Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
piotrek napisał(a):hm... "wszystkie" nabiera nowego ciężaru słowa... Więc ja Ci tłumaczę nowy ciężar słowa - dziś wydawać nie znaczy tylko tyle co drukować. Widziałem opis tego wydarzenia w co najmniej kilku serwisach internetowych.
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):Więc ja Ci tłumaczę nowy ciężar słowa - dziś wydawać nie znaczy tylko tyle co drukować. Widziałem opis tego wydarzenia w co najmniej kilku serwisach internetowych. Temat byl 'Sztuka ?' i nawet gdyby wszystko od opisu po zdjecie zostalo zmyslone/sprefabrykowane na jakiekolwiek i czyjekolwiek potrzeby, to watek zrozumialam w ten sposob -jak daleko mozna pojsc w 'tworczosci', na ile mozna zrealizowac swoje pomysly i byc arytsta. Gdzie przebiega granica i kto ja ustala? Co jest granica? Nasza wrazliwosc? Dobry smak? (a co to znaczy 'dobry'). Co powoduje , ze cos jest dzielem sztuki? Chyba ciekawie byloby o tym pogawedzic.
BTW.Zdjecie -o ile jest prawdziwe -jest koszmarne i facet powinien siedziec w wiezieniu. Nic tu nie ma do rzeczy ile ludzi ginie na wojnach, ile dzieci gloduje -jesli nie reagujemy, jesli mowimy 'a co ja moge zrobic, tyle sie strasznych rzeczy dzieje..' to nie jestesmy wiecej warci niz autor tego i tym podobnych zdjec. Co mozemy zrobic-to juz inny temat niz 'Sztuka?' Jak ktos nie ma pomyslow , sluze rada.
ela
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Liczba postów: 1,367
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Ja tu na krótko: Piotrze, te piwka dostałeś za dystans i zdrowy rozsądek. I za człowieka w sedesie
Do koleżanek i kolegów: czytajmy ze zrozumieniem!
[ Dodano: 13 Listopad 2007, 22:09 ]
Dziękuję za piwka. Doszłam do symfonii jowiszowej
śni inny byt jurajski gad
Liczba postów: 8
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
W dzisiejszych czasach artystą można zostać w bardzo prosty sposób- wystarczy się wylansować np. przez jakiś kontrowersyjny pomysł. I w tym wypadku jakiś facet, o którym zapewne nikt wcześniej nie słyszał, wpadł na "genialny pomysł"- zagłodzić zwierzaka na śmierć.
Zawsze mi się wydawało, że artysta powinien szukać piękna i je eksponować. Po za tym sztuka wiąże się z odpowiedzialnością i tutaj tego zabrakło. Ten pan na pewno nie powinien zostać nagrodzony.
Zastanawia mnie tez inna sprawa- czemu nikt nie zareagował? Czy ludzie naprawdę stali się aż tak nieczuli? Czy wystarczy określić coś mianem "sztuki" i wyłączona zostaje nasza zdolność myślenia i empatii?
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Arachia, apeluję za Partycją:
partycja napisał(a):Do koleżanek i kolegów: czytajmy ze zrozumieniem!
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Porządkując fakty:
- Facet wystawił zagłodzonego psa na pół godziny, żeby zobaczyć, jakie będą reakcje ludzi
- gdy eksperyment się skończył, odwiązał psa i pies poszedł głodować dalej
I po prostu jak zwykle okazało się, że na cudze cierpienie to ludzie sobie chętnie popatrzą, a zareagować to gorzej.
Więc wychodzi na to, moi drodzy, że, parafrazując: sobą samymi się gorszycie!
[Jeśli nie umiem czytać ze zrozumieniem, to proszę bardzo mi to uświadomić]
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Arachia, apeluję za Partycją:partycja napisał(a):Do koleżanek i kolegów: czytajmy ze zrozumieniem! W którym miejscu cytowanego przez Sławka artykułu, jak również bloga, z którego Onet materiał zaczerpnął, była informacja o półgodzinnym przywiązaniu psa? Czyżbym przeoczyła?
Bo, jak rozumiem, powyższa uwaga dotyczy wszystkich, którzy ów artykuł przeczytali i zareagowali oburzeniem.
Reputacja:
0
Zdaje się, że z tego posta Piotra <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?p=121247#121247">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... 247#121247</a><!-- m --> , a raczej podlinkowanego tekstu wynika, że to mistyfikacja (wystawa, głodzenie psa).
Czy Wy tego nie widzicie piętnując "człowieka głodzącego psa", czy też ja należę do większości narodu, która nie rozumie co czyta?
Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
Moment! Sławek podał link do artykułu, w artykule był link do bloga. Koniec. Ci, którzy wyrazili swoje negatywne emocje, komentowali artykuł, którego dotyczył ten temat. Dlaczego więc uważasz, że te osoby czytają bez zrozumienia? (Pomijając, rzecz jasna, kwestię rzetelności tego "sprostowania" - skąd mam wiedzieć, które źródło podaje prawdę?).
Liczba postów: 177
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):raczej podlinkowanego tekstu wynika, że to mistyfikacja (wystawa, głodzenie psa). Tak. A pies ten nalezy do skandynawskiej rasy na foki. I on musi byc taki chudy, coby lepiej plywac i moc sterowac swoim cialem miedzy lodowcami. Absurdalne wystarczajaco ?
Wybacz Stary, widzialam wiele psow, sama mam dwa, i moje TAK nie wygladaja. Zatem nie pisz prosze, ze glodzenie to mistyfikacja, bo pies jest ewidentnie zaglodzony. A czy przez tego Pana ? Coz, tak jak napisala przedmowczyni - nie wiem ktore ze zrodel jest prawdzie najblizsze.
Ja dziele sie swoimi refleksjami na temat tego co zobaczylam.
[i]A ja przez szpade ucze skakac swego psa...[/i]
Reputacja:
0
Karol napisał(a):link do bloga. Koniec. Właśnie chodzi o to, że nie:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?p=121294#121294">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... 294#121294</a><!-- m --> ?
Mój wniosek jest taki:
pkosela napisał(a):to mistyfikacja To się nie zdarzyło! Nie ma kogo potępiać, a
piotrek napisał(a):Spreparowanie niusa na potrzeby łańcuszków internetowych udało się jak nigdy.
Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):To się nie zdarzyło! Nie ma kogo potępiać więc na zdjęciach nie widzisz zagłodzonego psa?
Wątek o półgodzinnym przywiązaniu psa pojawił się w podlinkowanych artykułach tylko jeden raz. Ktoś podający się na jakimś internetowym forum za autora tej instalacji napisał, że przywiązał psa tylko na pół godziny i go nie zagłodził, natomiast sprawa zagłodzenia psa była podnoszona na bardzo wielu serwisach internetowych. Z jednej strony mamy więc owe serwisy, które nie są zbyt chętne do narażania się na oskarżenia o nierzetelność, z drugiej strony natomiast wypowiedź kogoś, kto wcale nie musi być autorem tego chorego pomysłu. To tak jakbym np. na forum onetu podawał się za Kasię Figurę, a następnie moje forumowe wypowiedzi zostały przypisane tejże aktorce.
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
M.Koniu, ale nie możesz oskarżać autora tego wydarzenia o to, że pies był zagłodzony. Kiedy oglądasz zdjęcia chudych dzieci z Afryki to też oskarżasz fotografa o to, że nic nie zrobił?
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 177
Reputacja:
0
Sławek napisał(a):Kiedy oglądasz zdjęcia chudych dzieci z Afryki to też oskarżasz fotografa o to, że nic nie zrobił? Tak. Mial okazje.
[i]A ja przez szpade ucze skakac swego psa...[/i]
Liczba postów: 98
Reputacja:
0
Może i cała akcja jest mistyfikacja, ale jeśli nawet to jest bezwzględnie prostacka . A na potępienie stanowczo zasługuje osoba , która ją wymyśliła bez względu kim jest .
A pies pozostaje psem zagłodzonym i biednym .
Mój pies nie lubi psów
A ja nie lubię ludzi
Woń zadów, jazgot słów
Obu nas szczerze nudzi
Reputacja:
0
Marcepanowy Koń napisał(a):Sławek napisał(a):Kiedy oglądasz zdjęcia chudych dzieci z Afryki to też oskarżasz fotografa o to, że nic nie zrobił? Tak. Mial okazje. Co, Twoim zdaniem, powinien zrobić?
arcturus napisał(a):A pies pozostaje psem zagłodzonym i biednym . Oczywiście!
Proponuję jeszcze akcję pt. "Uwolnić świnie!". Zamiast zażerać się szyneczką zwróćmy tym inteligentnym i sympatycznym prosiaczkom wolność i pozwólmy wrócić do natury.
P, NMSP
Liczba postów: 98
Reputacja:
0
Ja tam nigdy wegetarianka nie byłam i nie zamierzam być , jednak humanitaryzm nie jest dla mnie pojęciem obcym również w wypadku świń , psów nie jadam .
[ Dodano: 15 Listopad 2007, 12:56 ]
pkosela napisał(a):Proponuję jeszcze akcję pt. "Uwolnić świnie!". Zamiast zażerać się szyneczką zwróćmy tym inteligentnym i sympatycznym prosiaczkom wolność i pozwólmy wrócić do natury.
P, NMSP A pisząc takie rzeczy powielasz tylko mało mające wspólnego z rzeczywistością slogany .
Mój pies nie lubi psów
A ja nie lubię ludzi
Woń zadów, jazgot słów
Obu nas szczerze nudzi
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
arcturus napisał(a):Może i cała akcja jest mistyfikacja, ale jeśli nawet to jest bezwzględnie prostacka . A na potępienie stanowczo zasługuje osoba , która ją wymyśliła bez względu kim jest Dlaczego na potępienie? Zwrócenie uwagi m. in. na los głodujacych zwierząt zasługuje na potępienie?
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Zwrócenie uwagi m. in. na los głodujacych zwierząt zasługuje na potępienie? Nie, nie zasluguje. Zasluguje sposob. Zreszta dla mnie temat znalazl sie pod niewlasciwym tytulem - bo sadzilam, ze bedzie dyskusja co jest sztuka i gdzie granica przebiega, kto ja ustala itp. Tymczasem dyskusja zeszla w strone prawdziwosci informacji i uzalania sie nad psem. Gdyby bylo to zamieszczone w watku 'informacja' czy cos w tym stylu mozna by dyskutowac o losie psa, dzieci itp.
I wiesz, zeby zwrocic uwage ludzi na glodujace dzieci nie przywiazuje sie ich na wystawach - wiec jednak o sposob chodzi. I znow pytanie czy cel uswieca srodki?
Czy bylaby roznica gdyby na wystawie ( o ile byla prawdziwa) znalazly sie zdjecia glodujacych zwierzat, a nie zywe zwierze?
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):Zasluguje sposob. To ostatecznie co on zrobił z tym psem?
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):To ostatecznie co on zrobił z tym psem? Pokazal zaglodzone zwierze w sieci internetowej/lub zprefabrykowane zdjecie tegoz.Moze potem znalazl mu dom i nakarmil...a moze nie bylo potrzeby.Temat nie powinien nazywac sie 'Sztuka? i tylko o to mi chodzi. Bo wtedy jak pisalam nalezaloby dyskutowac co sztuka jest, a co nie, a nie o losie pojedynczego psa.
A jesli chodzi o sposoby - naleze za niewielutka oplata do WSPA (World Society for the Protection of Animals) i robimy rzeczy pozyteczne i przede wszystkim skuteczne - nie bede sie rozpisywac.
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):Pokazal zaglodzone zwierze w sieci internetowej/lub zprefabrykowane zdjecie tegoz. I to zasługuje na potepienie?? No ludzie...
Przecież ja pytałem, co zasluguje na potepienie, a Ty odpisałas:
Elzbieta napisał(a):Zasluguje sposob.
Reputacja:
0
Zapytales:
Jaśko napisał(a):To ostatecznie co on zrobił z tym psem? a nie
Jaśko napisał(a):Przecież ja pytałem, co zasluguje na potepienie Na potepienie zasluguje to, ze istnieja wojny, bieda, glod, bezdomne zwierzeta, bezdomne dzieci, gwalt, przemoc, mord, ze wrazliwosc niektorzy maja nieco lub bardzo przytepiona. Albo, ze tego jest juz tak duzo, ze nie myslimy na codzien, zeby nie zglupiec. Ze w koncu nas ta ilosc znieczula.
Jasko, wybacz, ja pisze pomiedzy praca, albo pracuje miedzy pisaniem. Ja chcialam o 'Sztuce?' a nie psie..gdybym wiedziala jak sie to potoczy nie wzielabym udzialu w tej dyskusji, a teraz nie chce byc niegrzeczna i zostawic Cie bez odpowiedzi.
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):Jaśko napisał(a):Zwrócenie uwagi m. in. na los głodujacych zwierząt zasługuje na potępienie? Nie, nie zasluguje. Zasluguje sposob.
Reputacja:
0
Dobrze, poddaje sie.
ela
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Reputacja:
0
Napisalam : Dobrze, poddaje sie.
Nie!Nie tak latwo! Sposob jest niewlasciwy - niewlasciwy bo ruszyl sumieniami tych wrazliwych i nieczego bezdomnym , glodnym psom nie zmienil! Dobry sposob to filmy, ktore widuje na Animal Planet , pokazujace ile grzywny placi sie za zanidbanie zwierzaka (lub i wiezienie) -bo a nuz odstrasza kogos. Jednoczsnie pokazuja co ze zwierzakiem sie stalo. Wiec sposob Jasko!
ela
Reputacja:
0
A ja myślę, że sposób nie był zły, bo wzbudził zainteresowanie i dyskusję, a zarazem podniósł świadomość (co za słowa...). Ale każdy moze mieć swoje zdanie, prawda?
PS Zakładam, że on go tam rzeczywiscie nie zagłodził na smierć na sznurku.
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):bo wzbudził zainteresowanie i dyskusję, a zarazem podniósł świadomość Czyja? Zwyrodnialcow, ktorzy drecza zwierzaki? Nie sadze. Dyskusja to byla miedzy takimi jak my..
Jesli sposob dobry to uwiazac na wystawie glodne dziecko - niech podnosi swiadomosc!
Jasko ja rozumiem o co Ci chodzi -kazdy sposob dobry, by pomoc innym. Tyle, ze ja wole sposoby dajce rezultat, a nie gadanie...
Teraz to juz musze zmykac.
Pozdrawiam
ela
Reputacja:
0
arcturus napisał(a):powielasz tylko mało mające wspólnego z rzeczywistością slogany Tzn? Świnie nie są hodowane i zabijane dla mięsa?
Założę się, że jeśli stwierdzono by podobną pod względem warunków hodowlę psów byłby dopiero dym. Ja po prostu nie rozumiem czemu świnię można jeść, a psa nie* - żeby wytłumaczyć obrazowo.
*Tak, wiem że tam dalej na wschód się jada.
|