Liczba postów: 16
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam,
po wielu perypetiach dotarłem do tego momentu gdy zdaje się maturę (sukces prawda?;d). Od dzieciństwa interesuję się twórczością Jacka Kaczmarskiego więc postanowiłem wykorzystać prezentacje maturalną do pogłębienia wiedzy.
Tematem jaki wybrałem jest:
"Różne sposoby ujęcia rzeczywistości społeczno politycznej w twórczości Jacka Kaczmarskiego"
Przyznam się, że niezbyt wiem od czego zacząć. Nie mam pomysłu na kompozycje prezentacji,
i tu prośba do was o rzucenie jakiś pomysłów. wtedy ja będę mógł poczytać, popracować i gdy ukształtuje wizje to oczywiście zamieszczę tutaj byście mogli powiedzieć co sądzicie.
oczywiście nie chce byście odwalili prezentacje za mnie- proszę jedynie o nakierowanie na odpowiednią drogę
pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Stary, to proste. Mówisz coś na wstępie o Kaczmarskim, później o jakiejś ironii i innych takich, na końcu jakieś wnioski... i to wszystko.
ps Bywałeś na pewnym forum pirotechnicznym?
Reputacja:
0
a jakie wiersze najlepiej poruszyć by nie wyszło tego za dużo- tego się właśnie najbardziej boje że jak się zapędzę to i godzina nie starczy :|
forum.pirotechnika.one.pl ? od ładnych paru lat tam jestem - na kilku innych też
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
elthorn napisał(a):od ładnych paru lat tam jestem A, to dobrze mi sie skojarzyło
Co do pracy - naprawdę, wybierz utwory które Ci najlepiej podchodzą, 3-4 wystarczy. I naucz się środków stylistycznych jakich Kaczmarski użwał, zapewne o to zapytają.
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Zwróciłabym np. uwagę na ukazanie rzeczyiwstości "pod przykrywką" np. historyczną (można wymyślic więcej sposobów ukazania metaforycznego) i skontrastowała z opisem dosłownym. Ale to taka moja koncepcja (bo jakąś trzeba mieć ) ).
"Opatrzności wyroki, jak po deszczu - rynna:
Kto jeno w niebo patrzy - tego i zamoczy."
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
basik napisał(a):ukazanie rzeczyiwstości "pod przykrywką" np. historyczną Też bym szedł w tym kierunku. Szczególnie, że Kaczmarski pisząc o historii porusza niezliczoną ilość tematów i w różne sposoby ujmuje rzeczywistość, jak masz w temacie, co wg mnie urządza Cię w znaczący sposób. Masz duże pole do popisu, chociaż wiem, że tak naprawdę nie jest łatwo, przecież sam przeżywam to samo ;p.
Nalej ojcu - gardło spłucz
ucz się ma Polaka - ucz
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Ale nie należy zapominać np o Świadectwie , gdzie opisany jest stan faktyczny stanu wojennego.
Plus Leonardo i Mach
Reputacja:
0
tak sobie myślę, że świadectwo bardzo pasuje jako przykład dosłownego ukazania sytuacji tak jak ją widzieli ludzie,
co sadzicie by użyć "Rejtan czyli portret ambasadora" jako sposób ukazania rzeczywistości niechcianej i tuszowanej przez władze rosyjskie ?
jakie inne utwory warto użyć?
Reputacja:
0
Dzięki za pomoc, wyszło mi całkiem nieźle.
Dla osób które chciały by robić podobny temat takie małe ostrzeżenie, warto go zawęzić, bo jest baaaardzo szeroki. Ciężko wyrobić się w czasie.
Jeżeli kogoś przypadkiem interesuje to wrzucam moją bibliografie i konspekt,
pozdrawiam
Cytat:I Literatura Podmiotu
Powrót sentymentalnej Panny „S”, Robinson Cruzoe, Wojna postu z karnawałem, Przejście Polaków przez Morze Czerwone[W:] Kaczmarski Jacek, A śpiewak także był sam, Oficyna Wydawnicza Volumen , Warszawa 1998.
Redakcja pod nadzorem O. Augustyna Jankowskiego OSB, Pismo święte Starego i Nowego Testamentu, Wydawnictwo Pallottinum, Poznań- Warszawa 1971, Księga Wyjścia 14, 10-31
Defoe Daniel, Robinson Cruzoe, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 2002,
s. 94-98; 270-272
Bruegel Paweł, Wojna karnawału z postem [W:] Bianco David, Klasycy sztuki Bruegel, wydawnictwo HPS Rzeczpospolita 2006, s. 46-47
II Literatura przedmiotu:
Cieński M., Oświecenie, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 1999, s. 36-37
Świderkówna Anna, Rozmowy o Biblii, Wydawnictwo PWN 2004. s.91-95
Bianco David, Klasycy sztuki Bruegel, Wydawnictwo HPS Rzeczpospolita 2006, s. 44-49
Klimowicz Mieczysław, Oświecenie, Wydawnictwo Naukowe PWN 2002, s 18-22
III Ramowy plan wypowiedzi
1. Twórczość Jacka Kaczmarskiego jako spojrzenie na społeczno polityczną rzeczywistość. Krytyka przywar ludzkich.
2. Argumenty:
- Rzeczywistość lat 80 tych, a film Andrzeja Wajdy. Obraz ukazany w wierszu Świadectwo
-Walka o demokrację porównana do Biblijnej Ziemi Obiecanej
-Różne zachowania społeczne. Porównanie Wojny postu z karnawałem i obrazu Pietera Bruegela (starszego) pt. Wojna karnawału z postem
-Samotność człowieka współczesnego i oświeceniowy homo viator
-Poetyka i tworzywo języka Kaczmarskiego w tekście Powrót sentymentalnej Panny „S”
(odniesienie do piosenki Jana Krzysztofa Kellusa pt. Sentymentalna panna S )
3. Wnioski
Teksty Jacka Kaczmarskiego są odzwierciedleniem współczesnej rzeczywistości. Twórczość poety nawiązuje do różnych tekstów kultury, co pokazuje, że problemy które dotyczą współczesnej Polski i świata były obecne w poprzednich epokach.
|