03-29-2008, 09:28 AM
Witam
Temat mojej prezentacji brzmi (mniej więcej) "motyw wędrówki w literaturze omów na przykładach" początkowo moja prezentacja miała wyglądać całkiem inaczej (nie będę pisał jak bo po co?) ale dowiedziawszy się że kilka osób z klasy ma ten sam temat postanowiłem zaprezentować go w sposób trochę bardziej oryginalny i sięgnąć do utworów pana Jacka Kaczmarskiego...
obraz prezentacyji mam już mniej więcej w głowie... Posłużę się utworami:
- "Przejście Polaków przez Morze Czewrone"
- "Głupi Jasio"
- "Wędrówka z cieniem"
(pierwsze pytanie- nie za mało?)
Interpretacje tychże wierszy znajduje się na forum ale moja szanowna pani polonistka mówi że w bibliografii należy podać teksty "naukowe" a to forum nijak nie chce uznać za naukowe (olaboga), i dlatego ku uciesze jej samej i szanownej komisji z którą niechybnie będę miał do czynienia w maju muszę wypisać owe naukowe teksty którymi rzekomo się posłużę... No i czy możecie mi jakieś "naukowe" teksty polecić?
Aha i szablon mojej prezentacji też zamieszczę... A nóż będzie ktoś miał jakieś celne i trafne uwagi
1 Wstęp
a) motyw wędrówki- jakieś tam wyjaśnienie
b) przedstawiony po łebkach życiorys poety
2 Pierwszy utwór (kolejność jeszcze nieustalona)
a) interpretacja, kontekst historyczny (jeżeli takowy był) tam jakieś cytaty się
powrzuca itp
b) co autor powiedział o utworze (te fragmenty wypowiedzi chyba też musiałbym
uwzględnić w bibliografii)
c) coś ode mnie
3 Drugi utwór podobnie jak wyżej i następne podobnie
5(?) Zakończenie i wnioski.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Temat mojej prezentacji brzmi (mniej więcej) "motyw wędrówki w literaturze omów na przykładach" początkowo moja prezentacja miała wyglądać całkiem inaczej (nie będę pisał jak bo po co?) ale dowiedziawszy się że kilka osób z klasy ma ten sam temat postanowiłem zaprezentować go w sposób trochę bardziej oryginalny i sięgnąć do utworów pana Jacka Kaczmarskiego...
obraz prezentacyji mam już mniej więcej w głowie... Posłużę się utworami:
- "Przejście Polaków przez Morze Czewrone"
- "Głupi Jasio"
- "Wędrówka z cieniem"
(pierwsze pytanie- nie za mało?)
Interpretacje tychże wierszy znajduje się na forum ale moja szanowna pani polonistka mówi że w bibliografii należy podać teksty "naukowe" a to forum nijak nie chce uznać za naukowe (olaboga), i dlatego ku uciesze jej samej i szanownej komisji z którą niechybnie będę miał do czynienia w maju muszę wypisać owe naukowe teksty którymi rzekomo się posłużę... No i czy możecie mi jakieś "naukowe" teksty polecić?
Aha i szablon mojej prezentacji też zamieszczę... A nóż będzie ktoś miał jakieś celne i trafne uwagi
1 Wstęp
a) motyw wędrówki- jakieś tam wyjaśnienie
b) przedstawiony po łebkach życiorys poety
2 Pierwszy utwór (kolejność jeszcze nieustalona)
a) interpretacja, kontekst historyczny (jeżeli takowy był) tam jakieś cytaty się
powrzuca itp
b) co autor powiedział o utworze (te fragmenty wypowiedzi chyba też musiałbym
uwzględnić w bibliografii)
c) coś ode mnie
3 Drugi utwór podobnie jak wyżej i następne podobnie
5(?) Zakończenie i wnioski.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.