Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piosenka napisana Mimochodem - tabulatura
Witam wszystkich. Mam OGROMNĄ prośbę : czy ktoś może napisać kompletną tabulaturę do " Piosenki napisanej mimochodem" ?? Bardzo proszę . Wiem że był już temat o tej piosence i był tam zamieszczony kawałek tabulatury, lecz cóż całej piosenki tak nie zagram ( i wogule tamto mi coś nie pasuje ). Ja sam próbowałem sobie napisać tabulaturkę do tego utworu, lecz niestety nie umiem sie z tym uporać.. Jeśli ktoś mógł poświęcić na to troszke czasu, to na pewno wiele osób z tego skorzysta. Proszę was bądzcie dla mnie wyrozumiali. Smile

PS: Szukałem na wszystkich innych forach gitarowych i niestety niczego nie znalazłem ( pisze to, by ktoś mi nie powiedział żebym szukał w googlach )
Odpowiedz
Utwory Jacka Kaczmarskiego są na tyle mało popularny, że opracowania znajdzie się w bardzo małej ilości miejsc. Tak naprawdę jedyne porządne w sieci są dziełem Tomka Susmęda i znajdują się na tej stronie - to, co do opracowań.

Tabulatur przy tej stronie też jest kilka, dzieło różnych autorów. Pamiętam też, że na stronie <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.chords.pl">www.chords.pl</a><!-- w --> były kiedyś (tylko) chwyty.

O ile pamiętam w dziale "Muzyka" w temacie zanim zapytasz było chyba nagranie Mimochodem. Jeśli się nie mylę to nawet ja je popełniłem dawno temu i to chyba właśnie to tam jest zamieszczone.

Wiem, że powtórze to, co wielu mówi, ale taka jest prawda - nawet jeśli narazie nie wychodzi to próbuj w miarę możliwości dalej to rozpracowywać.
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Odpowiedz
Ok, ja będe próbował, lecz wiem że wiele osób z tego forum umie grać piosenki Jacka bardzo dobrze ( bo przecież grają na koncertach ), tak więc jeśli jest tu taki dobry człowiek, to bardz prosze niech się podzieli tabulaturką.

A twoje nagranie właśnie ściągam - może mi pomoże Smile
Odpowiedz
riwen napisał(a):wiele osób z tego forum umie grać piosenki Jacka bardzo dobrze( bo przecież grają na koncertach ), tak więc jeśli jest tu taki dobry człowiek, to bardz prosze niech się podzieli tabulaturką.
Kłopot w tym, że ten, kto potrafi grać dobrze/bardzo dobrze - nie potrzebuje tabów, a więc ich pewnie nie posiada.
Odpowiedz
Cytat:Taby
Taby opracowywane przez uczestników naszego forum i nie tylko.
Zamówienia na konkretne piosenki przyjmowane są na forum
Smile
[i]Lepiej dobyć wszak z siebie trochę - ciepłej ironii,
Niż się żalić nad sobą i na świat cały pluć![/i]
Odpowiedz
Eee napisał(a):
Cytat:Taby
Taby opracowywane przez uczestników naszego forum i nie tylko.
Zamówienia na konkretne piosenki przyjmowane są na forum
Nie wiem czyje to słowa.
Niechaj teraz ich autor wywiązuje się ze zobowiązania.
Odpowiedz
Teraz nikt się nie przyzna. Wink
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Odpowiedz
Elessar napisał(a):nikt się nie przyzna
nikomu.
Odpowiedz
No zaraz, zaraz. Ten cytat musi mieć jakieś pochodzenie i lokalizację. Ktoś przecież jest autorem tej deklaracji.
Odpowiedz
Simon napisał(a):No zaraz, zaraz. Ten cytat musi mieć jakieś pochodzenie i lokalizację. Ktoś przecież jest autorem tej deklaracji.
AA lub TS
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
No to niechaj teraz pełnomocnik riwena wystąpi o odszkodowanie, inny prawnik wyda opinię, drugi - niezależny potwierdzi ekspertyzę i hajda do sądu. Wink
Odpowiedz
Simon napisał(a):Ten cytat musi mieć jakieś pochodzenie i lokalizację.
Lokalizację, owszem ma. Przypuszczam, że właśnie ona jest przyczyną dla której ludzie zawracają Wam - Specjalistom głowy irytującymi prośbami o stworzenie tabulatury do takiego czy innego utworu. : ]
Odpowiedz
Eee napisał(a):Lokalizację, owszem ma.
Drugi raz zwracasz na coś uwagę i drugi raz nie podajesz źródła. Piszesz natomiast coś, czego wszyscy się domyślamy: że to jest gdzieś na forum lub stronie.
Ale nikomu nie chce się szukać. A już mnie - pewnie najmniej.
Odpowiedz
Ależ Simon. Kliknij na słowo "ma" Smile i wszystko będzie jasne.
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Najmocniej przepraszam.
W brązowej wersji forum te "linkowane" słowa nie są dobrze widoczne, nie wyróżniają się.

[ Dodano: 19 Maj 2008, 19:58 ]
Dodam tylko, że w obecnym kształcie ów zapis jest wyjątkowo nieszczęsny i przede wszystkim - wprowadzający w błąd. Nigdy go wcześniej nie widziałem, bo zupełnie nie interesuję się kwestią tabów, nie zapędzałem się więc w te rejony strony.
Odpowiedz
Z tym zapisem, to chyba Artur się troszkę rozpędził i zrobił podobny jak w nutach Smile))
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
ehhh..... Przecież forum jest po to, żeby pomagać. Więc czy nie ma tutaj nikogo, kto może spełnić moją prośbę?? Przecież jeżeli tak to ma wyglądać to to nie ma sensu...

Oczywiście (uprzedzając następne komentarze), jeżeli ja już nauczę się grac na tyle dobrze by umieć rozpracowywać piosenki to OCZYWIŚCIE będe innym pomagał Smile
Odpowiedz
riwen napisał(a):Przecież forum jest po to, żeby pomagać.
Tak? :powieka:
riwen napisał(a):Przecież jeżeli tak to ma wyglądać to to nie ma sensu...
Ale co nie ma sensu? Zadałeś pytanie na forum, poprosiłeś o pomoc, ale widocznie nie znalazł się nikt, kto dysponuje tabami. I to jest bez sensu? Gdybyś zapytał, czy na forum ktoś zajmuje się serwisowaniem samowarów i nie doczekał sie kompetentnych osób - też byłoby to bez sensu?

Rozumiem Twe rozczarowanie, gdybym miał te nieszczęsne taby - od razu bym Ci je podał. Ale nie mam, a bawienie się w te żmudne dłubanie nie jest na moje nerwy.

Próbuj sam. Ja nigdy nie krzystałem z tabów, a powiadają, że coś tam czasem potrafię brzdąknąć.
Odpowiedz
No i korzystaj z nut: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/nuty.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/nuty.php</a><!-- m -->
Odpowiedz
OK. Dzięki za rady Smile
Odpowiedz
riwen napisał(a):OK. Dzięki za rady
Tylko przypadkiem się nie obrażaj. Smile
Faktem jest, że można tu uzyskać pomoc w wielu kwestiach (choć nie upatrywałbym w tym nadrzędnej roli forum). Pewnie są inne utwory, do których ktoś tam posiada jakieś taby.
Sa też na forum nagrania do ściągnięcia, są filmiki "instruktażowe". Nie jest tak źle. Smile
Odpowiedz
Simon napisał(a):Gdybyś zapytał, czy na forum ktoś zajmuje się serwisowaniem samowarów i nie doczekał sie kompetentnych osób - też byłoby to bez sensu?
Istnieje chyba subtelna różnica między zadaniem na forum strony poświęconej Kaczmarskiemu pytania o serwisowanie samowarów a prośbą o taby do jednej z jego piosenek... :|
Odpowiedz
Nic się nie poradzi na to, że komuś kto potrafi zagrać bez trudu piosenkę, nie chce się pomóc innym przez poświęcenie kilku minut na napisanie taba... Ja bym chętnie napisał, ale nie jestem tak biegły w grze na gitarze, by zagrać bez problemu to co usłyszę Sad
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
obawiam się, że Simonowi chodziło tylko i wyłącznie o to, że skoro nikt się nie odzywa to należałby to rozumieć jako nie posiadanie takowych. trudno bowiem, aby każdy po użytkownik po kolei pisał: "nie mam abcd" Smile
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Eee napisał(a):Istnieje chyba subtelna różnica między zadaniem na forum strony poświęconej Kaczmarskiemu pytania o serwisowanie samowarów a prośbą o taby do jednej z jego piosenek...
Owszem-subtelna.
I nie jest to powód, by - jak zostało tu powiedziane - uznać forum za bezsensowne.
Przemek napisał(a):nie jestem tak biegły w grze na gitarze, by zagrać bez problemu to co usłyszę
Ale wiesz, że to tylko kilka minut? :powieka:
stepniarz napisał(a):Simonowi chodziło tylko i wyłącznie o to, że skoro nikt się nie odzywa to należałby to rozumieć jako nie posiadanie takowych
Oczywista oczywistość.
Odpowiedz
Simon napisał(a):Ale wiesz, że to tylko kilka minut?
Tak, może kilkanaście. Mówimy o sytuacji, gdy już ktoś umie grać i tylko przelewa, to na papier, a w takiej sytuacji zdarzyło mi sie napisać taba. Co innego jak ktos uczy sie dopiero grać i pisze na bieżąco, to zajmie więcej czasu. A taki napisanie taba jest warte więcej, niż marnowanie czasu na komentowania różnych Duchów TonguePP Choć, tak na marginesie, taba Duch nie weźmie do reki i będzie po swojemu katował melodię...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Mówimy o sytuacji, gdy już ktoś umie grać i tylko przelewa, to na papier, a w takiej sytuacji zdarzyło mi sie napisać taba
To czemu nie przelejesz teraz? Przeca to prosty utwór.
Ja popełniłem w życiu może pół jakiegoś taba, nie mam do tego cierpliwości.
Przemek napisał(a):marnowanie czasu na komentowania różnych Duchów
Ale jednak sam komentujesz:
Przemek napisał(a):taba Duch nie weźmie do reki i będzie po swojemu katował melodię...
:rotfl:
Odpowiedz
Simon napisał(a):To czemu nie przelejesz teraz? Przeca to prosty utwór.
Nie przeleje, bo nie potrafię go zagrać i nie wydaje mi sie na razie ten utwór prosty.

[ Dodano: 20 Maj 2008, 21:58 ]
Simon napisał(a):Ale jednak sam komentujesz:
Bo to co potrafiłem stabularyzowałem, więc mam czas Tongue
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Witam

Oto pierwsza zwrotka i refren. Ostrzegam jednak ze nie wszystko musi się dokładnie zgadzać z nagraniem... mimo to mam nadzieje ze sie przyda, jezeli ktos potrzebuje tez dalszej czesci to prosze dac znac, jezeli bede mial chwile to spisze...

Mimochodem

kapo: I próg

e||--5--------5----------5--------5---------- |
h||-------5--------5----------5--------5----- |
g||------------------------------------------ |
d||-----7---7---7-----------7---7----7------- | x 3
a||------------------7--------------------7-- |
e||--5-------------------5------------------- |

a d a d a e7 a
e|--5--------5----------5--------------5------------5---------5---------5----------7---------5-----------|
h|-------5--------5-----------5------------6------------5---------6---------5-----------8---------5------|
g|------------------------------------------------------------------------5---5-------9---9--------------|
d|-----7---7---7-----------7-----7-------7---7--------7---7-----7---7---7----------7------------7---5----|
a|-------------------7-----------------5------------7---------5------------------------------7-----------|
e|--5-------------------5--------------------------------------------------------------------------------|
słońce błyśnie między wschodem a zachodem mimochodem obrysuje miasto chmur

a d a d a e7 a
e|--5--------5----------5--------------5------------5---------5---------5----------7---------5-----------|
h|-------5--------5-----------5------------6------------5---------6---------5-----------8---------5------|
g|-------------------------------------------------------------------------------------------------------|
d|-----7---7---7-----------7-----7-------7---7--------7---7-----7---7-----7---7-------9---9-----7---5----|
a|-------------------7-----------------5------------7---------5---------7----------7---------------------|
e|--5-------------------5--------------------------------------------------------------------5-----------|
jedych dziegciem dzień nakarmi innych miodem temu głowę wzniesie temu napnie sznur

a C F C d C d e
e|--5-------------------------------------3-----------------------------------------------------0-------0--|
h|-------5-------5------------6-------------5---5----6-----------5-----5----3-------3---0-----0---0---0----|
g|------------------5---5-------5---5---------5--------7---7-------5-----------2----------0---------0------|
d|-----7---7----------3-----------7----------------------7-----------3------------0---------2--------------|
a|---------------3------------8-----------3----------5-----------3----------0------------------------------|
e|--5-----------------------------------------------------------------------------------0-------0-------0--|
trochę starsze znów się stanie to co młode jakby strzepnął ptak kolejną kroplę z piór

a d a d a e a
e|---------------1---0-----------1-------------------------------------------------------------------------||
h|--1-----1--3-----3---1---1-3-----3---1---1----0---0--------1p0-------0-1---------------------------------||
g|----2--------2---------2-----2---------2---2----0---0---22-----2---2-----2-------------------------------||
d|------2----0---------------0-------------------------------------2---------------------------------------||
a|--0----------------0-----------------0------------------0--------------0---------------------------------||
e|----------------------------------------------0----------------------------------------------------------||
mimocho demmimocho dem,jakby strzepnął krople z piór

a d a d a e a
mimochodem, mimochodem, jakby strzepnął krople z piór

a d a
Tym pod nogi róż kobierzec tamtym kłode
d a e7 a
Pozostałym mimochodem byle co
a d a
Frustrat skargę śle laureat pisze ode
d a e7 a
Raz się dobro jawi złem raz dobrem zło
C F C
Słowo wpada w morze słów jak kamień w wodę
d C d e
Krążek myśli pozostawi brnąc na dno
a d a d a e a
mimochodem, mimochodem, Krążek myśli brnąc na dno

pozdrawiam
Przemek
Odpowiedz
Czy to wykonanie z "Dwadzieścia (5) lat później"?
Yyyy
Odpowiedz