Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jacek Kaczmarski o świadomości Polaków po roku 1989
Rozdział ten jest autorstwa p. Małgorzaty Liseckiej z Uniwersytetu M. Kopernika w Toruniu
i zamieszczam go na gorące prośby niektórych Forumowiczów. Mam nadzieję, że skan będzie czytelny. I - zwracajcie uwagę na poszczególne numery, bo są trochę pomieszane. Smile

<!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/szymon_podwin/public/GOSIAFAR/">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... /GOSIAFAR/</a><!-- m -->
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Dzięki wielkie! Będzie co z rana czytać (bo już wzrokowo nie wyrabiam, po dniu spędzonym przed kompem nad prezentacją). Skany w miarę czytelne (trochę nie widać przypisów, ale wystarczy odrobinę "przybliżyć" i wytężyć wzrok, a wszystko jest do odszyfrowania).

I piwo za podzielenie się zdobyczą Wink
"Pochlebcy nie najszczytniejszych gustów - starzy kuglarze."
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.flagrantis.pl">www.flagrantis.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
Wielkie dzieki, Pani Dobrodziko Big Grin

Wzruszylem sie, odkrywszy ze w odnosnikach powoluja sie na tutejsza Witryne. A wiec jednak przydaje sie, w odroznieniu od niektorych pyskowek na forum.

Zasylam uklony, caluje raczki i nozki.
TN
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Przeczytawszy Smile

Jak widać "JK w świecie tekstów" Gajdy to nie tylko obowiązkowa pozycja w bibliografii maturzystów (opracowujących temat jakkolwiek związany z twórczością Kaczmarskiego). A i Źródło wciąż bije... równie często się przewija. Obie dostępne jedynie za "grube miliony" (albo w ogóle niedostępne).
thomas.neverny napisał(a):Wzruszylem sie, odkrywszy ze w odnosnikach powoluja sie na tutejsza Witryne. A wiec jednak przydaje sie, w odroznieniu od niektorych pyskowek na forum.
Pozostaje więc tylko cieszyć się, że za materiały umieszczone na stronie płacić nie trzeba, i że w ogóle takowe istnieją. A że to "przydatna skarbnica" rękami i nogami poświadczam - pewnie nie tylko ja.
"Pochlebcy nie najszczytniejszych gustów - starzy kuglarze."
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.flagrantis.pl">www.flagrantis.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Wzruszylem sie, odkrywszy ze w odnosnikach powoluja sie na tutejsza Witryne.
Ja nie aż tak bardzo gdy zobaczyłem, że autorka z P. Bratkowskiego zrobiła Białkowskiego przytaczając wywiad Stan wojenny trwa całe życie z 1992 Wink .
Świetna robota Gosiu! Gdybyś mogła podać jeszcze wydawnictwo i rok wydania tej pozycji byłoby super. Z czasem doda się do książek i prac naukowych Smile .
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Gdybyś mogła podać jeszcze wydawnictwo i rok wydania tej pozycji byłoby super.
Jest na okładce, choć może mało widoczne! Smile
Wydawnictwo Uniwersytety Mikołaja Kopernika, Toruń 2007.
Książka pod redakcją Aleksandra Główczewskiego i Macieja Wróblewskiego.

Szkoda, że nie zeskanowałam spisu treści, dla tegorocznych maturzystów może nieco zbyt późno, ale przyszłoroczni pewnie coś znajdą dla siebie... Big Grin
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Staram się już od jakiegoś czasu o uzyskanie zgody redaktorów tomu (gdyż autorki już mam) na umieszczenie tekstu na stronie. Pani Małgorzata jest doktorantką w Instytucie Literatury Polskiej UMK i napisała kilka artykułów dotyczących Jacka (m.in. o motywie lustra w jego twórczości). Za jakiś czas te artykuły powinny zasilić nasz zbiór. "Ku chwale zasobu" Smile
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Odpowiedz