05-15-2008, 09:14 PM
Podczas lektury Wielkiej Księgi i "Tunelu" zwróciłem uwagę, że spośród utworów, które doczekały sie swej literackiej autorskiej kontynuacji, w świadomości odbiorców funkcjonują w większości - części pierwsze. Pomijam juz fakt, że owe kontynuacje nie zawsze były umuzyczniane.
Na gorąco wybrałem przykłady:
1. Oczywiście "Obławy". To chyba najbardziej znany przykład kontynuacji.
2. "Powrót sentymentalnej panny S" i "Amanci panny S".
3. "Arka Noego" i "Arka Noego II".
4. "Młody las" i "Młody las II".
5. "Źródło" i "Źródło II (Rozlewiska)".
6. "Nasza klasa" (która też jest zestawieniem dwóch części) i "Nasza klasa`92".
7. "Mury" i "Mury`87 (Podwórko)".
8. "Linoskoczek" i "Linoskoczek II".
9. "Manewry" i "Manewry II".
10. "Dzień gniewu" i "Dzień gniewu II".
Osobną kwestią pozostają wiersze, mniej znane, bo nieumuzycznione autorsko:
1. "Ocean Indyjski I" i "Ocean Indyjski II".
2. "Oda do Nieodgadnionej" i "Oda do Nieodgadnionej (Dylematy wolności)".
Natomiast "Limeryki o narodach" i "Limeryki o narodach II" Jacek zwykła łączyć i wykonywać na koncertach w całości.
"Obławy", z pominięciem IV części, również są znane, bo wykonywane w całym obławowym, zwykle, secie. Niemniej NAJBARDZIEJ znaną pozostaje cześć pierwsza.
Z piosenek, nazwijmy je roboczo - antyreżimowych, opozycyjnych, jedynie owe pierwowzory wykonywał Jacek na koncertach. Ich kontynuacje nie zaistniały za bardzo lub w ogóle w powszechnym odbiorze. Pewnie dlatego, że były kontrastowo w stosunku do pierwowzorów - wyrazem rozczarowania autora rzeczywistością (a to się juz nie podobało, jak ostatnia zwrotka pierwszych "Murów") i po prostu - nie były juz antyreżimowe.
Ja np. bardzo lubię posłuchać "Podwórka" czy "Rozlewisk", o Naszej klasie`92" nie wspominając i żałuję, że Jacek nie zrobił (?) kiedyś koncertu z "podwójnymi" piosenkami.
Czy pominąłem jeszcze jakiś zestaw-parę utworów, przychodzi Wam cos do głowy?
Na gorąco wybrałem przykłady:
1. Oczywiście "Obławy". To chyba najbardziej znany przykład kontynuacji.
2. "Powrót sentymentalnej panny S" i "Amanci panny S".
3. "Arka Noego" i "Arka Noego II".
4. "Młody las" i "Młody las II".
5. "Źródło" i "Źródło II (Rozlewiska)".
6. "Nasza klasa" (która też jest zestawieniem dwóch części) i "Nasza klasa`92".
7. "Mury" i "Mury`87 (Podwórko)".
8. "Linoskoczek" i "Linoskoczek II".
9. "Manewry" i "Manewry II".
10. "Dzień gniewu" i "Dzień gniewu II".
Osobną kwestią pozostają wiersze, mniej znane, bo nieumuzycznione autorsko:
1. "Ocean Indyjski I" i "Ocean Indyjski II".
2. "Oda do Nieodgadnionej" i "Oda do Nieodgadnionej (Dylematy wolności)".
Natomiast "Limeryki o narodach" i "Limeryki o narodach II" Jacek zwykła łączyć i wykonywać na koncertach w całości.
"Obławy", z pominięciem IV części, również są znane, bo wykonywane w całym obławowym, zwykle, secie. Niemniej NAJBARDZIEJ znaną pozostaje cześć pierwsza.
Z piosenek, nazwijmy je roboczo - antyreżimowych, opozycyjnych, jedynie owe pierwowzory wykonywał Jacek na koncertach. Ich kontynuacje nie zaistniały za bardzo lub w ogóle w powszechnym odbiorze. Pewnie dlatego, że były kontrastowo w stosunku do pierwowzorów - wyrazem rozczarowania autora rzeczywistością (a to się juz nie podobało, jak ostatnia zwrotka pierwszych "Murów") i po prostu - nie były juz antyreżimowe.
Ja np. bardzo lubię posłuchać "Podwórka" czy "Rozlewisk", o Naszej klasie`92" nie wspominając i żałuję, że Jacek nie zrobił (?) kiedyś koncertu z "podwójnymi" piosenkami.

Czy pominąłem jeszcze jakiś zestaw-parę utworów, przychodzi Wam cos do głowy?