Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Rytmy nieskończoności" - koncert
14.04.2008 w L L.O. w Warszawie - w ramach "Rytmów nieskończoności" - odbył się koncert piosenek Jacka Kaczmarskiego w wykonaniu Małgorzaty Czajki, Tomasza Wachowskiego i Miłosza Wośko.

Byłam, wysłuchałam, więc relacjonuję.

Mieliśmy już możliwość słuchania piosenek J.K. w wykonaniu SnL i Habakuka. Tym razem aranżacje utworów były... jazzowe!
Wykonawcy zagrali i zaśpiewali następujące piosenki:
01. "Modlitwa o wschodzie słońca";
02. "Arka Noego";
03. "Prosty człowiek";
04. "Dzielnica żebraków";
05. "Sen Katarzyny II";
06. "Starzy ludzie w autobusie";
07. "Dzieci Hioba";
08. "Czarne suchary";
09. "Krzyk";
10. "Powrót";
11. "Modlitwa o wschodzie słońca" - powtórnie!;
12. "Mury" - na bis.

Aranżacje były - jak wspomniałam - jazzowe. Przyznam, że mam mieszane uczucia. Część z nich wydała mi się ciekawa, niektóre zupełnie "nietrafione" - np "Sen Katarzyny II" czy "Starzy ludzie w autobusie". Było to jednak ciekawe doświadczenie!
Wpatrywałyśmy się w siebie z Zamocikiem intensywnie, wsłuchiwałyśmy, i - po przygrywce - usiłowałyśmy odgadnąć, jaki utwór będzie wykonywany (nie były zapowiadane). Odgadnąć udało nam się tylko "Prostego człowieka" i "Powrót".
Po 10 utworze (czyli właśnie po "Powrocie") - zdawało mi się, że będzie "Arka Noego", ale przecież była jako pierwsza... A jednak! Została powtórnie wykonana.
Czyli - miałyśmy dzięki temu teleturniej "Jaka to melodia"... :rotfl:
Zaskoczenia były ogromne, np przy wstępie do "Murów" myślałyśmy, że będzie... "Ofiara"! :rotfl:
Ogromnie też żałowałyśmy, że nie było "na jazzowo"... "Obławy"! To by było przeżycie! Wink
Widziałam też, jak przy którymś utworze (chyba przy "Starych ludziach w autobusie") pan Łapiński kręcił głową z dezaprobatą...
Były też "potknięcia" typu zapominania tekstu i - co gorsze - zmian w nich. I pomyłki (np. "zerwij murom zęby krat"). Ale to może kwestia tremy, nie ma się co "czepiać".

Doświadczenie było jednak ciekawe i warto było się wybrać. Żałuję, że nie miałam ze sobą kamery, bo chętnie bym tego jeszcze raz posłuchała, żeby się oswoić z tymi aranżacjami i nabrać do nich pewnego dystansu. W sumie nie jestem na "nie", choć - jak to zwykle bywa - wolę oryginalne wykonania! Smile

Gratulacje również dla Zamocika za znalezienie się po raz kolejny w gronie laureatów! *-`-
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):Ogromnie też żałowałyśmy, że nie było "na jazzowo"... "Obławy"! To by było przeżycie! Wink
Rzekłabym nawet- przerażające przeżycie Big Grin

Ja się przyznaję bez bicia- nie lubię przerabiania utworów JK.. Toteż specjalnie mi sie nie podobało. Stwierdziłyśmy też zgodnie z gosiafar, że sama "Katarzyna" jakoś szczególnie "jaj nie miała". Poza tym "Czarne suchary" nadawały by się raczej na promocje w hipermarkecie, a fraza "jestem w raju" kierowała mnie raczej na motyw- "to moja droga z piekła do piekła".. Big Grin

Ale.. co działo się po koncercie to już była czysta poezja Wink Więc z miejsca baaaardzo dziękuję uż. gosiafar za troskliwą opiekę w Wawce :* Oraz uż Raven87, który przeze mnie był zmuszony rocznicę "10 kwietnia" świętować przez dni trzy Big Grin No i Kaczuszko droga- za "1788", nawet w ramach rekompensaty, duże piwko Big Grin
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Odpowiedz
"Nihil novi..." - jak mawiają Rosjanie. Wystarczy poszukać na forum wieści o koncertach pod tytułem "Tu Radio Wolna Europa", po których opinie były różne. Tutaj, jak czytam skład artystów był mocno okrojony, więc i efekt troszkę inny. Jednym się podoba takie podejście, innym nie...

PS.
Tomek Wachnowski - chyba że to był ktoś inny, niż ten pan: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kosela.pl/foto/displayimage.php?album=23&pos=3">http://www.kosela.pl/foto/displayimage. ... m=23&pos=3</a><!-- m -->

PS2.
Szkoda, że nie uprzedziłaś wcześniej, że przybywasz... Moze następnym razem.
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Tomek Wachnowski - chyba że to był ktoś inny, niż ten pan: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kosela.pl/foto...?album=23&pos=3">http://www.kosela.pl/foto...?album=23&pos=3</a><!-- m -->
Ten sam, mój błąd... :wstyd:
Zbrozło napisał(a):Pojawiły się dwie rzeczy na youtube.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.youtube.com/watch?v=O-_2joJheKk">http://pl.youtube.com/watch?v=O-_2joJheKk</a><!-- m --> - świetny fragmencik z "rytmów nieskończoności"
To ten sam skład, tylko sprzed 2 lat... I aranżacje inne... Chociaż pani M.C. ma chyba tą samą sukienkę... Wink
zamocik_23 napisał(a):fraza "jestem w raju" kierowała mnie raczej na motyw- "to moja droga z piekła do piekła".. Big Grin
Warto wyjaśnić, dlaczego: "jestem w raju" zostało zaśpiewane z takim tragizmem, że stwierdziłyśmy iż musiał on być niewesoły... Nie niósł spokoju ale raczej rozpacz...
Stąd to skojarzenie...
zamocik_23 napisał(a):Ale.. co działo się po koncercie to już była czysta poezja Wink
To teraz tak się na to mówi? :rotfl:
pkosela napisał(a):Szkoda, że nie uprzedziłaś wcześniej, że przybywasz... Moze następnym razem.
Też tak mówiłam! Zawsze Zamocik może "zawalić" rok i wtedy "załapie się" jeszcze w przyszłym! Wink

A tak poważnie: od jakiegoś czasu zastanawiałam się, jakby brzmiał J.K. w wersji jazzowej! Teraz już wiem... Smile Oczywiście - poniekąd - bo to nie takie jednoznaczne...
Ale i tak najbardziej mi się w tym składzie podobał M. Wośko (z brzmienia, oczywiście).

Nie mam nic "na przeciw" jeśli chodzi o szukanie nowych dróg przekazu. Generalnie słuchałam wielu wykonań "nieprzerabianych", które były gorszą porażką... Smile
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):To ten sam skład, tylko sprzed 2 lat... I aranżacje inne... Chociaż pani M.C. ma chyba tą samą sukienkę... Wink
Dwa lata temu był zdaje się Mateusz Nagórski.. A to impreza tegoroczna Big Grin
gosiafar napisał(a):To teraz tak się na to mówi? :rotfl:
Ciiiii :Smile Bo sie wyda :rotfl:
Cytat:które były gorszą porażką... Smile
oczywiście, cytując klasyka Big Grin
pkosela napisał(a):Moze następnym razem.
Następnym razem to widzimy się we Wrocławiu Big Grin
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Odpowiedz
zamocik_23 napisał(a):A to impreza tegoroczna Big Grin
No, tak... Dlatego - z jednej strony tak mi wyglądało... Big Grin
Mówiłam, że nic na mnie nie działa gorzej niż brak snu... Wink Kilka szczegółów zapamiętałam jakoś inaczej... ;( No i Ty na filmiku jesteś, a siebie nie widzę...) Sad
zamocik_23 napisał(a):oczywiście, cytując klasyka Big Grin

Oczywiście!
Odpowiedz