Liczba postów: 10
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam! *-`-
Zwracam się do Was w dozą nieśmiałości o pomoc. Otóż temat mojej prezentacji maturalnej brzmi dokładnie: "Teksty śpiewane wczoraj i dziś na przykładzie utworów Jacka Kaczmarskiego i zespołu Pudelsi"(analiza języka).
Nie wykażę się w tym momencie oryginalnością bo obudziłam się w ostatniej chwili^^'
02.04.08 muszę oddać bibliografię i konspekt bez możliwosci poprawy.
Będę więc potrzebowała licznych materiałów w postaci artykułów, wypowiedzi, felietonów, czegokolwiek, co ukazało się na papierze(choć niekoniecznie i nie tylko) i dotyczyło bezpośrednio lub pośrednio zakresu mojego tematu...Coś co tyczy się języka...
Na forum istnieje cudownie rozbudowany dział Media, za co chwała Wam, zaczęłam go już wertować, jednak czasu mam niewiele, dlatego w ostatniej desperacji zwracam się do Was o pomoc.
Z góry serdecznie dziękuję...Blow :
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Blow napisał(a):Na forum istnieje cudownie rozbudowany dział Media Może zajrzyj jeszcze na stronę?
Takie niebieskie - pojawia się, jak klikniesz na logo na górze np.
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 1,549
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Blow napisał(a):"Teksty śpiewane wczoraj i dziś na przykładzie utworów Jacka Kaczmarskiego i zespołu Pudelsi"(analiza języka). nie bardzo rozumiem. to jest jakiś oksymoron ?? Pan Maleńczuk jest młodszy od Kaczmara o całe 4 lata, więc "wczoraj i dziś" brzmi tu nieco groteskowo. No chyba, że popatrzymy na jakość tekstów - wtedy JK jest bardzo "wczorajszy" bo dojrzały, przemyślany i na najwyższym poziomie; zaś MM - bardzo "dzisiejszy". Może nie wyprzedza tak swojej epoki jak Masłowska, ale ...
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Blow napisał(a):Zwracam się do Was w dozą nieśmiałości o pomoc. Otóż temat mojej prezentacji maturalnej brzmi dokładnie: "Teksty śpiewane wczoraj i dziś na przykładzie utworów Jacka Kaczmarskiego i zespołu Pudelsi"(analiza języka).
Nie wykażę się w tym momencie oryginalnością bo obudziłam się w ostatniej chwili^^'
02.04.08 muszę oddać bibliografię i konspekt bez możliwosci poprawy. Bibliografię ostateczną oddajesz na miesiąc przed maturą, konspekt na tydzień.
Ad rem: jest 29.03, półtorej godziny przed północą. Czego oczekujesz praktycznie na trzy dni przed oddaniem pracy? Skoro nawet nie wiesz, co językowego chcesz zamieścić?
Zarzut merytoryczny przedpiszcy popieram...
Reputacja:
0
stepniarz napisał(a):No chyba, że popatrzymy na jakość tekstów - wtedy JK jest bardzo "wczorajszy" bo dojrzały, przemyślany i na najwyższym poziomie; zaś MM - bardzo "dzisiejszy". Dokladnie o to chodzi, jelpiej bym nie ujęła.
Karol, widocznie masz nieco inne, błędne w zestawieniu z wymogami panującymi u nas, informacje, odnośnie dat.
Sytuacja nieco się zmieniła, bibliografia na jutro, ewentualnie z możliwością poprawek, konspekt a piątek z pełną swobodą zmian...(ufff)
Musicie przyznać, że styl Jacka Kaczmarskiego i Macieja Maleńczuka nieco się różni choć podobieństwa spore też da się wykazać, jak na przykład tematyka.
Chcę zrobić coś na wzór analizy porównawczej z naciskiem na środki językowe sposób przekazu i tematykę utworów.
Uważam, że lepiej zrobić cokolwiek, niż siedzieć z założonymi rękami.... :zly:
Reputacja:
0
Mam dane zgodne z wymogami CKE. A to, że szkoły robią sobie, co chcą - cóż, tylko ręce załamać. Nie Twoja pierwsza i nie ostatnia.
Reputacja:
0
Te dane znają wszyscy. Nasza nauczycielka życzy sobie dostać materiały wcześniej z troski o nas, żeby mogła rzucić okiem i sprawdzić poprawność zapisu np
Odbiegamy od tematu...
Dzisiaj zjechałam pół trójmiasta i zdobyłam parę fajnych materiałów.
oprę się na książkach:
"Pegaz za oceanem" Wojciecha A.Wierzewskiego
"Jacek Kaczmarski w świecie tekstów" Krzysztofa Gajdy
oraz na artykułach:
"Mucha w szklance wody" Justyny Tawickiej(Tygodnik powszechny)
"Pieśniarz pokolenia Solidarności"Waldemara Życzkiewicza(Tygodnik Solidarności)
"Umarł bo chciał śpiewać" Marcina Pieszczyka(Przekrój)
"Pamiętajcie o poecie"Przemysława Szubartowicza(Przegląd)
i oczywiście na całej masie, która zamieszczona jest na stronie...
Liczba postów: 935
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Blow napisał(a):Te dane znają wszyscy. Eee tam - wszyscy. Ja nie znam, bo co mnie obchodzą obecne terminy matur?!
Blow napisał(a):Uważam, że lepiej zrobić cokolwiek, niż siedzieć z założonymi rękami.... Zdecydowanie, tyle że tekst
Karol napisał(a):Czego oczekujesz praktycznie na trzy dni przed oddaniem pracy? Skoro nawet nie wiesz, co językowego chcesz zamieścić? bynajmniej nie jest zarzucaniem pośpiechu.
A strażak także był Sam
Reputacja:
0
Blow napisał(a):"Mucha w szklance wody" Justyny Tawickiej(Tygodnik powszechny)
"Pieśniarz pokolenia Solidarności"Waldemara Życzkiewicza(Tygodnik Solidarności)
"Umarł bo chciał śpiewać" Marcina Pieszczyka(Przekrój)
"Pamiętajcie o poecie"Przemysława Szubartowicza(Przegląd)
i oczywiście na całej masie, która zamieszczona jest na stronie... A co te artykuły mają wspólnego z językiem? Poetyką? Stylistyką? Czymkolwiek, co wchodzi w zakres analizy języka tekstów piosenek?
I na jakiej masie, skoro wybierasz 5-6 pozycji bibliograficznych?
Reputacja:
0
piotrek napisał(a):Eee tam - wszyscy. Ja nie znam, bo co mnie obchodzą obecne terminy matur?! Wszyscy zainteresowani :
piotrek napisał(a):Zdecydowanie, tyle że tekst Zgadza się ale do tego potrzeba materiałów. Dlatego zwróciłam się do Was, jednak, jak widzę, nie mam co na nią liczyć...Forum z definicji ma inne przeznaczenie, niż miejsce do bezccelowych dyskusji i składania zarzutów osobom w potrzebie...
piotrek napisał(a):bynajmniej nie jest zarzucaniem pośpiechu. Wybacz, nie rozumiem tego zdania...
Karol napisał(a):A co te artykuły mają wspólnego z językiem? Poetyką? Stylistyką? Czymkolwiek, co wchodzi w zakres analizy języka tekstów piosenek?
I na jakiej masie, skoro wybierasz 5-6 pozycji bibliograficznych? Takich konkretnych artukułów jest dostępnych jak na lekarstwo.
Wymienione zawierają też całkiem przydatne informacje, które wykorzystam. Opieram się również na teorii językowej.
Czy ty również zdajesz maturę??
Nigdzie nie ma określonych wymagań odnośnie ilości pozycji bibliograficznych, choć trzeba sie kierować wyczuciem.
Czemu właściwie służą te pytania??
Reputacja:
0
Blow napisał(a):Forum z definicji ma inne przeznaczenie, niż miejsce do bezccelowych dyskusji i składania zarzutów osobom w potrzebie... sama tą definicję wymyśliłaś?? z definicji to może ono co najwyżej nie służyć pisaniu prac za leniwych maturzystów :]
Karol napisał(a):I na jakiej masie, Blow napisał(a):na całej masie, która zamieszczona jest na stronie...
i jak wygląda konspekt?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Reputacja:
1
Encyklopedia PWN napisał(a):forum [łac.], w miastach staroż. Rzymu gł. plac (rynek) na skrzyżowaniu arterii komunik.; zwykle prostokątny; pocz. miejsce handlu, zebrań i sądów, później ośr. władz adm. i kultu rel. (Forum Romanum). Tak więc forum służy do dyskusji (także bezcelowych), wydawania osądów (choć bez mocy prawnej), wymiany dóbr (ze względu na ograniczenia do postaci informatycznej - w zasadzie niematerialnych) itd.
W każdym razie - nie ma zdefiniowanego obowiązku utożsamienia forum z poradnią. Poradnia owszem, z definicji służy do odpowiadania na pytania. Niemniej, poradnie też deklarują pewne ograniczenia. Przykładowo, poradnia językowa PWN zastrzega:
Poradnia PWN napisał(a):Są rzeczy, których z zasady nie robimy:
* nie odrabiamy lekcji, nie rozwiązujemy zadań studenckich ani szkolnych
* nie piszemy wypracowań, prac semestralnych, rocznych itp.
* nie sporządzamy bibliografii
* nie odpowiadamy na pytania zadane w konkursach, teleturniejach itp. i nie oceniamy poprawności odpowiedzi na takie pytania Użytkownicy forum dyskusyjnego dyskutują. Mogą w ramach dobrej woli świadczyć pomoc, ale nie muszą.
A strażak także był Sam
Reputacja:
0
Skoro mam do czynienia z wszechwiedzą, zacytujcie, proszę, gdzie prosiłam o napisanie pracy za mnie.
Dowartościowujcie się dalej *-`-
[ Dodano: 3 Kwiecień 2008, 01:46 ]
Blow napisał(a):Ja bym w ogóle zmieniła zestaw na bardziej schematyczny (bo i taka jest maturalna prezentacja), ale dużo prostszy do zrobienia:
Kaczmarski
Kelus
Wysocki
Okudżawa
Kryl
(ewentualnie, jak będzie czas: Biermann. I będzie demoludowy komplet )
Dylan z zastrzeżeniem - vide artykuł Bratkowskiego. Widać tutaj, że osoba potrafi odpowiedzieć na posta bez ironii i z chęcią. Jeśli jej nie ma...trudno...Czymże w taki razie można zobie zasłużyć na miano "osoby godnej pomocy", o Wielmożni Forumowicze? :'
Reputacja:
0
Powagą potraktowania egzaminu dojrzałości, droga Blow.
Zadaję Ci bardzo konkretne pytania, z lekką dozą uszczypliwości, ale trudno jej nie włączyć, jeśli na kilka dni przed oddaniem materiałów nie tylko nie wiesz, na przykładzie jakich tekstów (źródeł i opracowań) chcesz pisać, ale o czym chcesz pisać.
Powtarzam: CO chcesz przeanalizować? Tropy poetyckie? Styl językowy? Stylizacje? Metafory językowe (kognitywizm)? Semantyka (i w jakim ujęciu)? A może tzw. twarde językoznawstwo - analiza fleksyjno-składniowa? O jakich teoriach językowych mówisz, skoro przez parę tysięcy lat funkcjonowania językoznawstwa trochę ich powstało.
Tematyka - a jaką typologię zakładasz?
Pytam - na jakiej masie tekstów z niniejszego forum chcesz się oprzeć, skoro masz ich wybrać kilka do pracy (owszem, są przyjęte normy), a w dodatku teksty te nie pretendują do miana ani opracowań, ani nawet nie poruszają kwestii języka poetyckiego. Jeśli pojawia się w nich taka informacja, to w kontekście patrona tej strony, ale nie pracy analizującej język poetycki.
Wiesz chociaż, jakie chcesz rozpatrzeć teksty, żeby mieć metodologiczny punkt wyjścia?
Wybacz, ale nikt Cię przy takim podejściu nie będzie głaskał po główce. Egzamin dojrzałości ma poświadczyć, że umiesz wykonać kilka prostych czynności, których od Ciebie się wymaga. Matura nie polega na spisaniu z Internetu. I lepiej zapomnij o postawie, "bo mnie się należy podanie na tacy tematu" - użytkownicy niniejszego forum nie są Twoim prywatnym nauczycielem, jeśli będziesz sie na nich obrażać i "nadymać", nikt Ci nie pomoże.
PS. Maturę mam już za sobą od ładnych paru lat.
Reputacja:
0
Blow napisał(a):Skoro mam do czynienia z wszechwiedzą, z kolei Ty zacytuj, gdzie ktoś tu rościł sobie prawo do wszechwiedzy
Blow napisał(a):Czymże w taki razie można zobie zasłużyć na miano "osoby godnej pomocy - stosunkiem do tematu.
jesteś na forum od 6 dni a wszystkie posty są w jednym wątku i strzelam , że po maturach już Cię tu nie będzie (mam nadzieję, że się mylę). przyszłaś tu w jednym celu
Blow napisał(a):Zwracam się do Was w dozą nieśmiałości o pomoc Blow napisał(a):obudziłam się w ostatniej chwili Blow napisał(a):Będę więc potrzebowała licznych materiałów rejestruje się sporo ludzi, którzy robią to tylko po to bo "ratunku! mam do napisania pracę o JK" a w domyśle jest jeszcze "napiszcie ją za mnie lub DAJCIE materiały z których mogę zrobić kopiuj-wklej" i jak na razie doskonale wpasowujesz się w ten schemat.
jeśli się mylę... to znaczy że forumowicze nie są nieomylni a ja z chęcią przeproszę
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Może być też tak, ze stosunkowo mało forumowiczów słucha Pudelsów. Ja na przykład nie słucham, więc i pomóc nie mogę... Ale powodzenia życzę i tak.
Ys.
___
[size=84]"Patrzysz w gwiazdy - skończysz na drzewie, | albo gorzej - w szkolnym podręczniku..." Jonasz Kofta[/size]
Reputacja:
0
w pełni się zgadzam
Reputacja:
0
stepniarzu, nie uważam się za typ osoby, która lubuje się w taktyce "kopiuj-wklej"
Nie domagam się pomocy w sferze Pudelsów bo nie dla nich tu jesteście.
Jesteście tu dla Kaczmarskiego, o którym na pewno wiecie więcej niż ja i o wiele więcej niż na temat Pudelsów bo cóż oni Was obchodzą.
Przyznam, ze o Jacku Kaczmarskim wiele nie wiem a na pewno nie tyle, ile bym chciała.
Wy macie dłuższy starz na tym forum i być może zainteresowania tematem więc traktuję forum jako "przydatne źródło wiedzy". Na razie doświadczyłam uszczypliwości więc z logicznego punktu widzenia nie powinno mnie tu ciągnąć, jednak staram sie rozwinąć w kwestii "Kamczmarostwa", po przesłuchaniu X razy różnych jego utworów, po przeczytaniu paru artykułów zainteresowanie wciąż rośnie. Widać apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Sory za chaotyczność, po prostu jestem w powijakach ale mam czas. Żeby sklecić rzetelną prezentację, muszę zebrać materiały, informacje, zdobyć wiedzę...
Później odpowiem na resztę, teraz mam sajgon...o_O
Reputacja:
1
A propos Püdelsów, to czy pozostaniesz przy nich, czy wspomnisz też o innych wcieleniach Maleńczuka? Püdelsi, generalizując, mają szczególne teksty, raczej bliższe kabaretowi niż poezji, podczas gdy Homo Twist, oprócz tekstów niezbyt od tamtych różnych, m.in. sięga po Norwida i Emily Dickinson. (O Cantigach chyba nie ma co wspominać, bo to raczej język tekstów śpiewanych przedwczoraj )
Natomiast jako łącznik między oboma śpiewakami może posłużyć to.
A strażak także był Sam
Reputacja:
0
Obstawiam Pudelsów ale twórczość Maleńczuka jako byłego wokalisty też jest ważna
Dziękuję, pomysł syntezy ich twórczości bardzo mi się podoba.
Reputacja:
0
Blow napisał(a):stepniarzu, nie uważam się za typ osoby, która lubuje się w taktyce "kopiuj-wklej" czyli jednak jestem omylny :p a tak serio - to bardzo budujące
Blow napisał(a):po przesłuchaniu X razy różnych jego utworów, po przeczytaniu paru artykułów zainteresowanie wciąż rośnie. bardzo miło
Reputacja:
0
stepniarz, cieszę się niezmiernie, że miło
Nadal tu jestem
Przedstawiam kolejny etap działań(chociaż nadal jestem w proszku :rotfl: )
Wybrałam utwory a także konkretne fragmenty, które wykorzystam jako materiał pomocniczy do odtworzenia.
Tak więc:
Ramowy plan wypowiedzi:
1a)Związki i różnice pomiędzy tekstami śpiewanymi sprzed lat oraz aktualnymi
b)Co wspólnego mają ze sobą utwory Jacka Kaczmarskiego i Macieja Maleńczuka oraz co je różni?Czy rzeczywistość i problematyka polityczna a także społeczna mają wpływ na twórczość?
2.kolejność prezentowanych treści :
a)Jacek Kaczmarski-informacje o autorze i czasach, w których tworzył
Maciej Maleńczuk-informacje o autorze i czasach, w których tworzył
b)charakterystyka twórczości
c)językowa analiza porównawcza utworów z naciskiem na środki stylistyczne(metaforyka,symbolizm)
3.Wnioski:
-wiele analogicznych cech jednocześnie bardzo różniących się pod względem językowym piosenek
-łącznik pomiędzy artystami w postaci syntezy dwóch tekstów autorstwa J.Kaczmarskiego w kontrowersyjnym wykonaniu M.Maleńczuka
-polityka i tematyka społeczna wiodącymi problematykami tekstów zarówno „wczorajszych” jak i „dzisiejszych”
Jako jedne z charakterystycznych utworów Kaczmarskiego wybrałam Mury i Kołysankę (dają pole do popisu z dziedziny językowej ale i interpretacji głębszej)
z kolei dla porównania wzięłam jak najbardziej sztandarowy kawałek Pudelsów-Wolność słowa i norwidowski Bema pamięci żałobny rapsod wy konania Homo twist(swoją drogą bardzo intrygujący utwór nie tylko ze względu na tekst ale i muzykę)
Przy konkluzji zaprezentuję fragment proponowanego przez Piotrka filmiku.
|