12-28-2004, 01:06 PM
Czy ktoś mógłby pomóc mi w stworzeniu listy utworów Jacka Kaczmarskiego w jakikolwiek sposób powiązanych z kulturą rosyjską? Z góry dziękuję.
Kaczmarski a Rosja
|
12-28-2004, 01:06 PM
Czy ktoś mógłby pomóc mi w stworzeniu listy utworów Jacka Kaczmarskiego w jakikolwiek sposób powiązanych z kulturą rosyjską? Z góry dziękuję.
12-28-2004, 01:11 PM
Takich utworów jest mnóstwo! Tak dużo, że nie wiem czy jest sens robić zestawienie.
Na początek podaję kilka, zaczynając od ważniejszych: Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego Rublow Obłomow, Stolz i ja Pielgrzymka Sen Katarzyny II Pierestrojka w KGB List z Moskwy (i szereg innych o pierestrojce) KN.
12-28-2004, 04:09 PM
A zauważyliście lekki przytyk w strone Wołodii W. w "Liście do Moskwy"? Chodzi mi o " A gdy dusza zatęskni do straconych dni, możesz o suchym pysku słuchać Wysockiego"
The only thing I knew how to do
Was to keep on keepin' on Like a bird that flew
12-28-2004, 04:30 PM
Człowieku o czym Ty piszesz? jaki przytyk? Tak samo ja moge powiedzieć mamie żeby posłuchała starych przegrywanych kaset Kaczmarskiego jedząc chleb ze smalcem... żeby sobie przypomniałą chodziło o to ze Rosja wygląda inaczej...
12-28-2004, 04:33 PM
Ja bym tego przytykiem nie nazwał. To jest typowa ironia JK.
Lepsze pod tym względem jest: "Śpiesz się, tato, póki pora, bo niedługo mury runą!" KN.
01-22-2005, 11:23 PM
"Dwie rozmowy z kremlem"
01-23-2005, 10:13 AM
Ja bym dodał jeszcze "Upadek Związku Radzieckiego" i "Epitafium dla Jesienina"
Leśnik jest stworzony do wielu rzeczy ale nie do nauki.
01-23-2005, 09:23 PM
Mamut napisał(a):Ja bym dodał jeszcze "Upadek Związku Radzieckiego" i "Epitafium dla Jesienina""Epitafium dla Jesienina" to nie jest utwór JK!! Jak już to "Śmierć Jesienina"...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta: To tylko kwestia Światła ; "
01-24-2005, 06:59 AM
"czarne suchary", "epitafium dla Brunona Jasieńskiego"
01-24-2005, 01:10 PM
BALLADA WRZEŚNIOWA
CZOŁG REJTAN, CZYLI RAPORT AMBASADORA
05-26-2005, 07:34 PM
"Rehabitilitacja komunistów" ze wszystko tłumaczącym wyznaniem "Jam po prostu jest rusofil-antykomunista" które mogę za Mistrzem tylko powtórzyć
Ci co zginęli idą w bohatery
Ci co przeżyli muszą walczyć dalej
05-26-2005, 07:42 PM
Krowa, Czastuszki o Pierestrojce, 5 sonetów o umieraniu komunizmu, Katyń, Ostatnia mapa Polski, Petrersburg - Dostojewski, Pierestrojka w KGB, Pielgrzymka, Requiem rozbiorowe... i napewno jeszcze wiele innych - nie kojarze reszty tytułów, może coś mi się jeszcze przypomni. Pozdrawiam
07-24-2005, 09:28 PM
Zgadzam się,że wypisywanie wszystkich utworów z jakąś aluzją do Rosji nie ma większego sensu,ale jakby tak poszukać tylko te, które są przesiąknięte rosyjską tradycją, kulturą,które opisują ją,bądź pełnymi garściami z niej czerpią? wiadomo: Epitafium dla W. Wysockiego czy Rublow. A inne? Mnie się trochę kojarzy z tym Widzenie z Kosmopolaka...
07-25-2005, 09:46 AM
A ja ze swej strony zaproponowałbym piosenkę "Romans historiozoficzno - erotyczny o princessie Doni i parobku Ditku ze wstawką etnograficzną". To a propos piosenek
Mistszu napisał(a):które są przesiąknięte rosyjską tradycją, kulturą,które opisują ją,bądź pełnymi garściami z niej czerpią Pozdrawiam
Zły? - być może. Dobry? - a czemu?
Nie tak wiele znów pychy we mnie. Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu, A i świętym żyć będzie przyjemniej!
07-25-2005, 09:49 AM
Jako żywo! Dobrze godocie towarzyszu Bambuk
Pozdrawiam
07-26-2005, 03:59 PM
nie znam dużo ale najabrdziej mi sie podoba ,,Epitafium do W.Wysockiego'' to chyba jasne no i ,,Sen Katarzyny II'' jest spoko
pozdro
07-26-2005, 04:14 PM
radziu_88 napisał(a):znam dużo ale najabrdziej mi sie podoba ,,Epitafium do W.Wysockiego'' to chyba jasne no i ,,Sen Katarzyny IPrzecież KN już o tym napisał! To po co powtarzasz? :-o |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|