Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Nie uważacie, że to jest zwykłe skurwysyństwo (nazywając rzecz bardzo delikatnie) przyznawanie w expresowym tempie obywatelstwa gostkowi, który z Polska ma tyle wspólnego że kopie piłkę w jakimś klubie sportowym? Wniosek o nadanie obywatelstwa złożony został 26 lutego, a przyznano je 17 kwietnia.
Pacia, która jest Polką z krwi i kości oraz z dziada pradziada, miała problemy z uzyskaniem obywatelstwa swej Ojczyzny (w sumie to nie wiem, czy już je uzyskała). Polacy starający sie o kartę Polaka muszą zdawać jakieś kretyńskie "egzaminy" (których zakres ma być zwiększany), a jakiemuś kurwa piłkarzowi, którego jedyną zasługą jest umiejętność kopania skórzanej kulki na trawniku, prezydent w błyskawicznym trybie przyznaje polskie obywatelstwo.
To jest skandal!
Jakiś czas temu inny piłkarz też dostał obywatelstwo polski i chyba szybko laskę położył na nasz kraj...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Nie uważacie, że to jest zwykłe skurwysyństwo Nie uważam. Niby dlaczego? Ma się czyms wykazać, że jego przodkowie pod Grunwaldem walczyli albo zasilali styczniowe patrole?
Przemek napisał(a):Jakiś czas temu inny piłkarz też dostał obywatelstwo polski i chyba szybko laskę położył na nasz kraj... Żadnej laski nie położył. To jest sportowiec. Został powołany do reprezentacji i swoją rolę spełnił. Dzięki niemu pojechaliśmy wtedy na mundial, bo nastrzelał bramek. Potem powołań nie dostawał, bo i forma spadła, więc ruszył za chlebem poza granicę. To normalne wśród sportowców, a piłkarzy chyba w szczególności. Prawda jest taka, że lepiej grać w II lidze europejskiej niźli w ekstraklasie polskiej: inne pieniądze, inna baza szkoleniowa, inny futbol po prostu. Tylko idiota wolałby grać w jakimś Ruchu Chorzów niz w takim Panathinaikosie np.
A swoją drogą - czemu nie oburza nas, że obywatele tego kraju - Dudek, Żurawski - wyjeżdżają kopać za granicę, a nazywamy skurwysyństwem kiedy - również obywatel tego kraju - Olisadebe, gania za piłą w Grecji np.
A wszyscy pieniacze zmienia pewnie zdanie, kiedy Roger - oby, oby - zacznie wsadzać bramke za bramką w meczach reprezentacji. No chyba, że zupełnie nie interesują się fotbolem, ale wtedy powinno im być tym bardziej wszystko jedno.
Ja w każdym razie - nie mam nic przeciwko obywatelstwu Rogera ani tempu, w jakim zostało wydane. Jeśli ma to pomóc polskiej kadrze - każdy sposób jest dobry.
[ Dodano: 24 Kwiecień 2008, 15:04 ]
Przemek napisał(a):Pacia, która jest Polką z krwi i kości oraz z dziada pradziada, miała problemy z uzyskaniem obywatelstwa swej Ojczyzny I nie porównywałbym tutaj tych dwooch spraw.
Liczba postów: 1,705
Liczba wątków: 67
Reputacja:
1
Przypuszczam ze skuteczne kopanie w pilke (i gdy kopacz ma na sobie ubranko we wlasciwym kolorze) jest zaliczane do wyjatkowych zaslug na rzecz dobra Ojczyzny i wtedy przysluguje prawo do "spolszczenia" w trybie przyspieszonym. Podobnie moze byc np w przypadku osoby ktora by wyniosla z Kremla jakies bardzo cenne dla naszego kraju informacje etc. Wyjatkowe zaslugi, wyjatkowe traktowanie. Tego typu furtki istnieja chyba we wszystkich krajach.
Uwaga ! Nie napisalem co osobiscie sadze o zaliczaniu pilkokopactwa do wyjatkowych zaslug.
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Mi w tym wszystkim przeszkadza co innego, niż Przemkowi. Reprezentacja narodowa powinna być ... narodowa właśnie. Jeżeli potrzebujemy wsparcia z zewnątrz, to znaczy, że Polacy są za słabi, żeby walczyć na mistrzostwach. Sięganie po zagranicznego gracza jest tego potwierdzeniem. Po co więc jechać na mistrzostwa, udowadniać, ze jesteśmy dobrzy - skoro już na wstępie przyznajemy, że jesteśmy za słabi?
[ Dodano: 24 Kwiecień 2008, 15:17 ]
Simon napisał(a):No chyba, że zupełnie nie interesują się fotbolem, ale wtedy powinno im być tym bardziej wszystko jedno. Dlaczego "tym bardziej"? Można nie interesować sie futbolem i oburzać się na uprzywilejowane traktowanie pewnych osób. To są dwie rózne sprawy.
Reputacja:
1
Simon napisał(a):Nie uważam. Niby dlaczego? Ma się czyms wykazać, że jego przodkowie pod Grunwaldem walczyli albo zasilali styczniowe patrole? Jak ma być uczciwie, to niech innych traktują podobnie i dają tak szybko obywatelstwo jak piłkarzykom.
Simon napisał(a):A swoją drogą - czemu nie oburza nas, że obywatele tego kraju - Dudek, Żurawski - wyjeżdżają kopać za granicę, a nazywamy skurwysyństwem kiedy - również obywatel tego kraju - Olisadebe, gania za piłą w Grecji np. To jest całkiem inna sytuacja. Oni nie ubiegali się o obywatelstwo Polski, tylko mieli je z racji urodzenia i pochodzenia.
Simon napisał(a):No chyba, że zupełnie nie interesują się fotbolem, ale wtedy powinno im być tym bardziej wszystko jedno. Nie chodzi o zainteresowanie futbolem, ale o uczciwe traktowanie tych, którzy starają sie o obywatelstwo. Piłkarz dostaje je tylko za komercyjne kopanie piłki, a poza tym ma nasz kraj głęboko w dupie. Jak przestaną mu płacić, to robi papa i zapomina o tym że istnieje taki kraj jak Polska i w dupie ma to obywatelstwo. Nie traktuje powołania do kadry narodowej jako zaszczytu, tylko jako dodatkowe pieniądze...
Patrycja, jest Polką, jest związana z naszym krajem bardziej niż jakiś piłkarz, a miała (lub ma nadal) trudności z uzyskaniem obywatelstwa...
Simon napisał(a):I nie porównywałbym tutaj tych dwooch spraw. Fakt, ci dla których jest Karta Polaka są bardziej Polakami mimo braku obywatelstwa, niż owi piłkarze z obywatelstwem...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 563
Liczba wątków: 41
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Reprezentacja narodowa powinna być ... narodowa właśnie. Jeżeli potrzebujemy wsparcia z zewnątrz, to znaczy, że Polacy są za słabi, żeby walczyć na mistrzostwach. Czy Anglicy albo Niemcy też są za słabi na grę w narodowych turniejach, skoro co chwila kaperują do reprezentacji wszelkich kategorii wiekowych Argentyńczyków, Francuzów, Arabów czy nawet Polaków?
The only thing I knew how to do
Was to keep on keepin' on
Like a bird that flew
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Fakt, ci dla których jest Karta Polaka są bardziej Polakami mimo braku obywatelstwa, niż owi piłkarze z obywatelstwem... Nie przeczę.
Ale skoro strzelanie bramek dla Polski wymaga polskiego obywatelstwa - nie mam nic przeciw temu. Gdyby musiał spędzić 24h w szambie za możliwośc biegania w polskim trykocie - też nie miałbym nic przeciw temu.
Reputacja:
0
reuter napisał(a):Czy Anglicy albo Niemcy też są za słabi na grę w narodowych turniejach, skoro co chwila kaperują do reprezentacji wszelkich kategorii wiekowych Argentyńczyków, Francuzów, Arabów czy nawet Polaków? Przecież gdyby mieli własnych graczy na odpowiednim poziomie, to nie siegaliby po obcych.
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Nawet nie trzeba długo szukać: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tvn24.pl/-1,1547205.1,wiadomosc.html">http://www.tvn24.pl/-1,1547205.1,wiadomosc.html</a><!-- m -->
W świetle powyższego nadanie w ciągu dwóch miesięcy obywatelstwa piłkarzowi wygląda niepoważnie. Z jednej strony człowiek zasłużony dla polskiej kultury, z drugiej sportowiec... Nie od dziś wiadomo, że sport przyciąga większe pieniądze (a tym samym "grupy nacisku") niż kultura.
Ale chyba bardziej dziwi mnie, że dopiero teraz - ni z tego, ni z owego - dziennikarze zainteresowali się podobnymi sprawami. W Polsce Jest wielu naturalizowanych sportowców, nie tylko w piłce kopanej.
[ Dodano: 24 Kwiecień 2008, 15:48 ]
Wniosek: Paciu, zacznij kopać piłkę, zamiast iść na studia!
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Reputacja:
1
TVN24 napisał(a):Sprawa trafiła w końcu do Kancelarii Prezydenta. W odpowiedzi na prośbę o przyspieszenie procedury uznania Maciejewskiego za Polaka, urzędnicy napisali: trzeba cierpliwie czekać.
W międzyczasie jednak, za ciężką pracę dla polskiej kultury, dostał - Krzyż Zasługi. Jako cudzoziemiec.
Wreszcie w grudniu 2007 r. Aleksander Maciejewski został obywatelem Rzeczypospolitej Polskiej. Na dwa dni przed śmiercią, gdy już nie był świadomy. W tym świetle ekspresowe przyznanie obywatelstwa piłkarzowi jest dla mnie jeszcze większym skurwysyństwem niż mozna sobie wyobrazić...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Ech, nie zdążyłem dopisać...
pkosela napisał(a):Wniosek: Paciu, zacznij kopać piłkę, zamiast iść na studia! ... chociaż patrząc realnie, to chyba budowa odpowiedniejsza do skoków narciarskich. Paciu, masz lęk wysokości?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
A w czym taki piłkarz jest lepszy ? Nie rozumiem. Zgadzam sie w całej rozciągłości z Przemkiem i pkoselą.
Plus Leonardo i Mach
Liczba postów: 190
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):[Przecież gdyby mieli własnych graczy na odpowiednim poziomie, to nie siegaliby po obcych. Zgadzam się. "Narodowa" piłka nożna staje się parodią. Mam nadzieję, że Roger nie zagra zbyt wielu meczy w reprezentacji.
Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Dlaczego? Dostał to obywatelstwo za zasługi w kopaniu piłki, niech się wykaże.
Liczba postów: 768
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
tmach napisał(a):A w czym taki piłkarz jest lepszy ? Jest lepszym piłkarzem. Gra w Legii już dwa lata, rozmawiałem z nim na początku jego pobytu w Polsce. W mig chwytał słowa po polsku, wyraźnie cieszyło go, że przyjechał do nowego kraju. Wyraźnie też mu się spodobało. Gra już dość długo na wysokim poziomie. Polska kadra posiada wakat na tej pozycji, pojawiła się możliwość zwiększenia konkurencji w zespole. Nikt nie napisał, że Roger za nazwisko czy coś dostanie miejsce w drużynie. Ale na pewno podniesie poziom naszej kadry. Niewykluczone, że na ME nie zagra, jednak rywalizacja na treningu z nim może pomóc naszym zawodnikom. Podobnie jak rywalizacja z Lewandowskim, Krzynówkiem bądź Smolarkiem podniesie poziom Rogera.
Sprawa Olisadebe - dla mnie jak najbardziej w porządku. To nie jest tak, że po wyjeździe za granicę grał na światowym poziomie a Polskę olał i nie chciał grać. On się rozpadł dosłownie. Kolana nie wytrzymały ciężkich treningów. Przestał grać w piłkę na wysokim poziomie, przestał grać w kadrze - clear. Podobnie jak wielu "zdolnych" juniorów. Grał dobrze, wyjechał, nie poradził sobie, kontuzja i nie gra...
Rogerowi życzę jak najlepiej. Niech gra i strzela bramki dla nas  Nie widzę w tym nic złego.
Reputacja:
0
OLI napisał(a):Polska kadra posiada wakat na tej pozycji, pojawiła się możliwość zwiększenia konkurencji w zespole. Albo wakat, albo konkurencja
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Oli ja rozumiem Twoją fascynację piłką nożną. Ale dlaczego piłkarz dostaje obywatelstwo po 2 miesiącach ? W czym jest lepszy od innych ? Bo, wybacz, ale w tym, że bardzo dobrze gania po boisku za piłką - nie jest dla mnie wytłumaczeniem.
Plus Leonardo i Mach
Reputacja:
1
Bedzie podnosil poziom naszej reprezentacji, strzelal bramki i rozslawial w ten sposob imie naszego Kraju w swiecie ? Nie wystarczy ?
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Liczba postów: 190
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Karol napisał(a):Dlaczego? Dostał to obywatelstwo za zasługi w kopaniu piłki, niech się wykaże. Ponieważ uważam ten sposób tworzenia reprezentacji za niewłaściwy. W ten sposób reprezentacje stają się narodowe tylko z nazwy.
Reputacja:
1
thomas.neverny napisał(a):Bedzie podnosil poziom naszej reprezentacji, strzelal bramki i rozslawial w ten sposob imie naszego Kraju w swiecie ? Nie wystarczy ? Zdecydowanie nie wystarczy, nie wystarczy w sytuacji, gdy inni zdecydowanie bardziej zasługujący na obywatelstwo czekają latami... Nawet nie zasługujący, ale którym sie ono bez łaski urzędniczej należy.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
tmach napisał(a):Ale dlaczego piłkarz dostaje obywatelstwo po 2 miesiącach To proste jak ostatni koncert w empiku: bo za 3 miesiące są Mistrzostwa Europy. :rotfl:
Reputacja:
1
Tez uwazam ze nie wystarczy, ale tak juz jest...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Reputacja:
1
thomas.neverny napisał(a):Tez uwazam ze nie wystarczy, ale tak juz jest... Dlatgoe nie można milczeć. To, że "tak już jest" nie znaczy, że tak jest w porządku. Należy to piętnować jak tylko można i gdzie tylko można!
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Przemek napisał(a):Zdecydowanie nie wystarczy, nie wystarczy w sytuacji, gdy inni zdecydowanie bardziej zasługujący na obywatelstwo czekają latami... Nawet nie zasługujący, ale którym sie ono bez łaski urzędniczej należy Jak rozumiem, to nie jest problem, że on dostał tak szybko, tylko że inni dostają tak wolno, czy tak?
Osobiście nie jestem jakoś oburzony, ale zgadzam się z Wojtim i Jaśkiem, że to nie o to chodzi w reprezentacji.
Z mojego punktu widzenia, jako kibica, ciężko by się było mimo wszystko identyfikować z nieco ciemniejszą reprezentacją. Choć w drużynie to jeszcze przejdzie, ale dawanie paszportu azjatyckim tenisistkom stołowym, to już jest dla mnie całkiem do bani.
[ Dodano: 24 Kwiecień 2008, 20:30 ]
OLI napisał(a):Polska kadra posiada wakat na tej pozycji Jak dla mnie, to Garguła daje radę
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):To jest skandal! Nie sposób temu zaprzeczyć. To policzek dla wszystkich obcokrajowców, którzy przeczytali polską kontytucję, uwierzyli w zapis o równości wobec prawa i starają się o polskie obywatelstwo, czyniąc wysiłki by opanować język polski w stopniu przekraczającym poziom pana Guerreiro ("trzy najważniejsze wyrazy: dzień dobry, dobranoc i dziękuję").
Dla statystyk: ja wymiękłem już na wstępie, kiedy to pan urzędnik od obywatelstwa uprzejmie wytłumaczył mi, że najpierw muszę udowodnić, że polskiego obywatelstwa już nie posiadam. Ponieważ umiejętność udowadniania, że nie jestem wielbłądem, posiadłem w stopniu dość ograniczonym, uprzejmie podziękowałem. Po dziś dzień pozostaje mi cieszyć się obywatelstwem pewnego pana, o którym Polacy śpiewają - m.in. na ważnych meczach futbolowych - że dał im przykład, jak zwyciężać mają. Pozostaje wierzyć, że Pan Guerreiro przyswoi sobie słowa hymnu w stopniu niegorszym niż Pan, co mu obywatelstwo nadał.
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Przemek napisał(a):Nie uważacie, że to jest zwykłe skurwysyństwo Przemek napisał(a):a jakiemuś kurwa piłkarzowi Przemku, ochłoń nieco. Ja rozumiem, że jesteś zaniepokojony różnicą w tempie przyznawania obywatelstwa poszczególnym osobom starającym się o nie, ale pohamuj nieco język, gdyż nie każdy musi podzielać Twój pogląd, ale każdy kto czyta Twoje histerie jest z kolei jest zmuszony czytać Twoje bluźnienie. Zwłaszcza jako moderator dajesz nie najlepszy przykład dla poczynań innych użytkowników w innych wątkach.
Przemek napisał(a):thomas.neverny napisał(a):Bedzie podnosil poziom naszej reprezentacji, strzelal bramki i rozslawial w ten sposob imie naszego Kraju w swiecie ? Nie wystarczy ? Zdecydowanie nie wystarczy, nie wystarczy w sytuacji, gdy inni zdecydowanie bardziej zasługujący na obywatelstwo czekają latami... No widzisz, ktoś uważa że jakiś tam piłkarz zasługuje na szybsze potraktowanie jego 'sprawy', ktoś inny(tak jak choćby Ty) uważa, że zasługuje na nie córka poety. Uargumentujesz to?
A poza tym, połka nożna to z tego co wiem, był ulubiony sport(przynajmniej jeśli chodzi o transmisje w telewizji) Mistrza, więc myślę, że należy się tylko cieszyć i pogratulować panu Rogerowi Guerreiro.*
Reputacja:
1
Kuba Mędrzycki napisał(a):No widzisz, ktoś uważa że jakiś tam piłkarz zasługuje na szybsze potraktowanie jego 'sprawy', ktoś inny(tak jak choćby Ty) uważa, że zasługuje na nie córka poety. Uargumentujesz to? Córka poety jest Polką z dziada pradziada, jest Polką z krwi i kości (co już pisałem w pierwszym poście). Obywatelstwo należy się jej bez żadnej łaski. Zaś piłkarza Guerreiro jedyne co łączy z Polska to, że zarabia na kopaniu piłki w polskim klubie. Zdecydowanie nie ma żadnego uczciwego argumentu na to, by piłkarza traktować lepiej niż Polaków czekających nawet dziesiątki lat na obywatelstwo własnej Ojczyzny.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ja rozumiem, że jesteś zaniepokojony różnicą w tempie przyznawania obywatelstwa poszczególnym osobom starającym się o nie, ale pohamuj nieco język, gdyż nie każdy musi podzielać Twój pogląd, ale każdy kto czyta Twoje histerie jest z kolei jest zmuszony czytać Twoje bluźnienie. No proszę, zniknęły ostrzeżenia i stałeś się ostoją cnót wszelakich  )))
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):No widzisz, ktoś uważa że jakiś tam piłkarz zasługuje na szybsze potraktowanie jego 'sprawy', ktoś inny(tak jak choćby Ty) uważa, że zasługuje na nie córka poety. Uargumentujesz to? Ale Przemek nie napisał, że ktokolwiek zasługuje na szybsze traktowanie. Myślę, że wystarczyłoby równe traktowanie: jest kolejka, wnioski są załatwiane w kolejności złożenia.
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
dauri napisał(a):Myślę, że wystarczyłoby równe traktowanie: jest kolejka, wnioski są załatwiane w kolejności złożenia. Otóż to!
Dla formalności: Pacia starała się o PRZYWRÓCENIE obywatelstwa a nie o NADANIE. Podkreślam róznicę, bo wynikają z niej dwie różne procedury. Na przywrócenie obywatelstwa wielkich szans nie ma - rodzice Paci zrzekli się obywatelstwa w sposób świadomy, na własne życzenie. Przywrócenie obywatelstwa przysługuje ludziom, którzy - zrządzeniem losu - je utracili nie z własnej winy, nie na życzenie swoje lub swoich pełnomocników (rodzice Paci byli jej pełnomicnikami do czasu uzyskania przez nią pełnoletności).
Skurwysyństwem jest natomiast to, że człowiek starający się o zalegalizowanie swojego pobytu na czas dłuższy niż 3 miesiące napotyka setki problemów, formalnych wymogów, musi złożyć dziesiątki podań, zaświadczeń, pairków.
Skurwysyństwem jest to, że sprawy cudzoziemców leżą w rękach urzędników, ktrych wiedza i kompetencje bywają bardzo różne. Jeden urzędnik mówi A, drugi B. Jeden potrafi w trybie przewidzianym prawem sprawę uwalić, drugi - popchnąc do porzodu. Obaj mają do dyspozycji tą samą wiedze, te same dokumenty, te same świadectwa. I to jest skurwysyństwo.
Paci się udało. Ma zalegalizowany pobyt na dłuższy czas, kartę pobytu, może wszcząć procedurę o nadanie obywatelstwa i taki wniosek niebawem złoży. Ale łatwo nie jest i nie było. Skurwysyństwem jest, ze człowieka, który posiadał polski paszport, miał rodziców Polaków traktuje się tak samo, jak człowieka, który kompletnie nigdy nic nie miał z Polską wspólnego.
Szybciej można załatwić sobie prawo legalnego pobytu w Wielkiej Brytanii (wraz z prawem do podejmowania w tym kraju pracy) aniżeli w Polsce. Z jakichś niezrozumiałych przyczyn Polska broni się rękami i nogami przed ludźmi, któzy chcą tu mieszkać, pracować, uczyć się.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Przemek napisał(a):Córka poety jest Polką z dziada pradziada, jest Polką z krwi i kości Z tym 'z krwi i kości', to bym nie przesadzał. Zresztą, 'córka' sama kiedyś temu poniekąd zaprzeczała.
Przemek napisał(a):Obywatelstwo należy się jej bez żadnej łaski. Zaś piłkarza Guerreiro jedyne co łączy z Polska to, że zarabia na kopaniu piłki w polskim klubie. Ale jak zarabia! Generując tym samym niemałe zyski płynące z podatku.
|