Liczba postów: 324
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Powiedziałabym, że porządki, że natknęłam się przypadkiem na ten tekst- ale żadnych porządków nie było  w teczkach trzymam rozmaite szpargały sprzed kilku lat i wiedziałam, że to gdzieś musi być.
O to czym zajmują się gimnazjaliści (a, jak się okazało, nie jeden dorosły miał problemy z interpretacją tekstu) w ramach przygotowań do egzaminu
![[Obrazek: IMG_2906.jpg?t=1212053093]](http://i10.photobucket.com/albums/a140/sosh89/IMG_2906.jpg?t=1212053093)
(obcięło mi odrobinę górę kartki, ale i tak każdy tutaj dobrze zna ten utwór)
Jeśli ktoś miałby problemy (  ) - odpowiedzi: 11.C, 12.D, 13.A, 14.C, 15.B, 16.B
Test nosi nazwę "Gdy mury runą...", niestety nie wiem z jakiego "zeszytu ćwiczeń" pochodzi - mam tylko kserówki (choć w razie potrzeby mogłabym to kiedyś sprawdzić)
"Pochlebcy nie najszczytniejszych gustów - starzy kuglarze."
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.flagrantis.pl">www.flagrantis.pl</a><!-- w -->
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Dobre, dobre. Chociaż niektóre odpowiedzi faktycznie są dyskusyjne.
Czy za 100% dostanę piwko? :
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Reputacja:
0
A jaką ja mam pewność, że nie ściągałeś? (niech będzie, że Ci ufam). Ale na "pomógł" jeszcze nie zasłużyłeś  ) (chyba, że zrobisz tak, by ten post nie był taki "rozciągnięty" - pousuwałam entery, ale nic nie dało i napisałam do Zeratula - jednak go na razie nie ma). Wtedy się zastanowię.
Które odpowiedzi są (twoim zdaniem!) dyskusyjne  ?
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.flagrantis.pl">www.flagrantis.pl</a><!-- w -->
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
kłapo napisał(a):(chyba, że zrobisz tak, by ten post nie był taki "rozciągnięty" - pousuwałam entery, ale nic nie dało i napisałam do Zeratula - jednak go na razie nie ma). hmm - u mnie nie jest rozciągnięty (mam panoramiczną matrycę  )
Jeśli u Ciebie jest - ma to związek tylko ze wstawionym obrazkiem - i raczej nic na to nie poradzisz (chyba, że zamiast niego dasz linka)
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
0
O dziwo, u mnie też już normalnie wygląda (myślałam, że to Twoja sprawka). Ale piwko, za poświęcenie uwagi
Liczba postów: 236
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
kłapo napisał(a):Które odpowiedzi są (twoim zdaniem!) dyskusyjne ? Ja bym w 16stym odpowiedziała "Onomatopeja", ale nie ma takiej opcji...  (
"Umysł mam twardy jak łokcie
Więc mnie za to nie kopcie
Że rewolucja dla mnie to czerwone paznokcie"
Reputacja:
0
scarlett napisał(a):Ja bym w 16stym odpowiedziała "Onomatopeja", ale nie ma takiej opcji... ( Dlatego przegrałabyś. Zgodnie z ustaleniami CKE musisz się wpasować w klucz (oni postawili na porównanie - zresztą też prawidłowo). Piwa nie będzie.
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
kłapo napisał(a):Które odpowiedzi są (twoim zdaniem!) dyskusyjne ? Odpowiedzi do pytania 14. i 15. Moim zdaniem na zadane pytania żadna z podanych odpowiedzi nie jest prawidłowa.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
kłapo, scarlett, przestańcie spamować :evil:
Wasz OT przeniosłam do HP i zamknęłam.
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Mi najbardziej podoba się w 13 "Wyburzanie starych domów". :rotfl: Dobre! Ciekawe, czy ktoś tak odpowiedział?! :rotfl:
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
gosiafar napisał(a):Mi najbardziej podoba się w 13 "Wyburzanie starych domów". :rotfl: Dobre! Ciekawe, czy ktoś tak odpowiedział?! :rotfl: Ja tam wierzę w polską młodzież. Z całą pewnością ktoś tak odpowiedział :evil:
Liczba postów: 19
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
to więcej niż pewne :zly:
Liczba postów: 131
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
gredler napisał(a):pytania 14. i 15. Moim zdaniem na zadane pytania żadna z podanych odpowiedzi nie jest prawidłowa. Zgadzam się. Oba pytania sugerują jakąś przemianę w osobowości śpiewaka. A on przecież ani nie był z początku oczarowany, żeby móc się później rozczarowac, ani wcześniej nie czuł się częścią tłumu - żeby móc na końcu "nagle" poczuc sie osamotniony.
On już pisząc wiersz wiedział, że ten tłum, o którym pisze, to ten sam tłum, który będzie słuchał pieśni i śpiewał ją razem z nim. Szczególnie refren! Oprócz ostatniego, ma się rozumiec - który przyjdzie mu zawsze wykonywac solo.
Reputacja:
0
Jeszcze nie spotkałam się z tym testem,a dziwne, bo czasami przerabiamy na lekcjach te z wcześniejszych lat(z którego roku jest powyższy?). Ostatnio rozwiązywaliśmy test o stworzeniu świata i był tam wiersz Kaczmarskiego pt. Stworzenie Świata
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Prościutki teścik :P A, że pewne odpowiedzi nie są do końca prawidłowe... No cóż, trzeba wziąć poprawkę na to, że to test dla gimnazjum i występują w nim pewne uproszczenia. Jak nam powiedział ćwiczeniowiec na pierwszych zajęciach z fizyki na studiach: "Mam dla was smutną wiadomość, w liceum was okłamali..." po czym napisał na tablicy podstawowe definicje w wersji dla studentów (które, pewnie też nie są jeszcze prawdziwą wersją, ale prawdopodobie tej prawdziwej już na szczęście nigdy nie poznam :P )
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
xoxo napisał(a):Ostatnio rozwiązywaliśmy test o stworzeniu świata i był tam wiersz Kaczmarskiego pt. Stworzenie Świata Dałbyś radę umieścić?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Reputacja:
0
Nie dałabym, niestety nie mam skanera
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
xoxo, możesz przepisać pytania i odpowiedzi
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Ewentulanie zdjęcie zrobić.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
|