Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agnieszka Osiecka - inaczej :)
Simon napisał(a):No, w pierwszym momencie pomyślałem, że pancerne poectwo Osieckiej przedłożyłaś nad urodę "Upadku Ikara" i pokryłem sie szronem...
A ja, że to jakaś prowokacja... :zakpij:
Odpowiedz
Simon napisał(a):No, w każdym razie jakieś zaburzenie intencji tu nastąpiło...
ale
jodynka napisał(a):Wszyscyśmy wtedy zgodzili się, że mało kto pisał piękniej od Osieckiej.
Czyli wniosek główny dyskusji był jak najbardziej prawidłowy.

[ Dodano: 10 Marzec 2008, 16:39 ]
Simon napisał(a):pancerne poectwo Osieckiej
Pancerna jest jedynie "finezja" Twoich ocen. Jak Ty, będąc polonistą z wykształcenia, możesz pisać o "poectwie" w odniesieniu do Twórczości Agnieszki Osieckiej?
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Zofia Turowska napisał(a):Mieczysław Jahoda opowiada, jak to w połowie lat 60. przyszedł do niej [A. Osieckiej - przypis Dauri] Stanisław Wohl, szef Zespołu Filmowego "Syrena", i powiedział: "Będziemy kręcili taki serial, Czterej panerni i pies, damy ci do przeczytania scenariusz, a ty napisz piosenkę pod czołówkę, która będzie powtarzana na początku każdego odcinka". Tak szybko napisała i dała tekst Wohlowi, że zapomniała o całej sprawie.
Sam serial miał według pierwotnej koncepcji zawierać o wiele więcej pioenek, na przykład w piewszym odcinku Janek miał śpiewać tak:
Janusz Przymanowski napisał(a):Szedł tygrys świeżym tropem,
Ogonem chlastał na boki
Wietrząc już zdobycz i żer.
Do skoku mięśnie sprężył,
Był pewien, że zwycięży,
Kiedy go wziąłem na cel.
Hej, Szarik, bierz, Szarik!
Bijemy tygrysa wprost w łeb.
Nim ruszy, bez uszu
Zostanie na trawie wśród drzew.
Cytaty za: Marek Łazarz, "Czterej pancerni i pies. Przewodnik po serialu i okolicach", wyd. TORUS, Wrocław 2006.
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Jak Ty, będąc polonistą z wykształcenia, możesz pisać o "poectwie" w odniesieniu do Twórczości Agnieszki Osieckiej?
Właśnie dlatego mogę. Big Grin
Odpowiedz
Simon napisał(a):Właśnie dlatego mogę. Big Grin
no tak, szewc bez butów chodzi...
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Myślę, że przy okazji tego wątku, warto wspomnieć, że kilka dni temu wyłoniono laureatkę konkursu 'Pamiętajmy o Osieckiej', a została nią niejaka Alicja Pyziak. Miałem okazję słyszeć ją wiele razy 'na żywo' i muszę przyznać, że jest to jeszcze jeden przykład osoby, która może nie ma skali głosu na miarę Edyty Górniak, czasem miewa problemy z wyciąganiem wyższych partii, nie emituje nie wiadomo jak głośnych dźwięków, a jednak przykuwa uwagę i w Jej wykonaniach jest to 'coś, co sprawia że ta niespełna osiemnastoletnia dziewczyna jest na scenie prawdziwa.
Warto przy okazji dodać, iż w 2007 roku Alicja Pyziak zdobyła Iwszą nagrodę na olsztyńskich Spotkaniach Zamkowych.

A tutaj jest wywiad z lauretką:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl/content/view/555/">http://www.strefapiosenki.pl/content/view/555/</a><!-- m -->
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
wracając do tematu

co sądzicie o nowej płycie Katarzyny Nosowskiej z piosenkamki Osieckej? słuchał ktoś?

pozdrawiam
Odpowiedz
Przemekw napisał(a):co sądzicie o nowej płycie Katarzyny Nosowskiej z piosenkamki Osieckej? słuchał ktoś?
Słuchałem. Przyznam szczerze, że chociaż lubię bardzo i Osiecką i Nosowską, to płyta nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia.
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Słuchałem. Przyznam szczerze, że chociaż lubię bardzo i Osiecką i Nosowską, to płyta nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia.
Muszę się zgodzić. Nosowska nie wniosła do tekstów Osieckiej nic, czego nie wniósłby żaden poprzednio wykonujący jej utwory artysta. Zaśpiewać niemal każdy może, ale jak już się ktoś chce zabierać za Osiecką, to powinien mieć jakiś pomysł na taką płytę. Nosowskiej chyba tego zabrakło.
Póki co z interpretacji Osieckiej najbardziej przekonuje mnie Raz Dwa Trzy.
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
Moje jateż dla przedpiszców.
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Gdyby tekst tego utworu przeczytać "na sucho",bez muzyki ,można byłoby go uznać za przeciętny,ale wraz z muzyką Komedy i jedynym w swoim rodzaju wykonaniu Fettinga zyskuje bardzo.To jedna z najpiękniejszych polskich piosenek.W przypadku tej piosenki sprawdzają się słowa Hemara,które można by streścić takimi oto słowami-"w przypadku dobrej piosenki nie jest ważny wybitny tekst i wybitna muzyka,a raczej zespolenie i dopasowanie tych dwóch elementów".I to dopiero sprawia,że dobra piosenka potrafi przetrwać lata.Chociaż,jak powiedziała kiedyś Osiecka/notabene ,kto ma mówić takie rzeczy,jak nie poeci?/wszystko kiedyś przeminie.Jest tylko kwestią czasu kiedy.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=5Nng_ozK7BA">http://www.youtube.com/watch?v=5Nng_ozK7BA</a><!-- m -->
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości