Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Znalezione:
Cytat:Tylko do czwartku, 6 grudnia, przyjmowane będą zgłoszenia udziału w IV Przeglądzie Twórczości Jacka Kaczmarskiego w Kazimierzy Wielkiej.
W festiwalu poświęconym legendarnemu bardowi Solidarności mogą uczestniczyć uczniowie gimnazjów (klasy drugie i trzecie) oraz szkół średnich. Młodzi artyści prezentować się będą w dwóch kategoriach: poezji i piosenki. Informacje i zgłoszenia: telefon 041-352-12-01. Przegląd odbędzie się 13 grudnia w sali widowiskowej Kazimierskiego Ośrodka Kultury – o godzinie 11 przesłuchania konkursowe, zaś o 17 koncert finałowy, z udziałem laureatów.
Ciekawym gdzie to, co to, kto to... Ktoś wie?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Ciekawym gdzie to, co to, kto to... Ktoś wie?
Kazimierza Wielka... Za Krakowem w oklicach Wodzisławia... rzut beretem...
[ Dodano: 3 Grudzień 2007, 21:15 ]
Z Kazimierzą coś mi się poplątało... Jest między Kielcami a Krakowem, za Skalbmierzem...
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):kto to... Ktoś wie?
Co prawda info o pierwszej edycji:
Cytat:Dnia 12 grudnia 2004 roku w Kazimierskim Ośrodku Kultury odbył się I Przegląd twórczości Jacka Kaczmarskiego. Inicjatorem i pomysłodawcą przeglądu był Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Kazimierza Wielka pan Jarosław Miszczyk. Patronat honorowy nad przeglądem objął Burmistrz Miasta i Gminy Kazimierza Wielka pan Adam Bodzioch oraz Przewodniczący Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" – pan Waldemar Bartosz.
( <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kazimierzawielka.pl/asp/pl_start.asp?typ=13&menu=42&artykul=191&akcja=artykul">http://www.kazimierzawielka.pl/asp/pl_s ... ja=artykul</a><!-- m --> )
ale nie sądzę, by zaszły wielkie zmiany - to jakaś oddolna inicjatywa lokalna
Fajnie widzieć, że jest ktoś oprócz "nas" (forum, listy, "środowiska", Fundacji), kto też "nie chce pozwolić, żeby ogień zgasł"
(i to już IV edycja :] )
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071217/AKTUALNOSCI/71217067/-1/aktualnosci napisał(a):Ponidzie w hołdzie bardowi Solidarności. Główne nagrody przeglądu zdobyły Natalia Nocoń i Agnieszka Pęska.
"Chodźcie z nami, dziś nie biją - dziś spogląda na nas Bóg - co milijon to milijon - niech truchleje Bóg” - kultowa "Pieśń o hufcu” była mottem tegorocznego IV Przeglądu Twórczości Jacka Kaczmarskiego w Kazimierzy Wielkiej.
To pierwszy w regionie świętokrzyskim projekt poświęcony legendarnemu bardowi Solidarności.
Imprezę zorganizowano 13 grudnia, w dniu wprowadzenia w Polsce - w 1981 roku - stanu wojennego. Przed południem, w sali widowiskowej Kazimierskiego Ośrodka Kultury odbyły się przesłuchania konkursowe.
Czytaj więcej w jutrzejszym "Echu Dnia".
Normalnie kryminał w odcinkach
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
pkosela zacytował napisał(a):kultowa "Pieśń o hufcu”
Pieśń o hufcu jest kultową? Od kiedy?
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...