Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
do posłuchania
mp3

Nagrywane było z basem, tylko żeby ten bas usłyszeć tak jak on ma brzmieć, to trzeba słuchać w słuchawkach. komputerowe głośniki mają chyba za małe pasmo, przynajmniej moje - i brzmi to wówczas jak drewniany garnek a nie jak bas. Big Grin
co o tym myślicie?

pozdrawiam
P.
Odpowiedz
muzycznie fajne. tekstowo... ale o co chodzi ?? jakieś linki do doczytania okoliczności utworu ?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Autorem tekstu jest Jan Kondrak. Jest to V część poematu "Trzynasta trzydzieści" który kiedyś dostałem od niego w prezencie. Najzwyczajniej - tekst mi się bardzo spodobał i stworzyłem do niego muzykę. Uważam, że pomimo iż jest to część poematu, może tworzyć odrębnie pewną całość i ma jasną, precyzyjną pointę. Dlatego może figurować jako osobna piosenka. Pytasz o linki - tenże poemat został wydany w formie małego tomiku więc pewnie gdzieś jest dostępny. A szczerze polecam bo teksty Kondraka są naprawdę bardzo dobre. Jako ciekawostkę mogę też dodać, że to wykonanie się Jankowi nie podobało. Big Grin Mam wytyczne jak to poprawić - w wolniejszej chwili się za to zabiorę.

pozdrowienia wszystkim Smile
P.
Odpowiedz
Petrvs napisał(a):ważam, że pomimo iż jest to część poematu, może tworzyć odrębnie pewną całość i ma jasną, precyzyjną pointę
słuchałem 2 razy. może dla jej odkrycia muszę to zrobić po raz 3 lub 4. zaryzykuję. Chociaż ten Norylsk mnie strasznie dekoncentruje...
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Melodia ciekawa, zwłaszcza w refrenie. Niestety, ta Twoja maniera w śpiewaniu, choć już nieco mniejsza niż jeszcze kilka miesięcy temu, wciąż drażni i przeszkadza w odbiorze utworu.
Ale ogólnie ok. Smile
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Petrvs napisał(a):Jako ciekawostkę mogę też dodać, że to wykonanie się Jankowi nie podobało.
Dla mnie główną ciekawostką jest to, że jesteście na ty Wink .
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):Dla mnie główną ciekawostką jest to, że jesteście na ty
Ano jest to pewna, niektórych (w tym mnie) irytująca manierka podkreślania zażyłości za pomocą zdrobnień imion.
Przemek Gintrowski mi powiedział...
Mirek Czyżykiewicz zagra...
Pamiętać należy, aby obok zdrobnienia imienia (jesli da się zdrobnić) koniecznie dodać nazwisko. Wówczas wiadomo, kto się z kim zna i jak blisko Wink

Osobiście nie znam relacji Petrusa z Kondrakiem. Być może odwiedzają się wzajemnie, pisują do sobie, dyskutują - krótko mówiąc, przyjaźnią. Jeśli tak, to forma "Janek" jest uzasadniona. Jeśli nie - taka poufałość jest śmieszna
Odpowiedz
Tak, ja też nie przepadam za tak dalece posuniętą spoufałością. Choć prawdopodobnie "Janek" Smile zaproponował Petrusowi przejście na 'ty'. Jednakże, często takie podkreślanie zażyłości, na jakie zwrócił uwagę Paweł, rzeczywiście brzmi komicznie. Zwłaszcza w odniesieniu do dużo starszej osoby. Często też jest to na zasadzie demonstrowania za wszelką cenę tego, że kogoś znanego miało się okazję poznać. Na zasadzie - "widzisz kto tę rączkę ściskał?".

Patrząc na piwo od Patrycji pod postem Pawła, przypomniała mi się Jej wypowiedź sprzed ponad roku:
berseis13 napisał(a):Z Zapasiewiczem żartowaliśmy że mamy 'scene łóżkową'
Przepraszam, nie chcę wszczynać żadnych awantur - broń boże! ale no nie mogłem się powstrzymać. Wink
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):
berseis13 napisał(a):Z Zapasiewiczem żartowaliśmy że mamy 'scene łóżkową'
Przepraszam, nie chcę wszczynać żadnych awantur - broń boże! ale no nie mogłem się powstrzymać.
Nie do końca trafne porównanie Wink trafne by było, gdybym napisała 'ze Zbyszkiem/Zbychem Zapasiewiczem żartowaliśmy...' Więc wprowadzę korektę, żeby nie było...
Z Panem Zbigniewem Zapasiewiczem żartowaliśmy, że mamy 'scenę łóżkową'
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
Ta zażyłość to już moja prywatna sprawa. Niezależnie czy jestem na ty czy nie jestem (nawet gdybym był) to rzeczywiście na forum nie powinienem tak napisać. Z rozpędu. Nie chciałem Cię Pawle zirytować. Wszystkich zirytowanych przepraszam.

Taki sam rozpęd często czytuję na tym forum gdy używacie wobec Kaczmarskiego form: Jacek, Jackowi, z Jackiem, o Jacku etc. choć zapewne niektórzy z Was znają go jedynie z płyt. (do nikogo nie piję!) Ale to nie jest chyba rzecz aż tak naganna, by ją od razu piętnować w sposób jak w tym wątku. Ten rozpęd jest dla skrótu.

Natomiast myślę też że ta rozmowa nie jest adekwatna do tematu wątku. Dziękuję wszystkim za komentarze.

pozdrowienia
P.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Choć prawdopodobnie "Janek" zaproponował Petrusowi przejście na 'ty'.
Funkcjonuje taka forma uprzejmości, ze się proponuje przejście na "ty" w zasadzie przy pierwszym spotkaniu. Chyba nawet JK to miał - proponował przejście na "ty" w zasadzie od razu. Mnie to osobiście jakoś krępowało.
Elżbietę Adamiak znam od wielu lat a jakoś nadal nie umiem mówić o niej per "Elka" albo "Ela". Dla mnie to jest pani Elżbieta. To samo z Poniedzielskim - którego też w sumie z "Przechowalni". Dla mnie to jest pan Andrzej - niezaleznie, ile raz przysłowiową wódkę z nim miałem przyjemnośc wypić (nota bene nie aż tak wiele tej wódki wypiłem z AP Tongue)
Kuba Mędrzycki napisał(a):Przepraszam, nie chcę wszczynać żadnych awantur - broń boże! ale no nie mogłem się powstrzymać
Rzecz w tym, ze Patrycja rzeczywiście poznała Zapasiewicza. W swojej wypowiedzi nie operuje określeniem "Zbyszek" tylko nazwiskiem aktora - czyli uzywa formy zdystansowanej jednak. A skoro rzeczywiście wymienili między sobą jakieś tam żartobliwe uwagi to nie ma powodu, aby o tym nie mówić. Poufałości w tej wypowiedzi nie widzę.

[ Dodano: 20 Luty 2008, 20:00 ]
Petrvs napisał(a):Taki sam rozpęd często czytuję na tym forum gdy używacie wobec Kaczmarskiego form: Jacek, Jackowi, z Jackiem, o Jacku etc. choć zapewne niektórzy z Was znają go jedynie z płyt. (do nikogo nie piję!) Ale to nie jest chyba rzecz aż tak naganna, by ją od razu piętnować w sposób jak w tym wątku. Ten rozpęd jest dla skrótu.
A to jest troszeczkę inna sprawa. Po pierwsze trudno by było cały czas operowac imieniem i nazwiskiem. Piszemy o JK dośc czesto przecież. Ciągłe pisanie imienia i nazwiska albo używanie formy "pan Jacek" - byłoby sztucznym podkreslaniem dystansu.
Po drugie, forma "Jacek" nie razi choćby dlatego, że jest on wielu osobom bliski - emocjonalnie bliski.
Po trzecie, imię "Jacek" nie da sie zdrobnić tak, aby nie brzmiało sztucznie lub pretensjonalnie. Tzn da się. Można powiedzieć "Jacuś". Ale na takie określenie już bardzo niewielu może sobie pozwolić. Oddaje ono bowiem bardzo bliskie relacje z Patronem Strony, czyli relacje których doświadczyło niewielu użutkowników. Nawet KN, albo Robert Siwiec - ludzie, którzy JK znali lepiej, niż inni użutkownicy - tego okreslenia nie używają. "Jacuś" jest czuły, pieszczotliwy. Ta forma jest zarezerwowana dla relacji wręcz intymnych.
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Rzecz w tym, ze Patrycja rzeczywiście poznała Zapasiewicza. W swojej wypowiedzi nie operuje określeniem "Zbyszek" tylko nazwiskiem aktora - czyli uzywa formy zdystansowanej jednak.
No, powiedzmy. Smile Nie ma co drążyć, bo szkoda wzniecać kolejne nasze prztyczki, które i tak najprawdopodobniej skończą w forumowej knajpie.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):No, powiedzmy. Nie ma co drążyć, bo szkoda wzniecać kolejne nasze prztyczki, które i tak najprawdopodobniej skończą w forumowej knajpie
Od kiedy to jesteś takim pacyfistą? Wink
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Chyba nawet JK to miał - proponował przejście na "ty" w zasadzie od razu
Trochę to pewnie z Australii pochodzi. Ja często sie zapominam i obcym ludziom w Polsce mowie 'Ty' i na ogol od razu proszę o przejście na taka formę. Z Jackiem jest jeszcze inaczej -mówimy Jacek, Kaczmar, tak jak mówimy Bob, czy Dylan a nie pan Dylan, ani pan Hendrix (brzmiałoby idiotycznie)

A tak BTW - ja nie pisze, ale myślę o Jacku 'Jacuś', mimo, ze żadnych relacji z Nim nie miałam.Człowieka znam tylko z twórczości -a mimo to, w myśli jest Jacuś. Naturalnie nie napisałabym tego publicznie, bo byłoby śmiesznie. Ale gdy biorę CD w rękę, to mowie 'no i co Jacuś, posłucham sobie co masz mi do powiedzenia.'
Petrvs napisał(a):Ta zażyłość to już moja prywatna sprawa
Jasne. Mnie nie irytuje, ale pewnie znów dlatego, ze przez lata przywykłam mówić 'Ty'.Do szefa tez mowie Jacob.I dziwi mnie gdy do mnie ktoś mówi 'pani'.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Trochę to pewnie z Australii pochodzi.
No, może, może. W końcu JK sam - nieco żartobliwie - mówił, że jest Australijczykiem.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości