Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
epizod 2 z cyklu: przestępcza Warszawa wg rosy
Jaśko napisał(a):Ale pisaleś przecież o kolumnie Trajana, dlatego też sie zdziwiłem i wtedy włączyłem się do wątku.
Byłem akurat w Rzymie i akurat Trajan przyszedł do głowy - a starałem się spędzać więcej czasu na Forum Romanum niż na Forum Kaczmarum, stąd ten nie najlepiej dobrany przykład. Wink
[Obrazek: trajan.jpg]
Odpowiedz
Wojti napisał(a):PKiN jest zabytkiem i dokumentem epoki, a po drugie wciąż przysparza wrogów komunizmu i dlatego powinien zostać.
Jest zabytkiem i dokumentem. Ale od czasu jego powstania - mamy o wiele więcej "zabytków" Sad , z których trudno warszawiakom być zadowolonym...
tmach napisał(a):Pałac nie przeszkadza mi tak bardzo jak " Stadion" Dziesięciolecia.
Stadion jako"Jarmark Europa" umiera! Na koronę już nie ma po co wchodzić! Lada chwila Bazar Różyckiego odzyska klientów! Big Grin
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Jest jeszcze w Warszawie inny przykład obiektu zbudowanego przez okupanta - jest to Cytadela Warszawska, twierdza rosyjska zbudowana na rozkaz cara Mikołaja I, po upadku powstania listopadowego, miejsce więzienia i kaźni wielu polskich patriotów. I jakoś nikt nie nawołuje do rozbiórki.
[Obrazek: wa_cytadela04.jpg]
Odpowiedz
Muzeum na warszawskiej Cytadeli zrobiło na mnie duże wrażenie.
Zwłaszcza, jak sobie wyobraziłam Karola Levittoux...
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Muzeum na warszawskiej Cytadeli zrobiło na mnie duże wrażenie.
Zwłaszcza, jak sobie wyobraziłam Karola Levittoux...
A ja słuchając Gintra sądziłem - że jednak skazani nie mieli okien w celach :agent:
Nie żeby nie było ponuro, ale to jednak parter i pierwsze piętro, a nie jakieś podziemne kazamaty...
Choć warunki rzecz jasna były kiepskie...

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):kiepskie
LOL, a jak rozumiesz słowo 'kiepskie'?
Kiepskie dość warunki to były u mnie na Zeylanda.
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):Na koronę już nie ma po co wchodzić!
Pewnie, że tak. Już jakiś czas temu wejście na koronę jest zamknięte.
A swoją drogą, to skoro mamy burzyć PKiN, to proponuję zburzyć Stadion X-lecia (PRL)! Dlaczego upamiętniać i gloryfikowć to miejsce stawianiem nowego stadionu? Na dodatek Narodowego! :wredny:
gosiafar napisał(a):Lada chwila Bazar Różyckiego odzyska klientów!
Najpierw musiałby odzyskać większość sprzedających i terenu :/
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):Ale od czasu jego powstania - mamy o wiele więcej "zabytków" Sad , z których trudno warszawiakom być zadowolonym...
Zwłaszcza ohydne hale kupieckie pod Pałacem, które według mnie o wiele bardziej szpecą krajobraz centrum Warszawy, niż sam PKiN.
Odpowiedz
Nie jest tak najgorzej z tą Warszawą: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dziennik.pl/wydarzenia/article129074/Oto_najniebezpieczniejsze_miasta_w_Polsce.html#reqRss">http://www.dziennik.pl/wydarzenia/artic ... tml#reqRss</a><!-- m -->
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz