04-17-2008, 07:17 PM
Dobra, to nie przeniosę jak chwilę znajdę (bo to trochę roboty)
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
O depresantach, stymulantach, psychodelikach i innych takich
|
04-17-2008, 07:17 PM
Dobra, to nie przeniosę jak chwilę znajdę (bo to trochę roboty)
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta: To tylko kwestia Światła ; "
04-18-2008, 10:47 PM
Kurde, miałem napisać "to przeniosę jak chwilę znajde"
![]() ![]()
"Wszyscyśmy z płócien
04-18-2008, 10:52 PM
pkosela napisał(a):"Stymulujących"? Na pewno tego słowa chciałeś użyć?Jest taka grupa "wspomagaczy" które stymulują ("stymulujący «pobudzający do działania lub rozwoju»" sjp.pwn.pl ) ciało i umysł. Tego znaczenia chciałem użyć właśnie.
04-19-2008, 10:17 AM
Zbigniew napisał(a):Jest taka grupa "wspomagaczy" które stymulująPodasz przykład oraz co i do czego stymuluje?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
04-19-2008, 10:54 AM
pkosela napisał(a):Podasz przykład oraz co i do czego stymuluje?Obumieranie neuronów doskonale stymuluje ![]()
"Wszyscyśmy z płócien
04-19-2008, 12:29 PM
pkosela napisał(a):Podasz przykład oraz co i do czego stymuluje?Amfetamina. Układ nerwowy.
04-19-2008, 01:14 PM
Alek napisał(a):Amfetamina. Układ nerwowy.Wódka. Zwiększone poczucie humoru lub agresja... Stymuluje też brak zahamowań i lekkomyślną ocenę sytuacji. [ Dodano: 19 Kwiecień 2008, 15:18 ] Alek napisał(a):Amfetamina. Układ nerwowy.Ale to ciekawa stymulacja z jednoczesnym niszczeniem tego ukadu ![]()
"Wszyscyśmy z płócien
04-19-2008, 01:37 PM
Przemek napisał(a):Ale to ciekawa stymulacja z jednoczesnym niszczeniem tego ukaduW zasadzie nie da się inaczej. Kiedy coś się zastymuluje, to to coś będzie intensywniej pracować i będzie się szybciej zużywać. Najlepszym przykładem są terapie tlenowe - tlen jest jednym z głównych czynników postarzających.
A strażak także był Sam
04-19-2008, 01:40 PM
Przemek napisał(a):Ale to ciekawa stymulacjaCiekawa, nieciekawa - ale stymulacja. Nikt zresztą nie twierdzi, że zażywanie tego bez potrzeby jest zdrowe.
04-19-2008, 01:41 PM
pkosela napisał(a):Podasz przykład oraz co i do czego stymuluje? Wikipedia napisał(a):Kokainę pierwszy raz wyekstrahował z koki Albert Niemann w 1860. W Niemczech chlorowodorek kokainy zaczęto stosować w medycynie w 1884. Jakkolwiek syntetyczne środki znieczulające są dzisiaj bardzo rozpowszechnione, kokainę nadal w pewnym stopniu wykorzystuje się w stomatologii i okulistyce. Kokainę w 1879 r. zaczęto używać w leczeniu uzależnienia od morfiny. Jednak część pacjentów zaczęła eksperymentować z zażywaniem obu środków.W każdym razie, środki takie jak amfetamina były i są używane jako doping. Czy to nie jest wystarczający dowód na to, że pobudzają oraz dają chwilowo pozytywne efekty?
04-19-2008, 01:44 PM
piotrek napisał(a):Kiedy coś się zastymuluje, to to coś będzie intensywniej pracować i będzie się szybciej zużywać. Najlepszym przykładem są terapie tlenowe - tlen jest jednym z głównych czynników postarzających.Piotrek dobrze pisze, z wyjątkiem tego, że to najlepszy przykład, bo przykład (choć prawdziwy) nie ma związku z intensywną pracą i zużyciem jak dla mnie ![]()
04-19-2008, 01:55 PM
Alek napisał(a):nie ma związku z intensywną pracą i zużyciem jak dla mnieA skąd się biorą wolne rodniki tlenowe, jak nie z metabolizmu, a więc z pracy komórek? We wdychanym powietrzu aż tak dużo ozonu i nadtlenków nie ma. No i jednak ja bym to pociągnął pod zużycie (choć u odnawiających się, czyli wciąż zmieniających składniki, układów żywych to trochę inaczej wygląda niż zużywanie maszyn od tarcia itp.), choć może to kwestia sporów terminologicznych.
A strażak także był Sam
04-19-2008, 02:04 PM
piotrek napisał(a):W zasadzie nie da się inaczej. Kiedy coś się zastymuluje, to to coś będzie intensywniej pracować i będzie się szybciej zużywać.Ale czasem możliwa jest regeneracja tego co się szybciej zużywa. Stymulacja czegoś co da się zregenerować nie jest taka zła, gorzej z tym co uszkadza sie nieodwracalnie :/
"Wszyscyśmy z płócien
04-19-2008, 02:09 PM
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Stymulanty">http://pl.wikipedia.org/wiki/Stymulanty</a><!-- m -->
Cytat:Stymulanty – jest to grupa substancji psychoaktywnych działających pobudzająco. Zwykle powodują wiele efektów ubocznych, tym więcej im mocniejsze pobudzenie. Najsilniejsze stymulanty dostępne są jedynie za receptą lekarską lub jako nielegalne narkotyki. Cytat:Kofeina zawarta w kawie i napojach bezalkoholowych, a także nikotyna w tytoniu są najbardziej popularnymi wśród ludzi stymulantami.A tutaj miły diagram: <!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Substancje_psychoaktywne">http://pl.wikipedia.org/wiki/Substancje_psychoaktywne</a><!-- m -->
04-19-2008, 02:10 PM
piotrek napisał(a):A skąd się biorą wolne rodniki tlenowe, jak nie z metabolizmu, a więc z pracy komórek?Ale mówiłeś o tlenoterapii. Przemek napisał(a):Ale czasem możliwa jest regeneracja tego co się szybciej zużywa. Stymulacja czegoś co da się zregenerować nie jest taka zła, gorzej z tym co uszkadza sie nieodwracalnieA co masz konkretnie na myśli?
04-19-2008, 02:14 PM
Alek napisał(a):A co masz konkretnie na myśli?Konkretnie to zupełnie nic. Mówię ogólnie.
"Wszyscyśmy z płócien
04-19-2008, 02:23 PM
Przemek napisał(a):Stymulacja czegoś co da się zregenerować nie jest taka zła, gorzej z tym co uszkadza sie nieodwracalnieAle co jest nieodwracalne? Przy uzależnieniu amfetaminą, mogą powstawać różnie psychozy i paranoje, ale chyba nie chodzi nam o skrajności, tylko o działanie różnych substancji? A ze skutkami ubocznymi to trzeba się liczyć. Ale to o czym mówimy jest/było z powodzeniem używane w medycynie. W tabletkach na katar można znaleźć stymulany, a na kaszel dysocjanty. A tak ogólnie, to raczej ciężko rozmawiać, bo nie mam pojęcia co się niszczy nieodwracalnie ![]() ps: taka ciekawostka <!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Albert_Hofmann">http://pl.wikipedia.org/wiki/Albert_Hofmann</a><!-- m --> , człowiek, który jako pierwszy przeprowadził syntezę słynnego "kwasu" i który na sobie testował jego działanie, żyje już 102 lata! ![]()
04-19-2008, 02:37 PM
Zbigniew napisał(a):powoduje pogorszenie się pamięci krótkotrwałej, jednak po odstawieniu po paru tygodniach wszystko wraca do normy.Skąd masz takie informacje? Zbigniew napisał(a):bo nie mam pojęcia co się niszczy nieodwracalnieJa myślę, że można pod to podciągnąć jakieś psychozy czy nowotwory.
04-19-2008, 02:51 PM
Alek napisał(a):Skąd masz takie informacje?Doświadczenie wielu ludzi ![]() ![]()
04-19-2008, 10:07 PM
Zbigniew napisał(a):Zresztą, ja też tak mam na kacu w poniedziałek/wtorekKac może być jednym z objawów "zespołu uzależnienia od alkoholu". "Utrata pamięci krótkotrwałej" czyli urwany film? Jak wyżej. Czepiłem się tego "stymulowania", bo mi się to słowo kojarzy pozytywnie, a jak już kilka osób wcześniej napisało, zawsze takie "stymulowanie" odbywa się kosztem czegoś. Czasami ten koszt jest wysoki. Im młodszy organizm, tym te koszty mogą być większe. Jak słusznie zauważył Przemek, nie wszystkie narządy potrafią się regenerować.
04-19-2008, 10:26 PM
pkosela napisał(a):Im młodszy organizm, tym te koszty mogą być większe. Jak słusznie zauważył Przemek, nie wszystkie narządy potrafią się regenerować.A to czasem nie działa tak, że im młodszy organizm, tym lepiej się regeneruje?
04-19-2008, 10:45 PM
Alek napisał(a):A to czasem nie działa tak, że im młodszy organizm, tym lepiej się regeneruje?Jeszcze raz: pkosela napisał(a):nie wszystkie narządy potrafią się regenerowaćNiezależnie od wieku. Poza tym młody, rozwijający się organizm łatwiej się uzależnia (psychicznie i fizycznie). Mylę się?
04-19-2008, 11:18 PM
Brzmi logicznie.
Gadamy tu w sumie o niczym ![]() Tak czy siak - wydaje mi się, że Zbigniew swobodnie mógł użyć słowa "stymulujący" i tyle.
04-19-2008, 11:22 PM
Alek napisał(a):Tak czy siak - wydaje mi się, że Zbigniew swobodnie mógł użyć słowa "stymulujący" i tyle.Mógł. Jasne. Tylko rzuciło mi się w oczy, ze użył go tak... hmm... Beztrosko.
04-20-2008, 11:05 AM
pkosela napisał(a):"Utrata pamięci krótkotrwałej" czyli urwany film? Jak wyżej.Nie. Urwany film, to utrata tej stałej pamięci, ja mówię o sytuacji, kiedy zapominamy co mieliśmy powiedzieć po słowie "ej,.... a..... no.... ten...." ![]() - Kup mi bułki i masło - Sorry nie słyszałem, co chciałeś? - eee... chyba chleb i margaryne, nie pamiętam pkosela napisał(a):Kac może być jednym z objawów "zespołu uzależnienia od alkoholu".To ja kiedyś byłem uzależniony, bo parę lat temu, zawsze kacowałem do wieczora. Dobrze rozumuję? :rotfl:
04-20-2008, 11:26 AM
Zbigniew napisał(a):Nie. Urwany film, to utrata tej stałej pamięci, ja mówię o sytuacji, kiedy zapominamy co mieliśmy powiedziećChwilę poszperałem i znalazłem takie coś: Cytat:Zaburzenia pamięci i koncentracji pojawiające się po wypiciu dużych ilości alkoholu.źródło raczej wirygodne: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mediweb.pl/symptoms/wyswietl_s.php?id=12">http://www.mediweb.pl/symptoms/wyswietl_s.php?id=12</a><!-- m --> Zbigniew napisał(a):To ja kiedyś byłem uzależniony, bo parę lat temu, zawsze kacowałem do wieczora. Dobrze rozumuję?1. Podobno, jesli jest się uzależnionym, to do końca życia... 2. Poczytaj też co może oznaczać zmiana tolerancji organizmu na alkohol. Dziwna się zaczyna robić ta rozmowa ![]()
04-20-2008, 09:30 PM
Kończąc - myślę, że wiem wystarczająco o tolerancji oraz o "kacu do końca życia". Gdybym pisał o tych rzeczach, to na pewno dałoby się to wyczuć.
A rozmowa od dawna jest dziwna, bezcelowa etc. ![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|