uciąć  , że był to 1999 rok.
Zresztą na tym z fragmentem "Mimochodem", z którego powstała kaseta 2(5) lat później tez byłam, i tez na 100% było to rok później - czyli zgodnie z napisem na kasecie - 22 grudnia 2000 r.
"Choć tyle wiemy własnym doświadczeniem:
W nas jest Raj, Piekło -
I do obu - szlaki."
Reputacja:
0
Hydrozagadka to może mi wyjaśnisz jak jednocześnie mogłem być na drugim końcu świata i na koncercie Jacka.. ja nie muszę dawać głowy, że to grudzień 2000.. a emisja w tv była dokładnie tego samego wieczoru oczywiście już późnego wieczoru.
Może koncert odbył się na przykład 17-ego grudnia.. już za dużo czasu minęło bym tak dobrze pamiętał datę.. a biletu nie mogę odnaleźć.. heh...
Reputacja:
0
nie wiem. Na pewno jednak byłam 22 grudnia 2000 na koncercie, i na pewno byłam w grudniu 1999. I pamiętam, ze na jednym z nich był nagrywany koncert do TV i było to z "Dwóch Skał". Nie przypominam sobie, żebym była na dwóch koncertach w grudniu 2000... ale z drugiej strony - jak się głębiej zastanowię - nie jest to wykluczone. Tylko że w grudniu 99 tez na pewno była prezentacja "Dwóch Skał", bo mam to zapisane - bo był to pierwszy koncert Jacka, na którym byłam, od 1991 r.
Hmmm.. może już nie dam sobie uciąc głowy, ale na pewno byłam na tym nagrywanym do TV, bo specjalnie potem poprosiłam kolegę z tv, żeby mi go nagrał na płytkę. I - jeśli twierdzisz, że koncert był puszczany w tv tego samego wieczoru, którego był nagrany - to nawet uprawdopodabnia twoją wersję... bo w innym przypadku pewnie miałabym go nagranego przez rodziców na video.
W nas jest Raj, Piekło -
I do obu - szlaki."
Reputacja:
0
Program "Dwie Skały" został zarejestrowany na koncercie w Teatrze Małym w Warszawie 6-ego grudnia 1999-ego roku i to potem zostało wydane na płycie.. Nie wiem kiedy dokładnie ukazała się płyta (podejrzewam, że jesień 2000) i wtedy pod koniec roku 2000 w Harendzie był to tak jakby jeden z koncertów między innymi promujących ten album.
Nie pamiętam informacji o żadnym innym koncercie Jacka w Warszawie w grudniu 2000 dlatego zagadką dla mnie jest zawartość płyty "20(5) lat później". Pamiętam, że bardzo mi zależało by pójść na koncert Jacka.. i to była pierwsza moja możliwość (odnosząc się do plakatów na mieście itp.) po powrocie do kraju (październik 2000).. też nie pamiętam abym zastanawiał się na który koncert iść.. heh. no ale nie chcę tu nic insynuować.. niech będzie, że odbył się tydzień, miesiąc wcześniej... Nie mniej jestem w takim razie bardzo ciekaw dokładnej daty koncertu na którym byłem (dla mnie to wciąż jednak była druga połowa grudnia)
Hydrozagadka.. masz może dostęp do taśmy wideo, na której nagrany jest koncert z TV..? To może być bardzo pomocne.. często z nagraniem nagrywają się przebitki telegazety i dzięki temu można byłoby odczytać datę emisji.. heh..?
Pozdrawiam
Reputacja:
0
Mam dostęp tylko do zgranego przez kolegę z tv koncertu w formacie realplayer.
Niestety - nie ma tam żadnych przebitek, a i daty nagrania na koniec nie podają - właśnie to przeglądałam.
W nas jest Raj, Piekło -
I do obu - szlaki."
Reputacja:
0
Jaś Cieślak twierdzi, że KTV nagrany był w listopadzie 2000. I ja bym Jasiowi wierzył. Jak rozumiem, data KTV to jedyna w tym momencie niewyjaśnione jeszcze kwestia...
KN.
Reputacja:
0
Krzysztof Nowak napisał(a):Jaś Cieślak twierdzi, że KTV nagrany był w listopadzie 2000. I ja bym Jasiowi wierzył. Jak rozumiem, data KTV to jedyna w tym momencie niewyjaśnione jeszcze kwestia...
tak.. dzięki za informacje, nie mniej szkoda, że nie znamy właśnie dokładnej daty koncertu, to by i tu na forum i w mojej głowie zamknęło temat ;-)
Pozdrawiam
Reputacja:
0
Krzysztof Nowak napisał(a):nie mniej szkoda, że nie znamy właśnie dokładnej daty koncertu, to by i tu na forum i w mojej głowie zamknęło temat ;-)
Pozdrawiam
I w mojej 
Ryję właśnie za kalendarzykiem z 2000 roku - i jak na złość nie moge go znależć - pozostałe lata są - nawet 1993 ;-)
Ach, ta ulotna pamięć...
[ Dodano: 2005-01-13, 18:37 ]
EUREKA!
Koncert faktycznie był w listopadzie - pod sam koniec 29 lub 30 (niewyraźnie to zapisałam), ale poszłam na niego na swoje urodziny. Jak ja mogłam tego nie pamietac ;-)
W nas jest Raj, Piekło -
I do obu - szlaki."
bylem na koncertach 5.XI.2000, 22.XII.2000, 16.XII.2000-obstawiam ze telewizja byla 5.XIale szczerze mowiac tez nie mam na to zadnych dowodow. pamietam za to gdzie siedzialem i z kim na tym koncercie bylem i ze bylo okrutnie goraco   wiem jeszcze ze zdazylem do domu na retransmisje ale zdaje sie nie mialem jej wtedy na co nagrac 
pozdr.
k.
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
koncert zarejestrowany prez TV mógł odbyć się przed 29 listopada 2000, ale z całą pewnością nie w grudniu 2000. Wiem, bo byłem na tymże koncercie, a od 29 listopada 2000 do stycznia 2001 leżałem w szpitalu.
a gdzie siedziales? 
k.
Liczba postów: 1,705
Liczba wątków: 67
Reputacja:
1
A na ktorej Harendzie Kaczmar spiewal "Pielgrzymke" ?
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Liczba postów: 663
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
niestety nie na tych na ktorych bylem-pierwszy raz pielgrzymke slyszalem na lekcji historii w moim lo  a drugi raz w przemyslu  ale ja nie chodzilem na wszystkie koncerty  napisz kiedy mniej wiecej to moglo byc to moze uda sie wydedukowac 
pozdrawiam
|