Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piosenki których nie słyszałem
Witam.

Ostatnio przeglądałem albumy które nosiły nazwę "Mury". Uwagę moją zwrócił nieznany mi album:

Wydawnictwo: Oficyna Muzyczna NZS
Nośnik: kaseta magnetofonowa
Numer w katologu: brak danych
Data wydania: 1989

pod numerem 4 i 5 widnieją piosenki które nie były wykonywane nigdy przez trio. Czy na tej kasecie znajdują się właśnie wykonane przez trio lub jakieś inne osoby? Czy może jest to po prostu zgrana wersja tych piosenek z płyty "Carmagnole 1981"? Jeśli tak to bardzo bym prosił o udostępnienie tych nagrań.

Tak samo rzecz ma się z programem MUZEUM. Chodzi mi o kasete "Muzeum 2" na niej widnieje kilka piosenek, których nigdy nie słyszałem w wykonaniu tria (np. Obława, spotkanie w porcie).

Kolejnym albumem jest KRZYK.

Wydawnictwo: Agencja Fonograficzna ZAKRES
Nośnik: płyta analogowa
Numer w katologu: brak danych
Data wydania: brak danych
Nadesłał:
Informacje dodatkowe:

Na tejże kasecie są jeszcze trzy piosenki których nie słyszałem w wykonaniu dwójki ZŁ - JK (chyba, że to są jakieś przegrane skądś wykonania):
Cytat:Epitafium dla Wlodzimierza Wysockiego
Przybycie tytanow
Arka Noego
Strącanie Aniołów:

Wydawnictwo: IN SPE
Nośnik: kaseta magnetofonowa
Numer w katologu: Kaseta 02
Data wydania: 1985
Nadesłał: Marcin Bryłowski

Co to jest za piosenka "Requiem" ?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
W latach 80tych było całe mnóstwo podziemnych wydawnictw związanych z JK, które dość często nosiły tytuły wzięte a to z programów Jacka, a to z samych pojedynczych piosenek. Cóż, wtedy także dbano o odpowiedni marketing, w końcu na tym też ktoś tam zarabiał. A na kasetach z JK, chyba całkiem nieźle. Sam do dziś mam kilka takich 'składanek', które pod koniec lat 80tych, można było bez problemu dostać w Warszawie, pod główną bramą UW. Także, nie ma sensu się sugerować tytułami kaset i ich zawartością, gdyż najczęściej, były to, tak jak wspomniałem - składanki, z resztą nie tylko w wykonaniu JK czy Tria.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):Co to jest za piosenka "Requiem"
Jeśli Gintrowskiego to <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.poema.art.pl/site/itm_111325.html">http://www.poema.art.pl/site/itm_111325.html</a><!-- m --> , jeśli JK no to pewnie Rozbiorowe.
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
fizol napisał(a):Jeśli Gintrowskiego to <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.poema.art.pl/site/itm_111325.html">http://www.poema.art.pl/site/itm_111325.html</a><!-- m --> , jeśli JK no to pewnie Rozbiorowe.
Jeśli Gintrowskiego, to ... Sieniawskiego, a jeśli JK, to dziesięć lat przed jego powstaniem.
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Odpowiedz
bryce napisał(a):Jeśli Gintrowskiego, to ... Sieniawskiego
No tak ale pytanie było o piosenkę Smile
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
Dla mnie może być nawet Czarmińskiej. Konkrety proszę : Smile)
[/size]
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):Dla mnie może być nawet Czarmińskiej. Konkrety proszę : Smile)
O jakie konkrety chodzi? Wydaje mi się, że sporo wyjaśnił Kuba, że te kasety podziemne to bardziej składanki niż programy. A "Requiem " nie mogło być autorstwa JK, gdyż ten napisał je w 1995. roku. Było zatem znanym z płyty "Psalmy i requiem" umuzycznionym w latach 1977-78 przez Gintrowskiego wierszem K. Sieniawskiego.
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Odpowiedz
Miałem na myśli czy ktoś ma nagrania. Oprócz Thomasa.Nevernego który na tym forum dość dawno nie był.
[/size]
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):Miałem na myśli czy ktoś ma nagrania.
Tu bardziej można rozpatrywać w kategoriach - czy ktoś nagrań nie ma. Odezwij się na priv czy na gg, może coś się da z tym zrobić ...
Odpowiedz
A tu mozna sobie wylicytowac a potem wysluchac PG spiewajacego KMS :

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.allegro.pl/item357842485_przemyslaw_gintrowski_unikat_idealna_jak_nowa.html">http://www.allegro.pl/item357842485_prz ... _nowa.html</a><!-- m -->
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz