Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Maturka ustna z Jackiem w temacie ;)
"Jacka Kaczmarskiego interpretacje dzieł malarskich. Zanalizuj sposoby i funkcje posługiwania się motywami malarskimi w piosenkach tego autora."

Temat mej pracy powyżej. Chciałbym omawiać: "Autoportret Witkacego" "Stańczyk" "Somosierra" "Ambasadorowie". Nie mam jeszcze planu wypowiedzi ale tak mniej wiecej chciałem mówic o (mniej wiecej w takiej kolejnosci):
1. Życiu J.K. zwrocić uwagć na czasy ustrój w których przyszlo mu tworzyć i dlaczego śpiewał "o obrazach".
2. Omówic "Autoprtret Witkacego" jako manifest indywidualności J.K.
3. "Stańczyk" - wspomnieć o różnych interpretacjach tego obrazu i jak Kaczmarski wciela się w role Stańczyka i przewiduje losy Polski
4. "Ambasadorowie" - kto go do napisania tego zainspirował i oczywiscie o symbolice czaszki.
5. Nawiązując do symboliki czaszki podsumować iż niestety coraz mniej osob interesuje się twórczoscią J.K.
6. Na zakonczenie wspomnieć że kto w dobie panowania muzyki "o d***e maryny" potrzebuje do zycia dobrej muzyki z bogatą treścią i jakimś przesłaniem napewno znajdzie ją w piosenkach J.K. i puścić chciałem jakiś utwór.

Jako materiał pomocniczy chciałem wykorzystać planszę z obrazami wyżej wymienionymi.

Prosiłbym o Wasze komentarze odnosnie planu wypowiedzi (podkreślam iż jest to plan roboczy wymyslony na potrzeby tego postu). Co byście zmienili? O czym warto wspomnieć? Czy coś co tu napisałem jest kompletnym idiotyzmem? Proszę o opinie i pomoc. Smile

Z góry śle ogromne podziekowania!

Szacunek
Odpowiedz
Nie wiem, czy utożsamianie Kaczmarskiego z podmiotem lirycznym jego wierszy to dobry pomysł.
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
Witaj, i dzięki za przedstawienie swojej koncepcji - duże piwo za to.
Zgadzam się z Nowhere Woman, zwłaszcza w kwestii "Autoprtret Witkacego". Obrazy, które wybrałeś i powstałe w oparciu o nie piosenki są wszystkie polityczno-historyczne i może warto to trochę urozmaicić, np. wprowadzając mniej znane "Wariacje dla Grażynki" lub "Księcia", w których można doszukać się wymiaru egzystencjalnego. Wprawdzie temat prezentacji ogranicza się do piosenek, a do "Księcia" melodii chyba nie było - ale nic nie stoi na przeszkodzie by taką skomponować. Wink
Odpowiedz
Niestety juz jest chyba za poźno abym mógł zmienić literaturie podmiotu :/

W jakiej książce znalazlbym ponadto omówienia tych piosenek?
Odpowiedz