Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomocy Potrzebuję jakiegos cytatu ktory sie nadaje na wpis
Pomocy Potrzebuję jakiegos cytatu ktory sie nadaje na wpis do ksiazki ktora mam zamiar dac siostrzencowi na komunie, pomyslslam o jakims cyctacie z poiosenek Jacka Kaczmarskiego, moze byc zdanie, fragment, albo ala piosenka. Poki co do glowy wpadlo mi tylko "Niech" co Wy na to???
Odpowiedz
A jaka to jest książka (tzn. Na jaki temat). ?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
AniaTychy, wszystko fajnie, tylko czemu w muzyce?
Niech będzie w ciekawostkach (chyba, że ktoś ma inne propozycje - to na pw Big Grin )
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):A jaka to jest książka (tzn. Na jaki temat). ?
Na I komunię? Tylko "Sto dwadzieścia dni Sodomy" Markiza de Sade ( z cytatem z "Niech..." skomponuje się idealnie!) :Smile
Myślę, że "Niech..." to najlepszy wybór (oczywiście: "A ty siej (...) Nie kłam sobie - a nikt ci nie skłamie.")
Ewentualnie, choć to może "za ostro" na I komunię (ale na przyszłość będzie!):

"- Właśnie, Bóg. Pan Boga nie lubi,
Ale mówi, że wciąż Go szuka.
W pańskich trwogach można się zgubić;
Pojąć sztukę pańską, to sztuka.
Pan publicznie z losem się czubi:
Jaka z tego dla nas nauka?

- Proszę pani, proszę nie czekać
Na nauki, tezy i wnioski -
Jestem egzemplarz człowieka,
A to znaczy - diabli, czyśćcowy i boski." Rozmowa

"Groty w skałach wypłucze,
Żyły złote odkryje -
Bo źródło
Bo źródło
Wciąż bije." Źródło

"Każdy chce mieć i każdy tak czy owak ma
Tę krótką chwilę między wejściem swym i wyjściem!
Każdy na jakimś instrumencie gra,
Choć nie każdego oklaskuje się rzęsiście." Ze sceny

(choć to bardzo subiektywne wybory i nie do końca "pasujące" do książki mającej być prezentem na I komunię Smile chociaż...)

Ewentualnie tekst "Modlitwy o wschodzie słońca" N.Tenenbaum.
"Pochlebcy nie najszczytniejszych gustów - starzy kuglarze."
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.flagrantis.pl">www.flagrantis.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
"Bóg jest zawsze w pobliżu ludzi okazujących sobie miłość."

Johann Heinrich Pestalozzi

"Boga możemy szukać rozumem - ale znaleźć możemy Go tylko sercem."

Josef von Eötvös

Cyaty polecane przez naczelną ateistke-romantyczke Wink
"Umysł mam twardy jak łokcie
Więc mnie za to nie kopcie
Że rewolucja dla mnie to czerwone paznokcie"
Odpowiedz
"Zali opłata starczy na opłatek?"
Pięć sonetów o umieraniu komunizmu

"Na bankiecie u Pana Zastępów
Wszystko płynie i gra pachnie i lśni"
Bal u Pana Boga
Odpowiedz
JK opisał kiedyś pewną brzydką historyjkę związaną z przystępowaniem do Komunii.
[/size]
Odpowiedz
"Pójdź najdroższa na kolano prawię frazą wyszukaną"

"Wyszła straszna porażka"

O imprezie po komunijnej: "Wszyscy się bali, chlali i rzygali" (to lekka parafraza)

Może fragment Marcina Lutra? Oczywiście nie jakiś antykościelny może być: "Niech nauczy się czytać, niech powraca do Słowa"

"Więcej wiedzieć niebezpiecznie jeśli żyć chcesz wiecznie"

ew. nie z Kaczmara:
"jak AniaTychy podaruje książkę to nie ma bata we wsi"
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):JK opisał kiedyś pewną brzydką historyjkę związaną z przystępowaniem do Komunii.
Tzn? .
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Jeśli nie musi być JK , to moze z Małego Ksiecia. " Dobrze widzi się tylko sercem. Najwazniejsze jest niewidoczne dla oczu ".
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
tmach napisał(a):Jeśli nie musi być JK
... to ja zaproponuję Dezyderata ("Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech..." - tylko nie podpisywać, ze "zostały odnalezione w..." i "datowane...", bo jak dzieciak dorośnie, to będzie się śmiał). Proste, ładne i uniwersalne.

PS. Rzeczywiście dużo zależy od tego, jaka to książka, bo jeżeli Masłowska, to... :wredny:
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
pkosela napisał(a):
Zbrozło napisał(a):JK opisał kiedyś pewną brzydką historyjkę związaną z przystępowaniem do Komunii.
Tzn? .
Cytat:(...)Dla amatorów takiego myślenia miłość oralna ma zalety praktyczne. Można ją uprawiać niemal wszędzie, nie trzeba się całkowicie rozbierać, no i nie zachodzi się w ciążę. Istniejące tabu obyczajowe i religijne z jednej strony wzmagają jej atrakcyjność jako nieszkodliwej perwersji, z drugiej stwarzają konkretne dylematy, tak jak w wypadku zrozpaczonej nastolatki, proszącej seksuologa o poradę: "Oboje lubimy seks oralny, zwłaszcza kiedy połykam jego nasienie. Ale widujemy się rzadko, kiedy on ma przepustkę, przeważnie w weekendy. A przecież do komunii muszę być na czczo!"
A FE!
[/size]
Odpowiedz
pkosela napisał(a):... to ja zaproponuję Dezyderata
Ale chyba lepiej: "omijaj głośnych i napastliwych, omijaj głośnych, są udręką ducha"...

A - żeby dzieci się z czasem nie śmiały - ominąć: "przyjmij z powagą co ci lata nakazują"...

Mam nadzieję, że dobrze cytuję, bo piszę z pamięci...
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Najlepiej to chyba: "Jesteś dzieckiem wszechświata, niemniej niż drzewa i gwiazdy - masz prawo być tutaj"... (też z pamięci, więc nie bijcie) Smile
Ys.
___
[size=84]"Patrzysz w gwiazdy - skończysz na drzewie, | albo gorzej - w szkolnym podręczniku..." Jonasz Kofta[/size]
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):A przecież do komunii muszę być na czczo!
był już taki co nie tyle chciał zostać księdzem co papieżem Big Grin
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Odpowiedz
Do Ani:wybacz Aniu,ale wydaje sie ,ze Kaczmarski jest troszke za trudny dla 8czy 9letniego dziecka Wink
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):Kaczmarski jest troszke za trudny dla 8czy 9letniego dziecka Wink
Niekoniecznie! Nawet, jeśli teraz zrozumie "po swojemu", potem będzie to ewoluować!
Ale - rzeczywiście - tu cytat należy dobrać inteligentnie...
Aniu - jeszcze raz! - co to za książka?
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Nie wiem jeszcze cvo to zaq ksiazka myslalam o Małym Księciu a jako dodatek do ksiazki oczywiscie pieniazki, ale to one maja byc dodatkiem do ksiazki a nie ksiazka dodatkiem do pieniedzy. Wiem , ze Kaczmarski moze byc za trudny dla 9 latka ale ja to robie z mysla o przyszlosci teraz dla 9 latka w komuni to najwazniejsze sa prezenty. Dezyderate juz wykorzystuje przy innych okazjach i to juz by bylo za bardzo oczywiste. Chcialam Kaczmarskiego bo moze jak juz bedzie mial nascie lat wroci do ksiazki od ciotki zainteresuje sie cytatem i zostanie kolejnym fanem Jacka i jego tworczosciSmile.
Odpowiedz
to trzeba znaleźć książkę, do której wróci za kilka lat... może jakiś słownik albo leksykon :p
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):Do Ani:wybacz Aniu,ale wydaje sie ,ze Kaczmarski jest troszke za trudny dla 8czy 9letniego dziecka
Chciałoby się zapytać: i kto to mówi... :rotfl:
Do rzeczy - tu chodzi o cytat, aforyzm, sentencję, maksymę, zwał jak zwał.
Równie dobrze, można by ją znaleźć u Gethego i Camusa pewnie. I tez powiesz, że Goethe jest za trudny dla 9-latka? Nikt nie każe mu czytać "Fausta"... Ma to być cytat, który coś mu kiedyś przypomni, z czymś skojarzy.
Odpowiedz
To w takim razie jeśli ma być z Kaczmarskiego i do "Małego Księcia"... to nie pozostaje nic innego jak:

"- Krew dla ciebie, nie zaszczyty!
Wzgarda dla małego księcia!"
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości