Liczba postów: 663
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Kiedyś nikt sobie nie wyobrażał miasta nieogrodzonego fosą i murami, z zamykanymi na noc bramami. No bo jak? Napadliby, złupili, wysiekli - i po mieście. A jednak dziś miasta funkcjonują bez tych - nieodzownych kiedyś - zabezpieczeń. Dziś bowiem te zabezpieczenia są - po pierwsze - niepotrzebne, a po drugie - i tak nie zdałyby egzaminu. tak wspominamy średniowiecze wybaczcie że nie na temat ale to ładna "nieprawda" warta komentarza, bo właśnie "kiedyś" miasta miewały granice czysto symboliczne, np Nowa Warszawa była miastem bez murów, nawet zapewne bez jakiejkolwiek palisady, chociaż jej granice musiały być jakoś wyznaczone (zapewne rodzajem miedzy) i co ciekawe istniały zarówno prawnie jak i mentalnie (tj jej obywatele świetnie wiedzieli gdzie jeszcze jest ich miasto a gdzie sie zaczyna np freta czy rybaki). Miasta bez murów stanowiły zapewne większość wśród polskich miast, bo też na mury trzeba było najpierw zarobić, XV wieczne Mazowsze miało tylko 3 miasta obwarowane murami, ale byłbym skłonny sie założyć, że nie tylko w księgach tych miast pisano o kościołach czy działkach położonych extra muros. Wbrew pozorom nie my pierwsi żyjemy w świecie bez granic
pozdrawiam serdecznie
k
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Do niedawna było to nieodzowne, a dziś staje się anachronizmem - ani nie jest potrzebne ani przed niczym nie zabezpiecza. W jedym miejscu granice "znikają", gdzie indziej rosną.
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):W jedym miejscu granice "znikają", gdzie indziej rosną. Polecam dokumentalny film 'Fort Europa'.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
a jeszcze inne pytanie:
Czego tak naprawdę potrzebuje naród? Czego tak naprawdę potrzebują Polacy?
Autorytetów / przywóców?
Pomocy materialnej od państwa? Czy warunków do tego, żeby łatwiej było rozkręcać coś swojego?
Rozliczenia z przeszłością? Lustracji rządzących?
Legalizacji marihuany?
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Wtrącę swoje 4 grosze...
Robiłem ankietę na gg - pytanie brzmiało "czy jesteś patriotą" Wyszło mi
6,5 - TAK
7 - NIE
Ciekawe co to znaczy?
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
Zbigniew napisał(a):6,5 - TAK ta połówka to głos kogoś dogorywajacego czy mocno pijanego?
co znaczy?
wynik Twojej ankiety mówi mi:
-że słowo "patriotyzm" stało się tak wyświechtane, że nie kojarzy się dziś dobrze i coraz mniej młodych ludzi chce mieć z tym słowem cokolwiek wspólnego;
-że młodzi Polacy Polski... nie lubią. Nie zależy im na tym kraju i jest im wszystko jedno, jaki będzie.
a właśnie - czym dla Was jest patriotyzm?
Dla mnie:
-odpowiedzialność w ramach własnych możliwości za kraj - czyli np. uczestniczenie w wyborach. w końcu to ja decyduję
-poczucie więzi z kulturą i literaturą polską
-ale już na pytanie "czy jesteś dumna, żeś Polka" raczej bym bezwarunkowo nie odpowiedziała: "tak". Bo nie wszystko w Polakach i Polsce mi się podoba.
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):a właśnie - czym dla Was jest patriotyzm?
Dla mnie:
-odpowiedzialność w ramach własnych możliwości za kraj - czyli np. uczestniczenie w wyborach. w końcu to ja decyduję
-poczucie więzi z kulturą i literaturą polską Tak, choć rozszerzyłbym tą więź jeszcze o historię np.
jodynka napisał(a):-ale już na pytanie "czy jesteś dumna, żeś Polka" raczej bym bezwarunkowo nie odpowiedziała: "tak". Bo nie wszystko w Polakach i Polsce mi się podoba. Ja bym odpowiedział "Tak", choć również wiele rzeczy mi sie nie podoba. Jestem dumny z okresów świetności naszego kraju (wszelakie Samosierry, Kircholmy i odsiecze wiedeńskie) i uważam, że w ostatecznym bilansie wychodzimy na plus
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Właśnie mimo tego, że nie jest dobrze, że nie wszystko się podoba, ze Polska to nie raj na ziemi kochać ją - to patriotyzm.
Plus Leonardo i Mach
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):a właśnie - czym dla Was jest patriotyzm? Moje pytanie w ankiecie brzmiało "Czy jesteś patriotą? [Tak/Nie]" i tylko jedna osoba odpowiedziała "TAK". Kilka "NIE". A reszta się mnie pytała "ale co rozumiesz za słowo patriotyzm" - odpowiadałem, czy wg Twojego pojmowania patriotyzmu jesteś patriotą - czy nie. I wtedy wyłaśnie znalazło się kilka "tak".
Te 0,5 to kolesia który uparcie mówił "chyba". Się spytałem, czy mogę dać 0,5 pkt no to się zgodził.
|