Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jacek Kaczmarski na "Naszej klasie"
Paweł Konopacki napisał(a):oprócz roli serwisu społecznościowego, staje się także wirtualną nekropolią.
nasz-cmentarz.pl ?? Wink
Paweł Konopacki napisał(a):że Jacek Kaczmarski ma...lat 51
no tak. mógłby mieć też lat 0. mam wrażenie, że nieco przesadzasz. coraz więcej osób bardziej żyje wirtualnie niż realnie, więc dlaczego nie stawiać tam wirtualnych pomników ??
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):nasz-cmentarz.pl ?? Wink
Raczej nasza-kwatera.
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):coraz więcej osób bardziej żyje wirtualnie niż realnie, więc dlaczego nie stawiać tam wirtualnych pomników ??
Ale pomniki wypadałoby stawiać zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego, a nie jak popadnie, bez zastanowienia :>
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):więc dlaczego nie stawiać tam wirtualnych pomników
Bo to..jakby powiedzieć?...jakieś upopkulturowienie postaci tego artysty. Mówiąc "upopkulturowienie" mam na mysli wprzęgnięcie danej postaci w mechanizm nowej zabaweczki, którą ludzie wymyślili sobie dla rozrywki. Taka postacią jest Kaczmarski a zabaweczką - portal nasza-klasa.pl
Wydaje mi się, że pamięć o JK nie powinna być kultywowana w tego rodzaju miejscach.
Ale oczywiście to moje zdanie. Na nic wpływu nie mam. Ktoś profil założył, ktoś inny pomysł poparł, setka jeszcze innych wyraziła wolę bycia znajomym JK a ktoś - w imieniu JK - zadecydował, że te osoby znajomymi będą. No i ok.
Miłej zabawy.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Piszę o tym, bo kiedy czytam w profilu na Naszej Klasie, że Jacek Kaczmarski ma...lat 51 to mam niejasne przeczucie, że komuś dbałość o pamięć po osobie zmarłej pomieszała się trochę z jakąś, nie do końca moim zdaniem zdrową chęcią wskrzeszania zmarłego.
No to byłoby straszne! Nie bój się, Pawle, to się nie uda. Możesz spokojnie gwiazdorzyć.
"Bez lęku tańczcie dalej, w gęstwinie własnych cieni i tak nikt nigdy nie zobaczy was."
Odpowiedz
Zastanawiają mnie tak naprawdę kryteria na podstawie, których ocenia się czy jest to „smaczne” czy „niesmaczne”. Czy problem leży w tym, że portal NK jest słabej reputacji- za słabej jak na artyste tego „kalibru”, a jeśli tak to gdzie leży granica? Czy np. było by więcej głosów sprzeciwu jeśli ów profil został by założony przykładowo na epulsie, nawet jeśli również sprowadzało by się to tylko do upamiętnienia i zamieszczenia pewnych informacji.
Paweł Konopacki napisał(a):Mówiąc "upopkulturowienie" mam na mysli wprzęgnięcie danej postaci w mechanizm nowej zabaweczki, którą ludzie wymyślili sobie dla rozrywki. Taka postacią jest Kaczmarski a zabaweczką - portal nasza-klasa.pl.
Czy nie sądzisz, że to forum nie jest również po części tego typu zabaweczką? Pomijając jego pierwotne przeznaczenie- wymienianie się opiniami, materiałami, refleksjami na temat Jacka ma ono też elementy pop-kulturowej zabaweczki. Przyznawanie „piw”, zdobywanie „rang” czy przypisywanie się do klubów (karczma, artyści- z góry przyznaje ze nie mam pojęcia, o co w nich chodzi i jakie jest ich przeznaczenie- będę wdzięczna, jeśli ktoś mi to wytłumaczy Wink ) to są zabawki. Ludzie lubią bawić się w takie rzeczy- czują się lepiej (chociażby podświadomie), jeśli dostaną piwo, czy spojrzą na zwiększającą się liczbę nabitych postów itd. Takie już jest ryzyko przenoszenia tego typu „upamiętniającej działalności” w środowisko Internetu. A to czy jedno jest lepsze i „bardziej na poziomie” od innego? Może i jest. Ale granica między czymś już popkulturowym a jeszcze nie, jest cienka- uważałabym tu z oceną.
"Umysł mam twardy jak łokcie
Więc mnie za to nie kopcie
Że rewolucja dla mnie to czerwone paznokcie"
Odpowiedz
scarlett napisał(a):Przyznawanie „piw”, zdobywanie „rang” czy przypisywanie się do klubów (karczma, artyści- z góry przyznaje ze nie mam pojęcia, o co w nich chodzi i jakie jest ich przeznaczenie- będę wdzięczna, jeśli ktoś mi to wytłumaczy Wink ) to są zabawki. Ludzie lubią bawić się w takie rzeczy- czują się lepiej (chociażby podświadomie), jeśli dostaną piwo, czy spojrzą na zwiększającą się liczbę nabitych postów itd. Takie już jest ryzyko przenoszenia tego typu „upamiętniającej działalności” w środowisko Internetu.
Droga Scarlett, zgadzam się z Tobą bezapelacyjnie i w całej rozciągłości. Uprzedmiotowienie patrona strony jest niejako wpisane w funkcjonowanie forum, aczkolwiek przy odrobinie chęci można byłoby to zjawisko nieco złagodzić. Jakkolwiek system rang można od biedy uznać za rzecz neutralną, to wirtualne piwa postrzegam jako rzecz żenującą - sprzyjającą atmosferze taniego jarmarczku.
A wpis Pawła odbieram, niestety, bardzo negatywnie. W moim pojęciu niezdrowa jest obsesyjna chęć umniejszenia autorytetu poety - gdzie tylko się da i jak tylko się da, choćby z lubością wyśmiewając okładki jego płyt. Uważam to za w ohydne.
Odpowiedz
scarlett napisał(a):Zastanawiają mnie tak naprawdę kryteria na podstawie, których ocenia się czy jest to „smaczne” czy „niesmaczne”. Czy problem leży w tym, że portal NK jest słabej reputacji- za słabej jak na artyste tego „kalibru”, a jeśli tak to gdzie leży granica? Czy np. było by więcej głosów sprzeciwu jeśli ów profil został by założony przykładowo na epulsie, nawet jeśli również sprowadzało by się to tylko do upamiętnienia i zamieszczenia pewnych informacji.
Nie jestem zarejestrowany na NK i nie widziałem tych profilów. Ale wydaje mi się, zeby NK powstała po to, żeby kazdy rejestrował siebie, a nie tworzył profile innych osób, znajomych, nieznajomych, również nieżyjących. Dobrze Paweł napisał (być moze przesadził, nie wiem, nie znam skali zjawiska):
Paweł Konopacki napisał(a):Przedziwna jest ewolucja tego portalu, który - jak można się zorientować - powoli, oprócz roli serwisu społecznościowego, staje się także wirtualną nekropolią.
Poza tym, może ludzie obawiają się, że to moze posłużyć żartom, podszywaniu się, a byłyby to potencjalnie żarty niesmaczne.
O epulsie nigdy nie słyszałem. Ale nie sądzę, żeby akurat ranga portalu komuś przeszkadzała.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Nie jestem zarejestrowany na NK i nie widziałem tych profilów. Ale wydaje mi się, zeby NK powstała po to, żeby kazdy rejestrował siebie, a nie tworzył profile innych osób, znajomych, nieznajomych, również nieżyjących. Dobrze Paweł napisał (być moze przesadził, nie wiem, nie znam skali zjawiska):
Skąd wiesz? Nigdy nie wiadomo, co autor miał na myśli. Pozatym, jeżeli coś takiego już ma miejsce- i nie jest to usuwane przez administratorów strony, to chyba znaczy ze nie mija się to szczególnie z głównymi założeniami portalu.
Jaśko napisał(a):Poza tym, może ludzie obawiają się, że to moze posłużyć żartom, podszywaniu się, a byłyby to potencjalnie żarty niesmaczne.
Żartom? Hm- jeżeli jest już ktoś kto ma na tyle dziwne poczucie humoru ze będzie robił żarty (nie bardzo wiem jak miało by to wyglądać) z jakiegoś profilu na Naszej-Klasie to wydaje mi się że nie obrał by sobie za cel akurat Kaczmarskiego. Kaczyńskiego może- ale co do poetów ciężko mi to sobie wyobrazić. Wink

Podszywania się? No tak…nie wątpliwie użytkownicy portalu dadzą się nabrać, że profil jest założony osobiście przez Jacka…

Zaznaczam, że pomysłu nie bronie…po prostu jest to kolejna sprawa, nad którą można się tylko cynicznie uśmiechnąć…bo głębsze wywody i oburzenia mogą niechcący zahaczyć o przesade czy hipokryzje…
Odpowiedz
scarlett napisał(a):Skąd wiesz?
Napisalem przecież, ze nie jestem zarejestrowany, wiec nie wiem. Napisalem, że mi się wydaje. Choćby dlatego, że na portalu mamy możliwość "zarejestrowania się", a nie "zarejestrowania zmarłego kolegi bądź nieznajomego".
scarlett napisał(a):Żartom? Hm- jeżeli jest już ktoś kto ma na tyle dziwne poczucie humoru ze będzie robił żarty (nie bardzo wiem jak miało by to wyglądać) z jakiegoś profilu na Naszej-Klasie to wydaje mi się że nie obrał by sobie za cel akurat Karczmarskiego. Kaczyńskiego może- ale co do poetów ciężko mi to sobie wyobrazić. Wink
No widzisz, jednemu łatwiej wyobrazić sobie żarty z wykorzystaniem profilu Kaczyńskiego, innemu - Kaczmarskiego. W kazdym razie sama widzisz, że jest to możliwe.
scarlett napisał(a):Podszywania się? No tak…nie wątpliwie użytkownicy portalu dadzą się nabrać, że profil jest założony osobiście przez Jacka…
Być moze masz rację, ze JK jest tak znany, że nikt nie da się nabrać. Tym bardziej, że ostatnio wiele się mówiło o jego śmierci i o jego reportażach z calego świata.
scarlett napisał(a):Prowadziłam dziś wykład w swojej szkole, dla uczczenia pamięci Kaczmarskiego i z przerażeniem zaobserwowałam ze 70% młodego pokolenia nie ma zielonego pojecia kim był ten człowiek. Początkowo myśleli, że mowie o Kapuścińskim („bo nazwiska takie podobne”)…
Odpowiedz
scarlett napisał(a):Czy np. było by więcej głosów sprzeciwu jeśli ów profil został by założony przykładowo na epulsie, nawet jeśli również sprowadzało by się to tylko do upamiętnienia i zamieszczenia pewnych informacji.
Coś jednak sprawia, że pewne zjawiska czy portale są postrzegane jako "mniej/bardziej godne"(treść?opcje?tematy dyskusji?może oprawa graficzna :>?albo, prozaicznie, własne wyczucie estetyki i przekonania ). Na naszej-klasie jest kilka funkcji (dawanie kwiatków/prezentów?), z których korzystać można, ale nie trzeba. To samo tyczy się forum. Rejestrować się w klubach można (chyba-też nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to funkcjonuje), przyznawać piwa można (ja to raczej odbieram jako próbę "podniesienia" poziomu-przyznanie "nagrody-zabawki", za merytorycznie poprawną odpowiedź, pomoc, mówienie zgodnie z tematem. Może to działać w tę stronę, ale i w drugą - sprowadzać się, dokładnie, do taniego jarmarczku, czy kółka wzajemnej adoracji).
scarlett napisał(a):Czy nie sądzisz, że to forum nie jest również po części tego typu zabaweczką?
(...)
Takie już jest ryzyko przenoszenia tego typu „upamiętniającej działalności” w środowisko Internetu. A to czy jedno jest lepsze i „bardziej na poziomie” od innego? Może i jest. Ale granica między czymś już popkulturowym a jeszcze nie, jest cienka- uważałabym tu z oceną.
W pewien sposób zabaweczką jest. Nie wydaje mi się jednak, byś trafiła tu żeby się pobawić Smile (zakładając temat, biorąc udział w dyskusji, nie mając jeszcze pojęcia czym są piwa czy inne "urozmaicenia"). Jest to forum JK, skupiających ludzi zainteresowanych jego twórczością, wymieniających się poglądami na jej temat (gdy tematów brakuje, wymieniającymi się poglądami na inne tematy :p) - nasza-klasa takiej funkcji nie ma (z założenia skupiać się powinna raczej na "odnajdywaniu starych znajomych z klasy"- w moim mniemaniu. Sprowadza się oczywiście raczej do nabijania znajomych, i faktycznie- służy przede wszystkim do rozrywki, wypowiedź na forum wymaga zazwyczaj odrobinę większego zaangażowania "pokładu intelektualnego" Big Grin, niż "dodaj/usuń/skomentuj zdjęcie"). A przeniesienie pewnych informacji "w środowisko internetu" stwarza ogromne możliwości (przede wszystkim swobodniejszego, ogólnego dostępu do materiałów, twórczości etc, jak i opcję wymiany poglądów na "temat główny"- i ,chcąc nie chcąc, tematy poboczne- danej strony), wraz z jej ewentualnymi wypaczeniami (których nie trzeba przyjmować i rozwijać.)
Odpowiedz
Forumowe "piwa" są i bardzo dobrze. To znakomity pomysł na unikniecie postów w stylu "masz rację", "dobre, dobre!", "też cię kocham", "i ty mnie też", "i pan się ode mnie też" itp. Chociaż nie zawsze takich wiadomości nie wnoszących nic do tematu udaje się unikać, to jednak wierzę, że ogranicza ich liczbę.
Jaśko napisał(a):na portalu mamy możliwość "zarejestrowania się", a nie "zarejestrowania zmarłego kolegi bądź nieznajomego"
I to właśnie wkurza mnie w podobnych serwisach. Według mnie to próba podniesienia prestiżu - własnego lub portalu: "zobacz, chodziłem z Iksińskim do szkoły/przedszkola/żłobka", "na naszym portalu zarejestrowało się wiele znanych osób", "nawet Igrekowski się zarejestrował".
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Luter napisał(a):W moim pojęciu niezdrowa jest obsesyjna chęć umniejszenia autorytetu poety - gdzie tylko się da i jak tylko się da, choćby z lubością wyśmiewając okładki jego płyt
Lutrze, chyba zapomniałeś, że okładka nie stanowi o autorytecie poety. O autorytecie stanowi to, co poeta pisał.
Luter napisał(a):Uważam to za w ohydne.
Ja uważam, że kolor beżowy jest ohydny.
Luter napisał(a):to wirtualne piwa postrzegam jako rzecz żenującą - sprzyjającą atmosferze taniego jarmarczku.
:rotfl: Nieźle się na tym jarmarczku czujesz - sam wystawiłeś tych wirtualnych piwek prawie tyle, ile ich otrzymałeś.
Święta Krowa napisał(a):No to byłoby straszne! Nie bój się, Pawle, to się nie uda. Możesz spokojnie gwiazdorzyć.
"Bez lęku tańczcie dalej, w gęstwinie własnych cieni i tak nikt nigdy nie zobaczy was."
Święta Krowo, ja nie ma nic przeciwko temu, abyś sobie pisał co chcesz i ile chcesz. Ale, skoro nie masz odwagi podpisać się swoim imieniem i nazwiskiem to pisz tak, aby pozostawały JAKIEKOLWIEK wątpliwości co Twej prawdziwej tożsamości. Inaczej cała ta Twoja zabawa nie ma sensu. I loguj się na Forum może w większej odległości czasowej od logowania na Twoje główne konto.
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Forumowe "piwa" są i bardzo dobrze.
Masz rację.
Odpowiedz
Luter napisał(a):A wpis Pawła odbieram, niestety, bardzo negatywnie. W moim pojęciu niezdrowa jest obsesyjna chęć umniejszenia autorytetu poety - gdzie tylko się da i jak tylko się da, choćby z lubością wyśmiewając okładki jego płyt. Uważam to za w ohydne.
Wybacz, ale Twoje ostatnie publiczne deklaracje i obietnice, których nie zamierzasz dotrzymać, skłaniają mnie do stwierdzenia, iż nie spełniasz absolutnie żadnych, nawet najniższych norm, upoważniałjących Cię do publiczngo formułowana ocen na temat innych.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
pkosela napisał(a):I to właśnie wkurza mnie w podobnych serwisach. Według mnie to próba podniesienia prestiżu - własnego lub portalu: "zobacz, chodziłem z Iksińskim do szkoły/przedszkola/żłobka", "na naszym portalu zarejestrowało się wiele znanych osób", "nawet Igrekowski się zarejestrował".
Otóż to!
Wydaje mi się, że portal nasz-klasa służy do tego żeby szukać starych znajomych, odnowić dawne znajomości. To nie jest portfolio klasowe. Raczej trudno nawiązać kontakt z osobą zmarłą... dlatego zakładanie takich profili jest dla mnie przesadą.
Odpowiedz
Święta Krowa napisał(a):No to byłoby straszne! Nie bój się, Pawle, to się nie uda. Możesz spokojnie gwiazdorzyć.
Może i troll, ale jakże celna wypowiedź!

[ Dodano: 13 Kwiecień 2008, 10:28 ]
pkosela napisał(a):"i pan się ode mnie też" itp
No, tutaj akurat przydałby się proponowany niegdyś "rzyg".

[ Dodano: 13 Kwiecień 2008, 10:39 ]
berseis13 napisał(a):Święta Krowo, ja nie ma nic przeciwko temu, abyś sobie pisał co chcesz i ile chcesz.
Boże, jaka Ty jesteś dobra!
Obawiam się jednak, że nikt nie zamierzał Cię w tej kwestii pytać o zdanie.
Odpowiedz
oho... zaczynasie Wink
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):oho... zaczynasie
Nie SIĘ zaczyna, tylko Jakub ze Świętą Krową zaczyna.

[ Dodano: 13 Kwiecień 2008, 12:50 ]
Kuba Mędrzycki napisał(a):Obawiam się jednak, że nikt nie zamierzał Cię w tej kwestii pytać o zdanie.
Obawiam się, że nie ma to nic do rzeczy, albowiem
Cytat:"Każdy może się do tej rozmowy włączyć, bez względu na to, czy Ci to odpowiada czy nie
. No niestety, Kubo.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):
Kuba Mędrzycki napisał(a):Obawiam się jednak, że nikt nie zamierzał Cię w tej kwestii pytać o zdanie.
Obawiam się, że nie ma to nic do rzeczy, albowiem
Cytat:"Każdy może się do tej rozmowy włączyć, bez względu na to, czy Ci to odpowiada czy nie
. No niestety, Kubo.
Właśnie, Pawle! Nareszcie sam zauważyłeś, że zgoda Paci na udzielanie się innego użytkownika w tej czy w innej dyskusji, nie była niezbędna. Smile
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Nareszcie sam zauważyłeś, że zgoda Paci na udzielanie się innego użytkownika w tej czy w innej dyskusji, nie była niezbędna.
O k***a!
Czasami, jak walniesz OT, to przyznaję, nie wiem, co Ci odpowiedzieć. :rotfl:
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Em…to nie odpowiadaj. Wink

Jestem troche poza tematem- jestem tu nowa. Ale widze, że jest tu sporo „prywatnych wojenek”. Patrząc z boku to czepianie się słówek i spieranie sie o cokolwiek nie ważne czy ma to jakikolwiek sens czy związek z tematem (a że nie ma, chyba sami widzicie) jest troszeczke komiczne…
Odpowiedz
scarlett napisał(a):Em…to nie odpowiadaj. Wink

Jestem troche poza tematem- jestem tu nowa.
Zawsze możesz się zapisać do Karczmy Smile)
Zawsze należy mieć przy sobie buteleczkę whisky na wypadek ukąszenia przez węża. I zawsze należy mieć przy sobie małego węża;)
Odpowiedz
Hyde Park wystarczy Smile
Odpowiedz
I skończcie ten OT Smile)
Odpowiedz
Koleś stworzy na forum "poezja śpiewana" dział o JK :rotfl:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://nasza-klasa.pl/profile/10772924">http://nasza-klasa.pl/profile/10772924</a><!-- m --> -- profil JK

<!-- m --><a class="postlink" href="http://nasza-klasa.pl/forum/13/472">http://nasza-klasa.pl/forum/13/472</a><!-- m --> - forum o Poezji śpiewanej

<!-- m --><a class="postlink" href="http://nasza-klasa.pl/forum/13/472/5">http://nasza-klasa.pl/forum/13/472/5</a><!-- m --> - dział :rotfl:
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
OT jest w HP Wink
Odpowiedz