Liczba postów: 287
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.forum.nacjonalista.pl/viewtopic.php?t=1121&postdays=0&postorder=asc&start=0">http://www.forum.nacjonalista.pl/viewto ... sc&start=0</a><!-- m -->
"Swoje za sobą mam i macie wy za swoje!"
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
"Katyń" np. bardzo wspaniała piosenka.
Bałem się, że będzie gorzej. :rotfl:
Liczba postów: 1,171
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Cytat:hmmm wiem jedynie że jest to artysta uwielbiany przez liberalistyczny motłoch
Od razu sie lepiej czuję, jak nacjonalista tak o mnie myśli
[ Dodano: 23 Styczeń 2008, 20:31 ]
Cytat:Ale Kaczmarski marny był
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Liczba postów: 287
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Niesamowite..."naziści" żyda słuchają
"Swoje za sobą mam i macie wy za swoje!"
Reputacja:
0
Cytat:Osobiście owlę Leszka Czajkowskiego...
dziesiec liter
[ Dodano: 23 Styczeń 2008, 20:37 ]
Cytat:Jeden z najprzyzwoitszych Żydów w polskiej historii.
rewelacja :rotfl:
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Cytat:Jeden z najprzyzwoitszych Żydów w polskiej historii.
Mocne w ustach nacjonalisty...
[size=85][color=#008040][i]a może życie jest do rzeczy?[/i][/color][/size]
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Mnie najbardziej martwi,że tyle osób tam jest z Wrocławia...
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Bałem się, że będzie gorzej. ja tez
A tymczasem
Małgosia napisał(a):Niesamowite..."naziści" żyda słuchają i pisza 'Kaczmarski bezsprzecznie był osobowością jako muzyk i autor tekstów.'
e
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Liczba postów: 37
Reputacja:
0
Alek napisał(a):Mnie najbardziej martwi,że tyle osób tam jest z Wrocławia... Ale nie wszyscy:
Cytat:Skąd: Sarmatia
:
[size=85][color=#008040][i]a może życie jest do rzeczy?[/i][/color][/size]
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
To Hitlerowców dzieci są...
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Generalnie wypowiadają się o nim pozytywnie, choć politycznie angażował się raczej po przeciwnej stronie.
Liczba postów: 71
Reputacja:
0
Cytat:To chyba żydzisko było i demoliberał.
To też było mocne
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lastfm.pl/user/KatAAk/">http://www.lastfm.pl/user/KatAAk/</a><!-- m -->
''Wieczór i noc
Następny krok
A potem znowu świt
Cudem nastaje dzień''-Tomasz Budzyński
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
KatAAk napisał(a):To też było mocne A czego po nich mozna sie spodziewac? I tak mnie zdziwilo, ze czesc slucha i lubi Jacka. Myslalam, ze bedzie totalna nagonka.
e
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Liczba postów: 1,334
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):I tak mnie zdziwilo, ze czesc slucha i lubi Jacka. Myslalam, ze bedzie totalna nagonka. szczerze to też tam zaglądnęłam z takim nastawieniem. Tak źle jednak nie było
Ale żeby mnie tak podsumować?
Cytat:hmmm wiem jedynie że jest to artysta uwielbiany przez liberalistyczny motłoch
I za co? :
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
nie wiesz? przecież jesteśmy sektą i motłochem :rotfl:
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):nie wiesz? przecież jesteśmy sektą i motłochem A nie to co oni
Liczba postów: 185
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Małgosia napisał(a):Niesamowite..."naziści" żyda słuchają Jeśli można, prosiłbym o rozróżnienie pojęć. Nacjonalista to nie to samo co nazista.
Nacjonalista to człowiek uważający swój naród za najwyższe dobro. Natomiast nazista to zwolennik ideologii narodowego SOCJALIZMU. Najczęściej ci pierwsi, z socjalizmem nie chcą mieć nic wspólnego.
Kiedyś byłem [size=134][color=red][b]TJD[/b][/color][/size]
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Cytat:lecz zrobili z niego tak jak mówicie barda...
Cytat:używał dosyć daleko zakamuflowanych alegorii - jak na przykład w Przejściu Polaków przez morze czerwone
Nie mogę... :rotfl:
Cytat:Oprócz wspaniałych piosenek lubił też ponarzekać na "polski antysemityzm" w australijskiej prasie, o czym wspominała często tamtejsza Polonia.Zamiast natychmiastowego zachwycania się kimś, niech niektóre osoby dogłębniej przeanalizują co kto robił,kiedy i dla kogo.
To już jest chyba bardziej przykre niż śmieszne.
[ Dodano: 24 Styczeń 2008, 12:43 ]
Alek napisał(a):Mnie najbardziej martwi,że tyle osób tam jest z Wrocławia... To swiadczy o tym, że WSJK skutecznie popularyzuje JK w całym mieście i różnych kręgach
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):Cytat:Oprócz wspaniałych piosenek lubił też ponarzekać na "polski antysemityzm" w australijskiej prasie, o czym wspominała często tamtejsza Polonia.Zamiast natychmiastowego zachwycania się kimś, niech niektóre osoby dogłębniej przeanalizują co kto robił,kiedy i dla kogo.
To już jest chyba bardziej przykre niż śmieszne. Właśnie wcale nieśmieszne. Oto jak Łysiakowe chrzany idą w świat...
Ciekawe że wymyślone bujdy mają największe wzięcie, a do Kaczmara lgną jak muchy do lepu.
Liczba postów: 123
Reputacja:
0
Cytat:A i do traktowania go jako barda odnosił się utwór Ja .
Albo ja jestem do końca głupia, albo nie o to chodzi w tej piosence :o .
"Opatrzności wyroki, jak po deszczu - rynna:
Kto jeno w niebo patrzy - tego i zamoczy."
Reputacja:
1
Osobiście byłbym bardzo ostrożny przy takich deklaracjach
Liczba postów: 1,706
Reputacja:
0
basik, a o co chodzi w piosence "Ja"?
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Tomasz Dzioch napisał(a):Nacjonalista to człowiek uważający swój naród za najwyższe dobro. O tak, masz racje. O to dbają najbardziej ! Oto przykład: <!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.onet.pl/1679436,12,item.html">http://wiadomosci.onet.pl/1679436,12,item.html</a><!-- m -->
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Liczba postów: 123
Reputacja:
0
Alek napisał(a):Osobiście byłbym bardzo ostrożny przy takich deklaracjach Ja się liczyłam z tym, że może wyjść na to, że jestem do końca głupia .
Zbigniew napisał(a):o co chodzi w piosence "Ja"? Wiesz, konkretnej hipotezy interpretacyjnej jeszcze nie mam. Nie wydawało mi się jednak, żeby Kaczmarski jakoś mocno utożsamiał się z podmiotem lirycznym.
"Opatrzności wyroki, jak po deszczu - rynna:
Kto jeno w niebo patrzy - tego i zamoczy."
Reputacja:
1
basik napisał(a):Ja się liczyłam z tym, że może wyjść na to, że jestem do końca głupia Bardzo mądrze, moim zdaniem! Z tym to trzeba zawsze się liczyć!
Reputacja:
0
basik napisał(a):konkretnej hipotezy interpretacyjnej jeszcze nie mam. Hmmm... :
J.K. napisał(a):...jest to tragiczna deklaracja bezradnej indywidualności a nie pieśń o osobliwej urodzie Przemka. A co myślisz po takiej wypowiedzi Jacka? (mi się wydaje, że można powiedzieć, iż w utworze "Ja" mamy do czynienia z pewnego rodzaju komentarzem odnośnie etykiety "barda". Pośrednio oczywiście, poprzez treść, pogląd jaki ta piosenka przekazuje. Wg mnie oczywiście)
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Moim zdaniem ona jest o każdej bezradnej indywidualnosci, a nie tylko o bardzie.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):nie tylko o bardzie Ale też? Więc niejako jest w tej piosence przedstawiona postawa JK wobec etykiety barda solidarności ? Oczywiście Kaczmarskiemu nawet przez myśl pewnie nie przeszło, żeby przedstawić w tej piosence swój stosunek do jego "bardostwa", nie o to mi chodzi .
[ Dodano: 26 Styczeń 2008, 21:32 ]
Ale robimy niepotrzebny OT...
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Zbigniew napisał(a):Ale też? Więc niejako jest w tej piosence przedstawiona postawa JK wobec etykiety barda solidarności ? Znając twórczość i poglądy JK można potwierdzić Twoją tezę. Jednak wyciąganie konkretnych wniosków na temat poglądów autora (na przykład politycznych) na podstawie cytatów to działanie niebezpieczne. W ten sposób można na przykład dowodzić, że JK był człowiekiem wierzącym, bo napisał: "O krok ob Boga - zaprzeczają wierze". Można też snuć rozważania, jakie to partie polityczne popierał autor "Wyschniętych strumieni"...
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Można też snuć rozważania, jakie to partie polityczne popierał autor "Wyschniętych strumieni"... Tu akurat snuć rozważań zuepłnie nie trzeba. To, ze jedną piosenkę zadedykował Uacynii Pr nie zmienia faktu, ze czynem i słowem popierał inną UP - Unię Powolności.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
|