Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Epitafium dla ksiedza Jerzego
Szymon napisał(a):A właściwie od czego jest, Twoim zdaniem, ważniejszy?
Od niektórych innych tematów poruszanych przez Autora.
Odpowiedz
Simon napisał(a):Od niektórych innych tematów poruszanych przez Autora.
Wyżej napomknąłeś coś o Autoportrecie z psem, co by sugerowało, że temat poruszany w tym utworze z jakichś względów uważasz za mniej istotny niż ten, o którym JK pisał w Epitafium dla księdza Jerzego. Pozwolę sobie zatem zapytać Cię, jako kogoś niewątpliwie bardziej kompetentnego ode mnie w dziedzienie literaturoznawstwa; o czym, Twoim zdaniem, jest Autoportret z psem, Imienniku? Czy rzeczywiście uważasz, że jest to wiersz li tylko "o zabawie z psiakiem w rzucanie patykiem"?
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Szymon napisał(a):Czy rzeczywiście uważasz, że jest to wiersz li tylko "o zabawie z psiakiem w rzucanie patykiem"?
Oczywiście, że tak nie uważam. Od rozmów z panem D, mimo wszystko, jeszcze nie zgłupiałem do reszty. Wink
Mówiąc o "wadze" tematu miałem na myśli jego, że tak niefortunnie nazwę - "przydatność społeczną". W tamtym czasie ludzie bardziej potrzebowali pewnej dosłowności w wyrażaniu i odbieraniu rzeczywistości, niźli metaforycznych, ponadczasowych odniesień.

Zatem - prostuję swą niezbyt precyzyjną myśl: to, że czuję "wagę tematu" w "Epitafium..." nie oznacza, że "Autoportret..." uważam za głupi, płytki i błahy. W żadnym razie.
Odpowiedz
Luter napisał(a):A Autoportret z psem kwalifikuje się, moim zdaniem, do tych wybitniejszych piosenek Jacka.
A myślałem, że jestem odosobniony w tym twierdzeniu.
Odpowiedz