Liczba postów: 10
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
mam temat o odwolaniach do literatury i hisorii w tekstach piosenek j kaczmarskiego
wybralam odwolania do antyku
czy jest tu jakis polonista, ktory moglby mi dac pare rad co do piosenki "starosc owidiusza" i do caloci prezentacji??juz koncze ale kazda rada bedzie napewno pomocna
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
kamikaze177k napisał(a):do caloci prezentacji??juz koncze ale kazda rada bedzie napewno pomocna Musiałabyś najpierw ją przedstawić.
Reputacja:
0
oj wiem wiem tylko nie chce jej tu calej przedstawiac zeby kolejne pokolenia maturzystow nie mialy zal atwo wole ja komus wyslac mejlem np...
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
kamikaze177k napisał(a):nie chce jej tu calej przedstawiac zeby kolejne pokolenia maturzystow nie mialy zal atwo Taka młoda a już taka złośliwa.
Reputacja:
0
hehe jasne ze zlosliwa nie ma tak latwo poza tym nie chce zeby moja praca zostala wklejona na sciaga.pl i podpisana przez kogos innego...jak ja cos napsalam to inni tez napewno potrafia
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
W języku polskim istnieją takie elementy jak wielkie litery, interpunkcja itp. Wydaje mi się, że zwłaszcza jako osoba szukająca pomocy w kwestii matury właśnie z polskiego, powinnaś wykazać się znajomością wymienionych przeze mnie elementów.
Nie mówiąc już o elementarnych zasadach kultury, które nakazują przynajmniej się przywitać.
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
kamikaze177k napisał(a):nie chce jej tu calej przedstawiac zeby kolejne pokolenia maturzystow nie mialy zal atwo kamikaze177k napisał(a):nie chce zeby moja praca zostala wklejona na sciaga.pl i podpisana przez kogos innego To się nazywa "strzał w stopę" - nick zobowiązuje! :rotfl:
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):"strzał w stopę" nie rozumiem...
Reputacja:
0
W takim razie może zacznę od początku.Witam Wszystkich serdecznie!!Przepraszam jeśli kogoś uraziłam.Moja wypowiedź tak wyglądała dlatego, że jestem przyzwyczajona do stron typowo młodzieżowych, gdzie interpunkcja i duże litery są raczej zbędne.
Więc szukam pomocy, ponieważ za niecały tydzień zdaje ustną maturę z języka polskiego. Chcialabym aby ktos, kto zna się bardziej niż ja na twórczości Jacka Kaczmarskiego przeczytał moja prace i dał jakieś wskazówki...dlatego jeśli jest tu jakiś nauczyciel języka polskiego-najlepiej egzminator to będe wdzięczna za kontakt.
Pozdrawiam,
Kamikaze177k
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):nie rozumiem... Inaczej "samobój". Zacytowane argumenty działają również w stosunku do wypowiedzi na tym, publicznym przecież forum. Podaj swoją interpretację w odpowiedzi, a znajdzie się ona na sciagapl, albo zostanie podpisana cudzym nazwiskiem. Poza tym "kolejne pokolenia maturzystów będą miały zbyt łatwo". Czyż nie?
[ Dodano: 9 Maj 2008, 17:02 ]
kamikaze177k napisał(a):dlatego jeśli jest tu jakiś nauczyciel języka polskiego-najlepiej egzminator to będe wdzięczna za kontakt. Wnioskuję o przeniesienie do sekcji gimnastycznej!
Tfu... Tzn, do "ogłoszeń".
Reputacja:
0
Takie są realia...mogłabym podać fragmenty pracy, ale nie ma to większego sensu...a całosc pracy jest dla mnie zbyt cenna i nie chce żeby ktoś kto wpisał w wyszukiwarce "Kaczmarski" znalazł od razu moja prace...chociaż ja też oczywiście korzystałam z forum...jednak całosć napisalam swoimi słowami...no mam nadzije, że rozumiecie o co mi chodzi...
Liczba postów: 1,532
Liczba wątków: 163
Reputacja:
0
kamikaze177k napisał(a):Przepraszam jeśli kogoś uraziłam.Moja wypowiedź tak wyglądała dlatego, że jestem przyzwyczajona do stron typowo młodzieżowych, gdzie interpunkcja i duże litery są raczej zbędne. Nikogo nie uraziłaś Po prostu jak ktoś nie ma nic do powiedzenia na temat, który przedstawiłaś, pisze, bo musi się wypowiedzieć albo nawet przyczepić.
Ja w każdym razie nie pisałam polskiej matury, więc nie wniosę nic pożytecznego do dyskusji, ale życzę powodzenia :absolwent:
"Chude Dziecko"
Reputacja:
0
berseis13 napisał(a):Po prostu jak ktoś nie ma nic do powiedzenia na temat, który przedstawiłaś, pisze, bo musi się wypowiedzieć albo nawet przyczepić. ... albo życzyć powodzenia. :wredny:
Reputacja:
0
Kurcze szkoda, ze głównym tematem tej rozmowy jest to w jaki sposób napisałam pierwsze dwa posty... ( (
Liczba postów: 1,532
Liczba wątków: 163
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):... albo życzyć powodzenia. Co według Ciebie jest lepsze?
"Chude Dziecko"
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
kamikaze177k napisał(a):Kurcze szkoda, ze głównym tematem tej rozmowy jest to w jaki sposób napisałam pierwsze dwa posty...( Ja co prawda nie jestem polonistą, ale może akurat coś mi do głowy przyjdzie. Napisz, o co chodzi z tym "Owidiuszem". Tzn, czego ma dotyczyć tych "parę rad".
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Reputacja:
0
no wiec ogolnie to wybrałam tą piosenke bez żadnego zastanowienia i teraz mam problem bo chyba nie do końca ja rozumiem...czy mozna np porownac Kaczmarskiego do Owidiusza??
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
kamikaze177k napisał(a):czy mozna np porownac Kaczmarskiego do Owidiusza?? Można! Napisałem Ci o pewnej wspólnocie losów obu poetów w wątku poświęconym "Owidiuszowi". Bo właśnie ich losy, koleje zycia, mozna porównać.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Reputacja:
0
berseis13 napisał(a):Co według Ciebie jest lepsze? Szczerze? Coraz bardziej podobają mi się fora, na których jedno i drugie zostałoby wymoderowane (usunięte).
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
berseis13 napisał(a):kamikaze177k napisał(a):Przepraszam jeśli kogoś uraziłam.Moja wypowiedź tak wyglądała dlatego, że jestem przyzwyczajona do stron typowo młodzieżowych, gdzie interpunkcja i duże litery są raczej zbędne. Nikogo nie uraziłaś Po prostu jak ktoś nie ma nic do powiedzenia na temat, który przedstawiłaś, pisze, bo musi się wypowiedzieć albo nawet przyczepić. Oczywiście, że nie. Ja jedynie pozwoliłem sobie przy okazji zwrócić uwagę na jakąś tam estetykę pisania. Większość z nas stara się jednak pisać zgodnie z zasadami polskiej pisowni. Należy się to choćby z szacunku dla Patrona tej strony Może to właśnie wyróżnia w jakimś stopniu nas od innych forów, na których oczy bolą po przeczytaniu kilku wątków.
Ale jak mówię, oczywiście nie uraziłaś.
No i powodzenia podczas egzaminów!
A Patrycji 'diagnoza' jest nietrafna. Tak jak już wspomniałem, zwróciłem uwagę kamikaze przy okazji tego wątku. Nieistotna była tematyka - gdyby było to w dziale Kawały czy innym Hyde Parku, napisałbym to samo. I tyle.
Reputacja:
0
hmmm dziękuje bardzo mam nadzieję, że komisja będzie łaskawa na ustnych...I że historia będzie w miarę prosta
Pozdrawiam i dziekuje
|