Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Krasny napisał(a):Bardziej mi się podoba Kochanowski z Harendy niż z Wojny postu, a za najlepszą Obławę uważam tę No, ja niestety jestem tak przyzwyczajony do utworów granych zazwyczaj z fortepianem, że wersje bez, brzmią dla mnie jakoś... łyso. 
Obława z Krzyku to jedyny utwór, który zawsze ilekroć słucham tego albumu, omijam. Podobnie jest z wersjami choćby Epitafium dla Wysockiego solo - po prostu nie potrafię ich słuchać. Przyznam nawet, że kiedyś na koncercie Jacka w Teatrze Małym w Warszawie, kiedy grał sam, przy Lalce zdarzyło mi się przysnąć.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Epitafium dla Wysockiego solo - po prostu nie potrafię ich słuchać A ja te uważam właśnie za najlepsze!
Liczba postów: 146
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Tak? A ile wykonań Spotkania w porcie znasz? I które z nich jest najpóźniejsze? Aj, napisałem jakbym znał przynajmniej kilka. Znam dwa(Chicago i Bankiet), ale jest między nimi prawie dziesięć lat różnicy. To z Bankietu bardziej mi sie podoba. Wywnioskowałem, że im JK był bardziej doświadczony, tym lepiej śpiewał ostatnią zwrotkę
Są jeszcze inne nagrania tej piosenki?
Luter napisał(a):Powtórka z Odysei, a Przepowiednia Jana Chrzciciela, a Obłomow? W ogóle trudno sobie wyobrazić ostatnie programy w wykonaniu młodego Jacka. I jeszcze, jeszcze trochę, ale nie widziałem sensu wypisywania  . Podałem przykłady.
Padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
i wstać!
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Rozmawiamy o płycie, rozmawiamy, ale dotychczas nie wypowiedział się znawca.
Lutrze, co myślisz nowej płycie?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Zbrozło napisał(a):Rozmawiamy o płycie, rozmawiamy, ale dotychczas nie wypowiedział się znawca.
Lutrze, co myślisz nowej płycie? Jest pewien mały problem:> To nie jest nowa płyta  ))) To wznowienie płyty wydanej kupę lat temu...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):Lutrze, co myślisz nowej płycie? Przemek napisał(a):Jest pewien mały problem:> To nie jest nowa płyta ) )) To wznowienie płyty wydanej kupę lat temu... O to chodzi!
Koncert'97 to dwupłytowy wybór piosenek z kilku koncertów Jacka z Teatru Małego z roku 1997. Materiał został wydany w liczbie 500 egzemplarzy i sprzedawany był na stoliku przed i w trakcie koncertów Jacka w roku 1998. W kilka lat później płyty były już nie do zdobycia. Kiedy w 2002 roku powstała Lista dyskusyjna i forum (tzw. stare forum, którego archiwum znajduje się tutaj) materiał ten udostępniłem na ówczesnym ftp. Pamiętam jednak, że nie przeszkodziło to jednemu z naszych listowych kolegów zapłacić 500 czy 600 złotych za te dwie tak zwane czarne płyty na allegro (bo chciał mieć oryginały).
W związku z dość ograniczonym zasięgiem (i rekordowymi osiągami cenowymi na allegro) pierwszego wydania Janek Cieślak wpadł na pomysł wznowienia. Pomysł ten uważam za bardzo dobry i gorąco go poparłem, bo warto przecież by i ten materiał istniał w publicznej świadomości. Zaproponowałem jedynie, by zmienić kolejność utworów, bo ta na czarnych płytach była chyba przypadkowa (żeby nie powiedzieć: absurdalna)*. Janek przystał na proponowaną przeze mnie kolejność z tą zmianą, że ze względów technicznych Drzewo genealogiczne powędrowało na koniec pierwszej płyty (powinno zaczynać drugą).
Jeśli chodzi o samą zawartość, nie są to jakieś epokowe czy wybitne Jackowe wykonania tych piosenek. Ściślej - wykonanie chyba żadnego z tych 32 utworów nie jest najlepszym istniejącym wykonaniem (może z wyjątkiem kilku utworów z Pochwały łotrostwa, których wykonania są rzeczywiście świetne - choćby Bluess Odyssa czy 1788). Z materiałem tym istnieje bowiem dokładnie ten sam problem, co z tak zwaną sesją wrocławską z 2001 roku. Wśród wykonanych piosenek było sporo takich, których Jacek dawno nie śpiewał, a co ważniejsze - których od dawna nie miał w czynnym repertuarze. W związku z tym nie brzmią one tak świeżo i prawdziwie jak brzmieć powinny.
Podkreślam jeszcze raz, że od reguły tej istnieją wyjątki - w sesji wrocławskiej, która jako całość nie należy do najwybitniejszych osiągnięć nagraniowych Mistrza, znajdziemy utwory wykonane absolutnie genialnie - na przykład Ballada o wesołym miasteczku, Grajek, Czarne suchary, Pierestrojka w KGB (wymieniam kilka pierwszych, które mi przyszły do głowy). Podobnie jest z płytami Koncert'97.
* Dla statystyk: Jak wieść niesie wyboru utworów na czarne płyty dokonał i ich kolejność ustalił Władek Roszkowski, cieszący się w pewnych kręgach różną sławą.
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Luter napisał(a):w sesji wrocławskiej, która jako całość nie należy do najwybitniejszych osiągnięć nagraniowych Mistrza, znajdziemy utwory wykonane absolutnie genialnie - na przykład Ballada o wesołym miasteczku, Grajek, Tu mamy pewien problem Krzyśku. W zasadzie nie mamy materiału porównawczego do tych piosenek, to są jak na razie jedyne wykonania tych utworów. Ale możemy oczywiście porównywać do zaangażowania w zaśpiewanie innych utworów z sesji wrocławskiej i to już jest uzasadnienie wysokiej oceny tych piosenek.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Owszem dzięki za wypowiedź. Jednak chciałbym, żebyś równie dużo napisał co sądzisz o samym wydaniu tych nowych płyt:
Czy je w ogóle kupiłeś?
Podoba Ci się okładka?
Co sądzisz o wkładce?
Czy zgadzają się wszystkie informacje?
Co sądzisz o przedmowie Patrycji?
Co myślisz o dokładnym rozpisie koncertów po bokach?
[/size]
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Zbrozło napisał(a):Czy je w ogóle kupiłeś?
Podoba Ci się okładka?
Co sądzisz o wkładce?
Co myślisz o dokładnym rozpisie koncertów po bokach? A Ty wywiad jakiś przeprowadzasz?
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):A Ty wywiad jakiś przeprowadzasz? Sprecyzowałem moje pytanie, bo Przemek tylko czekał na nieścisłość w moim poście :rotfl:
[/size]
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Rzeczpospolita napisała o płytach: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rp.pl/artykul/136669.html">http://www.rp.pl/artykul/136669.html</a><!-- m -->
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Bluess Odyssa 2x2s?
Reputacja:
0
Nie, pomyłka, przepraszam.
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Zbrozło napisał(a):Czy je w ogóle kupiłeś?
Podoba Ci się okładka?
Co sądzisz o wkładce?
Co myślisz o dokładnym rozpisie koncertów po bokach? A Ty wywiad jakiś przeprowadzasz?  Do gazetki szkolnej :]
PB, NMSP
Reputacja:
0
ann napisał(a):Do gazetki szkolnej :] Smiejcie się dalej.
Naprawdę nie jesteście ciekawi opinii Lutra?
[/size]
Liczba postów: 324
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Ja jestem  Poza tym, a nóż opinia znawcy zachęci kogoś do zakupu  (choć kto chciał i miał fundusze - dawno to zrobił).
btw wywiadu do gazetki szkolnej nie przeprowadzam - mam już wakacje, co cieszy mnie niezmiernie!
"Pochlebcy nie najszczytniejszych gustów - starzy kuglarze."
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.flagrantis.pl">www.flagrantis.pl</a><!-- w -->
Majek napisał(a):A na deser mała ciekawostka - propozycje Jacka dotyczące zawartości płyty Czy data wysłania faksu i obecność na playliście piosenki Przeczucie mają ze sobą coś wspólnego?
Reputacja:
0
Nie, to coś zupełnie innego, ale rzeczywiście jest to jedna z niewielu płyt Jacka spoza stajni Pomaton-EMI - i w tym sensie Koncert'97, Świadectwo i Encore... tworzą pewną wspólnotę.
Reputacja:
0
Oczywiście w przyszłości mogą się pojawić różne projekty, a ich realizacja zależeć będzie od woli spadkobierców Jacka, ale na dzień dzisiejszy projekt, o którym wspominasz, nie jest żywy.
Jeśli chodzi o Twoje drugie pytanie, to w moim najgłębszym przekonaniu koncerty w boksie "Ze sceny" są ciekawsze i bardziej wartościowe niż te na płytach rozproszonych. Jeśli ciekaw jesteś bardziej szczegółowych moich rozważań na ten temat, chętnie służę.
Reputacja:
0
Wiesz, moim zdaniem każdą płytę Jacka warto kupić, mieć i jej słuchać. Ale najbardziej warto posłuchać "Ze sceny", bo to jest zdecydowanie najlepsza rzecz JK, która się kiedykolwiek ukazała.
|