Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Mam już pewien pomysł(1.podział na solidarnościowe- "Powrót Sentymentalnej Panny S." ,"Mury" ,1.na historyczne "Ballada wrześniowa" ,"Jałta" ,3.własne doświadczenia" Nasza Klasa" ),ale chętnie uslyszałbym wasze propozycje Istnieje też mały problem z literaturą podmiotu. (Literatura podmiotu - wykaz bibliograficzny dzieł podmiotu, o którego twórczości pisze się w pracy). Pozdrawiam i z góry dziękuje za ewentualną pomoc.
[ Dodano: 28 Marzec 2008, 19:40 ]
Temat źle wpisałem i się nie wyświetlił. "System wartości w twórczości Jacka Kaczmarskiego"
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Przeniosłam temat do właściwego działu (Szkoła)
Reputacja:
0
dzięki rozumiesz... nowy jestem
Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Nie wiem, czy "solodarnościowość" pasuje do kategorii "system wartości", szczególnie, że taki odczytanie "Murów" to spłycenie.
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
AC napisał(a):"System wartości w twórczości Jacka Kaczmarskiego" Z tego, co piszesz wynika, że system wartości JK sprowadzał się do "Solidarności", historii Polski 1939-1945 i zadumy nad cudzymi drogami ("Nasza klasa" nie jest piosenką autobiograficzną!).
Na pewno to chciałeś osiągnąć?
Moze zacznij od tego co to jest "system wartości"?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Reputacja:
0
Rozumiem co masz na myśli. Ale "Mury" ze swoją interpretacją ,jaka by nie była, wchodzą w okres silnego związania Kaczmarskiego z solidarnością i są hymnen opozycji tamtego okresu
Reputacja:
0
AC napisał(a):Ale "Mury" ze swoją interpretacją ,jaka by nie była, wchodzą w okres silnego związania Kaczmarskiego z solidarnością i są hymnen opozycji tamtego okresu Wbrew intencjom autora i treści piosenki! Uważaj, bo będziesz bronił swojego zdania przed komisją, a tej warto raczej przytakiwać, niż udowadniać swoje zdanie.
Liczba postów: 650
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
„Omów system wartości ukazany w twórczości Jacka Kaczmarskiego”
Fajny temat. Bardzo ciekawy i zmuszający do głębszej refleksji nad twórczością JK.
Moim zdaniem w Twojej próbie podziału twórczości przyjąłeś jako kryterium inspiracje poety albo tematykę utworu, nie odnosząc się do ukazywanego systemu wartości. Nie wiem, czy przy tak sformułowanym temacie trzeba koniecznie szukać jakiegoś podziału. Wydaje mi się, że raczej trzeba się skupić na odnalezieniu w Jackowych wierszach/powieściach pewnych postaw, przekonań, wyborów i spróbować je uporządkować, powiązać tak, żeby wyłonił się z tego system wartości właśnie.
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
system wartości w piosenkach jacka kaczmarskiego...
AC napisał(a):Mam już pewien pomysł(1.podział na solidarnościowe- "Powrót Sentymentalnej Panny S." ,"Mury" ,1.na historyczne "Ballada wrześniowa" ,"Jałta" ,3.własne doświadczenia" Nasza Klasa" ),ale chętnie uslyszałbym wasze propozycje ale dlaczego wybvrałeś te akurat piosenki? a dlaczego nie np. Bankiet, Balladę o kacu gigancie, Romantyczność, Wyznanie kalifa, Pijaka....?
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
AC napisał(a):Ale "Mury" ze swoją interpretacją ,jaka by nie była, wchodzą w okres silnego związania Kaczmarskiego z solidarnością i są hymnen opozycji tamtego okresu Taką tezę możesz postawić przed komisją. Zadziwisz ją jeśli wypowiesz się w opozycji do niej
Reputacja:
0
Pawełek 18 napisał(a):Balladę o kacu gigancie ... i przy okazji wspomnieć o Rondach im. Jacka Kaczmarskiego!
Jeśli Pawłkowi18 chodzi o to: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/r/rondo.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... /rondo.php</a><!-- m -->
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
I jeszcze wpadłem na dwie piosenki:
1) Doświadczenie, marzec '68 - jako własne przeżycia oraz historyczne
2) Zabić kota - można to uznać za własne przyżycia?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
|