Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proza Polska klasyczna - apel do mądrzejszych!
dauri napisał(a):Partycjo, to kiedy pijemy te duże beczki piwa? Big Grin
W sobotę!

A z góralskich hitów polecam też Hajduka. Wink
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
No i jak w końcu poszło? Bo zdaje się, że egzaminy wstępne do szkół teatralnych już się skończyły, albo na finiszu. Tekst wklejony przez Dauri'ego komuś w końcu się przydał?
Odpowiedz
Chciałam Wam bardzo podziękować za teksty i sugestje. Obecnie jestem przed II etapem egzaminacyjnym do Łódzkiej Filmówki. Partycjo, jestem Twoim dłużnikiem.. "Pierso Godzino" zrobiła furorę Smile Dauri, również Tobie będę dozgonnie wdzięczna za tekst z "Rad Matki.." Prawdopodobnie będę go mówiła właśnie na II etapie.

Pozdrawiam
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):Obecnie jestem przed II etapem egzaminacyjnym do Łódzkiej Filmówki.
O! No to gratuluję, bo przejście przez pierwsze sito to już duży sukces.
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):Partycjo, jestem Twoim dłużnikiem..
Spoko, będziesz załatwiała mi bilety do teatru. Dożywotnio. Wink
Trzymam kciuki za II etap.

[ Dodano: 30 Czerwiec 2008, 23:44 ]
berseis13 napisał(a):Partycjo, jesteś moją boginią
Mów mi - Patko Boska Wink
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):O! No to gratuluję, bo przejście przez pierwsze sito to już duży sukces.
A przejście przez ostatnie sito - to dopiero sukces!
No, ale w tym roku sie udało i Patrycja - wedle opinii forumowych "fachowców" nie potrafiąca posługiwać się językiem polskim, źle śpiewająca, źle akcentująca, zmanierowana itp - jest od dzisiaj studentką pierwszego roku PWSTiF w Łodzi.
Cieszy mnie ten fakt niezmiernie! Big Grin
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Patrycja ................ nie potrafiąca posługiwać się językiem polskim
Och, to nie tylko Patrycja Smile . Przepraszam, ale nie mogłam sie powstrzymać.
Gratulacje!!!!!!!! *-`-
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
tmach napisał(a):
Paweł Konopacki napisał(a):Patrycja ................ nie potrafiąca posługiwać się językiem polskim
Och, to nie tylko Patrycja Smile .
Ty też? Smile Przepraszam, nie mogłem się powstrzymac.

Dziękujemy za gratulacje, tamch!
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Gratulacje!
Na pohybel...........!
:piwko:
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):No, ale w tym roku sie udało i Patrycja [...] jest od dzisiaj studentką pierwszego roku PWSTiF w Łodzi.
Cieszy mnie ten fakt niezmiernie! Big Grin
Gratuluję Paciu *-`-
Ćwicz tam język Wink

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Ty też? Smile Przepraszam, nie mogłem się powstrzymac.
Od czasu do czasu też. A Ty nie? Big Grin
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
tmach napisał(a):Od czasu do czasu też. A Ty nie? Big Grin
Ja tak, ale ja to wiadomo
A że Ty "od czasu do czasu" do nowość
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):jest od dzisiaj studentką pierwszego roku PWSTiF w Łodzi.
Gratulacje *-`-
Odpowiedz
Gwoli ścisłości Smile To PWSFTV i T
Dziękuję za gratulacje. A dla tych, którzy chcą zdawać (a wiem, że jest przynajmniej jedna osoba na forum, która nosi się z takim zamiarem) ostrzegam: egzaminy to 2 tyg morderczego wysiłku, stresu, napięcia i bezsenności.

Pozdrawiam
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
Chciało by się jakoś oryginalnie, ale...
Tak, czy siak: gratulacje!
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Jak się coś bardzo chce, to się w końcu udaje :v: Gratulacje *-`-
Andrzej
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):A że Ty "od czasu do czasu" do nowość
O cholera. Konop ma mnie za ideał. Czym sobie zasłużyłam ?
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Gratuluje z calego serca.

e
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
I ja gratuluję, Patrycjo! *-`- *-`- *-`-
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):egzaminy to 2 tyg morderczego wysiłku, stresu, napięcia i bezsenności
A to się nie nazywa sesja (podobno, wg legend, bo udawało mi się czegoś takiego dotychczas uniknąć, ale mój kolega z farmacji chyba nadrabia za większość studentów - uważam, że możemy mu tutaj za to podziękować)?

Tak więc gratuluję Ci, Paciu, zapewnienia sobie regularnych, co półrocznych (czy jak to się pisze) dwutygodniowych wysiłków, stresów i napięciów Smile
Odpowiedz
Ja także gratuluję, a przede wszystkim życzę sukcesów w szkole no, a zwłaszcza po jej skończeniu!
Gratuluję także wytrwałości i cierpliwości w dążeniu do obranych celów!
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Dołączamy się do gratulacji, życząc dalszych sukcesów na drodze artystycznej. *-`-
Przekazujemy też gratulacje od Pana Stanisława Elsnera Załuskiego.
PMC i Dauri.
Odpowiedz
Gratulacje
Odpowiedz
Po pierwsze: serdeczne gratulacje dla Patrycji *-`-
Życzę powodzenia w studiach, aby Ci przyniosły satysfakcję i radość.
A po drugie: chyba nic mnie już po "Radach matki dla córki..." na tym forum nie zdziwi i nie zaskoczy, jak mamę kocham :rotfl:
Toż ja byłam przekonana, że ostatni egzemplarz tego dzieła spoczywa sobie grzecznie w Ossolineum i że ja sama jestem pierwszą od wielu lat osobą, która poń sięgnęła (i potem dusiła się ze śmiechu w czytelni). A skoro znalazł się ktoś, kto nie tylko o tej książeczce wie, ale jeszcze rozpowszechnia tu wiedzę o niej, to... czuję się niemal jak w domu Smile
Aka, aka, Dauri :poklon:
[color=#008080][i]Nikt nigdy ich już nie obudzi,
Śmiech z klątwą się na usta cisną...
Głupio jest żyć wśród mądrych ludzi
Z ich piękną Latającą Wyspą.[/i][/color]
Odpowiedz
Julioanna napisał(a):A po drugie: chyba nic mnie już po "Radach matki dla córki..." na tym forum nie zdziwi i nie zaskoczy, jak mamę kocham
Znalazłem informację o innej sympatycznej książeczce, do ewentualnego wykorzystania przez Pacię w monologach aktorskich. Smile
Maria Szczawińska i Kazimierz Bacia - "Dbaj o siebie - praktyczne rady dla kobiet żyjących na wsi". Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, wyd. 4 rozszerzone, Warszawa, 1970.

[Obrazek: 870728417]

Cytat:"Jak może mąż dbać o żonę? Po pierwsze: nie ciągać żony bez nadzwyczajnej potrzeby do ciężkich prac w polu i w obejściu. Weźmy przykładowo nakładanie na wóz gnoju lub rozrzucanie go po polu".

"Majtki powinna nosić w zimie i w lecie każda kobieta, młoda czy stara. Chronią one organy rodne kobiety przed przeziębieniem i przed dostaniem się do nich kurzu z różnymi zarazkami [...] Można sobie u kupnych majtek podłużyć nogawki doszywając kawałki ze starych tegoż koloru lub dorobić szydełkiem czy na drutach [...] Majtki powinny być zawsze czyste. Aby się w kroku szybko nie zabrudziły i nie cuchnęły moczem, nie trzeba po oddaniu moczu podrywać się za prędko, ale osuszyć krocze specjalnym papierem higienicznym, ligniną czy kawałkiem starej, czystej szmatki"
Więcej cytatów tu: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.eioba.pl/a75765/kilka_porad_dla_dziewczyn">http://www.eioba.pl/a75765/kilka_porad_dla_dziewczyn</a><!-- m -->
Odpowiedz
dauri napisał(a):[Obrazek: 870728417]

Cytat:"Jak może mąż dbać o żonę? Po pierwsze: nie ciągać żony bez nadzwyczajnej potrzeby do ciężkich prac w polu i w obejściu. Weźmy przykładowo nakładanie na wóz gnoju lub rozrzucanie go po polu".

"Majtki powinna nosić w zimie i w lecie każda kobieta, młoda czy stara. Chronią one organy rodne kobiety przed przeziębieniem i przed dostaniem się do nich kurzu z różnymi zarazkami [...] Można sobie u kupnych majtek podłużyć nogawki doszywając kawałki ze starych tegoż koloru lub dorobić szydełkiem czy na drutach [...] Majtki powinny być zawsze czyste. Aby się w kroku szybko nie zabrudziły i nie cuchnęły moczem, nie trzeba po oddaniu moczu podrywać się za prędko, ale osuszyć krocze specjalnym papierem higienicznym, ligniną czy kawałkiem starej, czystej szmatki"
Więcej cytatów tu: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.eioba.pl/a75765/kilka_porad_dla_dziewczyn">http://www.eioba.pl/a75765/kilka_porad_dla_dziewczyn</a><!-- m -->

G E N I A L N E !! Sprzedam profesorowi, aczkolwiek ostatnio zasypuję go propozycjami tekstowymi (głównie Margaret Atwood Wink ) myślę, że to przypadnie mu do gustu Smile

... (10 minut później)...

JEZUS MARIA!!

Dbaj o siebie napisał(a):"Wesz lonowa zwana "mendewesz", oblepia skórę owłosioną w dolnej części ciała; łatwo ją skądś przywlec do domu, ale i łatwo wytępić, posypując miejsca przez nią zaatakowan azotoksem lub nacierając octem sabadylowym".

"Jak może mąż dbać o żonę? Po pierwsze: nie ciągać żony bez nadzwyczajnej potrzeby do ciężkich prac w polu i w obejściu. Weźmy przykładowo nakładanie na wóz gnoju lub rozrzucanie go po polu"
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):JEZUS MARIA!!
W podobnym duchu, "Les règles de la bienséance et de la civilité chrétiennes (1703)" czyli "Reguły dobrych obyczajów i uprzejmości chrześcijańskich", oto próbka:

Cytat:Il est vilain de se moucher avec la main nue en la passant sous le nez, ou de se moucher sur la manche ou sur ses habits, et c’est une chose très contraire à la bienséance de se moucher avec deux doigts, et puis de jeter la morve à terre et d’essuyer ensuite ses doigts avec ses habits, car on sait combien il est mal séant de voir de telles ordures sur des habits, qui doivent toujours être très propres, quelque pauvres qu’ils soient, parce qu’ils sont les ornements d’un serviteur de Dieu et d’un membre de Jésus-Christ (1 Pi 2, 16 ; Ep 5, 30).
w przekładzie:
Cytat:Brzydko jest wycierać nos gołą ręką, przesuwając ją pod nosem, lub opróżniać nos w rękaw lub w swój ubiór, jest też rzeczą wielce sprzeczną z dobrymi obyczajami opróżniać nos za pomocą dwóch palców, a następnie rzucać smarki na podłogę i wycierać palce w ubiór, gdyż wiadomo, jak bardzo niewłaściwe jest oglądanie takich brudów na ubraniach, które powinny zawsze być bardzo czyste, nawet jeśli są najuboższe, bo są to ozdoby sługi Bożego i członka Jezusa Chrystusa (1 Pi 2, 16; Ef 5, 30).
Całość (we francuskim oryginale): <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lasalle2.org/French/Resources/EtudesLasalliennes/FRANCAIS/OCJBS/026_RB.doc">http://www.lasalle2.org/French/Resource ... 026_RB.doc</a><!-- m -->
Odpowiedz