Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lament Starca
Na pojedynek wzywa rody
ten tak bezkresny wyrok czasów,
jakby złośliwie od nas żądał
nowej opinii, myśli, wiary.

Jak srebrne nitki prószą głowy
tak kryje moda dawne dzieje,
obleka młodość niepewnością
i prawdy niegdyś z nią wiązane.

Czy o tym myśli Bóg satyryk,
malując ziemię w innym stylu?
Że jego ruch jest nam wyrocznią
a nowa sztuka, nam jest niepojęta?

Nie widzą ładu w krótszych zimach
niegdyś tak srogich i puszystych
w ekspresjonizmie widzą plamy
późnego śniegu na urwiskach.

Proszą o konkret, wyjaśnienia
dlaczego śmierć stała się piękna?
Kiedy wspomnienia w starych zdjęciach
są w smutnych twarzach, już nieżywych.

Na ścianach wiszą ich portrety
pradziadów tak dojrzałych w czasie,
z pewnością, że ich wiek ominie
odejdą tak jak tu przybyli.

Na ścianach wiszą ich portrety
a my, najstarsze pokolenia
w przeszłości uporczywie trwamy.
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):Jak srebrne nitki prószą głowy
tak kryje moda dawne dzieje
to porównanie bardzo mi się podoba.
Odpowiedz
Mnie też Smile
Ogólnie wiersz bardzo Jackowy Big Grin.

Małą zmianę bym proponowała:
"a nowa sztuka - niepojęta",
"dlaczego śmierć się stała piękna".

Dla zachowania rytmu Smile.
Odpowiedz
ej, dobre! dziękuję! Zmieniam u siebie, bo tu już nie mogę. Piwko!
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
może ann poprawi jak znajdzie chwilkę Smile
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):ej, dobre! dziękuję! Zmieniam u siebie, bo tu już nie mogę. Piwko!
Dzięki za piwko, pisz tak dalej - taki styl mi się podoba Wink
Odpowiedz
Karol napisał(a):Ogólnie wiersz bardzo Jackowy Big Grin
Tytuł z grubsza też. Nie pierwszy, zresztą. Smile
Odpowiedz
Być może wiersz jest "ojcowy", bo starałam się pisać rytmicznie Wink
Na szczęście, zbyt mało się znam na wierszach ojca, żeby go naśladować. I na pewno naśladować go nie chcę.
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):starałam się pisać rytmicznie
Widać. I dobrze to temu wierszowi zrobiło. Pozytywnie się wyróżnia i łatwiej go czytać Smile

Pozdrawiam
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):Być może wiersz jest "ojcowy", bo starałam się pisać rytmicznie Wink
To ja w następnym jeszcze poproszę oprócz rytmu rymy i będę ukontentowana Wink
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):I na pewno naśladować go nie chcę.
Dlaczego? Jeśli chodzi o twórczość, to bardzo dobry wzór.
Czyżbyś Patrycjo powątpiewała w ogromny talent swego ojca?
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Czyżbyś Patrycjo powątpiewała w ogromny talent swego ojca?
na pewno nie.
Patrycja chce znaleźć własną drogę.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Dlaczego? Jeśli chodzi o twórczość, to bardzo dobry wzór.
Czyżbyś Patrycjo powątpiewała w ogromny talent swego ojca?
Kuba, czepiasz się.
Pomiędzy "uważaniem za wzór", "niechęcią do naśladowania" i "powątpiewaniem w talent" jest tak wielka przepaść, że Twoja uwaga nie ma uzasadnienia.
Odpowiedz
Karol napisał(a):Pomiędzy "uważaniem za wzór", "niechęcią do naśladowania" i "powątpiewaniem w talent" jest tak wielka przepaść, że Twoja uwaga nie ma uzasadnienia.
Piwo za mądrą wypowiedź. Za pewne kolejne dostaniesz od Kuby i jego przyjaciół Wink
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Piwo za mądrą wypowiedź. Za pewne kolejne dostaniesz od Kuby i jego przyjaciół Wink

Czekam, mam ostatnio niedosyt forumowego browaru Wink
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):
Karol napisał(a):Pomiędzy "uważaniem za wzór", "niechęcią do naśladowania" i "powątpiewaniem w talent" jest tak wielka przepaść, że Twoja uwaga nie ma uzasadnienia.
Piwo za mądrą wypowiedź.
I jakże szeroko uzasadnioną. Big Grin

[ Dodano: 29 Styczeń 2008, 13:19 ]
jodynka napisał(a):
Kuba Mędrzycki napisał(a):Czyżbyś Patrycjo powątpiewała w ogromny talent swego ojca?
na pewno nie.
A dlaczego nie? To przecież wcale nie musi być tak oczywiste.
jodynka napisał(a):Patrycja chce znaleźć własną drogę.
I jak jej idzie?
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):A dlaczego nie? To przecież wcale nie musi być tak oczywiste.
widzisz, jak się zdaje, Patrycja już niejeden raz mówiła o tym, że twórczość jej ojca jest dla niej ważna i pouczająca, że ją odkrywa tu, w Polsce, krok po kroku. Ot, choćby w filmie Załuskiego, czy w wywiadzie dla Polityki.
Kuba Mędrzycki napisał(a):I jak jej idzie?
nie mnie to oceniać. Ale ten wiersz całkiem mi się podoba.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):A dlaczego nie? To przecież wcale nie musi być tak oczywiste.
Dobra, Jakub,ulżyj sobie chłopaku i daj już tego linka do "Charakterów".
Poczytamy i my. Wink
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
jodynka napisał(a):
Kuba Mędrzycki napisał(a):I jak jej idzie?
nie mnie to oceniać.
Może i nie, ale nie przeszkadza Ci to odpowiadać za Patrycję. Smile
Paweł Konopacki napisał(a):daj już tego linka do "Charakterów".
Poczytamy i my.
Cóż, zatem nie dam sie prosić. Ale nie wiem, czy to akurat najmilsza lektura dla Ciebie, Pawle.
Oto artykuł, o którym byłeś łaskaw wspomnieć.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Oto artykuł, o którym byłeś łaskaw wspomnieć.
Nooo! I nie można było tak od razu? :rotfl:
Swoją drogą, Jakubie, rozważ, czy nie warto by było, abyś link do tego artykułu umieścił w swoim profilu? Wówczas dostęp do tekstu lub cytatów z niego nie byłby tak skandalicznie ograniczony ramami ledwie kilku wątków na Forum.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ale nie wiem, czy to akurat najmilsza lektura dla Ciebie, Pawle.
Doceniam Twoją wrażliwość i troskę o moje dobre samopoczucie.
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Wówczas dostęp do tekstu lub cytatów z niego nie byłby tak skandalicznie ograniczony ramami ledwie kilku wątków na Forum.
Spokojnie, co jakiś czas zgłaszają się do mnie osoby proszące o przesłanie tegoż artykułu.
Paweł Konopacki napisał(a):Swoją drogą, Jakubie, rozważ, czy nie warto by było, abyś link do tego artykułu umieścił w swoim profilu?
Rozważę. Smile
Paweł Konopacki napisał(a):Doceniam Twoją wrażliwość i troskę o moje dobre samopoczucie.
Dziękuję. Zawsze mogłeś i nadal możesz na nią liczyć.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):nie przeszkadza Ci to odpowiadać za Patrycję. Smile
Kubuniu, ja nie odpowiadam na głupie pytania.
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Spokojnie, co jakiś czas zgłaszają się do mnie osoby proszące o przesłanie tegoż artykułu.
Kubusiu, a na Osiołka też dałeś? Big Grin
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):Na ścianach wiszą ich portrety
a my, najstarsze pokolenia
w przeszłości uporczywie trwamy.
Piekne Smile

Rozgłos i sława przemija tak marnie
Jak tuman pyłu, którym wicher kręci...
Choć nagle cały widnokrąg ogarnie,
Znikając z oczu, znika i z pamięci.
[size=75][b][i]"Dla pewnych durniów, nafaszerowanych tanim materializmem, metafizyka jest czymś nudnym i suchym, i dowolnym!" SIW[/i][/b][/size]
Odpowiedz
Kuba, jakby nie było, ocena czyichś poszukiwań własnej drogi a wypowiadanie się za kogoś to jednak dwie różne kwestie i jedna drugiej nie wyklucza.
Moja ocena jest sprawą subiektywną,
a odpowiadanie za Pacię wiąże się z tym, że mam na dany temat jakąś tam wiedzę.

Inna sprawa, czy odpowidanie za kogoś na pytanie jest eleganckie, czy nie. Ale nie tego dotyczy Twój zarzut do mnie.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Kuba, jakby nie było, ocena czyichś poszukiwań własnej drogi a wypowiadanie się za kogoś to jednak dwie różne kwestie i jedna drugiej nie wyklucza.
Moja ocena jest sprawą subiektywną,
a odpowiadanie za Pacię wiąże się z tym, że mam na dany temat jakąś tam wiedzę.
Jodynko, to bardzo miłe z Twojej strony, bardzo, że tak powiem, w porządku, że masz odwagę wyrazić własne zdanie przychylne Patrycji. Publicznie robi to niewielu. Jak ktoś ma coś miłego do Patrycji to pisze na priv.
Jodnyko, moim zdaniem wysilasz się na marne. Kuba przecież nie jest zainteresowany jakąkolwiek dyskusją na argumenty. Kuba nie jest ciekawy czyjegoś zdania. W jego zaczepkach o nic innego nie chodzi, jak tylko o to, aby jeszcze jeden raz (który to już z kolei? Dziesiąty? Piętnasty? Dwudziesty?) Patrycji przywalić. Wszystko pod pretekstem ogólnodostępnej publikacji w ogólnopolskim czasopiśmie, którą - z racji medialnego charakteru - można cytować do woli i przy każdej możliwej okazji.
Przecież Kuba na nic innego nie czekał, jak tylko na to, aby w końcu wrócić do "Charakterów" i dostać za to wirtualne piwo od Lutra.
Moim zdaniem, Jodynko, podejmujesz wysiłek szlachetny, ale nikomu do niczego nie potrzebny. A pierwszym, który ma głęboko w nosie Twoją chęć zachowania powagi dyskusji, jest Kuba właśnie.
Moim zdaniem, przedmiotem dużo ciekawszej dyskusji byłyby motywacje Jakuba, dla których z obsesyjnym wręcz fanatyzmem czepia się Patrycji publicznie, oraz prowadzi wielostronną korespondencję na jej temat (także ze mną i z samą Patrycją). Ponieważ jednak jest to forum publiczne, tyle razy już przeorane rozmaitymi awanturami, dajmy sobie spokój i nie wnikajmy w ciemne zakamarki Mędrzyckiej duszy.
Ciszej nad tą trumną.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):odpowiadanie za Pacię wiąże się z tym, że mam na dany temat jakąś tam wiedzę
No, ale jaką? Opartą na forumowych pierdzeniach?

[ Dodano: 30 Styczeń 2008, 17:57 ]
Paweł Konopacki napisał(a):Jodynko, to bardzo miłe z Twojej strony, bardzo, że tak powiem, w porządku, że masz odwagę wyrazić własne zdanie przychylne Patrycji.
Coś Ci się 'misiaczku puszysty'. jednak pokręciło. Zdań przychylnych i innych podlizywań, nie brakuje. Powiedziałbym, że raczej niewielu jest odważnych, którzy mają jednak zdanie odwrotne. Kiedyś artykułowanie takowego, najczęściej kończyło się ostrzeżeniem. Teraz pod tym względem jest na szczęście, trochę lepiej.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):No, ale jaką? Opartą na forumowych pierdzeniach?
jodynka ciut wcześniej napisał(a):widzisz, jak się zdaje, Patrycja już niejeden raz mówiła o tym, że twórczość jej ojca jest dla niej ważna i pouczająca, że ją odkrywa tu, w Polsce, krok po kroku. Ot, choćby w filmie Załuskiego, czy w wywiadzie dla Polityki.
dziesieć liter
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Coś Ci się 'misiaczku puszysty'. jednak pokręciło. Zdań przychylnych i innych podlizywań, nie brakuje. Powiedziałbym, że raczej niewielu jest odważnych, którzy mają jednak zdanie odwrotne. Kiedyś artykułowanie takowego, najczęściej kończyło się ostrzeżeniem. Teraz pod tym względem jest na szczęście, trochę lepiej.
Ja myślę, Jakubie, że w tej chwili mniejsza o to, czy mi się pokręciło, czy mi się nie pokręciło. Najważniejsze, że co do jednego nie mamy wątpliwości: o żadną odpowiedź Ci nie chodzi, o żadną dyskusję, o rozwianie jakichkolwiek wątpliwości.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Powiedziałbym, że raczej niewielu jest odważnych, którzy mają jednak zdanie odwrotne
Kubo, piszesz, ze 'zdanie odwrotne' wymaga odwagi? A czemu? Ze strachu przed kim? Pawlem?(no, bron posiada, wic moze trzeba sie Go bac :rotfl: Pacia? Jaki cel mialoby jak piszesz 'podlizywanie sie'? Zdobycie przychylnosci Pawla i Paci? Po co? Zastanow sie. Wyrazenie wlasnego zdania niewielkiej odwagi wymaga. Wracanie przez Ciebie z maniackim uporem to tego samego tematu uwazasz za odwage? Bo jestes jednym z niewielu? Przy okazji obrazasz nic nikomu nie winne osoby piszac o
Kuba Mędrzycki napisał(a):forumowych pierdzeniach?
A jednak na tym forum jestes, jednak te jak to napisales 'pierdzenia ' czytasz, jednak alternatywne forum to za malo dla Ciebie - bo tam sie pieknie zgadzaliscie. Tyle, ze od tej zgody 'padlo'.

BTW. Elzbieta na tamtym forum to nie ja. Raz je poczytalam i mam swoje zdanie.I mam 'odwage 'miec inne zdanie niz Ty - jesli to odwaga nazywasz.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz