Liczba postów: 1,532
Liczba wątków: 163
Reputacja:
0
Ogień śpiewa własnym głosem,
bez niego przestrzeń jest pusta.
Samotnym skrzypek w kącie puszcza
diabelską nutę dookoła
Coś złowrogiego nad nim czuwa
noc smakuje pożądaniem,
ruchem, śpiewem, tańcem ciała
gdy dusza z piersi się wyrywa,
ryje drogi w tkance wiatru,
otacza myśli, wzbudza dreszcze,
a on z pustym pamiętnikiem
lecz pewną dłonią gra im wiersze.
Ci, którzy nie pamiętają,
wiedzą, że to o nich mowa
gdy on tęsknym głosem zrywa
szaty z dusz co drżą wokoło.
Tańczą, okradają z myśli,
obezwładniają martwą pamięć.
Ponoć śmierć rozumiał Verdi,
Lecz nie jego głos sprawia im męki.
Stoją anioły skamieniałe
opuszczają swoje miecze
a ogień co dogrywa chórze
otacza kręgiem wolne dusze.
"Chude Dziecko"
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Hmm, brakuje mi rytmu i rymów (jakoś do takiej tradycyjnej formy jestem bardziej przekonany). Ich brak tutaj wprowadza trochę jakby chaosu w tym utworze. Właściwie to jest proza nierówno pocięta na wersy.
[ Dodano: 7 Marzec 2008, 13:05 ]
Herbert co prawda nie potrzebował rytmu i rymów i mi to u niego nie przeszkadza. Ale nie każdy jest Herbertem
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Herbert co prawda nie potrzebował rytmu i rymów i mi to u niego nie przeszkadza. Ale nie każdy jest Herbertem Nie każdy jest Herbertem, i bynajmniej nie staram się nim być. Starałam się używać rymów, i kompletnego ich braku nie ma.
Ale dzięki  Przynajmniej napisałeś swoje zdanie, a nie tylko postawiłeś piwo pod czyimś.
"Chude Dziecko"
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
he he, to ja postawię piwo pod czyimś
Swoja drogą, chyba to jednak dobrze o Kubie świadczy, że nie porywa się na recenzowanie wierszy :rotfl:
Reputacja:
1
berseis13 napisał(a):Nie każdy jest Herbertem, i bynajmniej nie staram się nim być. Ja to rozumiem, a moja wzmianka o Herbercie miała tylko pokazać, że nie jestem całkowitym niewolnikiem rymu i rytmu  Czyli w pewnym sensie mnie tłumaczyła
berseis13 napisał(a):Starałam się używać rymów, i kompletnego ich braku nie ma. Tak, ale mi sie wydaje, że ten wiersz aż prosi sie o rytm, średniówkę (zresztą to chyba się wiąże z rytmem) i rym całościowo, że tak się wyrażę.
ps. ale tak w wolnym czasie mogłabyś przełożyć na angielski, kilka utworów taty  Ja sam bym to chętnie zrobił, ale jeszcze takiej biegłości w tym dziwnym języku nie mam
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Herbert co prawda nie potrzebował rytmu i rymów i mi to u niego nie przeszkadza. Mi też nie. Zwłaszcza w "Martwej naturze z wędzidłem".
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):ale tak w wolnym czasie mogłabyś przełożyć na angielski, kilka utworów taty robi się, szefie
"Chude Dziecko"
Reputacja:
1
berseis13 napisał(a):robi się, szefie Sprawdzenie czy Paweł nie widzi, :* , szybkie wycofanie się na bezpieczną odległość :]
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
berseis13 napisał(a):Przynajmniej napisałeś swoje zdanie, a nie tylko postawiłeś piwo pod czyimś. A gdzie miał postawić - nad czymś?
Paweł Konopacki napisał(a):Swoja drogą, chyba to jednak dobrze o Kubie świadczy, że nie porywa się na recenzowanie wierszy Recenzowanie czego ??
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Recenzowanie czego Nieważne, Kubo! Ważne, że dobrze świadczy
Kuba Mędrzycki napisał(a):A gdzie miał postawić - nad czymś? :o Miszcz cietej riposty - nie ma co
[ Dodano: 7 Marzec 2008, 14:28 ]
Kuba Mędrzycki napisał(a):nad czymś? powinno być "nad czyimś" - tak drobna korekta
Ty, wypasiony na Ikacu -
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
No, zaczyna się.
Uwaga miłośnicy ciętych debat - można wygodnie rozsiąść się w fotelach.
Reputacja:
0
Simon napisał(a):o, zaczyna się.
Uwaga miłośnicy ciętych debat - można wygodnie rozsiąść się w fotelach. A co, myślałeś, że macie ze Sławkiem monopol? Nawet forum powoli dosięga niewidzialna ręka wolnego rynku. Teraz uzytkownik ma wybór: może sobie wybrać jedną z kilku awantur w różnych wariantach
Ty, wypasiony na Ikacu -
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):myślałeś, że macie ze Sławkiem monopol? Bez przesady,wymieniłem ze Sławkiem ostatnio raptem kilka postów po kilkumiesięcznej chyba przerwie w utarczkach.
Wy, jak widzę, nie uznajecie odpoczynku.
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Bez przesady,wymieniłem ze Sławkiem ostatnio raptem kilka postów po kilkumiesięcznej chyba przerwie w utarczkach. Właśnie! Ty idziesz ze Sławkiem, za przeproszeniem, na "ostro"  W porównaniu z Wami, potyczki moje z Jakubkiem to niewinne głaskanie się po główkach.
Jakub jest osobą niezwykle wrażliwą i delikatną - z nim nie można postępowac gwałtownie.
W kontaktach z naszym forumowym dziennikarzem vel redaktorem należy stosować język pozytywów oraz zadawać pytania możliwie otwarte. To go uspokaja.
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):Ty idziesz ze Sławkiem, za przeproszeniem, na "ostro" Eeeeeeeeeeeeeetam...
To są zestawy z wodą święconą a nie z tabasco.
Ale nie robię już OT. Bawcie się dobrze.
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Ale nie robię już OT. Bawcie się dobrze. Spoko. Do zobaczenia w blizniaczym wątku.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Reputacja:
1
Paweł Konopacki napisał(a):W porównaniu z Wami, potyczki moje z Jakubkiem to niewinne głaskanie się po główkach.
Jakub jest osobą niezwykle wrażliwą i delikatną - z nim nie można postępowac gwałtownie. W myśl zasady: Paweł! Nie kop pana, bo się spocisz :>
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Simon napisał(a):No, zaczyna się. Nie nie. Nic z tego, przynajmniej jeśli chodzi o mnie. 
Chociaż, nie przypuszczałem, że postawienie przeze mnie piwa, potrafi wywołać aż takie emocje.
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):nie przypuszczałem, że postawienie przeze mnie piwa, potrafi wywołać aż takie emocje Wiesz, zalezy jakie to piwo.
Reputacja:
1
Simon napisał(a):Wiesz, zalezy jakie to piwo.  Za 7,5zł i sokiem oczywiście
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Za 7,5zł i sokiem oczywiście  7,50 jeszcze O.K. ale z sokiem!!! Profanacja!!! :evil:
A co do wiersza, zgadzam się z Przemkiem. Rytm "kuleje".
berseis13 napisał(a):a ogień co dogrywa chórze I tego całkiem nie rozumiem... :wstyd:
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
|