Liczba postów: 43
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Witajcie, ponieważ wiem, że raczej nie znajdę lepszego miejsca na poradzenie się w sprawach Jacka, proszę Was o pomoc. Muszę napisać do szkoły pracę semestralną mającą związek ze starożytnością, temat bardzo szeroki, ograniczony tylko i wyłącznie latami czyli przypomnę, od powstania pisma do upadku cesarstwa zachodnio-rzymskiego w 476r. Wpadłem na pomysł, by napisać o tych utworach Jacka (nie tylko śpiewanych), które odnoszą się właśnie do tego okresu czasu w dziejach ludzkości. Wiem, że teksty Kaczmarskiego są przesączone odniesieniami do lat komunistycznych, jednak chciałbym to w pracy potraktować jako ciekawostkę i wielki atut Mistrza. O co Was proszę - piszcie jakie tytuły Wam przychodzą do głowy, jakie tytuły mógłbym w owej pracy omówić. Z góry jestem Wam bardzo wdzięczny.
Tak pocieszamy wzajem się
Idąc długimi ulicami...
Ja wlokę cień, cień wlecze mnie,
Kałuże lśnią nam pod nogami.
Liczba postów: 87
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Przecież wszystkie teksty są na stronie... To znakomita okazja, by sobie jeszcze raz je przejrzeć. A na takie "odsianie tematyczne" spokojnie wystarczy kilka godzin. Potem jeszcze pogłębiona lektura, szperanie w bibliotece, by rozszyfrować wszystkie aluzje i napomknienia, no i praca w zasadzie gotowa, a w głowie przybywa wiedzy... Ale jeśliby się pojawiły jakieś prawdziwe problemy, to chętnie pomogę.
S.
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Jest troszkę, myślę że wybór zależy od dokładnego tematu pracy.
Jeżeli można coś zasugerować, to może warto też zwrócić uwagę na Herberta.
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
tarkun napisał(a):Wiem, że teksty Kaczmarskiego są przesączone odniesieniami do lat komunistycznych niekoniecznie
Co do wierszy no cóż, Jacek pisał o wielu rzeczach i umieszczał to w różnych czasach. Obecnie kojarzy mi się "Pompeja", ale tych wierszy jest sporo.
Pragnę zwrócić uwagę na to co napisała orka, Herbert często odwoływał się do starożytności i mitologii.
Pozdrawiam
Liczba postów: 751
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Drogi tarkunie, czy ty nie - jak mawiaja starsi - nie przeginasz pały? A może jeszcze Ci tę pracę napisać i wnioski wyciagnąć? Za moich czasów brało się d... w troki i kiblowało w bibliotece. Dzisiaj pełne lenistwo - wystarczy kliknąć w klawiaturę i przejrzeć spis utworów. lecąc tylko po tytułach znajdziesz minimum kilkanascie. Jeśli dodasz wątki biblijne - dochodzi - strzelam - ze 20-30 tytułów. Przesianie listy tytułów to maksimum godzina, zwłaszcza, jeśli trochę twórczość Jacka znasz. A chyba znasz trochę, bo inaczej nie byłbyś na tym forum. Może trochę wysiłku, a? Ach, ta dzisiejsza młodzież :wink: . :beer:
Liczba postów: 43
Reputacja:
0
piotru napisał(a):Drogi tarkunie, czy ty nie - jak mawiaja starsi - nie przeginasz pały?
Cóż, jak widać "Starsi" lubią sobie ponarzekać na młodych piotru Myślę, że ograniczasz możliwości młodzieży tylko i wyłącznie do klikania w klawiaturę, ale widocznie taka młodzież Cię otacza. Nie chcę, żebyś myślał, że chcę abyście za mnie pracę napisali, to chyba logiczne, że przeglądam wiersze Jacka, jednak są tutaj tacy ludzie, którym może akurat coś przychodzi do głowy, a co mogłem pominąć w poszukiwaniach. Drogi piotru trochę więcej wiary w ludzi! (szczególnie tych młodych).
Tak pocieszamy wzajem się
Idąc długimi ulicami...
Ja wlokę cień, cień wlecze mnie,
Kałuże lśnią nam pod nogami.
Reputacja:
0
Drogi tarkunie, jestem wiekszej i głebszej wiary w młodych, niż Ci się wydaje. Pomimo moich starych lat :wink: wciąż mam wrażenie, ze dopiero co zakoczyłem studia. Dziwię się jeno banalnosci pewnych pytań na forum. Jeden kiedyś pytał, kto to Jesienin, inny ( Petrvsie, nie bij ! :wink: ) pyta o Bellona, teraz Ty prosisz o wybór tekstów. A wystarczy czasem po prostu wrzucić coś w przegladarkę, przejrzeć uważnie stronę, którą się otworzyło. Niewątpliwie jest na tej stronie paru "znawców" nawet przez duże Z. Ale spodziewałbym się do nich raczej jakiegoś szczegółowego pytania, o interpretację jakiegoś fragmentu choćby. A Ty prosisz o sypniecie tytułami, czyli niejako podstawą swojej pracy. Dla mnie to właśnie chodzenie na łatwiznę. Poświęć godzinę, dwie i przejrzyj choćby "A żródło wciąż bije...". Znajdziesz przecież tam nie tylko piosenki znane, ale i teksty tych nie wydanych oficjalnie i też wiersze nigdy (być może) nie śpiewane. Jaki tu problem? Materiał do pracy masz po prostu na talerzu. trzeba jedynie złapać za nóż i widelec.
Nie miałem zamiaru Ciebie obrażać, wierz mi. :beer:
Liczba postów: 206
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
piotru zobacz:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=631">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=631</a><!-- m -->
Reputacja:
0
A to - Tomku - co? Deja vu? Niemal ten sam problem. Przyszły mi własnie słowa z Korespondencji. Szło to chyba tak: "wystarczy schylić się, a im sie nie chce...". Bez komentariusza :lol: .
Liczba postów: 161
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Pompeja, Kasandra, Lekcja historii klasycznej, Starość Owidiusza, Kołysanka dla Kleopatry, Blues Odyssa, Lament Tytana, Przechadzka z Orfeuszem, Powtórka z Odysei, lot Ikara, Upadek Ikara
Ci co zginęli idą w bohatery
Ci co przeżyli muszą walczyć dalej
Liczba postów: 93
Reputacja:
0
Żeby nie było, że podaję na tacy :wink: : Sięgnij do tomiku "Tunel", oraz do programów m.in. :"Raj", "Dzieci Hioba", "Wojna postu z karnawałem"...
Jak mnie niepozornych nie żegna się z żalem.
|