Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowa płyta PG
piotru napisał(a):Ooo... te dwie najnowsze płyty to te, na które ciagle PG szuka sponsora?
Na jedna już znalazł (tę z tekstami Herberta) Smile .
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):
piotru napisał(a):Ooo... te dwie najnowsze płyty to te, na które ciagle PG szuka sponsora?
Na jedna już znalazł (tę z tekstami Herberta) Smile .
?? Coś bliżej? Jeśli masz na mysli Odpowiedź, to na pewno nie o to chodzi. Jesli o "nowy" materiał, to trafniejszym byłoby powiedzieć nie "już" a "nareszcie". A kiedy to się pojawi?
Jeśli grzmiące obrzędy bezcześci, jeśli babrze się w szczątkach wstydliwych -
To nie po to, by mieć nośny temat do pieśni,
lecz by wstyd - był ostrogą - dla żywych
Odpowiedz
Zdaje sie, ze druga polowa 2008.

Edit:
Cytat:W związku z ogłoszeniem przez Sejm RP roku 2008 Rokiem Zbigniewa Herberta w kulturze polskiej Przemysław Gintrowski pracuje obecnie nad drugą płytą "herbertowską" na której znajdą się nowe piosenki stworzone do wierszy Księcia Poetów. Wszystko wskazuje na to, że premiera płyty odbędzie się w drugiej połowie 2008 roku.
Odpowiedz
Simia_Dei napisał(a):Zdaje sie, ze druga polowa 2008.

Edit:
Cytat:W związku z ogłoszeniem przez Sejm RP roku 2008 Rokiem Zbigniewa Herberta w kulturze polskiej Przemysław Gintrowski pracuje obecnie nad drugą płytą "herbertowską" na której znajdą się nowe piosenki stworzone do wierszy Księcia Poetów. Wszystko wskazuje na to, że premiera płyty odbędzie się w drugiej połowie 2008 roku.
To z moich wyliczeń wynika, ze powinny być 2 płyty, bo przecie na jedną to miał juz materiał, chyba nawet nagrany ze 3-4 lata temu Smile a tu piszą, ze obecnie pracuje. No, zobaczymy. Nie lubie wydawnict robionych "przy okazji" lub z okazji.
Odpowiedz
No coz, jesli 'przy okazji' to jedyna szansa zdobycia funduszy na te plyte to nie ma co wybrzydzac.
Odpowiedz
Simia_Dei napisał(a):No coz, jesli 'przy okazji' to jedyna szansa zdobycia funduszy na te plyte to nie ma co wybrzydzac.
Masz rację. Ja tylko się obawiam "kolejności" przyczynowej. Jeśli rocznica spowodowała pojawienie się funduszy na wydanie materiału gotowego od lat, to ok. Jeśli jednak to materiał przygotowywany "teraz" specjalnie na rocznicę, to może być róznie. Pożyjemy, zobaczymy Big Grin
Odpowiedz
piotru napisał(a):Coś bliżej?
Patrz TU. Nic wiecej nie wiem.
Materiał na Kanapkę z człowiekiem miał już gotowy z pięć lat temu, a ze dwa razy już prawie wszedł do studia.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):a ze dwa razy już prawie wszedł do studia.
PRAWIE robi duża różnicę Wink Wink Big Grin
Odpowiedz
Ciekaw jest dlaczego tytuł tematu brzmi "nowa płyta", bo nowa ona była jak jeszcze śpiewał JK. PG ma ciekawsze zajęcia takie jak kariera polityczna. Z drugiej strony jeśli "Kanapka" miałby brzmieć tak jak "Odpowiedź", to dobrze że nie wychodzi. Plumkające syntezatory to nie jest dobra droga.
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Odpowiedz
ja napisał(a):Z drugiej strony jeśli "Kanapka" miałby brzmieć tak jak "Odpowiedź", to dobrze że nie wychodzi. Plumkające syntezatory to nie jest dobra droga.
Mi akurat stylizacja 'Odpowiedzi' bardzo odpowiada i nie mialbym nic przeciwko zeby na nowej plycie takze byly 'plumkające syntezatory'.
Odpowiedz
Simia_Dei napisał(a):Mi akurat stylizacja 'Odpowiedzi' bardzo odpowiada
Jesteś chyba pierwszą osobą, która wyraziła taki pogląd. :piwko:
Odpowiedz
ja napisał(a):Plumkające syntezatory to nie jest dobra droga.
Myślę, że nie o same syntezatory tu chodzi, co o bity, które miejscami tłuką jak na składance typu Disco Hits vol.2391. Same syntezatory jako takie, towarzyszyły przecież twórczości PG od dość dawna. I przy każdej solowej płycie.
Odpowiedz
Często też dobrze brzmią (same).
Odpowiedz
Z informacji o roku Herberta:
Cytat: Przemysław Gintrowski nagrywa płytę "Tren Fortynbrasa"
źródło: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/51215.html">http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/51215.html</a><!-- m -->
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
O nowej płycie (i nie tylko) mówił PG w wywiadzie przeprowadzonym przy okazji koncertu w Muzeum Narodowym. Wczoraj można było posłuchać w audycji "Gitarą i Piórem".
Dla tych, którzy nie mieli okazji posłuchać...
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):
Simia_Dei napisał(a):Mi akurat stylizacja 'Odpowiedzi' bardzo odpowiada
Jesteś chyba pierwszą osobą, która wyraziła taki pogląd.
Zależy w jakich piosenkach. Przesłuchanie Anioła i Tajne spotkanie z M. ma dobrą stylizację, z którą fortepian nie ma szans, ale Odpowiedź wolę z fortepianem.
Padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
i wstać!
Odpowiedz
Ktoś wie od kiedy można kupować bilety ów koncert premierowy? 7 września na szczęście to będą dla mnie jeszcze wakacje Big Grin
"...We wszystkim w pełni zaprzecz sobie,
Poczuj się jak parszywy szczur.
Wtedy, bez lęku o swe zdrowie,
Bij z całej siły głową w mur."
Odpowiedz
Na razie wiadomo tylko, że jeszcze nie wiadomo Wink
Odpowiedz
Dla nie wchodzących na stronę PG, albo mających problem z rozdzieleniem strony głównej od aktualności
Cytat:W dniach 8-12 grudnia 2008 roku w sieci sklepów muzycznych powinna pojawić się do sprzedaży najnowsza płyta Przemysława Gintrowskiego pt.: „Tren”. Na płycie znalazło się 15 premierowych piosenek napisanych do wierszy Zbigniewa Herberta.
Zrodlo: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gintrowski.pl">http://www.gintrowski.pl</a><!-- m -->

Pozostaje tylko czekać Wink
Odpowiedz
Jak wam się podoba okładka "Trenu"?
Odpowiedz
Na pierwszy rzut oka wogóle Tongue
Odpowiedz
No właśnie problem w tym, ze sie nie podoba Wink
Odpowiedz
Gintrowski miał -moim zdaniem - prawie zawsze kiepskie okładki.

Tylko jedna mi się podobała:

[Obrazek: requiem.jpg]

A reszta: zawsze składała się z ogromnego napisu.
[Obrazek: raport_z_oblezonego_miasta_przod.jpg]

[Obrazek: nie_chcemy_uciekac.jpg]

[Obrazek: kamienie1.jpg]

No, "odpowiedź" jeszcze w miarę.
[Obrazek: odpowiedz1.jpg]

Tren nie odbiega od innych. Widocznie Gintrowski takie okładki lubi.
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):Tylko jedna mi się podobała:
Tylko ta ma za to błąd w co trzecim tytule piosenki Tongue .
Przykład z nie chcemy uciekać jest mało reperezentatywny. To tak, jakbyś pokazał czarno białe okładki Pamiątek i Raportu.
Mi podobają się te okładki z Raportu i Odpowiedzi.
Moim zdaniem nowa okładka jest średnia, ale też nie jest jakąś porażką. Co ciekawe wszystkie okładki płyt PG są czarne.
Odpowiedz
A zmieniając temat - jako, że zostały dwa tygodnie do premiery płyty, czy ktoś się orientuje, gdzie (i czy) jest dostępny spis wierszy zawartych na krążku?

Bo, szczerze mówiąc, pewien jestem tych, które sam pan Przemysław śpiewał na koncertach (tj. Guziki, Achilles i Pentezylea, Wilki i Nike która się Wacha) no i samego Trenu Fortynbrasa.
Odpowiedz
Nie ma jej nigdzie w internecie, ale postaram się jak najszybciej zamieścić ją na stronie (tzn, jak tylko ją poznam) Smile
Odpowiedz
Drastim napisał(a):A zmieniając temat - jako, że zostały dwa tygodnie do premiery płyty, czy ktoś się orientuje, gdzie (i czy) jest dostępny spis wierszy zawartych na krążku?
Dokładnej listy wierszy nie znam, ale przytoczę cytat z wywiadu z Gintrowskiego, w którym mówił o 12 utworach, które znajdą się na płycie
Cytat:Płytę będzie można umownie podzielić na trzy części. Pierwsza, nazwałbym ją patriotyczno-martyrologiczną, to utwory związane z naszą historią, takie jak „17 IX", katyńskie „Guziki", czy „Wilki", a także „Prolog". Potem następuje część nawiązująca do antyku („Achilles i Pentezylea", „Kaligula", „Nike, która się waha", „Apollo i Marsjasz"), wreszcie jest część zawierająca bardziej osobiste wiersze Herberta, filozoficzno-rozliczeniowe: „Brewiarz", „Tren Fortynbrasa", „Pieśń o bębnie", „Kamyk". Łącznie będzie około 17 pozycji.
Źródło: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.isak.pl/przemyslaw_gintrowski/wywiad/">http://www.isak.pl/przemyslaw_gintrowski/wywiad/</a><!-- m -->
Odpowiedz
Mico napisał(a):
Drastim napisał(a):A zmieniając temat - jako, że zostały dwa tygodnie do premiery płyty, czy ktoś się orientuje, gdzie (i czy) jest dostępny spis wierszy zawartych na krążku?
Dokładnej listy wierszy nie znam, ale przytoczę cytat z wywiadu z Gintrowskiego, w którym mówił o 12 utworach, które znajdą się na płycie
Cytat:Będą same premiery.
Tak, zwłaszcza '17IX' i 'Pieśń o bębnie'. Smile
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Nie wiem jak bęben, ale 17 IX jest premierą, bo ma inną muzykę, choć bardziej odpowiadała mi stara wersja.
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):17 IX jest premierą, bo ma inną muzykę
Nie ma innej muzyki tylko jest zagrana w innym tempie. Melodia jest taka sama jak w wersji, która jest na koncercie '85.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz