Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
W Przypowieści prawdziwej o szaliku fascynująca jest perspektywa, z jakiej temat obozów koncentracyjnych porusza JK. Historia człowieka opowiedziana szalikiem. Niesamowity utwór.
dwa pytania:
JK zapowiada utwór: Cytat:Piosenka z cyklu opisujących autentyczne wydarzenia z okresu drugiej wojny światowej, o których mało słychać albo nie słychać w ogóle. Historia dotycząca podwójnego więźnia obozu w Majdanku.
czy wiemy, o kogo chodzi?
w tekście jest: Cytat:W szaliku tym wzięli go wyzwoliciele
I zawieźli nocą na lubelski zamek.
Potem krótki etap i w godzin niewiele
Znowu się przed nim otworzył Majdanek.
lubelski zamek to jakiś konkret historyczny, miejsce znane z czegoś? Czy tylko symbol miejsca przesłuchania? Jeśli to drugie - to dlaczego akurat lubelski zamek wpisał tu Kaczmarski?
Pozdrawiam!
j.
Liczba postów: 935
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
jodynka napisał(a):lubelski zamek to jakiś konkret historyczny, miejsce znane z czegoś? któryś z wikipedystów napisał(a):W latach 1831-1915 było tu więzienie carskie, głównie dla uczestników walk o niepodległość, m.in. powstańców styczniowych 1863 roku.
W okresie 1918-1939 obok więźniów kryminalnych odbywali tu karę członkowie ruchu komunistycznego, działający przeciw państwu polskiemu.
II wojna światowa i okupacja (1939-1944) to okres funkcjonowania więzienia hitlerowskiego, przez które przeszło 40 tys. osób, głównie członków ruchu oporu. Duża część więzionych zginęła w egzekucjach i obozach śmierci. 22 lipca 1944 roku, przed opuszczeniem Lublina, hitlerowcy dokonali masowego mordu 300 więźniów zamku.
Po wyzwoleniu spod okupacji hitlerowskiej, w sierpniu 1944 roku, zorganizowano na zamku polityczne więzienie karno-śledcze, podległe władzom sowieckim, a następnie Urzędowi Bezpieczeństwa Publicznego. W latach 1944-1954 więziono tu około 35 tys. Polaków, przeciwstawiających się komunistycznemu zniewoleniu. Spośród 515 wydanych wyroków śmierci życie straciło 333 osoby.
A strażak także był Sam
Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):lubelski zamek to jakiś konkret historyczny, miejsce znane z czegoś? to bardzo ponury konkret historyczny jodynko...
Dzisiaj to spokojne miejsce spacerów, trochę przypominające pałacyki z filmów rysunkowych wytwórni Walta Disneya, <!-- m --><a class="postlink" href="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/a/ae/Zamek.JPG">http://upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/a/ae/Zamek.JPG</a><!-- m --> <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.magiczny-lublin.pl/fotografie/displayimage-23-4.html">http://www.magiczny-lublin.pl/fotografi ... -23-4.html</a><!-- m --> ale ta perspektywa zmienia się, kiedy turysta zaczyna czytać na tablicach informacyjnych historię obiektu.
jodynka napisał(a):czy wiemy, o kogo chodzi? o bohatera zbiorowego, o wiele autentycznych ludzkich losów
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):o bohatera zbiorowego, o wiele autentycznych ludzkich losów hmmm, no nie wiem, czy to jest jakiś bohater zbiorowy. Raczej sądzę, że inspiracja była konkretna historia, aczkolwiek nie umiem podać personalnie osoby.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):sądzę, że inspiracja była konkretna historia, aczkolwiek nie umiem podać personalnie osoby Ta historia na pewno ma swoje konkretne imię i nazwisko, choć sam tekst można odnieść do losu wszystkich ludzi podziemia zamordowanych po wojnie w katowniach UB, zaadaptowanych z byłych katowni SS, czy Gestsapo. Powojenne losy terenów obozu na Majdanku być może najbardziej przemawiają do wyobraźni, ale nawet w moim mieście znam kilka budynków, w których po wojnie zmienili się tylko bijący, a bici i metody kaźni pozostały te same.
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Reputacja:
0
P.S. Ostatniego partyzanta podziemia niepodległościowego na Zamojszczyźnie, Józefa Franczaka bezpieka zamordowała 21 października 1963 roku (w obławie na jednego człowieka brało udział 40 funkcjonariuszy UB).
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Franczak">http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Franczak</a><!-- m -->
Jan Paweł II
Liczba postów: 58
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):podwójnego więźnia obozu w Majdanku Akurat akcja utworu toczy się w Riazaniu, gdzie faktycznie był obóz dla AK-owców. Kiedyś czytałem, że podobno Jakub Berman (dla niezorientowanych jeden z czołowych komunistów polskich) zapytał generał Sierowa (szef NKWD na Polskę), czy ci wywiezieni AK-owcy żyją w odpowiednich warunkach. Sierow odpowiedział raczej niedwuznacznie, żeby pojechał i sprawdził. Berman więcej głupich pytań nie zadawał.
"Jestem egzemplarz człowieka - diabli, czyśćcowy i boski"
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
djack napisał(a):jodynka napisał(a):podwójnego więźnia obozu w Majdanku Akurat akcja utworu toczy się w Riazaniu, hmm, cytowałam zapowiedź Kaczmarskiego... Więc jak to jest w końcu?
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):djack napisał(a):jodynka napisał(a):podwójnego więźnia obozu w Majdanku Akurat akcja utworu toczy się w Riazaniu, hmm, cytowałam zapowiedź Kaczmarskiego... Więc jak to jest w końcu? :
Warto czasem poczytać tekst
JK napisał(a):Dostał go, gdy uciekł z obozu w Majdanku JK napisał(a):Znowu się przed nim otworzył Majdanek. JK napisał(a):Takeśmy się razem znaleźli w Riazaniu. Reasumując: oboje macie rację - "akcja" toczy się w Riazaniu, jednak koleje życia właściciela szalika obejmują dwukrotny pobyt w Majdanku...
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
|