Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Majowe koncerty Przemysława Gintrowskiego
Cytat:W związku z Rokiem Herberta Przemysław Gintrowski wraca na scenę. Zapraszamy na dwa majowe koncerty, które odbędą się w Bytomiu i Warszawie.
Pierwszy koncert odbędzie 9 maja w Bytomskim Centrum Kultury z siedzibą przy ul. Żeromskiego 27, o godzinie 19.00. Bilety w cenie: 30 zł i 20 zł ( dla zorganizowanych grup powyżej 10 osób) do nabycia w sekretariacie BCK, rezerwacja: 032-389 -31 -09.
Drugi koncert z kolei odbędzie się 17 maja o godzinie 21.00 na dziedzińcu Muzeum Narodowego przy ul. Al. Jerozolimskie 3 w ramach tzw. Nocy Muzeów .
Źródło
Odpowiedz
Czy ktoś z Zagłębia Dąbrowskiego/Śląska wybiera się do Bytomia? Im więcej nas będzie, tym weselej! Smile
The only thing I knew how to do
Was to keep on keepin' on
Like a bird that flew
Odpowiedz
reuter napisał(a):Czy ktoś z Zagłębia Dąbrowskiego/Śląska wybiera się do Bytomia? Im więcej nas będzie, tym weselej!
Ja nie jestem z Zagłębia, ale być może się wybiorę
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):Ja nie jestem z Zagłębia, ale być może się wybiorę
Oczywiście pozostała część naszego kraju również może się wypowiedzieć, nikogo nie chcę dyskryminować Smile
Like a bird that flew
Odpowiedz
reuter, nie wiesz czy bilety trzeba rezerwować wcześniej?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Nie wiem jak jest w przypadku tego koncertu, ale wiem jak jest w bck, więc tym razem pewnie tak samo: jeśli chcesz mieć fajne miejsce, to zarezerwuj lepiej wcześniej, jeśli jakiekolwiek, to powinno się udać nawet tuż przed koncertem Smile
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Odpowiedz
Ja jednak rezerwuję, nie zamierzam siedzieć w ostatnim rzędzie zasłonięty filarem Smile
Like a bird that flew
Odpowiedz
Wygląda na to, że się spotkamy na koncercie w Bytomiu. Smile

Ktoś już rezerwował? Bo jeśli nie to ja proszę o dołączenie mnie do rezerwacji. Przyjadę jeszcze z jedną osobą dlatego proszę w sumie o 2 bilety dla mnie. Smile
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Odpowiedz
Czy mogę już komuś dziękować za zarezerwowanie biletów dla mnie?

Odpowiedz
Jeśli nikt Ci jeszcze nie zarezerwował to daj znać, ja mogę byc taka miła i to uczynić Wink
Odpowiedz
Jeśli dzisiaj do wieczora się nikt nie odezwie to bardzo proszę. Smile

Odpowiedz
Godzina zero (czytaj koncertu) zbliża sie nieubłaganie, może zrobimy listę obecnych w Bytomiu:

1.reuter (z tatą Smile )
Like a bird that flew
Odpowiedz
1.reuter (z tatą Smile )
2.Elessar (z mamą Tongue)

Odpowiedz
Elessar napisał(a):1.reuter (z tatą Smile )
2.Elessar (z mamą Tongue )
Słowem: atmosfera będzie rodzinna! Smile
Like a bird that flew
Odpowiedz
reuter napisał(a):nie zamierzam siedzieć w ostatnim rzędzie zasłonięty filarem Smile
Eee, bez przesady. Wiele byś nie stracił. Smile
Odpowiedz
Może dziabnę parę słów na temat bytomskiego koncertu:

Budynek BCK - bardzo ładny, wyróżnia się na tle opustoszałego centrum Bytomia (miasta upiorów...duchów? Smile ). Dla publiczności udostępniono tylko/aż połowę sali koncertowej, mimo to można było znaleźć rzedy wolnych miejsc - cóż, nie spodziewałem się, ąe będą walić drzwiami i oknami na Gintrowskiego.
Koncert zaczął się od paru słów pana z BCK, który wspomniał conieco o miejscowym festiwalu poezji Herberta i gwieździe wieczoru. Na plus zaliczam, ze mówił bardzo do rzeczy Smile

Dla młodego człowieka, który po raz pierwszy w życiu widzi na żywo członka Tria i ma jedna z niewielu okazji w perspektywie...lat słyszeć go na żywo niczym niespodziewanym jest całkowite urzeczenie wykonawcą i jego muzyką, dlatego moja bardzo pozytywna ocena koncertu jest nieco zbyt subiektywna - ale cóż poradzić, że niekiedy patrzyłem na pana Przemysława jak w obrazek, a każdego wyśpiewanego słowa słuchałem z nabożeństwem, którego rzadko kiedy doświadczam w Kościele? Smile Bardzo dobra forma wokalna Gintrowskiego - miałem tylko wrażenie, że boi się niewytrzymania trudów koncertu i niekiedy się oszczędza. I bardzo dobrze! Bo przewidziane na koniec piosenki z nowej płyty (17 IX, Guziki, Wilki, Nike która się waha, Achilles Pentezylea) wykonał przecudownie (ach ten subiektywizm Smile ).
Anegdotki i żarty wykonawcy - oczywiście obecne i dobrze przyjete Smile Autografy zebrane, niektorzy moga je sprzedać na Allegro Smile Słowem: bardzo przyjemnie spędzony wieczór w towarystwie przefajnych ludzi Smile

PS. Recenzja taty po koncercie "Czemu on tak co piosenka wode pije?" Wink
Like a bird that flew
Odpowiedz
Tak tak, pan z bck - bardzo miły gość Wink
Odpowiedz
Może również słów parę o bytomskim koncercie.

Po przeczytaniu kilku postów zarówno tutaj jak i na forum poświęconym twórczości Gintrowskiego, spodziewałem się, że PG wypełznie, zapomni tekstu, wykrztusi z siebie kilka słów i padnie.

Dlatego też całkiem przyjemnie się zadziwiłem widząc i słysząc PG w na prawdę niezłej formie.

Koncert składał się głównie z utworów pochodzących z Odpowiedzi. Wokalnie było świetnie, chociaż w pewnych momentach faktycznie słychać było, że PG się oszczędza. Co do wpadek, to - tak na prawdę - rażąca była jedna, podczas utworu "Do Marka Aurelego", PG opuścił jedną linijkę tekstu i zgubił rytm utworu na początku. Później już było ok (no, może poza "strony cztery" Wink ) W kilku utworach również lekko w pewnych momentach Gintrowski gubił rytm, ale ogólnie - było całkiem dobrze.

Były zapowiedzi, niektóre rozwinięte (na przykład do "Bajki Ruskiej") inne mniej. Najbardziej chyba przypadła mi zapowiedź do utworu "Pijacy".

Żarty - były, zostały dobrze przyjęte i oklaskane. PG bisował chyba trzy razy? ("No, teraz to już na prawdę ostatni raz. W razie czego - więcej ściągawek nie mam).

Sala nagłośniona dobrze, osób było niewiele, coś koło setki, może trochę mniej.

Akompaniament również na najwyższym poziomie (no i te syntezatory z playbacku Big Grin )

Poza tym - trochę informacji o nowej płycie, koncert promujący ma się odbyć 7 września w studio polskiego radia. PG poświęcił także kilka słów "upadłemu" projektowi, ale specjalnie się nie rozwodził nad przyczyną braku "Kanapki"

Jednym zdaniem - PG nadal w formie, chociaż - jak na razie - tylko w repertuarze z "Odpowiedzi" i kilku utworach z nowej płyty. Jak to wygląda przy "Kantyczce" czy "Epitafium dla Jesienina", to nie wiem.

Swoją drogą - dlaczego mało kto w Bytomiu wie, gdzie znajduje się ich centrum kultury?

Pozdrawiam.
Odpowiedz
Drastim napisał(a):Swoją drogą - dlaczego mało kto w Bytomiu wie, gdzie znajduje się ich centrum kultury?
Dziwi tym bardziej, że jest w zasadzie w centrum. Ale w Gliwicach też mało kto wie gdzie są ruiny teatru a są najbradziej w centrum jak się da...
Odpowiedz
Kazia:) napisał(a):Ale w Gliwicach też mało kto wie gdzie są ruiny teatru
O kurde... to nawet teatru tam nie ma? Sad
Odpowiedz
Drastim napisał(a):W kilku utworach również lekko w pewnych momentach Gintrowski gubił rytm
Nie, nie, nie, to była tylko przewidziana i zaplanowana zmiana w aranżacji! Wink Po prostu Gintrowski chciał wyrobić się dykcyjnie z niektórymi tekstami i chcąc nie chcąc musiał tam przyspieszyć, tu zwolnić. Lepiej, że zaśpiewał wyraxnie niż żeby spiewał zgodnie z "Odpowiedzią" i niechlujnie.
Drastim napisał(a):koncert promujący ma się odbyć 7 września w studio polskiego radia.
Tego dnia ma równiez zostać wydana płyta. W moje urodziny! Smile Nareszcie nie mam problemu, co chciałbym na nie dostać Smile
Drastim napisał(a):Jak to wygląda przy "Kantyczce" czy "Epitafium dla Jesienina", to nie wiem.
A może ktoś z forum przed koncertem przygotuje Gintrowskiemu i Salamonowi ściagawki i nuty do niektorych piosenek? Może zgodzi się zagrać kto wie Smile
Like a bird that flew
Odpowiedz
Reuter - raczej idzie mi o zaczynanie śpiewania za późno, już na początku piosenki (jak na przykład było z Przesłuchaniem Anioła), a nie o późniejszym dostosowywaniu się.

A co do pomysłu podrzucenia ściągawek przed koncertem - jestem jak najbardziej za.
Odpowiedz
reuter napisał(a):A może ktoś z forum przed koncertem przygotuje Gintrowskiemu i Salamonowi ściagawki i nuty do niektorych piosenek?
I jeszcze przygotuj dodatkowe 'parę złotych'. Big Grin
Odpowiedz
Drastim napisał(a):Jak to wygląda przy "Kantyczce"
W wykonaniu PG chyba nie jest zbyt forsowna.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Simon napisał(a):O kurde... to nawet teatru tam nie ma?
Jest. Jest Gliwicki Teatr Muzyczny i są Ruiny Teatru, które też są teatrem tyle, że kiedyś spalonym i odnowionym w taki sposób, żeby nie zawalił się na głowę, ale z pozostawieniem dawnego, niepowtarzalnego klimatu.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):I jeszcze przygotuj dodatkowe 'parę złotych'.
Oraz dodatkowe 2 butelki wody mineralnej Smile
Like a bird that flew
Odpowiedz
Tak na marginesie - ta woda coś Gintrowskiemu baaaardzo smakowała... Wink
Odpowiedz
Drastim napisał(a):ta woda coś Gintrowskiemu baaaardzo smakowała...
Mój tata zasugerował, ze może to była woda z rodzaju ognistych Smile Koniec OT.
Like a bird that flew
Odpowiedz
Kilka zdjęć z koncertu

To teraz Warszawa, mam nadzieję, że uda mi się wybrać i wreszcie usłyszeć Pana Przemysława na żywo. Ktoś ma zamiar w Warszawie na koncercie się pokazać?
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):I jeszcze przygotuj dodatkowe 'parę złotych'.
...najlepiej banknot. A potem chuchnij i przyklej na czoło :/
ReDi napisał(a):Ktoś ma zamiar w Warszawie na koncercie się pokazać?
Z tego, co wiem, to kilka osób ma być...
Jak zobaczysz kogoś z Pentaxem na szyi (przy oku), to w wersji żeńskiej będzie to Młoda, w wersji podobnej do awatara - ja Wink
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz