01-13-2008, 03:11 PM
Czy wykasowane posty są odliczane autorom?
O usuwaniu postów, regulaminie i i prawie autorskim
|
01-13-2008, 03:11 PM
Czy wykasowane posty są odliczane autorom?
01-13-2008, 03:16 PM
Karol napisał(a):Czy wykasowane posty są odliczane autorom?Niestety nie. Ale mamy zamiar wprowadzić oficjalnie do regulaminu zasadę, że raz opublikowany post przestaje już być własnością autora w tym sensie, że nie będzie mógł zostać skasowany/istotnie zmieniony (j.w.) Pozdrawiam Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
01-13-2008, 03:45 PM
i słusznie.
01-13-2008, 04:04 PM
bryce napisał(a):Taki piękny wątek, a stracił sens przez dziecinne kasowanie swoich postów.Zgadzam się - szkoda. Jednak zastanawiam się... Zeratul napisał(a):zasadę, że raz opublikowany post przestaje już być własnością autorajak ma się powyższe stwierdzenie do kwestii osobistych (niezbywalnych) praw autorskich?
01-13-2008, 05:06 PM
Autor będzie zachowywał pełne prawa autorskie, jednakże akt publikacji każdego postu na forum będzie oznaczał wyrażenie zgody przez autora na bezterminowe publikowanie tego postu na forum.
01-13-2008, 05:12 PM
Ok. Ale prawo nie działa wstecz. Czyli zasada wyrażona przez Ciebie powinna dotyczyć postów wysłanych po wprowadzeniu tego nowego przepisu. Innymi słowy - posty napisane wcześniej powinny być modyfikowalne bezterminowo.
01-13-2008, 05:13 PM
Pytanie z mojej strony brzmi "po chuj je usuwałeś" ??
p.s. Przepraszam za wulgaryzm. Pani na dworcu dziś powiedziała do mnie oraz współtowarzyszy z poczekalni, że "do Waszych twarzy nie pasują takie słowa". Cóż może i tak.
01-13-2008, 05:16 PM
Masz sześćdziesiąt minu na usunięcie tego przekleśntwa. Może administratorzy nie zauważą, i nie będzie ostrzeżenia
01-13-2008, 06:34 PM
dauri napisał(a):Autor będzie zachowywał pełne prawa autorskie, jednakże akt publikacji każdego postu na forum będzie oznaczał wyrażenie zgody przez autora na bezterminowe publikowanie tego postu na forum.Ja u siebie mam taki zapis: " [...]4. Istotą działania for internetowych jest publiczne przekazywanie informacji i opinii, dostępnych dla wszystkich internautów na czas nie krótszy niż czas funkcjonowania forum. Wypowiedzi te mogą być także archiwizowane przez właściciela forum oraz umieszczane w innych projektach internetowych, będących kontynuacją danego forum lub formą zbliżoną do niego tematycznie. Użytkownicy, dołączając swoje wypowiedzi, są świadomi przekazania praw do ich ogólnej dostępności. 5. Forum, jako integralna część portalu [...], jest własnością osoby widniejącej w zapisie dotyczącym praw autorskich (Nota prawna). Wszelkie niedozwolone pisemnie ingerencje w strukturę forum, szczególnie zaś próba niszczenia jakiejkolwiek części jego zasobów, są naruszeniem prawa. [...]". Dalekie to od ideału, ale się sprawdza. Zapis wprowadzony po aferze, kiedy dziewoja, wykasowawszy swoje posty, zlikwidowała ładny kawał forum (usunięcie jej postów jako pierwszych powodowało usunięcie całych tematów, które trzeba było potem odzyskiwać).
01-13-2008, 08:15 PM
dauri napisał(a):akt publikacji każdego postu na forum będzie oznaczał wyrażenie zgody przez autora na bezterminowe publikowanie tego postu na forum.Ja się na tym nie znam, ale czy wobec niezbywalności osobistych praw autorskich taki zapis jest legalny? Pewne umowy nawet gdy są podpisane dobrowolnie przecież bywają nieważne.
A strażak także był Sam
01-13-2008, 08:24 PM
piotrek napisał(a):A co to ma wspólnego z prawami osobistymi?dauri napisał(a):akt publikacji każdego postu na forum będzie oznaczał wyrażenie zgody przez autora na bezterminowe publikowanie tego postu na forum.Ja się na tym nie znam, ale czy wobec niezbywalności osobistych praw autorskich taki zapis jest legalny? Pewne umowy nawet gdy są podpisane dobrowolnie przecież bywają nieważne. Publikacja postu dotyczy raczej osobistych praw majątkowych, a te są jak najbardziej zbywalne... Osobiste prawa autorskie zostałyby naruszone w wypadku "zmiany" autora posta lub jego treści przez administratorów (przy czym przez "zmianę treści" rozumiem tu np. dopisanie/usunięcie kawałka posta, nie zaś np. jego przywrócenie do postaci pierwotnej, gdy wcześniej został już opublikowany=rozpowszechniony) Pozdrawiam Zeratul
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
01-13-2008, 08:43 PM
Zeratul napisał(a):przez "zmianę treści" rozumiem tu np. dopisanie/usunięcie kawałka posta, nie zaś np. jego przywrócenie do postaci pierwotnej, gdy wcześniej został już opublikowany=rozpowszechniony)A czy ta wykładnia jest obowiązująca? O prawie autorskim wiem mało, a to, co słyszałem od prawników niezbyt sprawę rozjaśniało (precedensy, uznaniowość itd.). Tzn. rozumiem, że można zacytować całą treść czyjegoś posta i będzie to nowy utwór nowego twórcy posiadającego własne prawa autorskie. Można też stworzyć utwór o treści "Z tego, co pamiętam, to X napisał...". Ale czy w przypadku, gdy nikt nie zdąży zacytować, odtwarzanie treści z bekapu nie jest pogwałceniem prawa autora wpisu do zrobienia z nim, co mu się podoba?
A strażak także był Sam
01-13-2008, 08:51 PM
Ale przecież admini mają te posty jakoś zarchiwizowane. Powinni je przywrócić. Co kogo obchodzi, co uznał autor w kilka lat po publikacji? Czyli każdy mając w dorobku 700 postów i je w sporej części kasując ma prawo tym samym rozbijać cały porządek forum?
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
01-13-2008, 08:59 PM
Karol napisał(a):Ja u siebie mam taki zapis:Czy możesz podać źródło? Ustawa jakaś? Nie chciałbym polemizować z prawem, ale mam tu następujące zdanie: Karol napisał(a):Wypowiedzi te mogą być także archiwizowane przez właściciela forumTak, ale wyłącznie dla celów bezpieczeństwa. Karol napisał(a):oraz umieszczane w innych projektach internetowych, będących kontynuacją danego forumTak, jeżeli właściciel forum będącego kontynuacją pozostaje ten sam. Karol napisał(a):lub formą zbliżoną do niego tematycznie.Nie. Karol napisał(a):Użytkownicy, dołączając swoje wypowiedzi, są świadomi przekazania praw do ich ogólnej dostępności.Nie. Myślę, że są świadomi przekazania WYPOWIEDZI do ogólnej dostępności, a nie przekazania PRAW. Na przykład, jeżeli ktoś opublikuje na forum swój utwór (np piosenkę) nie powinno to nikomu dawać prawa do jego dalszego przetwarzania, np. wydania w książce, nagrania na płycie, opracowywania itp. Karol napisał(a):Forum, jako integralna część portalu [...], jest własnością osoby widniejącej w zapisie dotyczącym praw autorskich (Nota prawna).Nie rozumiem. Czy to oznacza, że właściciel forum miałby posiadać pełnię praw majątkowych do wpisów na forum? Jeżeli tak, to po co w poprzednim punkcie jest ograniczenie do "umieszczania w innych projektach internetowych, będących kontynuacją danego forum lub formą zbliżoną do niego tematycznie"?
01-13-2008, 09:03 PM
piotrek napisał(a):A czy ta wykładnia jest obowiązująca?Z tego, co ja wiem o prawach autorskich - tak. Nie mam teraz niestety czasu na mozolne sprawdzanie w notatkach, ale najpóźniej po sesji mogę to sprawdzić dokładnie, jeśli Ci zależy... piotrek napisał(a):Tzn. rozumiem, że można zacytować całą treść czyjegoś posta i będzie to nowy utwór nowego twórcy posiadającego własne prawa autorskie.Z zachowaniem informacji o oryginalnym autorze i jego praw majątkowych - tak. (pewne rodzaje krótkich informacji przy cytowaniu nie wymuszają konieczności przestrzegania praw majątkowych, ale posty do nich nie należą) piotrek napisał(a):Ale czy w przypadku, gdy nikt nie zdąży zacytować, odtwarzanie treści z bekapu nie jest pogwałceniem prawa autora wpisu do zrobienia z nim, co mu się podoba?Nie. Autor ma prawo zrobić "co mu się podoba" przed publikacją posta (prawo do decydowania o miejscu, sposobie, zakresie rozpowszechnienia) natomiast po jego publikacji post uznaje się za "rozpowszechniony", przez co admini mają prawo udostępniać go nadal nawet pomimo "zmiany zdania" twórcy (o ile zachowane są jego prawa osobiste - zaznaczone autorstwo i majątkowe - w przypadku forum nie ma to znaczenia, gdyż użytkownicy zrzekają się tych praw w stosunku do postów (przynajmniej w zakresie nieodpłatnej publikacji), przy stosownym zapisie w regulaminie - u nas zawsze pozostaje punkt 3.8 ) Pozdrawiam Zeratul
01-13-2008, 10:13 PM
Ludzie, bez przesady. Co z głupimi literówkami, które się zauważy czytając dopiero swoją wiadomość w czyimś cytacie, na drugi dzień, etc.? Bez przesady.
Poza tym, ostatnio usunięty został mój post o treści "O kurwa", no sorry, można mi ten post usunąć, a ja po czasie i zmianie myślenia nie mogę go edytować na "Niech cię gęś kopnie" ? Dałbym raczej wgląd wszystkim do histori edycji posta. To chyba nie powinno być jakąś tajemnicą? (btw. wpisując kurwa w wyszukiwarkę znalazło mi 90 wyników )
01-13-2008, 10:20 PM
Zbigniew napisał(a):Poza tym, ostatnio usunięty został mój post o treści "O kurwa",Bo tam dziesięciu liter nie było! Zawsze dopisz coś jeszcze! :rotfl:
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
01-14-2008, 11:23 AM
gosiafar napisał(a):Bo tam dziesięciu liter nie było! Zawsze dopisz coś jeszcze!np. dopisz "mać"
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
01-14-2008, 10:25 PM
dauri napisał(a):Czy możesz podać źródło? Ustawa jakaś?Ustawy nie mam - nie widziałam jednoznacznego zakazu takiego zapisu ani nakazu formułowania takiej a nie innej jego formy, jeśli więc dysponujesz wykładnią - podrzuć, proszę, chętnie poczytam. Niejako sugerowałam się wyrokiem sądu, kiedy orzeczono, że właściciel forum odpowiada za treść postów, bo są one częścią czegoś, czego on jest właścicielem . Poza tym forum jest jak np. mur, by pozostać w stylistyce - jeśli mi do muru, którym ogradzam działkę, przynosisz cegiełkę, to nie możesz za czas jakiś oczekiwać, że Ci ją oddam. Czy prawo wypowiada się konkretnie na ten temat? dauri napisał(a):No chyba nie tylko?Karol napisał(a):Wypowiedzi te mogą być także archiwizowane przez właściciela forumTak, ale wyłącznie dla celów bezpieczeństwa. dauri napisał(a):Tak, jeżeli właściciel forum będącego kontynuacją pozostaje ten sam.Nie zgadzam się. Jeśli podpiszesz umowę ze Znakiem na 5 lat, a po 3 Znak zostaje sprzedany, to Twoja umowa nie wygasa. Mylę się? dauri napisał(a):Nie. Myślę, że są świadomi przekazania WYPOWIEDZI do ogólnej dostępności, a nie przekazania PRAW. Na przykład, jeżeli ktoś opublikuje na forum swój utwór (np piosenkę) nie powinno to nikomu dawać prawa do jego dalszego przetwarzania, np. wydania w książce, nagrania na płycie, opracowywania itp.Ej, nie o to chodziło: przekazanie PRAWA DO DOSTĘPNOŚCI, czyli do upublicznienia wypowiedzi, a nie PRAW do tekstów o charakterze twórczym. Bo tu jeszcze jest kwestia, na ile do posta jako zapisanej wypowiedzi można stosować prawo autorskie... dauri napisał(a):Nie rozumiem. Czy to oznacza, że właściciel forum miałby posiadać pełnię praw majątkowych do wpisów na forum? Jeżeli tak, to po co w poprzednim punkcie jest ograniczenie do "umieszczania w innych projektach internetowych, będących kontynuacją danego forum lub formą zbliżoną do niego tematycznie"?A teraz to chyba ja nie rozumiem?
01-15-2008, 11:33 AM
Dzięki Karol, temat jest trudny i lepiej nadawałby się do rozmowy na żywo, więc odpowiem w skrócie i dość ogólnie.
Nie mam żadnej wiedzy prawnej na temat for internetowych i nie wiem nawet, czy jakieś regulacje w tej dziedzinie istnieją. Dlatego pytałem skąd jest zapis, który zacytowałaś. A moja "wizja" jest następująca. Między właścicielem forum a użytkownikiem zachodzą następujące relacje: - właściciel forum udziela użytkownikowi prawo do korzystania z forum zgodnie z nadanym mu profilem (prawo do pisania, prawo do czytania wszystkich lub tylko wybranych działów, prawo do wykorzystywania dostępnych mu funkcjonalności skryptu (np. wyszukiwanie) itp. - użytkownik udziela właścicielowi forum prawo do publikowania jego wypowiedzi na forum. Prawo to powinno być moim zdaniem udzielone bezterminowo i bez możliwości cofnięcia. Przy czym użytkownik zachowuje pełne prawa autorskie do tych wypowiedzi, które są "utworami" w rozumieniu prawa autorskiego. Ponadto właściciel forum nie powinien publikować wypowiedzi niezgodnie z ich przeznaczeniem, np. jeżeli wpis powstał jako dostępny tylko dla pewnej kategorii użytkowników (np. zarejestrowani użytkownicy, zamknięte grupy), właściel forum nie powinien mieć prawa do publikowania wpisu dla szerszej grupy. Karol napisał(a):Nie zgadzam się. Jeśli podpiszesz umowę ze Znakiem na 5 lat, a po 3 Znak zostaje sprzedany, to Twoja umowa nie wygasa. Mylę się?Myślę, że prawo daje możliwość zawarcia umowy umożliwiającej wygaśnięcie lub niewygaśnięcie, w zależności od potrzeb. W przypadku braku konkretnyh zapisów w umowie (a także braku samej umowy) sądzę, iż omawiane zjawisko należy traktować jako "użytkowanie" (w rozumieniu art. 252-265 Kodeksu Cywilnego). Użytkownik forum daje właścicielowi forum prawo do "użytkowania" jego postów. Zgodnie z art. 254 użytkowanie jest "niezbywalne", czyli nie można go przekazać osobie trzeciej. A co na to forumowi prawnicy? Do moderatora - może by przenieść ten OT do Hyde Parku? |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|