Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak biografia pisarza wpłyneła na jego twórczość
Witam!!

"Biografia pisarza a jego twórczość. Zinterpretuj zagadnienie na wybranych przykładach."

Jest to temat jaki wybrałem sobie do omówienia na maturze ustnej z polskiego. Zamierzam oprzeć swoją pracę głównie na przykładzie twórczość Jacka Kaczmarskiego. Jednak potrzebuję także jakaś pozycję należącą do literatury przedmiotu. Jako,że zauważyłem, że uczestnicy dyskusji na forum to osoby oczytane, czy ktoś może podpowiedzieć mi tytuł jakiejś dobrej ksiązki bądź pracy dotyczącej wybranego przeze mnie tematu. W jaki sposób biografia wpływa na twórczość artysty, Poszukuję jakiejś pracy teoretycznej na ten temat. Czy mogę liczyć na czyjaść pomoc. Byłbym bardzo wdzięczny.

Łukasz Śledziecki
Dużo informacji, wypowiedzi JK na ten temat znajdziesz w "Pożegnanie Barda" Grażyny Preder..
Pozycja jeszcze chyba dostępna w Wysylkowa.pl ale pewnie trzeba się spieszyć..
I pamiętaj - bo dana Ci pamięć:
Nie kłam sobie - a nikt ci nie skłamie.
Także inne wywiady. Biografii Jacka jako takiej nie ma.
Myślę, że Olemu chodzi raczej o rzecz dotyczącą biografistyki w ogóle. Zerknij w niezłą, choć leciwą książkę Ziomka „Autobiografizm jako hipoteza konieczna”. (Nie wiem, czy ona będzie dla ciebie przystępna czy nie, ale przynajmniej pokieruje Cię w odpowiednią stroną przypisami i bibliografią, a na pewno zerknij w dział o biografistyce w pierwszej większej bibliotece po drodze do domu, w nowsze pozycje.) Chodzi o to, żebyś chwycił w teorii sens relacji „życie – twórczość”, możliwe typy relacji i spojrzenia krytyczne na nie - i w to wpasował konkretnego JK. Bo nie omówisz prawidłowo tego tematu opierając się wyłącznie na pracach dotyczących ściśle Kaczmarskiego, bez teoretycznego rozpoznania problemu. A biografie JK poznasz ze zródel, które juz Ci tu inni podpowiadaja.
Powiem bez truizmu,ze piszac tego posta liczylem na wypowiedz Zbycha...Wlasnie o to mi chodzilo...bowiem biografie Kaczmarskiego znam a takze wiele o niej czytalem i przeczytac moge i wiem gdzie...Liczylem zas na polecnie dobrej ksiazki dotyczacej wplywu biografii na tworczosc artysty...nie konkretnie Jacka Kaczmarskiego. Dziekuje za rade...