Liczba postów: 36
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Czy mógłby ktoś udzielić mi odpowiedzi (oczywiście o ile ją zna) na pytanie:
Jakie były powody odmowy udzielenia zgody na zamieszczenie dwóch utworów J. Kaczmarskiego, do których P. Gintrowski skomponował muzykę, na płycie Strachów na Lachy "Autor"?
Biorąc pod uwagę "estetykę" wykonania, to też bym odmówił  , ale nie oto mię chodzi.
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
lump napisał(a):Biorąc pod uwagę "estetykę" wykonania, to też bym odmówił a mnie się zdaje, że o toto właśnie chodzi.
choć rzeczywiście - może nie tylko.
Liczba postów: 163
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Na temat wypowiedział się sam autor muzyki do tych utworów:
Cytat:Zespół "Strachy na Lachy" wydał płytę "Autor"z piosenkami do słów Jacka Kaczmarskiego. Na płycie miały się znaleźć trzy piosenki do których muzykę napisał Przemysław Gintrowski. W ostateczności znalazła się tylko jedna:"Walka Jakuba z aniołem" . Przemysław Gintrowski, odmówił Strachom zgody na wydanie "Autoportretu Witkacego" i "A my nie chcemy uciekać stąd".
Rozgorzała dziwna kampania przeciwko tej decyzji, do której Przemysław Gintrowski miał pełne prawo.
- Nie mam nic przeciwko nowym inicjatywom, gdzie śpiewa się piosenki Jacka i moje, czego przykładem jest na przykład zespół "Habakuk". Osobiście nie podobało mi się to, ale zespół "Habakuk" zrobił to na przyzwoitym poziomie, z zachowaniem linii melodycznej, harmonii czy funkcji. Zaproponowane rozwiązania muzyczne przez zespół "Strachy na Lachy" w piosenkach "Autoportret Witkacego" i "A my nie chcemy uciekać stąd" były przeze mnie nie do przyjęcia. Nie mogłem się zgodzić na taką ingerencję w moją twórczość - przyznaje Przemysław Gintrowski.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gintrowski.pl/gintrowski/43,aktualnosci,nie_mam_nic_przeciwko.html">http://gintrowski.pl/gintrowski/43,aktu ... ciwko.html</a><!-- m -->
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
To chyba było coś takiego, że Gintrowski postawił warunek: albo jego wersja, albo nic.
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
lump napisał(a):Czy mógłby ktoś udzielić mi odpowiedzi (oczywiście o ile ją zna) na pytanie:
Jakie były powody odmowy udzielenia zgody na zamieszczenie dwóch utworów J. Kaczmarskiego, do których P. Gintrowski skomponował muzykę, na płycie Strachów na Lachy "Autor"? Tutaj masz całą dyskusję na temat Strachów:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=3691&start=0">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... 91&start=0</a><!-- m -->
Jedyne 34 strony, więc pójdzie szybko.
Liczba postów: 36
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Czyli w tym przypadku nie ma żadnego tzw. "drugiego dna". To w takim razie dobrze się stało, że P. Gintrowski odmówił. Miałem okazję wysłuchać owych StrachynaLachowych "kompozycji"... dyć to masakra !! . Zaczynam rozumieć spadkobierców Toma Waits`a.
Reputacja:
0
Grabaż w jednym z wywiadów mówi :
Pytanie: Legendarne Mury miały w ogóle nie trafić na Autora, ale pojawiły się tam, ponieważ musieliście skrócić program płyty o dwie inne kompozycje.
Mury były w istocie w niezobowiązujący sposób opracowane, w założeniu miały być po prostu muzyczną przygodą na koncertach. Ale Przemysław Gintrowski, kompozytor muzyki do „A my nie chcemy” i Autoportretu Witkacego, które byliśmy zmuszeni przetransponować – niektóre dury zmienić na mole, niektóre funkcje ominąć, - pogrzebać w harmoniach, po prostu nie zgodził się na wydanie ich w takich wersjach. Mogło być dokładnie po jego nutach, albo wcale. Jako kompozytor miał do tego pełne prawo, ale zwyczajnie, po ludzku jest mi po prostu żal. Płyta miała być zamkniętą całością. Otwierać ją miał utwór „Czerwony Autobus” słowami „Za oknem polska w tęczy – jedźmy stąd”, zamykać „A my nie chcemy uciekać stąd” – a w środku miał być obraz różnych uwikłań jednostki. Był to jakiś mój osobisty komentarz do Polski PiSowskiej. Koncept niestety się rozpadł. Za to można usłyszeć nasze wykonanie Murów.
[/size]
Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
"niektóre dury zmienić na mole, niektóre funkcje ominąć" -- przypominają mi się "Dziecinne pytania" ;(
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):Był to jakiś mój osobisty komentarz do Polski PiSowskiej. Jak to dobrze, że nie dałem im zarobić!
Reputacja:
0
Filip P napisał(a):Jak to dobrze, że nie dałem im zarobić! Nie wiem, czy Kaczmarski chciałby, żeby Jego piosenki służyły jako komentarze do polityki.
_________
A tak propos. Nie dziwie się, że Gintrowski nie chciał poprzeć ich pomysłu. W końcu PG to sympatyk PiSu.
[/size]
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):Nie wiem, czy Kaczmarski chciałby, żeby Jego piosenki służyły jako komentarze do polityki. Odpowiedź na ankietę "Twój system wartości"
Polityka mi wisi
Dorodnym kalafiorem.
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Reputacja:
0
gosiafar napisał(a):Odpowiedź na ankietę "Twój system wartości"
Polityka mi wisi
Dorodnym kalafiorem.  Było jeszcze:
"Przeinaczano moje śpiewki,
By się stawały tym, czym nie są."
[/size]
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
gosiafar napisał(a):Odpowiedź na ankietę "Twój system wartości"
Polityka mi wisi
Dorodnym kalafiorem. Historia mnie nie bierze,
Literatura nudzi.
Chyba jednak podmiotu lirycznego z Kaczmarskim nie można za bardzo utożsamiać...
Liczba postów: 146
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):W końcu PG to sympatyk PiSu. Albo niesympatyk PO.
Alek napisał(a):gosiafar napisał(a):Odpowiedź na ankietę "Twój system wartości"
Polityka mi wisi
Dorodnym kalafiorem. Historia mnie nie bierze,
Literatura nudzi.
Chyba jednak podmiotu lirycznego z Kaczmarskim nie można za bardzo utożsamiać... No jak widać niespecjalnie. Zresztą pisanie, że Kaczmarski nie interesował się polityką jest zaprzeczeniem większej części jego twórczości.
Pozdrawiam.
Padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
i wstać!
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Radek Książek napisał(a):Albo niesympatyk PO. Kandydował w samorządowych z PiS, więc jakoś tam chyba sympatyzuje z nimi.
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Kandydował w samorządowych z PiS, więc jakoś tam chyba sympatyzuje z nimi. Możliwe. Poprostu lubię pana Gintrowskiego i nie chciałbym żeby "przyklejano mu jakąś gębę"(sformułowanie ostatnio na forum popularne). Kiedyś powiedział w jakimś wywiadzie, że jeżeli trzeba będzie, to jeszcze zabierze głos. Piszę tak, ponieważ nie popieram pomysłów PiS w 100%, ale gdybym mógł to bym na nich zagłosował żeby się nie stało to co na ostatnich wyborach. PG chciał zapewne zrobić coś dobrego w naszym kraju, ale wiadomo, że nie wystartowałby z listy PO, a już na pewno nie LiD'u, czy PSL.  )
Pozdrawiam.
Padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
i wstać!
Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Radek Książek napisał(a):żeby się nie stało to co na ostatnich wyborach A co się niby takiego stało?
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Nowhere Woman napisał(a):Radek Książek napisał(a):żeby się nie stało to co na ostatnich wyborach A co się niby takiego stało? Przyznam, że ja w ogóle niespecjalnie zrozumiałem o co chodzi Radkowi.
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Ja natomiast, Radku, z czystej sympatii dla Ciebie, odradzam Ci podejmowanie tego rodzaju wątków na tym forum. Reprezentatywną próbkę masz powyżej, a jeżeli chcesz się dowiedzieć dokładniej "dlaczego", to przejrzyj wątki o polityce z okresu rządów poprzedniej koalicji ...i obecnej.
Reputacja:
0
Tak, Ja też zrozumiałem tylko to, że Radek popiera Jaśka.
[/size]
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):Ja też zrozumiałem tylko to, że Radek popiera Jaśka.  A Jaśko ostrzega Radka!  Przed nami... !! ??
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Nowhere Woman napisał(a):A co się niby takiego stało? Chyba to, że wygrało PO.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
gosiafar napisał(a):A Jaśko ostrzega Radka! To taki układ?
Czy zaczyna sie kolejny OT do HP?
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
gredler napisał(a):Nowhere Woman napisał(a):A co się niby takiego stało? Chyba to, że wygrało PO. Rozczarowałeś mnie, Gred  myślałam, że wyjdzie na przykład coś o masonerii rządzącej tym światem...
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Liczba postów: 324
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Nowhere Woman napisał(a):myślałam, że wyjdzie na przykład coś o masonerii rządzącej tym światem... "Że o Żydzie tutaj już nie wspomnę."
"Pochlebcy nie najszczytniejszych gustów - starzy kuglarze."
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.flagrantis.pl">www.flagrantis.pl</a><!-- w -->
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Ja natomiast, Radku, z czystej sympatii dla Ciebie, odradzam Ci podejmowanie tego rodzaju wątków na tym forum. Nie mam zamiaru tego kontynuować, ale co napisałem, to napisałem. Naczytałem się sporo politycznych postów na tym forum i nie mam zamiaru siedzieć jak truś. Każdy ma prawo do jakiegoś komentarza. Zwłaszcza, że moje posty nie są chamskie i obraźliwe, jak wiele na forum.
Rozpisałbym się trochę dokładniej jeśli chodzi o szczegóły, ale nie chcę wywoływać wojen. A jak ktoś miałby jakiś problem, to może posłużyć się PW.
Pozdrawiam.
Padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
i wstać!
Reputacja:
0
Radek Książek napisał(a):ale co napisałem, to napisałem. Jeślibyś nam wytłumaczył swojego poprzedniego posta, to będziemy wdzięczni.
[/size]
Reputacja:
0
gredler napisał(a):Nowhere Woman napisał(a):A co się niby takiego stało? Chyba to, że wygrało PO.
Myślałem, że już wszystko jasne.
[ Dodano: 22 Maj 2008, 20:42 ]
Zbrozło napisał(a):Jeślibyś nam wytłumaczył swojego poprzedniego posta, to będziemy wdzięczni. Tylko, z całym szacunkiem, ale nie odwdzieczajcie się piwem, bo nie piję
Padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
i wstać!
Liczba postów: 1,549
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Radek Książek napisał(a):nie odwdzieczajcie się piwem, bo nie piję nikt nie jest doskonały
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Reputacja:
0
Radek Książek napisał(a):ale nie odwdzieczajcie się piwem, bo nie piję Jak nie pijesz to pal !
[/size]
|