Liczba postów: 2,212
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Lecz znajoma Rosjanka macha na to ręką:
Zbrodnia dla niej - zwykłością, samobójstwo - męką.
Dać się zabić to klęska, słabość i pokora,
W samobójstwie poety - czyn i metafora!
Takie luźne skojarzenie Luźne owszem,
zwłaszcza, że bohater tego forum nie porwał czynem i metaforą - no chyba, że samobójstwem nazwiemy kurację wywarem z kapusty.
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Chyba nie zrozumiałeś, lc :agent:
lc napisał(a):Luźne owszem,
zwłaszcza, że bohater tego forum nie porwał czynem i metaforą - no chyba, że samobójstwem nazwiemy kurację wywarem z kapusty. I właśnie mniej więcej o to mi chodziło
Pozdrawiam
Zeratul
P.S. Zresztą w kontekście wątku chodziło mi bardziej o Rosjankę niż poetę :]
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Chyba nie zrozumiałeś, lc Bardzo możliwe,
a można by prosić o jakieś naświetlenie
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Tomek napisał(a):Natomiast prawdą też jest, że osoby wykonujące Kaczmarskiego- i dobrze zorientowane w kwestii Jego związków z "S"- grywają na związkowych koncertach, co można w jakiejś mierze potraktować jako utwierdzanie działaczy w błędnym przekonaniu o wyłączności na Kaczmarskiego. Zacznijmy od tego, że sam Kaczmarski grywał na solidarnościowych imprezach - vide koncert we Wrocławiu. I to nei w poćzatku lat 90, ale w roku 2000. Tak więc w pierwszej kolejności - jeśli już tak stawiasz sprawę - ona sam utwierdzał działaczy w błędnym przekonaniu.
Tomek napisał(a):Cóż, to już problem na dyskusję z samymi działaczami; nie wiem, jak później Kaczmarski zapatrywał się na swoje relacje z "S", trudno mi się wypowiadać. Zdaje się, że nie czuł związku z "SOlidarnością" rozumianą jako związek zawodowy, ale miał sentyment i szacunek dla dawnej solidarności pojmowanej, jako ruch społeczny. Miał szacunek dla wartości, które były bliskie rzeczonemu społecznemu ruchowi.
Tomek napisał(a):Oczywiście możemy teraz przerzucać się argumentami, kto pierwszy dał kosza- Kaczmarski Solidarności, poprzez kontakty z komuchami czy Solidarność Kaczmarskiemu, w reakcji na te kontakty nie zapraszając do Gdańska na obchody; ja stoję na stanowisku, że u podstaw sprawy leżała niefortunna decyzja Kaczmarskiego, Ty- jeśli dobrze zrozumiałem- że reakcja Solidarności na nią.
Mam wrażenie, że dalsza o tym dyskusja nie niesie wielkich szans na porozumienie Dla jasności: ja uważam, ze JK miał prawo podejmować takie decyzje, jak odebranie odznaczenia od demokratycznie wybranego prezydenta Polski. Sadzę, że srodowisko solidarnosciowe zareagowało zbyt histerycznie na ten gest. To był w końcu prezydent wybrany w wolnych wyborach.
Można postawić problem na zasadzie, "odebrał odznaczenie od Kwacha - postkomunisty", ale można postawić problem na zasadzie, "odebrał odznaczenie od demokratycznie wybranej głowy wolnego państwa". Jak się spojrzy z tej drugiej perspektywy to już "przewinienie" nie wydaje się być takie oczywste.
Co do Tymochowicza, pamiętać należy, ze Kaczmar szybko się z całej inicjatywy RNRST wycofał oraz publicznie przeprosił za ten krok (na łamach którejś z gazet). Wypominanie mu takiego epizodu, nie zapraszanie na oficjalne obchody - tez wydaje mi się reakcją histeryczną.
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
lc napisał(a):Zeratul napisał(a):Chyba nie zrozumiałeś, lc Bardzo możliwe,
a można by prosić o jakieś naświetlenie Odniosłem wrażenie, że przywołując Gajcego i Baczyńskiego oczekujesz od poety "czynu i metafory" (mniej więcej to samo napisałeś później w komentarzu) - więc jesteś trochę jak "znajoma Rosjanka"
Nie wystarczy, że Kaczmar był poetą - mógłby jeszcze działać dla sprawy, albo przynajmniej widowiskowo zginąć
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 677
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):Zacznijmy od tego, że sam Kaczmarski grywał na solidarnościowych imprezach - vide koncert we Wrocławiu. I to nei w poćzatku lat 90, ale w roku 2000. Tak więc w pierwszej kolejności - jeśli już tak stawiasz sprawę - ona sam utwierdzał działaczy w błędnym przekonaniu. Do tego właśnie chciałem dojść; trudno wobec tego dziwić się, że "S" traktuje go jak "swojego"?
Paweł Konopacki napisał(a):Zdaje się, że nie czuł związku z "SOlidarnością" rozumianą jako związek zawodowy, ale miał sentyment i szacunek dla dawnej solidarności pojmowanej, jako ruch społeczny. Miał szacunek dla wartości, które były bliskie rzeczonemu społecznemu ruchowi. Też odnoszę takie wrażenie.
Co do ostatniego akapitu- pozwolę sobie nie podzielić opinii o Kwachu; funkcjonariusz totalitarnego systemu, nawet demokratycznie wybrany na prezydenta, wciąż niesie brzemię reprezentowanego wcześniej bandyctwa; a nie zapominajmy, że Kwaśniewski nigdy nie odciął się od swojego, kontynuującego PZPRowskie tradycje, zaplecza. Poza tym faktycznie, reakcja "S" była dość histeryczna; ja bym jednak tą histerię usprawiedliwiał. Mimo upływu lat "Solidarność" ciągle żyje wydarzeniami stanu wojennego- i to się jeszcze długo nie zmieni. Patrzenie zaś z perspektywy stanu wojennego na naszą scenę publiczną to patrzenie z zupełnie innej niż nasza perspektywy.
in montibus veritas
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Tomek napisał(a):pozwolę sobie nie podzielić opinii o Kwachu; funkcjonariusz totalitarnego systemu, nawet demokratycznie wybrany na prezydenta, wciąż niesie brzemię reprezentowanego wcześniej bandyctwa; a nie zapominajmy, że Kwaśniewski nigdy nie odciął się od swojego, kontynuującego PZPRowskie tradycje, zaplecza. Co nie zmienia faktu, że jak przypomniał Paweł, osoba Kwaśniewskiego nie została narzucona, a wybrana w demokratycznych wyborach. I to dwukrotnie.
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Odniosłem wrażenie, że przywołując Gajcego i Baczyńskiego oczekujesz od poety "czynu i metafory" (mniej więcej to samo napisałeś później w komentarzu) - więc jesteś trochę jak "znajoma Rosjanka" A i stąd moje niezrozumienie żartu - bo ja zupełnie co innego miałem na myśli odpowiadając Elżbiecie. Chodziło mi mianowicie o to, że czasami tragizm sytuacji wymusza na wielkich talentach coś, do czego nie są stworzeni. Nie wiązało się to z żadnymi oczekiwaniami względem życia JK - choć pamiętam, byli w latach osiemdziesiatych tacy, którzy potępiali go za pozostanie na Zachodzie, przeciwstawiając tę postawę Gintrowskiemu, który dośc czynnie udzielał się w opozycji - artystycznie i nie tylko.
Poza tym, u "znajomej Rosjanki" czyn i metafora był związany z samobójstwem, jako bardziej magicznej formy smierci. Czegoś takiego na pewno nie znajdujemy ani u Gajcego ani u Baczyńskiego, bo wtedy musielibyśmy uznać Powstanie za akt z założenia samobójczy.
Tym bardziej, działalnośc konspiracyjna w późnej komunie (aczkolwiek w określonych przypadkach kończyła się tragicznie) z grubsza samobójczą nie była.
Ale to już za daleka dygresja
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Paweł Konopacki napisał(a):Można postawić problem na zasadzie, "odebrał odznaczenie od Kwacha - postkomunisty", ale można postawić problem na zasadzie, "odebrał odznaczenie od demokratycznie wybranej głowy wolnego państwa" I przyznam, że przemawia do mnie to drugie 'wytłumaczenie' ówczesnej postawy JK.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Tomek napisał(a):wciąż niesie brzemię reprezentowanego wcześniej bandyctwa; a nie zapominajmy, że Kwaśniewski nigdy nie odciął się od swojego, kontynuującego PZPRowskie tradycje, zaplecza Co nie zmienia faktu, że został demokratycznie wybrany.
Widać - tym wyborem - społeczeństwo też nie odcięło się od tych tradycji.
Zresztą - Jacek odbierał odznaczenie z rąk Prezydenta - jako urzędnika państwowego, nie z rąk Alka Kwacha jako osoby prywatnej.
Nie miał wpływu na to, że ludzie zrobili Kwacha prezydentem.
Dla mnie osobiście - nie ma znaczenia KTO personalnie wręczał mu owo odznaczenie. Ważne jest, że był to Prezydent RP.
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Co nie zmienia faktu, że jak przypomniał Paweł, osoba Kwaśniewskiego nie została narzucona, a wybrana w demokratycznych wyborach. I to dwukrotnie. Co nie zmienia faktu, że Kwaśniewski był funkcjonariuszem totalitarnego systemu. Co z tego, że później wybranym na prezydenta? Ten wybór świadczyć może jedynie o tym, że Polacy kontestują wyjście z PRLu; nie ma wpływu na odbiór osoby Kwaśniewskiego, pokazuje tylko niezadowolenie społeczeństwa z transformacji ustrojowej. Fakt wyboru Kwaśniewskiego na prezydenta nie usprawiedliwia działalności w systemie opresji i nie sprawia, że Kwaśniewski jest w jakimkolwiek stopniu mniej odpowiedzialny za swój macierzysty system.
Simon napisał(a):Dla mnie osobiście - nie ma znaczenia KTO personalnie wręczał mu owo odznaczenie. Ważne jest, że był to Prezydent RP. Osoba, która w czasie, kiedy ludzie walczyli o wolność, wspierała system opresji, wręcza za walkę z tym systemem odznaczenia... Dla mnie właśnie to jest dobitnym symbolem jakości naszej demokracji.
Kaczmarski był w dość niezręcznej sytuacji; można usprawiedliwić jego decyzję; natomiast gdyby Kwaśniewski miał trochę przyzwoitości, nie uznałby, że ma prawo wręczać odznaczenia za działalność opozycyjną.
in montibus veritas
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Tomek napisał(a):Dla mnie właśnie to jest dobitnym symbolem jakości naszej demokracji. Stary, ale to już jest zupeeeełnie inna sprawa...
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Stary, ale to już jest zupeeeełnie inna sprawa... Wiem, to było tytułem dygresji.
in montibus veritas
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
lc napisał(a):bo ja zupełnie co innego miałem na myśli odpowiadając Elżbiecie. Chodziło mi mianowicie o to, że czasami tragizm sytuacji wymusza na wielkich talentach coś, do czego nie są stworzeni. Oczywiscie. Tyle, ze jesli mowimy o Baczynskim to nalezaloby mowic w kontekscie Powstania - nie chce tego, nie czuje bym miala do tego moralne prawo. Baczynskiemuzaproponowano ukrycie sie, odmowil dosc wzburzony propozycja. Tylko nasuwa sie inne pytanie - co mogl wybrac, on romantyk? Przeciez- zabrzmi to groteskowo - nie mogl zbierac powstancow wieczorem na wiec, by im swoja wiersze czytac 'ku pokrzepieniu serc'.Zreszta nie nadawaly sie do tego. Inna rzecz - tworczosc Baczynskiego byla inna przed wybuchem wojny i potem.
Jacek jest byc moze roznie postrzegany w Polsce i na emigracji. Tu w wsrod paru osob, ktore Go znaly, istnieje glownie jako Jacek 'solidarnosciowy'. Tu ludzie po ogloszeniu stanu wojennego podjeli strajk glodowy w Katedrze w Lund - i glos Jacka im dodawal mowiac dosc patetycznie, otuchy.
Moj tato w Polsce, odkad pamietam sluchal RWE, sluchal kwadransow Jacka(z tranzystorem przy uchu), cenil je. Gdy Jacek wrocil do Polski tato, juz wtedy w wieku 80 lat ogladal koncerty -bo przeciez to byl TEN Jacek.
I jeszcze jedno wspomnienie - niedawno bylam u przyjaciol w Lund z kims z Polski. Po obiedzie nad lampka wina przyszla pora na wspomnienia - rozne bardzo -bo to przeciez emigracja 68'. Zeszlo tez na Kaczmara. I okazalo sie, ze dla tych ludzi nie istnieje Wielkie Trio ani proza JK .Istnieje ten chlopak z gitara, ktory spiewal o naszym prawie do wolnosci. Gdy gospodyni polozyla sie spac my jeszcze siedzielismy dlugo w noc w ogrodzie rozmawiajac o Jacku i w ktoryms momencie zauwazylismy troche zartem, ze puszczenie w tym domu np. Wojny postu z karnawalem byloby wrecz nietaktem. Dla nich Jacek to wolnosc.Wolnosc to Solidarnosc.Proste.
Moze troche nieskladnie, bo na predce napisane. A temat bylby do pieknej rozmowy - wlasnie nad lampka wina, w ogrodzie, w letnia noc (niejedna zapewne).
Gdy mysle o Kaczmarze czesto przychodzi mi na mysl wiersz Norwida
..Inaczej beda glosic Twe zaslugi
I lez wylanych dzis beda sie wstydzic
a lac Ci beda lzy potegi drugiej
Ci co czlowiekiem nie mogli Cie widziec..
Kazdego z takich jak Ty swiat nie moze
Od razu przyjac na spokojne loze
i nie przyjmowal nigdy, jak wiek wiekiem..
e
[ Dodano: 18 Luty 2008, 21:29 ]
lc napisał(a):przeciwstawiając tę postawę Gintrowskiemu, który dośc czynnie udzielał się w opozycji - artystycznie i nie tylko.
Sytuacje Gintrowskiego i Kaczmarskiego byla rozna. Jacka stan wojenny zastal na Zachodzie. Nie wiemy co zrobilby Gintrowski w Jego sytuacji. JK dostawal wiadomosci, ze lepiej przeczekac. A pamietac nalezy, ze Jacek od razu wlaczyl sie w tutejsza dzialanosc na rzecz Solidarnosci.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Dla mnie osobiście - nie ma znaczenia KTO personalnie wręczał mu owo odznaczenie. Ważne jest, że był to Prezydent RP. I ważne też, a chyba najważniejsze - za co.
[ Dodano: 18 Luty 2008, 21:44 ]
Tomek napisał(a):Osoba, która w czasie, kiedy ludzie walczyli o wolność, wspierała system opresji, wręcza za walkę z tym systemem odznaczenia... A to nie było za dzialalność w Socjalistycznym Zrzeszniu Studentów Polskich czy coś?
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):A to nie było za dzialalność w Socjalistycznym Zrzeszniu Studentów Polskich czy coś? A wiesz, że chyba tak... Czyli gniew "Solidarności" jak najsłuszniejszy, obawiam się...
in montibus veritas
Liczba postów: 58
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
A oto co miał na ten temat do powiedzenia sam mistrz
Cytuję za "Ale źródło wciąż bije" Przedmowa - s. 13 - 14
"Kontrowersyjną decyzją było dla wielu jego wyznawców z lat osiemdziesiątych przyjęcie w 2000 roku Krzyża Kawalerskiego Orderu Odrodzenia Polski z rąk Aleksandra Kwaśniewskiego. Zarzuty dotyczą najczęściej dwóch elementów: samej osoby prezydenta, określanego przez środowiska prawicowe nieodmiennie mianem "komunisty Kwaśniewskiego" oraz tego, że order przyznano artyście "za działalność w Socjalistycznym Związku Studentów Polskich". Kaczmarski, nie bez przekąsu, tłumaczy jednak swoją decyzję:
Nie miałem żadnych dylematów moralnych, jeśli chodzi o przyjęcie odznaczenia od prezydenta Kwaśniewskiego, dlatego że jest to demokratycznie wybrany prezydent państwa o któreśmy walczyli, i można go lubić albo nie lubić, ale jest prezydentem. I od tego on jest, żeby wręczać ordery tym, którzy na to zasługują. Myśmy nie walczyli o to, żeby "nasi" teraz rządzili. Walczyliśmy o to, żeby były demokratycznie wybierane władze. [...] Natomiast miałem bardzo głęboki dylemat moralny, już kiedy przyjechałem z Australii i pojawiłem się w Pałacu Prezydenckim, kiedy się okazało, że ten order dostaję za działalność w SZSP (w którym nigdy w życiu nie byłem), a nie za osiągnięcia artystycznie, czy walkę o demokrację. Przyznaję, że zostałem zmanipulowany i nie zebrałem się na odwagę, żeby wyjść z Pałacu."
"Doświadczenie to nazwa, którą każdy nadaje swoim błędom"
Oscar Wilde
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Jaśko napisał(a):A to nie było za dzialalność w Socjalistycznym Zrzeszniu Studentów Polskich czy coś? Właściwie to nie wiemy za co. Trzeba by dotrzeć do dokumentów. Być może odznaczenie było za działalność na rzecz demokracji itd., a jedynie w przemówieniu z rozpędu dorzucono ZSP, które nie było powodem wręczenia odznaczenia.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Właściwie to nie wiemy za co. Trzeba by dotrzeć do dokumentów. Być może odznaczenie było za działalność na rzecz demokracji itd., a jedynie w przemówieniu z rozpędu dorzucono ZSP, które nie było powodem wręczenia odznaczenia. JK napisał(a):okazało, że ten order dostaję za działalność w SZSP (w którym nigdy w życiu nie byłem), a nie za osiągnięcia artystycznie, czy walkę o demokrację. Przyznaję, że zostałem zmanipulowany i nie zebrałem się na odwagę, żeby wyjść z Pałacu. No a z tego nie wynika, za co (formalnie) dostał?
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Nie koniecznie wynika. Nie wiem, czy JK miał na piśmie uzasadnienie, czy może jego wypowiedź opiera się na najbardziej bulwersującym go fragmencie tego co usłyszał w trakcie wręczania.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
I później, do czasu udzielenia wywiadu, też już sie nie dowiedział od nikogo, za co ten order? Jakoś nie przekonuje mnie ta koncepcja.
Liczba postów: 58
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Trzeba by dotrzeć do dokumentów <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.abc.com.pl/serwis/mp/2000/0369.htm">http://www.abc.com.pl/serwis/mp/2000/0369.htm</a><!-- m -->
)
JK figuruje pod numerem 19.
Tyle że o SZSP jakoś tam nic nie ma. Może w przemówieniu było?
"Doświadczenie to nazwa, którą każdy nadaje swoim błędom"
Oscar Wilde
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Ustawa napisał(a):za wybitne zasługi w działalności w ruchu studenckim, za osiągnięcia w pracy zawodowej i społecznej Enigmatyczne to...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 1,549
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Poziomka napisał(a):Enigmatyczne to... no właśnie. odczytać to można jak sobie kto chce. albo wybitny społecznik, albo działacz SZSP...
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Reputacja:
0
To są raczej takie ogólne formułki. Myślę, że odznaczeni wiedzą, za co konkretnie otrzymali odznaczenia.
|