Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaczmarski a Rosja
Czy ktoś mógłby pomóc mi w stworzeniu listy utworów Jacka Kaczmarskiego w jakikolwiek sposób powiązanych z kulturą rosyjską? Z góry dziękuję.
Odpowiedz
Takich utworów jest mnóstwo! Tak dużo, że nie wiem czy jest sens robić zestawienie.
Na początek podaję kilka, zaczynając od ważniejszych:

Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego
Rublow
Obłomow, Stolz i ja
Pielgrzymka
Sen Katarzyny II

Pierestrojka w KGB
List z Moskwy
(i szereg innych o pierestrojce)

KN.
Odpowiedz
A zauważyliście lekki przytyk w strone Wołodii W. w "Liście do Moskwy"? Chodzi mi o " A gdy dusza zatęskni do straconych dni, możesz o suchym pysku słuchać Wysockiego"
The only thing I knew how to do
Was to keep on keepin' on
Like a bird that flew
Odpowiedz
Człowieku o czym Ty piszesz? jaki przytyk? Tak samo ja moge powiedzieć mamie żeby posłuchała starych przegrywanych kaset Kaczmarskiego jedząc chleb ze smalcem... żeby sobie przypomniałą chodziło o to ze Rosja wygląda inaczej...
Odpowiedz
Ja bym tego przytykiem nie nazwał. To jest typowa ironia JK.
Lepsze pod tym względem jest: "Śpiesz się, tato, póki pora, bo niedługo mury runą!"

KN.
Odpowiedz
"Dwie rozmowy z kremlem"
Odpowiedz
Ja bym dodał jeszcze "Upadek Związku Radzieckiego" i "Epitafium dla Jesienina"
Leśnik jest stworzony do wielu rzeczy ale nie do nauki.
Odpowiedz
Mamut napisał(a):Ja bym dodał jeszcze "Upadek Związku Radzieckiego" i "Epitafium dla Jesienina"
"Epitafium dla Jesienina" to nie jest utwór JK!! Jak już to "Śmierć Jesienina"...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
"czarne suchary", "epitafium dla Brunona Jasieńskiego"
Odpowiedz
BALLADA WRZEŚNIOWA
CZOŁG
REJTAN, CZYLI RAPORT AMBASADORA
Odpowiedz
"Rehabitilitacja komunistów" ze wszystko tłumaczącym wyznaniem "Jam po prostu jest rusofil-antykomunista" które mogę za Mistrzem tylko powtórzyć Tongue
Ci co zginęli idą w bohatery
Ci co przeżyli muszą walczyć dalej
Odpowiedz
Krowa, Czastuszki o Pierestrojce, 5 sonetów o umieraniu komunizmu, Katyń, Ostatnia mapa Polski, Petrersburg - Dostojewski, Pierestrojka w KGB, Pielgrzymka, Requiem rozbiorowe... i napewno jeszcze wiele innych - nie kojarze reszty tytułów, może coś mi się jeszcze przypomni. Pozdrawiam
Odpowiedz
Zgadzam się,że wypisywanie wszystkich utworów z jakąś aluzją do Rosji nie ma większego sensu,ale jakby tak poszukać tylko te, które są przesiąknięte rosyjską tradycją, kulturą,które opisują ją,bądź pełnymi garściami z niej czerpią? wiadomo: Epitafium dla W. Wysockiego czy Rublow. A inne? Mnie się trochę kojarzy z tym Widzenie z Kosmopolaka...
Odpowiedz
A ja ze swej strony zaproponowałbym piosenkę "Romans historiozoficzno - erotyczny o princessie Doni i parobku Ditku ze wstawką etnograficzną". To a propos piosenek
Mistszu napisał(a):które są przesiąknięte rosyjską tradycją, kulturą,które opisują ją,bądź pełnymi garściami z niej czerpią
Big Grin
Pozdrawiam
Zły? - być może. Dobry? - a czemu?
Nie tak wiele znów pychy we mnie.
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu,
A i świętym żyć będzie przyjemniej!
Odpowiedz
Jako żywo! Dobrze godocie towarzyszu Bambuk Smile

Pozdrawiam
Odpowiedz
nie znam dużo ale najabrdziej mi sie podoba ,,Epitafium do W.Wysockiego'' to chyba jasne no i ,,Sen Katarzyny II'' jest spoko

pozdro
Odpowiedz
radziu_88 napisał(a):znam dużo ale najabrdziej mi sie podoba ,,Epitafium do W.Wysockiego'' to chyba jasne no i ,,Sen Katarzyny I
Przecież KN już o tym napisał! To po co powtarzasz? :-o
Odpowiedz